Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Ágnes!

Most várom a harmadik babámat és kórházat keresek. Eddig vidéken éltünk, ott szültem, de most felköltöztünk Pestre.

A kórházról sok jót hallottam, pár orvos neve is elég sûrûn elõfordul itt, így szeretném Önöket választani.

Mindkét szülésem császár volt, így nagyon valószínû, hogy a harmadik is az lesz.
Azt szeretném megkérdezni, hogy Önöknél a szelíd császármetszést alkalmazzák-e. Úgy hallottam, hogy a Péterffy kórházban ezt csinálják már.

Nagyon várom a válaszát!

Köszönettel
Zsófia
Zsófia

Kedves Ágnes!

Köszönöm a válaszát a simogatós szobával kapcsolatban. Nagyon szép és találó ez a megnevezés. A papák nagyon várják, ezt a szülésre való felkészítõn hallottam...
További jó munkát!
Köszönök mindent!
Niki
Niki

Kedves Móni!

Köszi, hogy ajánlottál szülésznõt mert én csak azt a hölgyet ismerem akinél szültem. Gabinak hívják, a vezetéknevét sajnos nemtudom. Vele is megvoltam elégedve, de most máshoz mennék. A szülésznõnek akit ajánlottál nagyon ismerõs neve van. Már biztosan találkoztam Vele a kórházban. Nem egy szõke hölgy az?

köszi
Eszter
Eszter

Kedves Erika!
Mivel nem vagyok orvos és fõleg genetikus ezért több szakmai könyvbe néztem utána a betegségnek. Mielõtt leírnám a találtakat, néhány genetikai "alapfogalmat is szeretnék ismertetni. Remélem emészthetõ lesz!
AUTOSZOMÁLIS DOMINÁNS ÖRÖKLÕDÉS: Domináns kórképekben a kóros tulajdonság egy allélje (szomatikus sejtekben a nemi kromoszómákat kivéve minden kromoszóma párosan van jelen. A kromoszómapárokban azonos-homológ helyen azonos funkcióju gén helyezkedik el. E génpárokat allélpároknak nevezzük. Amennyiben az allélpár két tagja azonos tulajdonságot kódol, az egyén e génre nézve homozigóta.Ha egymástól eltérõt, úgy heterozigóta.)is elegendõ a betegség megjelenéséhez (manifesztációjához), tehát a heterozigóták is betegek. Az autoszomális domináns öröklõdés 3 szabálya: 1:a szülõk egyike beteg, ez alól csak az új mutációk képeznek kivételt.2:a testvérek átlagosan 50%-a beteg. 3:a gyerekek 50%-a beteg, függetlenül a nemüktõl. Elõfordulhat az is, hogy a dominancia ellenére a kóros jelleg nem jelenik meg, hanem "átugrik" egy-egy generációt.
AUTOSZOMÁLIS RECESSZÍV ÖRÖKLÕDÉS:
Hármas szabály:1:a beteg szülei egészségesek.2:a testvérek 25%-a beteg, 50%-a hordozó, 25%-a egészséges. 3:a betegek utódai klinikailag egészségesek, de hordozók.
GENETIKAI TANÁCSADÁS:
Fontos elemei:1:anamnézis és családfa felvétele, 2: diagnózis felállítása, 3: prognózis és therápiás lehetõségek ismertetése,4: genetikai (ismétlõdési) kockázat megállapítása,5: megelõzés lehetõségeinek ismertetése
PRENATÁLIS GENETIKAI DIAGNOSZTIKA (teljesség igénye nélkül):
Magzati renellenességek korai felismerése anyagvételi módszerk segítségével.
Genetikai amniocentésis: magzatvízmintavétel a terhesség 12. hetétõl(általában 16-18. héten) az anya hasfalán keresztûl UH ellenõrzés mellett.
Chorionboholy-mintavétel (CVS): a méhlepény bolyhaiból hüvelyen vagy hasi úton UH ellenõrzés mellett a terhesség 8-12 hete között mintavétel.
OSTEOGENESIS IMPERFECTA
A betegség klinikai megnyilvánulása sokszínû, ennek megfelelõen osztályozása a következõ:
I. csoport: (osteogenesis imperfecta tarda) a betegeket a kék sclera("szemfehérje") és a csontrendszert érintõ betegség domináns öröklõdése jellemzi. Süketség is kialakulhat. Születéskor legtöbbször nem lehet kórosat tapasztalni. A törések gyakorisága csak a korai gyermekkorban lesz feltünõ. Ezután gyorsan kialakulnak a végtagdeformitások. Ezen a csoporton belül is megkülönböztetnek két alcsoportot, annak megfelelõen, hogy a fogak érintettek vagy sem. Fogrendellenesség esetén a betegség lefolyása súlyosabb. Öröklése: atoszomális domináns.
II. csoport(osteogenesis imperfecta congenita): igen súlyos, gyakran halvaszüléssel, vagy újszülöttkori halállal járó forma.Általában koraszülöttek és testhosszuk is elmarad az elvárttól, mert a sorozatos méhenbelüli törések miatt mind a felsõ, mind az alsó végtagok görbék, rövidek. A kék sclera szinte mindig megvan. Autoszomális recesszívnek gondolt az öröklésmenet, és a diagnózis a terhesség alatti UH vizsgálattal felállítható.
III. csoport: a csontok hajlítottak, csavartak, törékenyek. A törések jóval hamarabb lépnek fel, mint az elsõ csoportban, a deformitások is sokkal kifejezettebbek. A sclera enyhén kékes a korai csecsemõkorban, de felnõttkorban teljesen normálissá válik. Öröklõdése: autoszomális recesszív.
IV.csoport: az osteoporosis (csontritkulás) kifejezett, de a törések már nem jellemzõek. Nincsen kék sclerájuk és hallásuk sem károsodott.

