Szia Helga!
Én Debrecenben a Klinikán szültem, tavaly szeptemberben. A férjemmel jártunk elökészítöre, mert apás szülésre készültünk. (Ez az elökészítö már nem kötelezö, mert alanyi jogon bemehet valaki a kismamával.) Érdemes volt azért járni, mert pl. megmutatták a szülöszobát, az apás szülöszobát, ki lehetett próbálni a szülöszéket(márhogy kényelmes-e
) és rengeteg kérdést lehetett feltenni, amire lehetöség szerint válaszoltak. (Mit lehet bevinni -ital stb.- fáldalomcsillapítási módszerek, stb.) A gyerekágyas osztályt is megmutatták és vetítettek videofilmet is. Azt hiszem kettö vagy három alkalom volt, a portán lehetett jelentkezni az elökészítöre.
Mivel végig fent voltam a szülöszobán, láttam, hogy elég sok mindent megengednek, volt olyan, hogy apuka és nagymama is benn volt és nagymama végigvideózta az egész szülést. (Volt az elökészítön egy pár, ahol a leendö apuka mgkérdezte, hogy vihet-e saját sebészollót -barátja orvosi műszereket gyárt- amivel majd elvágja a köldökzsinórt. Persze elötte sterilizálták volna... Nem tudom végül hogyan alakult ez a dolog.)
Az ellátásról tényleg csak jókat hallottam, (sajna én vagyok a kivétel, ami erösíti a szabályt
) a növérek segítenek a szoptatás elején, ha kéred elviszik a babát, egyébként ott van Veled.
A Kenézy-röl csak annyit tudok, hogy nem rooming-in rendszerű, háromóránként viszik ki a gyerekeket szoptatni, de van aki erre esküszik. Van aki az orvosa miatt választja a Kenézy-t.
Remélem tudtam segíteni, a fö különbség a két kórház között szerintem szülés után van. (Baba "Veled vagy nélküled")
Juca