Kedves Szarvasbori, Kittos és más István Kórház után érdeklődők!
Én tavaly novemberben szültem az Istvánban, és vegyes élményeim vannak. Azért itt szültem, mert itt dolgozik a választott orvosom, és én is csupa jót hallottam / olvastam róla.
A terhesgondozás nagyon profin működik. A vérvételnél, később a ctg-n a nagy tömeg ellenére gyorsan és hatékonyan dolgoznak, és nagyon kedvesek és figyelmesek a dolgozók.
Mivel első babámat szültem, jártam szülés előkészítőre is, ami hasznos volt, de sajnos, csak a fele bizonyult igaznak. Ott mondják el, mit vigyél a kórházba (pl. a babának mindent vinni kell) és mire számíthatsz a szülés során, milyen szuperek a szülőszobák stb. Mitöbb, meg is tekinthettük a szülőszobákat. Mindezek alapján én azt reméltem, ezen a téren nem érnek meglepetések. Nem így lett.
Éjszaka kerültem be 5 perces fájásokkal a kórházba. Fáradt, unott szülésznő (be nem mutatkozik, később mondják, hogy ő a szülésznő) megvizsgál, felvesznek. Irány a vajúdó. Mindenki eltűnik, én a földön térdelve fetrengek. Nagy sokára rámtesznek egy ctg-t, próbáljak mozdulatlan lenni a hiperkényelmes kocka fotelekben jó hosszú ideig. Nem nagyon megy. Fájások jók, irány a szülőszoba. Alternatívról szó sincs, van benne összesen egy nagy puha szülőágy meg egy műtőslámpa – talán azért ezt kaptak, mert nem volt választott szülésznőm? Az ágy elviselhetetlenül puha, leköltözöm a földre (és kb. 10 órát töltök ott). Férj ott téblábol, alig férünk el, egymást tapossuk. Fáradt unott szülésznőt kérdezem, epidurál lehetséges? Persze, bírjam ki reggelig, majd szól valakinek. Hát nem szól, leadja a műszakot, hazamegy. Új szülésznő jön, meg az orvosomat helyettesítő doki (mivel az enyém a 35. héten eltűnik és terminusra nem kerül elő). Néhányszor megvizsgálnak. 2. szülésznő valamikor burkot repeszt, baba fejét megkarcolja (ami nem vészes, de az előkészítőn esküdöznek, hogy ilyen nem lehetséges). 3. szülésznő lesz a végleges, ő végre kedves és aranyos és nagyon jól dolgozik.Még mindig epidurálért esedezem, beleegyeznek, feltöltenek. Mire lefolyik az infúzió, kiderül, nemsokára kitolás jön, már nem adják be az epidurált. Remek. Közben fájásgyenge leszek, ezért rá kell erősíteni. Innen már gyorsan halad a dolog, néhány nyomás és kint van a kisbabánk. Rögtön a hasamra teszik a babát, azután az apukájával együtt elmennek füröszteni, de utána visszahozzák és mellre teszik és két órán át megfigyelnek. Ez nagyon jó dolog, és a szülésznő sokat segít. Kedves nővérke jön, lemosdat, később ebédet hoz, nagyon rendes.
A szülést illetően alapvető problémám, hogy miért nem tudnak bemutatkozni a szülésznők / orvosok, hamár beléd nyúkálnak? Egy 12 órás vajúdás esetén miért nem lehet vagy epidurált vagy oxitocint adni, vagy megmagyarázni, hogy ez orvosilag miért nem lehetséges, i.e. pontosan tájékoztatni a (kellően alázatos és kedves) kismamát? Nem hülye az ember, hogy ne értené meg. Alternatív szobát felejtsétek el, nem tudom, miféle kiváltságosnak kell születni ahhoz, hogy igénybe vehesd. 5 szülőszoba van, 1 zuhanyzó és rengeteg rengeteg szülőnő. Nagyon túlterhelt a kórház. Ennek megfelelően az egyágyas kórterem is csak álom!
Mivel a szülészeten nem volt szabad ágy (!), a nőgyógyászatra kerültünk, oda költöztünk az összes holminkkal. Persze a kórház állandóan tele van látogatókkal, mert olyan, hogy látogatási idő, ott olyan nincs! Másnap újból költözés, van szabad ágy juhhé, irány a szülészet! Szerencsére 3 ágyasba kerülök, tűrhetően elvagyunk. Utolsó két nap szomszéd ágy császáros kismamájánál ott kaszinózik kb. 10 fő, láthatóan értelmiségiek, jól szituáltak, nagypapi, após, mindenki, az ágyamhoz alig férek oda. Nagyon zavaróak, de ők ezt nem igazán veszik észre. És én még a népes nem fehér családoktól tartottam... A fehérek sokkal rosszabbak. Magam sem tudom, hogy miért nem szóltam be nekik. Mindenesetre a kórház eltűri ezt és ez baj. Nem tudsz a látogatóktól pihenni, aludni, szoptatni.
Babát fürdetni egyik nap éjfélkor került ránk sor, de ez nem a csecsemősök hibája, hanem azé, hogy ennyien szülünk ott. A csecsemősök nagyon rendesek, segítenek megmutatni, ha kéred, hogyan szoptass, nekem ötször segítettek. Nagyon-nagyon leterheltek, azt sem tudom, hogy bírják.Minden más személyzet is rendes, sokszor takarítanak, kaja ehető. Főnővér BE TUD MUTATKOZNI, hoz antid-t, mondja, hogy miért, ez európai színvonal.
Végre 3 éjszaka után mehetünk haza – csak elfogyott a babakönyv. Majd kipostázzuk! Várunk rá 2 hetet, nem jön, telefonálunk, nincs rajta a nevünk sem a postalistán. Férj bemegy, mondják neki, kipostázták, férj cirkuszol, ja, tényleg nem postáztuk ki, kiállítunk egyet. (Ha én a termelésben így dolgoznék, már kirúgtak volna.)
Összefoglalva, a lényeg, hogy óriási a zsúfoltság, nyugalomra, meghittségre nem számíts, az előkészítőn beharangozott szülőszobai kávéházi hangulat mese habbal! Örülj, ha jut szülőszoba! Nincs az a pénz, amiért én még egyszer ott szülnék. Mindazonáltal hálával tartozom a csecsemősöknek és a 3. szülésznőmnek, akinek a nevét privát megírom ha kéritek (a
foldykatalin@freemail.hu-ra írjatok). Remélem, ők is olvassák az ilyeneket.
A legnagyobb lényeg az egészben természetesen az, hogy egészséges kisbabával jöttünk haza, és a többi felejthető.
Ha konkrét kérdésetek van, kérdezzetek!
Üdv.
Netti75