Ajánlanám a genetikai tanácsadók felkeresését, ahol minden kérdésükre választ kapnak. Remélem érthetõ volt a "tudományos" magyarázat.
Kedves Zsófi!
A Péterffy kórház valóban azt hirdeti magáról. hogy csak õk végzik ezt a fajta császármetszést.(Egyébként nagyon jó kórház szerintem) A valóságban a legtöbb helyen már ismerik és alkalmazzák ezt a módszert. A bõrmetszés a bikini vonalban van. A hasizmot nem vágják át, hanem kézzel húzzák szét. A gyógyulás ezért (is) általában gyorsabb és kevésbé fájdalmas, mint a "hagyományos" mûtéti technikánál. Szakavatottab válasz kérhetsz az Erazmusz válaszol topikon. Jó babavárást!
Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!

A férjemmel papás szülésre készülünk. Az a kérdésem, hogy mi történik akkor, ha velem együtt más is szül (az elsõ szülésemnél így volt csak õ hamarabb megszült és akkor csak a végére hívták be a férjemet)? Most azt szeretném, hogy a férjem az elejétõl bennt legyen velem a szülõszobán. A kérdésem arra vonatkozik, hogy kiküldik-e akkor ha más is szül akkor amikor én?
Bocs a megfogalmazásért.

elõre is köszi a választ
Eszter
Eszter

Kedves Kitti,
Nem tudom olvasod-e még ezt a topicot, de remélem eljut Hozzád az üzenet.
Azt gondolom, hogy bár nincs közöm az életdehez és jogom sincs a választásodba beleszólni, de ha nem a baba vagy a Te egészségi állapotod miatt akarod a gyermeket elvetetni, akkor ezt a döntésedet egy életen át bánni fogod.
Ajánlom figyelmedbe a Társalgó " ..ma megint megjött" topicját,elolvasásra és okulásra. Gondold végig azt, hogy az ott levelezõ lányoknak nem adatot meg - holott nagyon várnak rá - az a csoda ami Neked igen, csak éppen most el akarod pusztítani.
Valóban az abortuszról vitafórumokat lehet nyitni és pro/kontra megvitatni azt, hogy kinek miért és miben van igazaza. Ez lehet morális, jogi vagy vallási kérdés is, de én azt gondolom, hogy ha egy egészséges nõ egészséges magzatot vár, és a párkapcsolata kiegyensúlyozott akkor a babát vállalnia kell.
üdv.: Renáta
Névtelen

Kedves Eszter!
Sajnos a mi szülõszobai körülményeink még nem a legideálisabbak. (Errõl írtam már régebben.) Ugyanakkor az egészségügyi törvény deklarálja a szülõnõ jogát, hogy az általa választott nagykorú személy a szülésénél jelen legyen. Ez a törvény 1997-ben született és a következõ év közepétõl emelkedett jogerõre, de megjegyzem, hogy sok kórházhoz hasonlóan nálunk is már ezt megelõzõen voltak un. papás-szülések. Tehát mondhatom, hogy megelõztük a jogalkotókat ebben a tekintetben. A környezeti lehetõségeink -pl.:egyágyas szülõszobák-, még nincsenek megteremtve, de úgy gondoljuk, hogy ezért senkit sem foszthatunk meg gyermeke születése élményétõl. Sajnos a függönnyel elválasztott szülõágyak csak vizuálisan választják el egymástól a szülõnõket,a "hanghatás" élõben megy. Általában nem szoktunk kiküldeni senkit sem, csak ha valami "zûrõs" dolog történik, mert az talán nincs jó hatással a leendõ apákra (fõleg, ha az Õ szülésük még nincs abban a stádiumban). Ha Téged zavar, hogy esetleg a szomszéd ágyon vajúdó anya férje végighallgatja a Te szülésedet, kérlek beszéld meg ezt elõre a szülésznõvel, hogy esetleg arra az idõre egy kicsit kinnt sétál a "sorstárs apa". Gondolom felnõtt értelmes embereknél ennek megértése nem lesz gond. De nekünk nincs jogunk felülbírálni kinek a hozzátartozója "fontosabb". Nekünk lehetõség szerint mindenki számára egyformán elérhetõvé kell tenni a lehetõséget a társas szülésre. Persze lehet olyan helyzet, hogy pont akkor szül valaki amikor Te megérkezel a szülõszobára. Akkor elképzelhetõ, hogy Téged gyorsan elhelyeznek és a férjednek egy kicsit várni kell, amíg a szülés lezajlik (a már említett építészeti adottságok miatt nem sétálhat el az éppen szülõ nõ ágya végénél), de utána természetesen bemehet Õ is.
Vannak napok amikor minden szülõágy foglat (szülõszobán és a vajúdóban is két-két szülõágy van), de kifoghatsz olyat is, hogy egyedül vagy. Ezt senki nem tudja elõre.
Remélem nem lesz gond és minden elképzelésetek szerint történik! Jó szülést kívánok! Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Köszönöm a választ, remélem,hogy minden úgy fog lezajlani ahogy elteveztük.
Eszter
Eszter

Kedves Ágnes!
Mennyi az esély arra hogy az ember a fizetõs szobák valamelyikébe kerüljön,mennyire nagy rájuk az igény? mikor és kinek kell jelezni azt hogy ott szeretnénk eltölteni azt a pár napot?a kisbabát ott is ugyanúgy segitenek a növérek ellátni?
elöre is köszönöm
dia
Névtelen

Kedves Eszter!
Én 5 hónapja szültem. A szülésznõm Király Kati volt. Nagyon aranyos, segitõkész, figyelmes volt. Természetesen, közvetlenül bánt velem. Sok sikert!
LB
LB

