Új privát üzeneted érkezett!

Visszajött a Vida, én beszéltem vele telefonon.
Névtelen

Köszi Névtelenek!

De nem jutottam ma el hozzá. De a jővő hétre bejelentkezek.

Bea
Bea

Kedves Gyöngyi!
Elolvastam a HIETE-s topikot. Szomorú vagyok, hogy ilyen vihar van odaát A Szabolcs utcai kórház az én "anya-intézetem", ott tanultam meg a szakmát és ezért hálás vagyok. A mostani helyzet úgylátszik nem valami rózsás. De dolgoztam a Telki magánkórházban is. Szerintem bárhova is vet a sors, a legfontosabb, hogy emberek maradjunk. (Biztos én is megbántottam már egyeseket húsz év alatt). Remélem hamarosan elül a vihar, és az ott dolgozók is az egymásra mutogatás helyett "hasznot húznak" a kritikákból. (Nálunk már készül a kismamák "házirendje" és az elégedettségi kérdőív is.)
A személyes találkozásig jó egészséget kívánok!
Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Köszönöm a gyors válaszát. Feltétlenül bemutatkozok majd, és nagyon örülök, hogy nálunk már rend van. A kismamák házirendje mit fog tartalmazni? Milyen lesz ez a simogatós apa szoba? És hol? Egyszerre egy apa-anya-baba lehet majd bent?
Szeretném megkérdezni, hogy a Telki magánkórház tényleg annyira szuper? Érdemes Ön szerint vagyonokat áldozni rá?

Köszönöm
Gyöngyi
Gyöngyi

Kedves Gyöngyi!
A "kismama házirend" kb.így fog kinézni:
5-6 óra között ébresztő, hőmérőzés, tisztálkodás
6 óra:újszülöttek első szoptatása.
7-8 között reggeli
8 -1/2 9 között szülésorvosi vizit
9-10 óra között gyermekorvosi vizit,stb.
Esik majd néhény szó a látogatások rendjéről is.
Azért nem sietünk nagyon a véglegesítéssel, mivel most szeretnénk a látogatási szokásokon egy kicsit változtatni. De ennek vannak bizonyos anyagi vonzatai is, ezért majd bővebbet akkor amikor elkészülünk vele. Remélhetőleg mire a szülésre kerül a sor , készen leszünk.
A Telki magánkórház valóban nagyon szép (mint egy 4-5 csillagos szálloda. A nővéreknek nagyságrendekkel kevesebb beteget vagy szülőnőt kell ellátniuk. Érthető, hogy 5-8 beteget vagy 20-26-t nem lehet ugyanolyan szinten ellátni. És itt nem a szakmai dolgokra gondolok, mert azok a legnagyobb beteglétszám mellet is megtörténnek, hanem a páciensekkel való kommunikációra.
A pénzről: az a véleményem, hogy aki egy nyaralásra el tud költeni minden évben 4-500 000Ft-ot, az ne sajnálja ezt megtenni élete nagy eseményekor sem. Tehát akit érdekel (és anyagilag megteheti) menjen el, nézze meg és döntsön legjobb belátása szerint.
Egyébként nálunk is működik már két egyágyas alapítványi szoba ami térítés ellenében igénybe vehető. A jövő héten lesz kész a harmadik kétágyas szép szobánk is azok számára akik az átlagos kórházi körülményekhez képest szebbet, kényelmesebbet szeretnének, de nem akarnak egyedül lenni. Talán ebből is látszik, hogy nem kis erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a nálunk megfordulók jó élményekkel távozzanak tőlünk!
A többi kérdésre szívesen válaszolok személyesen (nemcsak Gyöngyinek!)
Üdvözlettel: Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Munkám során elég sokat foglalkozom a különbözo kórházak helyzetének elemzésével, tehát elég sok dologgal tisztában vagyok az egészségügy területén. Tisztában vagyok az egészségügyi dolgozók nehéz helyzetével is, de azt is tudom, hogy egyetlen egészségügyi dolgozót nem kényszeríttetek arra, hogy ezt a pályát válassza. Az egészségügyet az állampolgárok(adott esetben a betegek) által befizetett adókból tartják fenn, Ön is ebbol kapja a fizetését, ezért van munkahelye. Ezek után kinek milyen lehetosége van a befizetett adóján felül az egészségügyi ellátást pluszban honorálni, magánügy. De Magának sincs joga arra, hogy beleszóljon, ki hol és mennyiért nyaral. Röviden, azoknak az asszonyoknak akik vállalkoznak arra a nemes küldetésre, hogy a világra hozzanak egy újszülöttet, nem kioktatásra és megaláztatásra van szükségük, hanem arra, hogy emberi méltóságukat megorizve a leheto legjobb és lehetoség szerint a legkellemesebb körülmények között tegyék meg ezt, ha már ezt a szakmát választotta akkor ez a feladata, hogy ebben partner legyen, és ne mások nyaralási szokásait firtassa.

Tisztelettel:

M. Márta
Névtelen

Kútvölgyis lányok, akik már túl vannak a szülésen!

Ti milyen szobában "laktatok" amíg benn voltatok?
Azt hallottam az egyágyasba nagy szerencse is kell bejutni (nem csak anyagi háttér), és nem is biztos, hogy olyan jó egyedül.

Ágnes: Az új kétágyas is fizetos?
Megkülönbözteto ellátást kap aki egyágyasban van?
Üdv.: N.
N.

Kedves Márta,
szerintem félreértetted Ágnesst, nem ítélt o meg senkit. megkérdezték tole, aki valaha a telki kórházban is dolgozott, most azonban nem ott dolgozik, hogy érdemes-e telkibe menni. O pedig korrekt módon válaszolt: akinek van rá pénze, annak érdemes. A van rá pénze dolgot azzal fejezte ki, hogy aki egy nyaralásra is mondjuk ennyit költ, az mért ne költhetne a kórházára is ennyit, ha van neki.
Nem volt ez sérto egyáltalán, nem is akart az lenni, éppenhogy nagyon is normális válasz volt. Akik itt vagyunk, egyikünk sem Telkiben van, nyilvánvalóan.
Márti, kár a neten keresztül megbántódni, foleg egy olyan jóindulatú, segítokész valaki szavain, mint Ágnes, aki hajlandó itt segíteni meg válaszolgatni nekünk. Ami akárhogy is nézzük nem a munkaköri kötelessége.
Ne haragudj rá, kérlek.
MK
MK

Sziasztok!

