Sziasztok!
Cas! Nekem is nagyon tetszett pl. a Zsófi név, de Laci azt mondta, ZsóFIKÁzni fogják.
Laga! Nekem is pont ez a bajom ezzel a népszavazással, hogy érdemi konkrét információk helyett csak a hangulatkeltő nagy üres lózungok jönnek mindenfelől. Hogyan lehetne így megalapozott véleménye bárkinek?!
Nem emlékszem a csodakenőcs nevére, szerencsémre soha nem volt rá szükségem.
Micsoda?! A DM-ben nem ugyanannyiba kerül egy pelus szerdán, mint szombaton?! Ez döbbenet... Nekünk is a Huggies pelenka jött be legjobban, a newborn mérettől fölfelé. De a Pampers newborn pelusa verhetetlen volt!
Zsófi! Én tuti a rooming-in-be mennék újra első babával is. Persze csakis, ha szülés után elég jól érezném magam! Egyrészt mert nincs időkorlát, hogy meddig, és mikor próbálkozhatsz a szoptatással, tuti nem kapod meg beteáztatva, és viszik el 20 perc múlva úgy, hogy a szemét se nyitotta ki. Másrészt ott biztonságos terepen kezdhetsz ismerkedni a babázással, van aki segítsen. Eléggé gázos, ha a hazaérkezés után, otthon, hozzáértő segítség nélkül próbálkozik az ember lánya pl. az első pelenkacserével. Nekem a 3 gyerekes védőnő nővérem állt a hátam mögött, de még így is jeges gleccserek araszoltak a hátamon az első napokban, ha öltöztetni, pelenkázni vagy éppen fürdetni kellett Lacikát.
Meglepibaba! Az, hogy az első napokban milyen pelenkát kell használni, attól függ, mekkora súllyal született a babád.
Egy 4 kg.-os újszülöttre már nem nagyon passzol a newborn.
Az én (3 éves) tapasztalataim a Pampers newborn pelusáról nagyon jók voltak. Volt rajta egy hálós borítás, ami az anyatejes székletet (az első magzatszurkot még nem) szinte tisztára lepucolta a baba fenekéről, és távol is tartotta tőle utána. Nem igaz, hogy ugyan olyan, mint a mini, én nagyon sajnáltam, mikor Lacika kinőtte a newborn-t. Ja, és újszülött korában (3,25 kg.mal és 50 cm.rel) a newborn is a mellbimbójáig ért, a mini pedig nagyobb. Az újszülöttek döbbenetes gyorsasággal nőnek, semmi esetre se érdemes nagyobb készleteket felhalmozni előre pelenkából. Az is igaz, hogy sose jók a csomagolásra írt felső súlyhatárig, csak kb. "félútig".
Mucus! A száraz pelus, hátul pisis ruha efektus nálunk is gyakori volt, és eleinte fel nem foghattam, hogyan csinálja a fiam.
Később rájöttem, hogy az a gumírozott szélű perem, ami a pelus két oldalán van, tudja így "megvezetni" a pisit, ha nem sikerült tökéletesre a pelenkázás.
Szopi témában 100%-ban osztom Cory és Laga véleményét.
Sőt, Gombócét is, mert tényleg minden gyerek más és más, biztosan előfordulnak olyan esetek, amikor szükséges a tea, nem szabad makacsul elvekhez ragaszkodni. Az elhangzottak közül az én fiam tartja a csúcsot a 1,5 óra szopi, 1,5 óra alvás "mutatványával".
Én anno úgy jártam, hogy dec.23-án szültem, jött 3 ünnepnap, és nem volt benn az a tényleg nagyon kedves, Melinda nevű védőnő. A csecsemősök elláttak tanáccsal
, 3 óránként 20 perc, punktum. Hazajöttünk, az itteni védőnő is ezt mondta, és a nővérem is, a szakma szent nevében.
20 perc szopizás után Lacikát alig lehetett letépni a cicimről, és két szopi között leginkább üvöltéssel és/vagy cumizással töltötte az időt. Már a kórházban szóltak, hogy hozassak be játszócumit (máig cumifüggő
), mert olyan erős a szopóreflexe, hogy különben örökké ordítani fog. Naná, szegény éhező kicsi porontyom, még szép, hogy ordított...
6 hetes korában aztán a területileg illetékes védőnő közölte, hogy nem fejlődik kielégítően, és adjak neki tápszert. Mondom neki, hogy tele van a fagyasztó lefejt tejjel! Mire ő: akkor adjam neki azt. De hát minden szopi után fejek frisset, miért adjam a fagyaszttat?! Akkor adjam azt, amit az előző szopi után fejtem! Na, ez volt a pont, ahol úgy döntöttem, a védőnéni tanácsai ezentúl egyik fülemen be, a másikon ki! Ilyen hülyeséget kitalálni! Tele a cicim tejjel, de adjam üvegből az előzőt, fejjem, hűtsem, melegítsem, sterilizáljam a cumit, szopi után rohangáljak a pótlás után, mikor azt is megette kezdjek fejni?! Na, azt már nem! Persze kaptam hozzá kilószámra a fenyegetést, hogy ha 20 percnél tovább van cicin a gyerek, akkor majd kisebesedik a mellem, és utána egyáltalán nem fogok tudni szoptatni. Meg hogy ha a 3 óránkéntinél gyakrabban eszik, akkor a friss és a félig emészett tej összekeveredik a pocijában, és hasfájós lesz. Stb. Na, ez után a 6. hetes "tanácsadás" után eldöntöttem, hogy ezentúl az LLL-es tanácsadókra fogok hallgatni, még akkor is, ha a "szakma" mást mond. Cicire tettem Lacikát, letelt a 20 perc, mondtam neki, hogy na, kisfiam, eddig volt a szopi, most jön a pótlás, te leszel anya bio-fejőgépe, hajrá! Eleinte még egy kicsit próbáltam a szopizási időket korlátozni, de aztán egy csomószor elaludtam közben, és azt figyeltem meg, hogy ha 1-1,5 órát szopikálhat, utána az én kisfiam maga a megtestesült elégedettség! 1,5 óráig...
Aztán kérte újra a cicit.. Úgy kb. 5-6 hétig a fél életemet a szopi fotelban töltöttem, a kisfiam közben heti 30-35 dekákat kerekedett, és 4 hét múlva a látogatni jövő védőnő a csont és bőr, ijesztően vézna baba helyett egy szépen kikerekedett, elégedett kicsit talált. Büszke is volt magára, hogy milyen jól útbaigazított!
3 hét alatt 1 kg.-ot gyarapodott Lacika!
Azután szépen fokozatosan beállt, és egyre rövidebb ideig tartott, mire jól lakott. Talán csak el merte engedni a cicit, mert már bízott bennem, hogy újra megkapja, amikor csak kéri, és ameddig csak akarja.
Ő is csak szopizott 6 hónapos koráig, és 16 hónapos volt, mikor teljesen abbahagyta.
Hasfájást, cici kisebesedést csak hírből ismertünk, hálánk örök a Babaneten ténykedő LLL-es tanácsadók iránt.
BMárti