Kedves Dia!
A fizetõs szobába való bejutás a következõ: van egy elõjegyzési naptár, ide (a terminus napjára) felírjuk a neved és amikor megérkezel a kórházba (szülni)akkor megint szólni kell a kollégáknak.(Elõjegyzést kérheted tõlem, Kamillától - Õ az aki a kezelõben dolgozik minden délelõtt - orvosodtól) Ha valamelyik szoba (esetleg mind a három) üres, még válogathatsz is. Persze ezt senki nem tudja garantálni, mert ha jön egy front...?! Az elõjegyzésnek azért van értelme, mert van olyan akinek csak a tett helyszínén jut az eszébe ez a lehetõség, és ha van egy másik szülésben hasonlóképpen álló elõjegyzett kismama, akkor természetesen az õvé az elsõbbség. Egyébként pedig az elõjegyzettek között érkezési, illetve szülési sorrend dönt. Olyan is volt aki pl. az elsõ napot vagy éjszakát a hagyományos gyerekágyon töltötte,és amikor hazamentek az alapítványi szobából, másnap beköltözött.
A csecsemõs nõvérek természetesen ott is segítenek a baba ellátásában, de arra számítani kell, hogy ritkábban jutnak be ezekbe a szobákba (mivel a másik folyósokon vannak). A normál gyermekágyas osztály szerves része az újszülött osztály (ahogy ezt a szülésfelkészítõ "gyermekágyas" elõadásán be is mutatjuk), így több a "találkozási" lehetõség a csecsemõs nõvérekkel. Tehát a külön szobáknak vannak elõnyei és hátrányai egyaránt. Elõnyei: szépek, kényelmesek, család-látogatók bemehetnek. Hátrányai: család-látogatók bemehetnek (pont amikor pihenni-aludni-szoptatni-fejni-betétet cserélni akarsz), a csecsemõsnõvér kevesebb idõt tud veled tölteni, ami különösen elõször szülõknél szokott gondot jelenteni.
Remélem elegendõ az információ, ha kérdés van szívesen segítek. Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!
köszönöm gyors válaszodat,erröl az elöjegyzés dologról nem tudtam.
fizetös szobát pusztán azért szeretnék mert úgy tudom ott 24 órán keresztül együtt lehet lenni a kisbabával,míg a "sima" szobákból éjszakára elviszik.vagy nem igy van?szóval nekem nem kell hogy bejöhessenek a látogatók(sõt..),nem kell hogy szép legyen meg ilyenek,csak azt szeretném hogy ne vigyék el mellölem,ha lehet.tudom sokan azt mondják hogy azért jobb ha az éjszakát a csecsemö osztályon tölti a baba,mert igy a mama is tud pihenni,ha hazamegy ugysem fog tudni.de ahogy én magamat ismerem ,egy ilyen nagy esemény után mint a kisbabám világrajövetele,biztos nem tudnék egy percet sem aludni,pláne nélküle.nem azért mert attól tartok rossz kezekbe kerül vagy ilyesmi,csak egyszerüen szerintem elég belegondolni abba ,hogy majdnem 10 hónapig olyan közelségben voltunk amilyet az életben többé (fizikailag) visszahozni nem lehet,s erre egyszercsak kipottyan a nagyvilágba,egyetlen ami az elsö napokban ismerös,megszokott lehet neki az a mama.szóval én valahogy ezt igy képzelem el,és való igaz hogy én is azon rengeteg emberek közé tartozom akik újszölöttként az újszölött osztályon voltak míg haza nem engedték,(anyukám persze néha megkapott),és mégis élek,látszólag semmi bajom.de mégis,ha van lehetõség a jobbra,a természetesebbre akkor én szeretném kihasználni.
a baba érkezésével kapcsolatos dolgokra folyamatosan lett félretéve némi pénz,pontosan azért hogy azon ne muljanak ezek a dolgok.
elnézést ha esetleg hosszúra sikeredtem de ez most kikívánkozott
üdv dia
Névtelen

Kedves Ágnes!

Tudna egy kicsit mesélni a gátvédelemrõl? Arra gondolok, hogy Önöknél mennyire használják a szülésznõk a gyakorlatban.

Köszönöm

Kele
kele (kele)

Kedves Ágnes!

Azt kérdezném, hogy van-e lehetõség valamilyen fájdalomcsillapításra? Amikor 1999-ben szültem, még nem volt.