Első babámat 1999.-ben szültem a Kútvölgyiben. Jelenleg 20 hetes terhes vagyok a második picurkával és megint Dr. Szabónál fogok szülni. Nagyon megvagyok elégedve vele, csak az a baj, hogy rengeteg betege van és nagyon elfoglalt. Ha valaki bővebb infót szeretne róla írjon. Augusztus végén feküdtem bennt egy hetet és Dr. Vida nagyon szímpatikus volt (minden reggel ő vizitelt).
Mindenkinek jó pocakoskodást.
Eszter

Kedves Agnes!

Remelem, hogy Marta nem bantott meg szavaival. Feltehetoleg ismeretlenul is mas korhazakban szerzett rossz tapasztalataibol indult ki, hiszen en magam is igen elkeserito, teljesen erzeketlen hozzaalast erzekeltem mar tobb intezmenyben.
A Kutvolgyi korhazhoz 22 hetes terhessegem ota van szerencsem. Eddig csak annyit mondhatok, hogy szamomra szinte meghato a noverek es orvosok torodese. Ismeretlenul is gratulalok munkadhoz valo hozzaallasodhoz es embersegedhez!

Micko
Miczko

Kedves Micko és MK!
Örülök, hogy Ti értettétek,hogy én mit szerettem volna kifejezni az általam leírtakkal. Távol ál tőlem, hogy mások zsebébe turkáljak, Telkit egy választási lehetőségnek tartom a palettán, de itt csak azok jöhetnek számításba akiknek sok pénzük van. Ez az egyszerű igazság: ha egymillió forintom van autóra, választhatok több egyszerű és használt autó közül, de nem választhatom a Mercédeszt. Bármelyik elvisz az általam elképzelt helyre, szállítja a csomagjaimat, megvéd az időjárás viszonttagságaitól. Sokan járnak ilyen-olyan autóval és senki sem rosszabb a másiknál. (Bocs ha sántít a hasonlatom)
Más: a szakmámat magam választottam, ma sem lennék más, büszke vagyok rá! A kolléganőimet sem védeni akartam, egyszerű matematika: 12 óra alatt X betegre tízszer annyi idő jut mint 10X betegre. És most nem a kommunikáció minőségéről beszéltem (aki arrogáns, rosszmodorú az kevés beteggel is olyan, erre nincs mentség!)
Remélem nem voltam túl "okoskodó" és értetlen.
A kétágyas szoba naponta kétezer forintba kerül. Ez a "hotelszolgáltatás" ára, sajnos külön személyzetet nem tudunk bitosítani. De biztosan állítom, hogy mi mindenkit egyformán látunk el. Azt hiszem ezt az előttem szóló, intézményünkben már fekvő pácienseink is így érezték.
Szívesen megmutatjuk az érdeklődőknek a szobákat, minden kötelezettség nélkül.
Kedves Márti! Remélem jobb tapsztalataid is lesznek az egészségügyről és az ott dolgozókról, akár nálunk, akár más kórházban ( Bár kívánom, hogy keveset kelljen ott lenned!)
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Van a Kútvölgyi kórházban szüloszoba-látogatás?
Nagyon szívesen mennénk el körülnézni, de nem tudom, mikor alkalmas ez.
Átolvasgatva az elozo leveleket, nagyon szimpatikus nekem ez a kórház.
Van alaptarifa is, vagy csak a fogadott orvosomnak, illetve szülésznonek, esetleg novéreknek illik fizetni?

Válaszát elore is köszönöm,
Andi
andiv (andiv)

Üdv mindenkinek!

Ma találtam rá véletlenül a babanetre, és a chatről ide irányítottak, mondván, ha a Kútvölgyiben fogok szülni, akkor érdekességképpen olvassam el ezt a topicot. Az elején nagyon elszomorodtam, mert ugye nem kell felelevenítenem semmit abból az "elégedetlenkedésből" ( vagy csúnyább kifejezéssel élve mocskolódásból), ami lezajlott. Aztán később örömmel tapasztaltam, hogy a hangulat mégsem olyan forró, esetleg lehet, hogy csak a hirtelen felindulás beszélt egyesekből. Én nagy szerencsének érzem, hogy a Kútvölgyiben szülhetek, bár szabad orvosválasztás van, magamtól eszembe se jutott volna, hogy én is járhatok oda. Mert ugye más az, amihez jogod, van, és más, amire lehetőséged. A terhességem 9. hetén jártam ott először, most vagyok 31 hetes, és eddig még soha nem volt okom a panaszra. Ürügyet persze én is találhattam volna arra, hogy morgolódjak, de nem lett volna igazam. Nem Budapesten születtem, csak néhány éve lakok itt, de higgyétek el nekem! A szülővárosom kórházához képest a Kútvölgyi 5*-os luxusszálló, legalábbis kinézetre, és higiéniában. Bár ez lesz az első szülésem, de azt már megtanultam más esetben a kórházakkal és az orvosokkal kapcsolatban, hogy bár kiszolgáltatottak vagyunk sok esetben, sosem szabad azt gondolnunk, hogy velünk valami miatt nem úgy bánnak, mint a kivételezettekkel. Bárkivel adódhat olyan probléma, amit nem könnyű kezelni, még ha akarják sem, és persze nem mi vagyunk a világ közepe. Az ember keserűségében mindig bűnöst keres, és persze talál is, de vajon jogos a vád?

Kismamák, akik olvasgatjátok a véleményeket, mindenkiről csak a jót higgyétek el, ne a rossz tapasztalatok és vélemények alapján döntsétek el, hogy melyik orvost, esetleg kórházat választjátok.

Én pl pont azt szeretem az én orvosomban, amit valaki kifogásolt: t.i.: keveset beszél. Ne is riogasson semmivel! Addig teljesen nyugodt vagyok, amíg nem mond semmit, mert tudom, ha valami baj lenne, szólna.

Nos, minden kismamának problémamentes terhességet kívánok, csakúgy mint az enyém!
Erika

Szia mindenkinek!
Andiv: szüloszobát látogathatsz a Szülosre felkészíto tanfolyamok keretében. Valahol leírta egy kismamatársunk a pontos idopontokat (itt a fórumban) és a telefonszámot ahol be lehet jelentkezni. Mi voltunk a párommal, szerintem megéri az idot és energiát.

