Szöszi:
Mindenképpen el kell majd menned endokrinológushoz v. beleshez
, mer csak ők írhatják fel a további Merckforminod. Ott majd megmondják, hogy
hány grammos szénhidrát-diétát kell követned. Neked nem lett olyan rossz, mint az enyém, mert én 3*1 850-es Merckformint szedek és 160g-os CH-diétát tartok.
Ha már tudod hány g-os CH-diétád lesz szívesen segítek.
Addig is fontos, hogy naponta ötször kell étkezni!
Reggeli: 7-ig LASSAN felszívódó CH-ot,
Tízórai: 10-kor LASSAN és GYORSAN felszívódót,
Ebéd: 13-kor mindegy,
Uzsonna: 16-kor GYORSAN felszívódót,
Vacsi: 19-kor LASSAN felszívódót.
Ezeket az időpontokat is fontos betartani, mert a szervezet inzulintűrése (asszem v.mi ilyesmiről van szó) ilyen időpontokban változik, mindig másféle (ezt fenn melléírtam) CH-ot szabad enni emiatt.
LASSAN felszívódó szénhidrát:gabona termékek pl.: barna-, rozskenyér, korpás zsemle, durum tészta, barnarizs, korpás kekszek, teljeskiőrlésű cuccok.
GYORSAN felszívódó szénhidrát:
gyümölcsök és a belőlük készült termékek is (gyümölcslé, lekvár, befőtt), tej, kefír, joghurt.
A banán és szőlő kerülendő. Panírozás kerülendő, liszttel sűrítést inkább teljeskiőrlésű liszttel kell megoldani. Át kell térni a "sovány" termékekre (sonka, sajt, tejföl - inkább joghurt). Gyümölcsjoghurtot célszerű házilag készíteni, édesítővel.
Ja! A lényeg: cukrot felejtsd el!!! Használj helyette pl.: xilosweet-et, vagy egyéb cukorpótlót (szorbit-glukonon, fruktóz-gyüm.cukor, maltodextrin-Canderel), ill. mesterséges édesítőt (ilyen az aszpartam-bár ezt nem ajánlom, szacharin, aceszulfám-K, ciklamát).
No, ez volt az IR-gyorstalpaló. Ne izgulj, az elején kaki átállni, de utána már megszokja az ember.