köszönöm
Eszter
Eszter

Elnézést, hogy csak most írok, de elkapott a "virus". A számítógépünk használhatatlan volt jó ideig. De már szerencsére meggyógyultunk.
Gátvédelemrõl: célja, hogy a magzati koponya megszületésekor a medencefenék izmainak a berepedését elkerüljük. (A baba fejének a kerülete a legnagyobb a baba testén)A gátvédelem sikerességéhez sok tényezõ szükséges: megfelelõ anatómiai viszonyok, jó fájástevékenység, jó magzati állapot, együttmûködõ szülõnõ, ügyes szülésznõ, türelmes orvos.
Részletezve: megfelelõ anatómiai viszonyok: rugalmas, jól táguló gát. Ezeket az izmokat is lehet sõt kell edzeni és elõkészíteni a szülésre. Ehhez nyújt segítséget az intim nõi torna és a gátmasszázs olaj alkalmazása. Jó fájástevékenység:a "jó" szó persze nem a kellemes érzéseket jelenti, hanem a szülés haladása szempontjából kielégítõ méhösszehúzódásokat. A túl erõs fájások "faltörõ kosként" nyomják a baba fejét a gátnak. A gyenge, össsze-vissza jövõ méhösszehúzódások a kitolási szakban (és persze a tágulási szakban is már) problémákat okozhatnak.
Jó magzati állapot: a babának bírnia kell a hosszabb kitolási szakot, hiszen a gátvédelem esetén a magzat fejét milliméterrõl-milliméterre engedjük csak kigördülni, lényegesen lassabban, mint gátmetszés esetén. Csak akkor engedhetjük ezt meg, ha a magzat szívhangjai végig a normál tartományban vannak. (Percenként 120 és 160 között).
Együttmûködõ szülõnõ: talán ez az egyik legfontosabb tényezõ. Nagyon nehéz a szülésnek ebben a szakaszában (amikor már elfáradt és szeretne túllenni mindenen)még odafigyelni az orvos vagy szülésznõ utasításaira. Pedig itt nagyon lényeges, hogy mikor kell nyomni és mikor van az a pillanat amikor pedig egyáltalában nem szabad!
Ügyes szülésznõ: a gátvédelmet, mint minden más manuális tevékenységet, nem lehet könyvbõl megtanulni. Az elméletét persze igen, de ahhoz csinálni is kell. hogy jól menjen. Szerencsére ma már egyre gyakrabban "gyakorolhatják" a szülésznõk ezt a feladatot, hiszen az elmúlt 10-15 évben elkezdett csökkenni a gátmetszések gyakorisága. (Persze tudni kell azt is, hogy a gátmetszés esetén is alkalmazunk gátvédelmet, de nyílván amikor errõl beszélünk, akkor elsõsorban a gátmetszés szülésekre gondolunk.)
Türelmes orvos: ?
Remélem nem voltam túl "szakmaias" és érthetõ, hogy a szülésnek ezen módja nem egy vagy két dologtól függ, hanem sok tényezõ egybeesésén.
Megjegyzem még, hogy vannak olyan esetek amikor kötelezõ gátmetszést csinálni: pl.:koraszülés, szülésbefejezõ mûtét, magzati koponya szabálytalan forgása a szülõcsatornában.
Mit tehet a kismama? Elõször is beszélje meg orvosával és szülésznõjével ezt a dolgot. Végezze a fenntemlített "intim" gyakorlatokat. Használja a gátmasszázs olajat. És legfõbbképpen ne keseredjen el ha mégsem így sikerül a szülése, tapasztalatból mondom: meggyógyul!
Fájdalomcsillapítás:
Körülbelül egy éve kezdtük alkalmazni a Contramal kúpot. Ez a fájdalomcsillapító a végbélbõl gyorsan felszívódik az anya keringésébe és így fejti ki hatását. Természetesen teljes fájdalommentességet nem lehet vele elérni, de tapasztalatok szerint csökkenti a fájdalomérzést és kedvezõen hat a méhszáj tágulására is. Tudni kell azonban azt, hogy a gyógyszer a méhlepényen keresztûl átjut a magzatba is. Ezért ha a beadástól számított (átlagosan) két órán belül lezajlik a szülés, az újszülöttnél elõfordulhat enyhe alkalmazkodási zavar (légzés probléma). Ez általában szorosabb megfigyelést és esetenként inkubátorban oxygén adást kíván. Ilyenkor sajnos a szülõszobai elsõ szoptatás elmaradhat és a babát csak késõbb tudjuk odaadni. Ha késõbb szül meg a mama (mármint a beadástól számított két órán túl)általában semmilyen probléma nem szokott felmerülni.
Az epidurális érzéstelenítés esetén elõször a szülészorvossal kell beszélnie a kismamának. Õ elmondja javasolja-e szülészeti szempontból az érzéstelenítés ezen formáját. Ezek után az anaeszteziológushoz is elkell menni (szakambulancia) aki elmagyarázza az eljárás lényegét, megvizsgálja, hogy anaeszteziológiai szempontból van-e ellenjavallata az érzéstelenítésnek (pl: alvadási probléma, vérzékenység, gerincdeformitás, idegrendszeri betegségek stb.)
Az epidurális érzéstelenités elõnye, hogy nagyon jól csillapítja a fájdalmat, a szülés tágulási szakaszát lerövidítheti, a magzati keringésre jó hatása van. Hátránya, hogy az infúzió miatt (mely az anyai vérnyomáscsökkenés megelõzése miatt szükséges - gyógyszer mellékhatás)az anya a vajúdás alatt "ágyhozkötött". A kitolási szakot meghosszabbíthatja, esetenként a szülésbefejezõ mûtétek számát emelheti. De ezekrõl,- ha aktuális - bõvebb információt kérhettek.
Vároma további kérdéseket és újból ajánlom a szülésfelkészítõ tanfolyamunkat ahol "egyenesben" lehet kérdezni!
Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Köszönöm a választ. Azt hiszem - az elõzõ szülésembõl kiindulva -, hogy valószínüleg fogok kérni valamilyen fájdalomcsillapítót.
A tanfolyamokból engem a szülésfelkészítõ, és a szülõszoba látogató érdekelne. Letudnád nekem írni, hogy decemberben vagy januárban mikor lehet menni? Nálad lehet jelentkezni?

köszi
Eszter
Eszter

Eszter!

Decemberben 6-án lesz szülõszoba látogatás, 12-én szülés, együttszülés, 13-án szoptatás és gyermekágy címû elõadás. 17 óra 30-kor szoktak kezdõdni. A 355-1122-es tel. számon a 433-as vagy 453-as melléken tudsz bejelentkezni. A szülés együttszülést már végighallgattam. Szülésznõk tartják. A hölgy nagyon aranyos és segítõkész volt. Bármit lehet kérdezni.

Piri
Piri

Kedves Piri!

Köszi az infót.