Erika: Szia! Nem tudom ki az orvosod, de nagyon hasonlóak a parametereink, még a várható szülés is, én is a 31. héten járok, vidékrol kerültem ide. Nekem is szólt egy barátnom, hogy van ez a fórum. O már 2 babát szült ugyanannál az orvosnál akinél mi is készülünk. Eleinte kézzel-lábbal próbáltam "védeni" az intézményt, az orvosomat én is, nagyon rosszul esett, hogy a negatív hozzászólások gyarapodtak. Pirinek szerettem is volna írni, hogy ne gyüjtsön negatív élményeket az orvosáról, ebben is teljesen igazad van. Én nagyon örülök, hogy itt szülhetek majd, próbálok pozitívan állni az egész osztályhoz és kórházhoz. Hiszen nem csak az orvosunkkal leszünk kapcsolatban, sot ha a babák megszületnek sokkal inkább a többi dolgozóval.
Niki
N.

Kedves Ágnes!
Köszönjük, hogy ilyen kedves. Remélem megmarad ilyennek, ne törodjön mások negatív véleményével. Köszönöm az információt a kétszemélyes szobáról. Nem tudom mit válasszunk. De azt kiéreztem én is, hogy a kismamák java elégedett bármelyik szobában lakott is.

Mindenkinek (kismamák): a szülésre felkészíto tanfolyam szóróanyagán van egy alapítványi adószám. Gondolom erre is lehet befizetni vagy mondjuk az adó 1 %-át felajánlani. Keressétek a pulton, az osztályon.

Üdvözlet mindenkinek: Niki
N.

Kedves Niki!

Írod, hogy ne gyűjtögessek negatív véleményeket. Valószínűleg teljesen igazad van. Csak nekem ez az első terhességem, nagyon jól viselem, nagyon várom a picit, kiegyensúlyozott, boldog kismama vagyok. De ennek ellenére félek a nagy ismeretlentől. Szeretnék minél többet tudni róla.
Emberek vagyunk, kíváncsiak vagyunk, és eléggé meg is rémisztett, hogy valaki feljebb pont az én orvosomra tett negatív utalást. Biztos téged is érdekelne, hogy mi lehetett az, ami ilyen borzasztó vele kapcsolatban.
Egyébként én csak csupa jó dolgot tudok mondani az orvosomról, főleg ha még össze is hasonlítanám az előzővel egy másik intézményből, akár isteníthetném is. (Bár az intézménnyel is ez a helyzet.)
Tehát ebből csak azt akartam kihozni, hogy én eddig teljesen elégedett vagyok mind az intézménnyel, mind az orvosommal.
De azért tényleg igazad van, próbálok csak a jó oldalával foglalkozni a dolgoknak.

Sziasztok
Piri
Piri

Szia Piri!
Örülök, hogy úgy értetted a soraimat ahogyan gondoltam. Én eléggé el tudok bizonytalanodni, ezért gondoltam rád, hogy figyelj a pozitív dolgokra. Én is az elso babámat várom, tele vagyok bizonytalansággal sok tekintetben, de elhatároztam hogy az orvosomban maximálisan megbízom. (Igaz ezt o is "megalapozta".) Rosszat meg szinte mindenkirol (rólam is Kép) lehetne mondani. Nem?
Örülök, hogy te is elégedett vagy! (Mint sokan közülünk.) Szerintem jó kezekben vagyunk mindannyian.
Vigyázz magadra, a kicsihez sok örömöt kívánok neked!
Niki
N.

Kedves Erika!

Én még nem írtam ide, de én is itt szültem a babámat. Nem tudom, hogy miért gondolod, hogy mások csak mocskolodnak, bűn bakot keresnek, ...
Miért hihetetlen számodra, hogy ebben a kórházban is tévedhetnek. S sajnos tévednek is! Én ia egy elég komoly betegséget szedtem össze az itteni orvosom figyelmetlensége miatt. (Már többen szidták itt!)
Azért van ez a társalgó, hogy megosszuk egymással a jó és a rossz véleményünket, tapasztalatainkat.
Miből gondolod, hogy itt csak angyalok dolgoznak? Igenis volt sok rossz tapasztalatom. A pénz beszélt, utána sértődött orvos, keveselte valószínűleg az összeget. Nem beszélve a szűlésznőről és egyes fiatal nővérekről. Én is több csúnya dolognak voltam tanúja.
De abban is biztos vagyok, hogy a többi helyen is így van. Sőt olvasgatom a többi topicot. Ennél szaftosabb dolgok is vannak.
Az igazságtalánságnak és a kivételezésnek én is ellene vagyok. Lehetsz Te akárki, ugyanolyan betegnak kell lenned, mint a másik asszonynak. És fordítva.
Kívánom neked, hogy ne legyen rossz benyomásod egyáltalán. De előfordulhat, hogy tapasztalsz nagyon is kellemetlen dolgokat. Ilyen az élet!

Ágnes nagyon korrekten kiáll a kórház mellett. Ugyanakkor meghallgatja a kismamákat is. Ismerem Őt személyesen is. Bár ő a több ezer betege közül nem valószínű, hogy emlékszik rám. Forduljatok hozzá bizalommal.

Ugyanakkor mindenki készüljön fel a világ egyik legcsodálatosabb dolgára: a szülésre.
De az is benne van a kalapban, hogy ha pont ilyenkor kapsz bántást, csalódást az orvosodtól az rettenetes dolog. Nem beszélve egy orvosi hibáról, aminek a következményeit életed végéig viseled.