Eszter
Eszter

Kedves Ágnes!
Az elõzõ válaszod alapján, ha valaki epidurális érzéstelenítést szeretne kérni, ezt jó elõre meg kell beszélnie? És ha csak a szülõszobán szeretném eldönteni, tényleg szükségem van-e rá? Az elsõ babával 12 órát voltam a szülõszobán, ha a második hamarabb meglesz, nem biztos hogy kérném. Ott már késõ kérni?
Kösz a választ!
Szilvia
Szilvia

Kedves Szilvi!
A "menet közben meggondolom magam" (fúj milyen rossz megfogalmazás, de ez jutott eszembe) több okból nehézkes. Az egyik és talán legfontosabb, hogy hiányozni fognak azok a laborleleteid amit az anaeszteziológus orvos kérni fog ahhoz, hogy megszúrjon Téged. Gondolok itt az un, alvadási paraméterekre, amelyek vizsgálata nem rutinszerú a terhesség alatt végzett laborok esetén. Ez azért nagyon fontos, mert ahogyan írtam egy elõzõ ismertetéskor, vannak bizonyos ellenjavallatai az érzéstelenítésnek. Ilyen például a véralvadási zavar. Akkor (mármint a szülés közben) levenni és laborba küldeni persze nem lehetetlen, de mindenképpen idõt vesz igénybe. A másik dolog (ami fõleg többedszer szülõknél fordulhat elõ), hogy nincs már idõ a beavatkozás elvégzésére. A team megszervezése, a szükséges eszközök és gyógyszerek elõkészítése, maga a szúrás illetve az epidurális kanül behelyezése, a tesztdózis beadása és ellenõrzése mind idõ és nem utolsó sorban az érzéstelenítés teljes kialakulásához is idõ kell. Ha a szülõnõ akkor gondolja meg magát amikor a méhösszehúzódások már nagyon kellemtlenek és a méhszáj már olyan tágasságú, és még akkor kell laboreredményekre várni, nem biztos, hogy van értelme a beavatkozásnak. A kitolási szakra nem csinálnak ilyen érzéstelenítést. (Természetesen, ha gátmetszésre van szükség helyi érzéstelenítést minden esetben alkalmazunk.) Tehát akinél felmerül a kívánság az EDA-ra, érdemes elõre megbeszélni, a vizsgálatokat elvégeztetni, és legfeljebb nem kéri, mert jobban bírja mint gondolná, vagy gyorsan halad a szülés. Ez utóbbit kívánom második babád megszületéséhez: Ágnes

Ui: Kereslek Kitti, remélem jól vagy!
Rákóczi

Kedves Ágnes!
Köszi szépen a gyors választ, azt hiszem, így fogok tenni!
Szilvi
szilvi

Kedves Ágnes!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha alkalmaznak gátmetszést, majd varrást, azt felszívodó cérnával teszik-e, vagy pedig szükség van varratszedésre is.

Köszönöm a választ!

Kele
kele (kele)

Köszönöm Ágnes, hogy érdeklõdsz felõlem. Nagyon jól esik! Komolyan!

Végülis megtartottam a babát! Remélem minden rendben lesz.

Majd jelentkezem személyesen is.

Kitti
Kitti

Sziasztok!

Van most kismama, aki dr. Mészáros Gábort válaszotta orvosának? Írjátok meg légyszi,ha tudtok róla valamit. Eléggé érzékeny típus vagyok, elég baj ez nekem. Köszi szépen, Juci
Juci

Kedves Juci!

Nekem nem õ az orvosom, de minden alkalommal õ utlrahangozott a terhességem során. Így az elsõ benyomásom róla az, hogy kedves és szímpatikus orvos.
szia
Eszter
Eszter

Kedves Juci!

Elvileg vmikor jan. elsõ hetében fogok Dr. Mészárosnál szülni. Nekem õt a gyógytornásznõ ajánlotta, akihez kismama tornára járok. Eddig nagyon kedves és megértõ volt, ugyanis én nagyon "beszari" vagyok és iszonyúan rettegek a kórházaktól, fokozva egy jóadag depressziós hajlammal. Bár néha úgy érzem, kissé hülyének néz, mert mindent megkérdezek és már jóelõre szeretnék tisztában lenni mindennel, de eddig még nagyon türelmes volt velem.

Az érzékenységed -ha ez megnyugtat- nem egyedi jelenség, nekem is gyakran lesz világvége hangulatom már attól is ha csak csúnyán néz rám valaki. Szerencsére, a párom egy igazán nagyszerû férfi és nagyon megértõen viseli ezeket a kismama depiket és hisztiket, bár, már mindkettõnknek megváltás lenne, ha kibújna a Kisnyulunk!

Lenne még nekem is néhány kérdésem, ha tudtok segíteni...:
1.Már jeleztem az orvosnak, hogy szeretnék egyágyas szobát, de elfelejtettem megkérdezni, mennyibe kerül.
2.Csak a hagyományos szülõágyas megldásra van lehetõség a Kútvölgyiben, vagy van más mód is, mert bizonyos gerinc-problémák miatt nem tudok néhány percnél tovább hanyatt feküdni, de erõt kifejteni ebben a pózban egyáltalán nem tudok?

Sziasztok!

Judit
Névtelen

Niki számolj be majd a szülésedrõl!

Minden jót!

Kitti
Kitti

Kedves Eszter, Judit!

Köszönöm a válaszokat.

Judit!
Valószínü hasonlóak lehetünk olvasva a "tüneteidet". De! Miért ne kérdezhetnénk ill. kaphatnánk válaszokat, ha ez megnyugtat minket, nem?!
Lenne még pár kérdésem az orvossal kapcsolatban. Én innen a netröl választottam öt.Tudom, hogy csüt. du rendel a rendelöben, te oda jársz? Be kell jelentkezni vagy érkezési sorrend alapján megy, sokat kell várni? Ne vedd tolakodásnak de szoktál neki pénzt adni, ha igen mennyit? Simán elvállalja az újakat? Annyira az elején vagyok és azt sem tudom, hogy fogjak hozzá mert van egy nagyon rossz tapasztalatom, igaz nem ebben a kórházban de nagyon óvatossá tett. Ha akarsz válaszolhatsz magánban, itt megkapom az üziket, nagyon leköteleznél. Köszönöm elöre is. Juci (bea_meszaros@yr.com
JUCI

Kitti!
Ez fantasztikus! Annyira örülük! A beszélgetések során néhányan (abortusz ellenzõk - és ezt tisztelettel mondom!)sokszor "bûnösként" állítják be a mûtétnél segédkezõ illetve azt elvégzõ egészségügyi személyzetet. Pedig, mint írtam régebben ez is a feladaink közé tartozik. De higgyétek el, hogy minden alaklommal nagyon örülünk amikor valaki meggondolja magát. Szívesebben segítünk egy babát a világra, mint sem. Kivánom Kitti, hogy nagyon boldogok legyetek majd a kisbabával!
Kedves Kele!
A belsõ varratok vagy az úgynevezett mély öltések(melyek a bõr alatt vannak) mindig felszívódó fonallal készülnek. A külsõ (a hüvelybemenettõl kifelé esõ bõröltések) lehetnek felszívódó és olyan varratok is amit ki kell szedni. Ezt orvosa válogatja. Kérdezd meg kezelõorvosod, hogy Õ milyet szokott! Erre nincs jó vagy rossz válasz: mindegyik megoldásnak megvan a jó és kevésbé jó oldala. Mint tapasztalt szülõnõ mondhatom (akinek "ilyen" és "olyan" is volt saját kérésre!) egyformán meggyógyult.
Judit!
A szobákat szívesen megmutatom, ha legközelebb felénk jársz.
Az árak a következõk:
egyágyas szoba Wc -vel és fürdõszobával, légkondival (bár ez utóbbi inkább nyáron érdekes), TV-vel, hûtõszekrénnyel, telefonnal (számláját külön kell fizetni) napi 5000 Ft
A másik egyágyas szobának nincs külön fürdõje (de pont vele szemben van egy nemrég felújított gyönyörû fürdõszoba)van TV és hûtõszekrény. Ára napi 3000 Ft. A befizetések az alapítványunk javára csekken történnek. Errõl a befizetésrõl igazolást kap év elején a befizetõ az alapítványunk könyvelõjétõl, mely az adóalapból leírható. A befolyt összegekbõl az osztályunkat korszerûsítjük és szépítjük, ahogyan errõl már korábban írtam.
Mindenkinek viszlát! Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!
A ctg vizsgálat alatt elõfordulhat,hogya baba alszik,és emiatt a vizsgálatot meg kell ismételni. Most van -e lehetõség még aznap megismételni.Régebben két nap múlva tették ezt.
Köszönettel: M
Névtelen

Judit!

Plíz!!!Juci
JUCI

Sziasztok!

Egyre jobban izgulok a szülés miatt, pedig ez már a második lesz. Vagy éppen azért? Még van hátra 10 hetem, de már majdnem minden éjszaka errõl álmodok.

szi
Eszter
Eszter

A fizetõs szobákkal kapcsolatban lenne egy kérdésem, kedves Ágnes! (Nem baj?)
Hogy igaz az, hogy ott bármikor lehet látogatót fogadni, és a papák is találkozhatnak a babákkal, a többi szobában meg ki kell jönni az elõtérbe, meg a papák nem nézhetik meg a babákat csak az ablakon keresztül?
Igazság szerint - talán ebben is meg tudna nyugtatni engem - én két ünnep között fogok szülni valamikor, vagyis akörül, és félek, hogy csak alig lesz ápolószemélzet, meg csak az ügyeleteseklesznek, és ha a külön szobvába tényleg bármikor bejöhet a párom meg a mamám mondjuk, akkor az komoly érv a kifizetése mellett, mert biztos lehetek benne, hogy ha a kórházi személyzet nem is nagyon fog akkortájt törõdni a páciensekkel, ami egyébként teljesen érthetõ, legalább lesz aki a gondomat viseli.
Lehet hogy ez csak hülye aggódás a részemrõl, meg tudná írni, hogy hogy is van ez a dolog?
Köszönettel
mk
mk

Kedves mk!
Az ünnepek alatt a "mûszakos" szülésznõk és a csecsemõsök ugyanolyan létszámban dolgoznak, mint az év minden napján. A részlegvezetõk (szülõszoba és újszülöttosztály) valamint a fõnõvér (vagyis én)hétköznap egymûszakban dolgozunk, de ilyenkor a betegforgalom is számottevõen nagyobb. A nõgyógyászaton már az ünnepek elõtt egy héttel nem veszünk fel nagymûtétes beteget, hogy Karácsonyra Õk haza tudjanak menni. (Természetesen a sürgõsségi eseteket ellátjuk ilyenkor is.) Tehát az a szülésznõ aki a nõgyógyászatra van veosztva, lehet, hogy egyetlen páciense sem lesz. Így tud segíteni alkalomadtán a gyermekágyon dolgozó kolléganõjének. A terhespatológián is elengedjük kimenõre az ünnepnapokon a kismamákat, ha állapotuk engedi. Tehát még az is lehet, hogy egy szülésznõre kevesebb páciens jut, tehát többet tud foglalkozni a kismamákkal. A nõvérek ugyanis nem ügyeletben, hanem szolgálatban dolgoznak. Nem kell félni attól, hogy nem lesz ellátva!. Az alapítványi szobákba valóban bemehetnek a látógatók. De nem azért, mert fizetnek, hanem azért, mert ezek egy- illetve kétágyasak (ez utóbbiból egy van). Ezért nem zavarják a másik anyákat, amikor azok szoptatni - fejni szeretnének. (nem is azon a folyosón vannak.) De errõl már írtam régebben. Szívesen megmutatom a szobákat ha arra jár felénk és elmondom a lehetõségeket. (Minden kötelezettség nélkül)
CTG-rõl: a magzti szíhangvizsgálatkor figyeljük a magzatmozgásra adott választ( szívhanggyorsulás vagy acceleráció). De ezen kívül még más paramétereket is figyelünk. Tehát, ha éppen akkor nem mozgott a baba, de minden más "mutatója" a CTG görbének jó, valóban nem szükséges aznap megismételni. De ha ez a kismamát megnyugtatja és vissza tud jönni, nem hiszem, hogy lenne akadálya a dolognak. (Értelme persze a pszichés megnyugtatáson kívül nincs.) Ez ugyanolyan vizsgálat,mint bármi más (pl: EKG, labor), indok kell a megismétléséhez, és higgye el, ha a legkisebb gyanu is felmerül azzal kapcsolatban ,hogy a baba nincs jól, elrendelik az ismétlést, esetleg más kiegészítõ vizsgálatokat.(pl.:UH)
Remélem megnyugtató volt a választ.
Mindenkinek boldog várakozást! Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Jelenleg terhességem 30. hetében járok és a kislány még mindig farfekvéses. Az orvosom azt mondta, hogy ha nem fordul vissza az még nem feltétlenül jelent császárt, mivel második szülésrõl van szó lehet, hogy gond nélkül megszületik farosan is. Az lenne a kérdésem, hogy tudsz-e ajánlani valami praktikát amivel esetleg rálehet segíteni õkelmét a fordulásra.