Katalin
Katalin

ha minden igaz,végigolvasgattam itt az irásokat,de pont az én orvosomról nem találtam semmi infot.nekem nagyon szimpi,csak érdekelt volna más mit tapasztalt vele kapcsolatban.Hegedüs doktor úrrol van szó.
a kismamában azt írják van 12 és 24 órás rooming in.de amikor én rákérdeztem,azt mondta az orvosom hogy nappal bent van a baba a mamával(gondolom ez a 12órás)de éjszakára elviszik.na akkor most mi van valójában?vagy esetleg a 24órásért fizetni kell?talán tud valamelyikötök erre válaszolni.
most járunk a 33. hét végén,a doktor úr azt mondta ,ha majd ctgre megyek ugyis megismerem a szülüszobát tehát ezen nem kell izgulni,és hogy majd akkor válasszak szülésznöt.(ha nem mondja nekem eszembe se jut,hogy kéne választani.)de ezen sem izgulok,hisz ahogy látom csupa jót ir mindenki mindenkiröl(majdnem),és A Rákoczi szülésznö megnyilvánulásai pedig önmagukért beszélnek. Kép
(dorinka néven küldtem volna el hozzászólásomat,de valami gond van ma az azonositokkal.nem tudom mi ez.elnézést hogy ilyen hosszú lettem)
Névtelen

A gyermekágyas részlegünk 12 órás rooming-in rendszerben működik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a babákat reggel 6 órakor viszik ki előszőr és este 10 óra körül viszik vissza az újszülött részlegre, Ezek után a dolog "fakultatív". Az a kismama aki aznap szült, valószínüleg pihenni szeretne, szoptatni (mennyiségileg értendő!) még nem tud (Természetesen napközben ennek ellenére többször segítenek a mellrehelyezésben a csecsemős nővérek.) Akiknek már van tejük és szoptatni szeretnének, megbeszélik a nővérrel, és amikor a baba felébred kiviszik szopni. Utána visszaviszi a babáját és tud pihenni (és a szobatársak is) Ezért nem kell fizetni senkinek sem, ez nálunk így szokás. Egyébként a szülésfelkészítő "gyermekágy-szoptatás" előadásán erről is hallhatnak és kérdezhetnek.
Szülésznőt nem kell választani,(mintahogy orvost sem), csak aki úgy gondolja ez számára nagyobb biztonságérzetet ad. És megjegyzem: ugyanazok a szülésznők dolgoznak műszakban is, akikből választani lehet! Szeretném, ha senkinek sem lenne az a tévhite, hogy csak azok a szülőnők vannak tisztességesen ellátva akiknek választott bábájuk van. A szülés körüli segítés egyébként is team-munka. Részvesz benne az orvoson és szülésznőn kívűl a csecsemős nővér, az osztályos szülésznő, császármetszés esetén az altató orvos és asszisztense, a műtősnő, a műtőssegéd, az újszülöttgyógyász, védőnő (bocs ha valakit kihagytam).
Továbbra is javaslom a felkészítő tanfolyamon való részvételt ahol alkalom van arra, hogy kérdéseiket személyesen is feltegyék!
Rákóczi

Kedves Katalin!

Csak az tévedhet, aki dolgozik, és az orvosok is emberek, nem istenek. Szerintem mindenkinek, aki esett már át ilyen, vagy olyan kórházi kezelésen, van tapasztalata a magyar egészségügy jó, és rossz oldaláról. Igaz, hogy számos esetben tényként lehetne állítani, hogy az orvos hibájából történtek bizonyos dolgok, nem is az volt a célom, hogy in general védjem őket, hanem azt szeretném hangsúlyozni most is, hogy minden kismama számtalan dolog miatt aggódig, és nem biztos, hogy jó, ha eleve minden orvossal szemben fenntartásai vannak, mert másoktól rosszatt hallott. Biztosan jólesik leírni, kibeszélni magukból a rossz élményeket azoknak, akikkel ez megesett, de ez sokkolólag hathat olyanokra, akik mindez előtt állnak, és fokozza az amúgy is nagymértékű bizonytalanságukat. Lehet, hogy velem is történni fog valami, amire nem vagyok felkészülve, és érhet csalódás is, de akkor sem tudom elképzelni, hogy bármelyik orvos szándékosan bánna rosszul a páciensével (vagy csak túl naív vagyok?). Amit meg a pénzről írtál, hát ezen el lehetne gondolkozni, és vitatkozni is lehet rajta, biztos ezzel kapcsolatban is sokrétűek a tapasztalatok, szerintem érdemes lenne ezzel a témával (parasolventia) külön foglalkozni.
Erika

Sziasztok!

Bár rendszeres olvasója vagyok a topicnak, még sosem írtam. Jelenleg a terhességem 19. hetében tartok és én is a Kútvölgyiben fogok szülni. Meglepődbe olvastam, hogy néhány kismamának a 3D ultrahangért 8.000 Ft-ot kellett fizetni. Én is voltam ilyen ultrahangon a 12. héten, de nekem ezt térítésmentesen végezték. Ez hogy lehetséges?

Amália
Névtelen

Sajnos meg kell kérdeznem, hogy ebben a kórházban végeznek terhesség megszakítást. Kit kellene keresnem. Nagyon nehéz döntés volt, de kénytelen vagyok....

Köszönettel
Nagy Kitti
Nagy Kitti

Kedves Amália!
A 12. héten végzett 3D UH vizsgálat a nemrég bevezetett "nucha-szűrés" . Ekkor a magzat nyaki bőrredőjének vastagságát mérik és ennek eredményéből bizonyos fejlődési rendellenességre lehet következtetni (amely gyanu esetén további vizsgálatok szükségesek). Ezért a szűrésért nem kell fizetni. Egyéb esetekben a 3D alapítványnak kell az összeget befizetni a vizsgálatokért.
Kedves Kitti!
Őszintén sajnálom, hogy ilyen nehéz helyzetbe kerültél! Először is el kell menni nőgyógyászhoz aki megállapítja a terhességet (vizsgálattal és UH-val) Ennek bírtokában fel kell keresni a területileg illetékes családgondozó védőnőt. Három napos gondolkodási idő után (ezt a törvény írja elő, s nem véletlen, volt már aki meggondolta magát), a nő által megjelölt intézetet írja a jegyzőkönyvre. Ennek egyik példánya a nőnél marad (ezt kell bevinni a kórházba),a másik példányt a védőnő beküldi a kórházba. Természetesen kellenek még a műtét elvégzéséhez egyéb vizsgálatok is, mint például: vércsoport, vérkép és vizelet vizsgálat esetleg EKG.
Amennyiben van még kérdésed szívesen állok rendelkezésedre. Munkahelyi telefonom:3551122/381m.
Rákóczi