köszi
Eszter
Eszter

Kedves Ágnes, köszönöm szépen a választ!
Ez nagyon megnyugtatóan hangzik.
Szép Ádventet kívánok mindenkinek
mk
mk

Kedves Ágnes/Kismamák!

Azt szeretném kérdezni, hogy a Kútvölgyi kórházban van-e kismamatorna? Ha igen akkor mikor és pontosan hol? Köszi, Anna
Anna

Szia Anna!

A korhazban azt hiszem nincs kismamatorna, de a multkor volt egy szorolap a noverpulton, gondolom az a kismamatorna a kozelben van.
Bar ez itt nem a reklam helye, de En is a MAV korhazba jarok kismamatornara, es csak ajanlani tudom, mert nagyon jo!
Hetfon es Szerdan van 14-15-ig.Nagyon kedves fiatal gyogytornasz tartja. 200 Ft 1 alkalom.

F.Judit
Tiduj

Szia Judit!
Köszönöm szépen. Kár hogy itt nincs, de minden azért nem lehet. szia, Anna
Anna

Kedves Juci!

Esetenként kissé problémás hozzáférnem az internethez, úgyhogy megadom a tel. számom. Így egyébként is sokkal pontosabban el tudok mondani mindent. Remélem, még nem késõ!
Hívj bátran! (30) 225.64.25

Judit
Névtelen

Kedves Eszter!
Szerencse, hogy már a második babádat várod, így tényleg jó esélyeid vannak a spontán szülésre farfekvéses baba esetén is. "Praktikákat" bevallom nem tudok, de elmesélek egy saját tapasztalatot. Aki hiszi: hiszi, aki nem: úgy legyen. Egy évvel ezelõtt egy kedves kolléganõm kért meg, hogy segítsek a szülésénél. A baba több mint négy kilós letr, és a szülés elõtt két héttel még medencevégû fekvésben volt. Azt mondtam a lánynak, próbálja meg megbeszélni a babájával, hogy forduljon meg, mert csak így tud megszületni. Szerencsére a kismama egyébként is sokat beszélgetett magzatával, így nem volt nehézség számára, hogy errõl is "beszélgessenek".(A kapcsolatanalízises babák topoikban errõl biztosan többet lehet olvasni és ajánlom dr Raffai Jenõ könyvét : Megfogantam, tehát vagyok.)A baba a kiírt dátum elõtt szépen megfordult, rá is húzott még bõ egy hetet, és amikor úgy döntött itt az idõ, szépen megszületett. Úgy gondolom ezt ki lehetne próbálni, a legrosszabb ami történhet,hogy nem sikerül és farfekvésesen fog megszületni. Sok szerencsét hozzá és kiváncsian várom az eredményt!
Kismamatorna: sajnos nincs, mivel az épület sajátosságai miatt nincs olyan terem, ahol tartani lehetne. Tanácsolom minden érdeklõdõnek kérdezze meg védõnõjét, hogy lakhelye szerint hol van legközelebb terhestorna. A pulton kitett szórólapok intim tornára invitálják a kismamákat. Ajánlom melegen mindenkinek! Nemcsak a szüléskor nyújt nagy segítséget ennek a technikának az elsajátítása, hanem késõbb a gyermekágyas idõszakban sõt utánna is!
Rákóczi

Sziasztok!
Ha valaki tudja,hogy kell archiválni légyszíves tegye meg a gyorsaság kedvéért.köszi
névtelen

Kedves Ágnes!

Köszi a választ. Bízom benne, hogy a csöppségem észbekap és megfordul. dec. 20-án megyek a 32. heti UH-ra remélem már valami bíztatót fognak mondani.

sziasztok
Eszter
Eszter

Kedves Mindenki!

Itt Niki... Megszületett a kislányom november végén itt a Kútvölgyiben. Épségben, egészségesen és nagyon kellemes élményekkel, emlékekkel távoztunk a kórházból...
Papás szülésünk volt. A férjem mellett a válaszotott szülésznõnk is velünk töltötte az éjszakát, és természetesen az orvosunk is idõben megérkezett!
A szülés utáni napok szinte rohantak a kórházban....
Úgy láttam minden kismama elégedett volt, éjjelente boldogan keltünk szoptatni, fejni, drukkoltunk egymásnak.
A csecsemõsnõvérek segítenek, szóljatok nyugodtan. (Pl. én megkértem segítsenek tisztába tenni a babát, utána én is bátran csináltam, éjjel mentünk fejni, lehet kérni, hogy kihozzák-e a babát stb.)
Ami meglepetés volt, hogy a kicsit születési anyakönyvi kivonatát, TAJ- és lakcímkártyáját elintézik. Ezt úgy tudom nem minden intézményben teszik meg. Ez jó volt, mert a sok rohangálást, utánajárást megúsztuk.

Köszönök mindenkinek mindent! (Név szerint is megtehetném, de nem tudom mindenki nevét és ez nem lenne igazságos!)
Remélem 2-3 év múlva újra talákozunk, mert szeretnénk még testvérkét a kisasszonynak... Kép
Ágnes!
További jó munkát, köszönöm a segítségét!
Kellems ünnepeket mindenkinek!
Niki
Niki

Kedves Niki!

Sok boldogságot kívánok Nektek és sok tejcsit.

Nekünk sem kell már sokáig várnunk, hogy találkozhassunk a kislánnyal.

A pocakosoknak további jó babavárást.

Eszter
Eszter

Kedves Kismamák!
Jó volt olvasni Niki levelét. Örülök, hogy segítõkészeknek találtad a nõvéreket és így magabiztosan mentél haza babáddal! De nem szeretnénk elbízni magunkat, úgyhogy ha valakinek kevésbé jó észrevétele van, azt is szívesen várjuk. Így mi is jobban oda tudunk figyelni számiunkra néha észre sem vehetõ dolgokra. (Pl.: egyszer egy anyuka írta, hogy zavaró az éjszakai "ajtócsapkodás". Nyílván az "A" szárnyi csapóajtóra gondolt. Ezért éjszaka többnyire kiakasztjuk az ajtót, hogy amikor a nõvérek a folyósóra illetve a kórtermekbe mennek, ne csapódjon.
Remélem a "várólistásoknak" is kellemes emlékeik maradnak osztályunkról.
Ha az ünnepekig nem "találkoznánk" Mindenkinek Boldog Karácsonyt és Újévet, problémamentes szülést és egészséges babát kívánok!
Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Köszönöm a jókivánságokat. Én is Kellemes Karácsonyt kívánok.
Eszter
Eszter

Kedves Eszter!

Nekem egyszer régem írta itt Vali, hogy bízzak benne, hogy kellemes élmény lesz a szülés. Én neked is ezt kívánom!
Ha megszületett a kicsi gondolom megírod! Kép
Niki
Ha tudok én is jelentkezem...
Niki

Kedves Ágnes,
Én is a Kútvölgyiben fogok szülni, és oda járok terhesgondozásra. Mindennel roppant elégedett vagyok, bár eddig leginkább az orvosomról van tapasztalatom.
Ami számomra negatívum a kórházzal kapcsolatban, hogy nincs koraszülött osztály. Ha jól tudom, a koraszülötteket a János kórházba szállítják át. Szeretném megtudni, hogy történik ez a gyakorlatban. Átviszik-e rögtön a babát és a mama marad, esetleg a mama is mehet vele? Gondolom, hogy nem tudsz pontos információt a Jánosról, de az együttmûködésetek folytán talán ismered a gyakorlatot. Ha a kismama nem is fekszik benn, esetleg reggeltõl estig benn lehet a babával?
Félre ne értsetek, nem vagyok egy folyton aggódós kismama, és bízom benne, hogy koraszülésrõl szó sem lesz, deha mégis az úgyis annyira rossz, hogy legalább jó lenne elõre tudni mi fog történni.
Elõre is köszönöm a segítséget!

Mindenkinek Boldog Új Esztendõt Kívánok!

Valéria
Névtelen

Kedves Valéria!
Valóban nálunk nincs koraszülött osztály. Szerencsére a koraszülések száma sem túl magas nálunk. Az, hogy melyik intézetbe szállítják a babát a terhességi hetektõl, a baba súlyától és állapotától függ. Ha nagyon fiatal terhességról van szó (24 és kb 32-33 hét)és nem tudjuk a fájástevékenységet leállítíni vagy pl. elfolyt a magzatvíz, az édesanyával közösen megbeszélve úgynevezett in utero (méhen belül - anyával "együtt") átszállítják egy olyan klinikára ahol mûködik NIC (neonatális intenzív centrum). Ha erre már nincs idõ, vagy az anya úgy dönt (a megfelelõ felvilágosítás mellett), hogy gyermekét mégis nálunk kívánja megszülni, a Cerny mentõszolgálat szállítja el a koraszülöttet. Általában a II. Nõi vagy I. Nõi klinikára, ahova az anyuka is pár nap múlva a baba után mehet, ha van üres "mamás" hely. Ha a baba már egy kicsit "idõsebb" (34-35 hetes) vagy érett újszülöttnél fordul elõ kisebb adaptációs zavar (adaptáció=alkalmazkodás a méhen kívüli élethez) akkor a János kórház koraszülött osztályára helyezzük át a babát. Ilyenkor általában az osztályos csecsemõs nõvérek egy hordozható inkubátorban viszik át az újszülöttet. Ha a papa ott van, õ is kísérheti a gyermekét. Ott is van "mamás" elhelyezésre lehetõség, és általában pár napon belül sikerül is áthelyezni az anyukákat. Természetesen ez az Õ állapotuktól is függ, hiszen ha császármetszéssel szültek (ami koraszülés esetén gyakoribb)nekik is kell pár nap a lábadozásra. Az elszállított babákról a gyermek orvosaink (örömmel jelentem december eleje óta már ketten vannak!) minden nap érdeklõdnek, és a híreket a mamákkal is megbeszélik.
Remélem kielégítõ a válaszom, ha még érdekel valami szívesen válaszolok.
MINDENKINEK!
Sajnos nyomdai problémák miatt még mindig nem készültek el a 2002-es szülésfelkészítõ tanfolyamok szóróanyagai. Az elsõ elõadás (terhesség alatti változásokról, a kismama életmódjáról, a tehesség alatti szûrõvizsgálatokról, jogi és szociális juttatások rendszerérõl valamint az intim tornáról) január 3.-án délután fél hatkor lesz. Szeretettel ajánlom azoknak akik a terhességük elsõ felében járnak és szívesen eljönnének meghallgatni minket, kérdezni és beszélgetni! Január másodikán már dolgozom, várom a bejelentkezéseket: 355-11-22/306m.
Boldog Új Évet Minden "Kútvölgyis" kismamának és családjuknak! Ágnes
Rákóczi

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?