Köszönöm Ágnes a gyors válaszát. Sajnos biztos, hogy nem tarthatom meg a kicsit. Most még nem, de szeretnénk még mindenképpen. Az Ön véleménye szerint mennyi az esélye, hogy olyan maradandó sérüléseket szenvedek, amitől nem lehet majd gyermekem?
Mennyi időt kell bent tölteni a kórházban? Elítélik még manapság is az ott dolgozók azt aki ilyen helyzetbe került? Ettől félek a legjobban.
Eleve olyan kínos az ügy, nem beszélve az esetleges pillantásokról, megjegyzésekről. Hogy műkődik a fájdalom csillapítás?
Van olyan orvos, aki nem végzi el ezt a műtétet? Hogy Őt véletlenül se keressem fel.
Tisztelettel
Kitti
Kitti

Szia Kitti!
Nem olvastam az előzményeket, így nem tudom miért is kell elvetetned a babádat, de itt nem is az okokról szeretnék írni. Hanem a műveletről. Nekem 6 éve volt abortuszom. Akkor én egy olyan szobába kerültem, ahol 8-unkból 7-nek abortusza volt, egynek meg ki kellett vennie a méhét. Akkor még az orvosok másképp áltak a dolgokhoz, még simán elvállalták, viszont tartották is érte a markukat...
Te már szültél? Mert ha nem akkor első nap felhelyeznek egy gézszerű valamit, amivel kitágítják a méhszájadat, az egy napig tágulni fog. Majd másnap kapsz a méhedbe érzéstelenítőt és utána történik meg a... Aznap pihenned kell, majd harmad nem fognak hazaengedni.
Ha viszont már szültél, akkor az első napos tágítás kimarad, és már másnap haza is mehetsz.

Utána 3-4 hónapig nagyon kell vigyáznod magadra. Nem szabad felfáznod és megeröltetned magad. Szednek kell majd egy gyógyszert (amire nem ihatsz alkoholt) és fogamzásgátlót.

Utána fizikailag minden rendben lesz.

szia MGabi
mgabi

Szia Kitti!

Szerintem jol gondold meg!
En is kesobb akartam meg kisbabat, de nem vetettem el, es csak azt tudom mondani, hogy soha nem voltam meg ennyire boldog mint most.
Most biztos hulyen hangzik, de nem a pillantasok lesznek rosszak,(ha lesznek),hanem majd amit Te erzel!
T.
T.

Ha nem muszáj akkor ne tedd meg Kitti!!!!
Igaza van T.-nek!!!

Én a mai napig nem tettem túl magam rajta. Örökös lelkiismeretfurdalás gyötör miatta...

MGabi
mgabi

Kedves Kitti!
A terhességmegszakítás egy műtét és minden beavatkozásnak vannak veszélyei. (És most nem a lelki dolgokról teszek említést, annak "begyógyulása" sokáig fog tartani és tejesen soha nem felejthető.) Mivel a méh üregébe kell bejutni egy eszkózzel ezért fel kell tágítani a méh nyakcsatornáját (ami normál esetben kb. ceruzabél vatagságú és a menstruációt kivéve egy nyákos váladék tölti ki pont azért, hogy a fertőzések ne juthassanak fel a méh üregébe vagy feljebb). Aki még nem szült annak a mútét reggelén egy speciális növényből készült vékony pálcikát (cervix-jet vagy laminária) helyeznek fel a nyakcsatornába. Ennek a pálcikának az a tulajdonsága, hogy nedvesség hatására megduzzad. Mire a mútétre kerül a sor (valamikor délelőtt 11-12 óra után)akár hüvelykujj vastagságura is kitágíthatja a nyakcsatornát. Így nem kell azt műszeresen erőszakosan tágítani. Ez a későbbi gyermekvállalás szempontjából fontos, mert a méhnyakelégteleség (az előzetes műszeres tágítás miatt)lényegesen kevesebbszer fordul elő azóta, mióta ezt a módszert alkalmazzák. Utána rövid altatásban eltávolítják a pálcikát és vacuum szívóval kiürítik a méhet.
Sajnos bármennyire is "rutin" egy ilyen műtét előfordulhatnak szövődmények. Vannak azonnali szövődmények, mint páldául a méh sérülése (minnél nagyobb egy terhesség annál nagyobb ennek a veszélye!), fertőzés ennek következtében gyulladás mely néha ujabb műtétet igényel (műszeres betapintás). A későbbi következmények között szerepel a sterilitás, spontás abortusz, koraszülés, lepény tapadási rendellenességei és szülés után a lepényleválás rendellenességei.
Ezek elég rémísztőnek tünnek, de szerencsére ritka szövődmények, de tudni kell, hogy vannak! És nem orvosi műhibák!
Nálunk az a szokás, hogy az előzetesen egyeztetett időpontban a páciens reggel éhgyomorra személyigazolvány+TB kártya+érvényes engedély+befizetési csekk+leletekkel megjelenik a kórházban. Megtörténik az adminisztrációs felvétel, majd a laminária felhelyezés. Utána a kórterembe kísérjük és ott fogja felkeresni az altatóorvos aki az altatással kapcsolatos felvilágosítást megadja. A műtét a már említett időpontban megtörténik (melyet befolyásolhat az aznapi műtéti program). Hivatalosan másnap reggel lehet hazamenni, de aki jól van és az orvossal úgy beszéli meg, valamint kísérővel tud távozni, akár már aznap este hazamehet. A kímélő életmód természetesen javasolt, ülőfürdő, uszoda, szex tilos! Négy hét múlva kontrollvizsgálaton meg kell jelenni, ahol megbeszélik a fogmzásgátlás módját (ha a kórházban még nem tették meg). Nem tudom milyen gyógyszerre gondol MGabi amire nem lehet inni, talán antibiotikum lehet, de ez nem rutin.
A kórházban dolgozók nem ítélik el azt aki erre kényszerül (bár az igazsághoz hozzátartozik. hogy aki félévente vagy évente megjelenik azért azt nem nagyon tudjuk megérteni miért nem tanult az előző három-öt vagy sokadik esetből), inkább női- és sokan anyaszerepünkből adódóan sajnáljuk és megértjük azt aki hozzánk fordul bajával. Ez semmiképpen sem a szép oldala a szakmánknak, de ez is hozzá tartozik és nekünk kell ellátni, mivel a bőrgyógyász vagy a fül-orr-gégész nem tudja. Nincsenek elítélő pillantások, a szobatársak pedig csak annyit tudnak amit elmond valaki magáról.
Van olyan orvos aki nem végez nálunk terhességmegszakítást, sőt van olyan altatóorvos is aki nem altat ilyen műtéthez. Olyankor másik orvos végzi el a szükséges feladatokat. Nem szeretnék itt az interneten neveket írni, de személyesen szívesen állok rendelkezésedre ebben az ügyben, telefonszámom előzőleg megírtam.
Nem tudom mennyi idős terhes vagy, de ha még van idő (a törvény szerint 12. hétig lehet a terhességet megszakítani) gondolj át alaposan mindent, kérj segítséget édesanyádtól ,testvéredtől, jó barátnődtől a védőnőtől és nem utolsó sorban a gyermeked apjától! Jólmegfontolt döntést kívánok: Ágnes
Rákóczi

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat kedves Ágnes!
Bocsánat a tegezésért, a kórházban természetesen nem foglak majd!
Nagyon megnyugtat, hogy a hozzáállásodból is kitűnik, nem ítélitek el azt akivel ilyen történik. Én világéletemben abortusz-ellenes voltam. Sajnos most a helyzetem olyan, hogy nem tudnék még egy babát vállalni. Nem felelőtlenség eredménye ez a terhesség, védekeztünk...!
Több tényező miatt is rákényszerültem erre a megoldásra.
Már csak pár kérdésem lenne:
Elmegyek a kerületi védőnőhöz. A befizetési csekk mit jelent? Kid dönti el, hogy nekem mennyit kell fizetnem? Ezt is a védőnőtől kapom meg?
Ugy hallottam, hogy a 8. héten a "legjobb" a műtétet elvégezni. Igaz ez? Nálatok nincs a tablettás megszakítás? Bár úgy tudom, hogy ez után is meg kell csinálni a beavatkozást.
Teljesen elaltatnak? Kórházi hálóinget kapok majd? Infúziót, beöntést, borotválás lesz?
Bocsánat a bugyuta kérdéseim miatt, de tényleg eddig nem foglalkoztatott a dolog.
Még egyszer mindent köszönök!
Kitti
Kitti

Kedves Kitti!
A védőnő fogja megállapítani a befizetendő összeg mértékét figyelembe véve a kereset igazolást. A csekket is ő adja.
A terhességmegszakításnak nincs "ideális " időpontja, legjobb minnél hamarabb (természetesen figyelembe véve a törvény által szabott 12 hetes határt).
Nem tudom milyen tablettára gondolsz: talán az un. abortusz tbl.-ra (Mifepriston vagy RU 486), de ezt Magyarországon nem engedélyezték, bár kísérleti vizsgálatokat folytattak egy vidéki egyetemen.
Beöntés, borotválás nincs, teljesen elaltatnak, ehhez egy kis vékony műanyag kanült helyeznek a műtőben a bal kar vénájába amin keresztűl beadják az altatószert. Infúziót rutinból nem adnak, csak ha probléma adódik (pl.vérzés), de szerencsére ez nagyon ritka.
A műtőbe a kórházi hálóingbe kell bemenni, de utána ha akarod felveheted a sajátodat, bár erre a korai hazamenetel miatt nem nagyon szokott sor kerülni. De természetesen nem tilos.
Altatás után két órával lehet enni és inni és ahogy előzőleg írtam kísérettel a koraesti órákban hazamenni.

Remélem sikerült válaszolnom minden kérdésre.
Ui: a tegeződés a kórházban sem zavar.
Rákóczi

Ágnes!

Ez nekem új, hogy elaltatnak. Engem nem altattak (bár már régen volt). Sõt végig kellett néznek. Olyannyira, hogy az amibe a kijött véres... került az átlátszó falú és nagyon csúnya (lelkileg szõrnyû) ahogy ott kavarog az edényben...

MGabi
MGabi

Elfelejtettem leirni, hogy helyi erzestelenitest kaptam es beontest is.

MGabi
MGabi

Légyszi, légyszi, hagyjátok a részleteket itt legalább. BVorzasztó olvasni, gondoljatok rá, hogy itt többségben kismamák vannak, kérem, kérem-szépen. Nagyon rossz olvasni, csináljatok rá külön topicot, vagy bármit, de ne itt, jó?

mk
mk

Ide figyelj mégegykata! Nehogy már Te döntsd el, hogy hova mit írjunk.

Ebben a kórházban kényszerülök a műtétre, ezért itt válaszol nekem az Ágnes.

Ne olvasd el, ha nem tetszik.

Idáig én sem gondoltam volna, hogy nekem szükségem lesz egy ilyen műtétre. De beteg babát nem fogok szülni!!!

Mivel semmit sem tudok a részletekről én sem, ezért érdekeltek Kitti kérdéseire megérkező válaszok.

Inkább azon aggódj, hogy a Vida doktorotok tényleg eltörte-e a karját!

Gabriella
Gabriella

Kedves Kitti vagy Gabriella, vagy ki vagy.

Nem szoltam hozzad egy rossz szot sem.
Nem bantottalak.
Nem is gondolok rolad semmi rosszat, eleg baj ez neked amugy is.
Es nem is dontottem el helyetted semmit, ahogy irod.

Ha terdenallast lehet kifejezni irasban, akkor en arra torekedtem: szepen, nagyon konyorogtem nektek, ne itt.

Ne haragudj, nem erdemlem meg, hogy nekem essel.

De azert nem haragszom, gondolom eleg bajod van, ha mar ez a helyzet.

mk
mk

sziasztok!
A Vida doktor nem törte el a karját,csak ínhüvelygyulladása van.
Üdv: M
Névtelen

Sziasztok!
Ez az ínhüvelygyulladás a jobbik eset?

Kedves Gabi!
Elhiszem, hogy nehéz perceid (óráid, napjaid) voltak/vannak egy döntés miatt, de azért nem kellene rosszindulatúnak lenni. Elég baj az, hogy egy nogyógyásznak gipszben van a keze. Nem gondolod? Neki magának is, a kismamáinak is, minden nonek aki hozzá jár.
Én inkább gyógyulást kívánnék neki, és a te lelkednek is!

Miért jó az, hogy szakmailag nem "találunk" kivetnivalót kezdjünk ki valakit emberileg? Ne haragudjatok nekem ez magas! Már ne haragudjatok...
Névtelen

Szia Névtelen!

Egyáltalán nem örülök annak, ha másnak a szeretett orvosa eltörte a karját. Ezt félreértetted!

Oké, lányok! Bocs, ha túl ingerült voltam....!
Fõleg ez neked szól Mégegykata!
Igen, van elég gondom mostanában. Elhihetitek! És igazából nem értettem, hogy miért gond az, ha itt válaszoltak nekem Ágnes és "tapasztaltabb" kismamatársaim.

Amúgy én Gabriella vagyok! Ja, és remélem azért a lelkem nem beteg!
Gabriella

Köszönöm Ágnes a felvilágosítást. A jõvõ héten megyek majd a védõnõhöz.

Remélem majd boldogabb okból is felkereshetem az osztályát.

Kitti
Kitti

Kedves Ágnes!

Sok könyvet olvastam már az abortuszról, és a magzat életjogáról. (Mind pro life-os szerzõtõl, pro choice-t nem találtam)

Csak az érdekelne, hogy a gyakorlatban hogyan alkalmazzák azt a törvényt, ami elvileg arra hivatott, hogy védje a magzat életét, de Dr. Jobbágyi Gábor szavaival élve inkább "magzatölõ" törvénynek lehetne nevezni.

Mi az a körülmény, ami válsághelyzetnek értelmezhetõ??? Ki dönti el, hogy mi válsághelyzet, és mi nem? Vagy ezt nem kell indokolni, vagy bizonyítani?

Volna egy másik kérdésem is:

Családunkban van egy genetikai rendellenesség, amit a testvérem örökíthet. Felesége néhány hetes kismama, és szerette volna megtudni, hogy beteg lesz-e a babája. Korábban erre a kérdésre azt a választ kapta, hogy meg tudják állapítani, de csak akkor, ha elveteti a babát, ha örökli a betegséget. Ha már eldöntötte, hogy mindenképpen megtartja, akkor nem csinálják meg a vizsgálatot.
( NEM a Kútvölgyiben mondták!)

Ez tényleg így mûködik?

Erika
Erika

Kellemes napot mindenkinek!

Kérdeznék én is hátha erre jár Ágnes...
Van valami hír a simogatós szobáról? Mikorra készül el stb...
Köszönöm:
Niki
Niki

Sziasztok!

Nem szült mostanában senki itt? Van már valami változás? Kedvesek a csecsemõsök és a nõvérek? Milyen volt a szülésznõ?

Most gondolkodom a kórház választáson.

Mátyusné
Mátyusné

Kedves Erika!
Megkeresem a magzatvédelmi törvényt és megpróbálom a "lényegi" részt beirni, de erre talán az ünnepek alatt lesz idõm. Türelem! A válsághelyzetet az állapotos nõ elmondása alapján jelölik be a jegyzõkõnyvbe. Megjegyzem egy olyan nõnek aki nem szeretné a terhességét az önmagában válság! Ismeri mindenki a régi mondást: egy nõ két dologért tesz meg mindent: azért, hogy gyereke legyen és azért, hogy ne legyen gyereke.
A genetikai rendellenességrõl jó lenne tudni még valami pontosabbat, mert így nem tudok válaszolni.Ha nem akarsz az interneten, írj az emil címemre:endomed@mail.matav.hu
Kedves Niki!
A simogatos szoba, tulajdonképpen nem szoba lesz, hanem a látogatási rend "átszabályozása", Persze ahhoz, hogy a papák (vagy más hozzátartozó) meg tudja fogni egy kicsit az újszülöttet, kell némi átalakítást tennünk. Ennek egyik része, hogy ahol most a csecsemõs nõvérek pihenõ és étkezõ szobálya van, ezt "elvesszük" Tõlük. Egy belsõ helységben (ami most elkülõnítõként mûködik) alakítunk ki számukra kulturált környezetet, hiszen jogos igény, hogy a 12 órás mûszak alatt ne az újszülöttosztályon kelljen elfogyasztaniuk a reggelit-ebédet-vacsorát, stb.
A jelenlegi pihenõ szobában kis szekrényekben az apukák elzárhatják táskájukat, kabátjukat (hasonlóan a szülõszobai "papás" szekrényhez) fel tudják venni a látogatóköpenyt és cipõvédõt. Így a higéniai elõírásoknak is megfelelõen "szalonképesek" lesznek arra, hogy kezükbe vegyék babájukat (amely teljesen jogos igény!). A gyermekágyas kórtermekbe továbbra sem lehet bemenni, hiszen ott a többi mama lehet, hogy éppen szoptat vagy fej, vagy csak egész egyszerûen nyugodtan szeretne pihenni. A folyosón asztalok és székek vannak, itt tudnak leülni a látogatók. A "babasimogatós" látogatás idõhöz lesz kötve (pl.du 3-5-ig). Egyéb idõpontokban természetesen ugyanolyan szabad látogatási rend lesz mint eddig (a hallban). A tervek most készülnek, pontos idõpontot még nem tudok mondani. El kell hogy mondjam, hogy ez is az osztályunk alapítványából lesz finanszírozva, csakúgy mint a szép asztalok, székek, képek, vázák, terítõk és az un. VIP szobák. Próbálunk a kismamák és betegeink (hiszen nõgyógyászat is van) számára kulturált körülményeket teremteni még úgy is, hogy az állami kasszából erre egy forintot nem kapunk. Remélem azok akik pár éve és most is ide járnak érzik ezt a változást és ugyanúgy örülnek neki, ahogy mi magunk is, amikor elkészül egy-egy új dolog. Perzse a legfontosabb, hogy mi, az ott dolgozók milyen tartalommal töltjük meg a szépülõ környezetünket. Remélem, hogy itt sem adunk okot sûrûn a panaszra!
Üdvözlettel:Ágnes
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Köszönöm, hogy válaszoltál! A genetikai rendellenesség: osteogenesis imperfecta , ennek pedig a legenyhébb fokozata. Dr. Czeizel Endréhez jártak a szüleim a bátyámmal, kb 16 évvel ezelõtt, és akkor õ azt mondta, ha családot szeretne, akkor elõtte keresse fel, és ez rám is vonatkozik. Tavaly felkerestük a férjemmel, és azt a megnyugtató választ kaptam, hogy mivel idõközben megtalálták az ezért a betegségért felelõs gén, és domináns, én, mivel nem vagyok beteg, nem örökíthetem. A bátyám viszont igen, neki és a feleségének számolnia kell a kockázattal. Bár tudom, hogy akkor is megtartanák a babát, ha esetleg örökölné, mégis jobb lenne nekik, ha elõre tudnák, hogy mire számíthatnak.

A magzatvédelmi törvényt megtaláltam, elolvastam, és az a véleményem az abortusz körüli vitákról, hogy egy törvénnyel nem lehet ezt a problémát szabályozni. Nyilván nem azért van Magyarországon relatíve sok terhességmegszakítás, mert az olyan jó dolog, a háttér meg nem igazán érdekli a kormányt, csak a statisztika. Na, jó, ez azért így egy kicsit ki van sarkítva, ennél összetettebb a probléma, de nincs igazam?

Különben mi az a VIP szoba?

Üdv: Erika
Erika

Kedves Ágnes!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mikor érdemes szülésznõt választani? Az elsõ szülésemkor 1999-ben nem választottam és nagyon kellemetlen volt, hogy mindenki megvizsgált, ráadásul a férjemet is hazaküldték és csak hosszas könyörgésemre hívták be az utolsó pillanatban. A Szabó doktor úr betege vagyok de bármelyik szülésznõt választhatom? Vagy vannak favorizált szülésznõi? Jelenleg 23 hetes terhes vagyok.

köszi a választ.
Eszter
Eszter

Kedves Erika!
Az abortusz valóban nem egyszerûen jogi kérdés. Számtalan etikai kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Ezek azok amelyeken hitünk, értékrendünk szerint lehet vitatkozni, bár szerintem az abortusz "mellettiek" sem a pusztítás öröméért teszik le voksukat a választás mellett!. A jogi szabályozás mindig egyszerûbb. (Lásd otthonszülés kontra kórháziszülés vita az érdi születésház topikon). A jelenlegi szabályozás ilyen, voltak más idõk is (Ratkó korszak). Nem tisztem a bírálás viszont kötelességem szakmailag és emberileg is a hozzám(hozzánk) fordulóknak segíteni. Ilyen a mi munkánk, amely azért sokkal több pozitív és boldog élményt ad, mint az egészségügy más területein dolgozóknak.
A genetikai renellenességnek még pontosan utána nézek, hétvégén válaszolok.
A VIP szobák az osztályunk alapítványába befolyt pénzekbõl szépített és felszerelt szobák. A pénzt a betegek adójuk egy százalékából, gyógyszercégek támogatásából és most már fõleg a szobák használatából befizetett pénzekbõl hoztuk létre.
A szobák az osztályon megforduló valamennyi páciens számára elérhetõek (nõgyógyászati betegeknek is). Szívesen megmutatjuk az érdeklõdõknek.
Kedves Eszter!
Nem mindegyik szülésznõ vállal(hat) egyéni szülésvezetést. Amikor ezt a rendszert elindítottuk az a megállapodás született, hogy a szülésznõ képzettsége a mai kor követelményeinek megfeleljen (vannak olyanok akik régen végeztek és az un. felzárkóztató képzésben nem vettek részt), minimum egy év önálló szülõszobai gyakorlattal rendelkezzen, állandóan elérhetõ és behívható legyen (mobiltelefon, autó). Azok között is akik ennek a feltételrendszernek megfelelnek nem mindenki tud szülést vállalni. Tanácsolom, hogy ha tudsz a szülésfelkészítõn résztvenni (talán nem is az ismeretek megszerzése miatt, hiszen van már saját tapasztalat), ott több szülésznõvel lesz alkalmad találkozni. Az osztályon járva is megfigyelheted a kolléganõket, ki hogyan beszél a betegekkel, szimpatikus-e. Megkérdezheted az orvosodat is, de lehet, hogy akit Õ "favorizál" Neked nem szimpatikus. Akkor pedig az egész dolog értelmét veszti. Jó ha minnél hamarabb megismered azt akivel szeretnéd megosztani ezt a fontos eseményt. Ha saját szülésznõd van, más nem fog megvizsgálni (kivéve az ügyeletes orvost felvételkor, ha akkor jössz be), mûszakváltáskor nem kell új szülésznõvel ismerkedned. Szülésznõd a hívásodra érkezik a kórházba, veled marad a szülés után két órát (amíg Te a szülõszobán maradsz), és utánna is segít kérdéseidben.
Rákóczi

Kedves Ágnes!

Köszönöm a gyors választ

Eszter
Eszter

Kedves Eszer !

Gratulálok a leendö gyermekedhez! Én 13 hónapja szültem itt a kórházban a Zachár Lászlóné Erika volt a szülésznöm, aki nagyon rendesen végigcsinálta. Elöbb beért a kórházba éjjel, mint mi. Én ugyanis öt hivtam, amikor ugy éreztem, hogy itt az idö a szüléssre. Esetleg beszélj vele, vagy figyeld a ctg vizsgálatok alatt a többieket. Sok sikert a szüléshez és boldog babavárást
Móni
Moncsi

Sziasztok!

Pont ma beszélgettem a szüléseimrõl a játszón az anyukákkal és eszembe jutott, hogy érdemtelenül kihagytam valakit a felsorolásból. Szilárdot, aki a mûtõsfiú, betegszállító az osztályon.
Én tavaly decemberben szültem itt császárral. Nagyon rendes volt. Õ tartotta bennem a leleket, míg vártuk az orvosokat, míg csinálták a gerincérzéstelenítést. Arra emlékszem, hogy borzasztóan hideg volt a mûtõben. (Én voltam az elsõ beteg aznap.) Õ meg poénkodott, hogy befûtsön, mert megfázik a pici, ha ilyen hidegre érkezik meg.
A szobatársam, most már barátnõm is nagyon meg volt vele elégedve.
Nem tudom, hogy egy sima szülésnél is kapcsolatba kerül-e a kismama vele, vagy a kollégákkal, de szerintem érdemtelenül elfelejtjük õket megemlíteni.
Nekem a két császárnál nem volt igazán szülésznõm, mert ugye az orvosok csináltak mindent, fõleg az elsõnél, ahol még elõkészítés sem volt...

Ágnes nagyon jó ötletnek tartom a simogatós szobát. Eddig azt hiányoltuk, hogy az apuka csak a huzatos folyósó üvegén keresztül nézheti a babáját.
Köszönjük a sok figyelmet, amit a betegei kapnak.

Andi2
andrea (andrea)

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?