Új privát üzeneted érkezett!

Én Györey Péterhez járok, mint nőgyógyászhoz. Itt olvastam, hogy nála már biztosan nem szülhetek (persze lehet hogy ez még 1-2-3 év). Mit javasoltok? Már most keressek olyan nőgyógyászt, akinél alkalom adtán szülhetek, vagy csak akkor, amikor már tényleg jön a baba? És egy szülész-nőgyógyász mennyire szokta "értékelni" ha valaki családtervezést is szeretne?
tim

Kálmándy Dr-ról csak annyit, hogy nála jobb kezû operatõrt keveset ismertem a Margitban. Nem túl fiatal már, de a kisujjában van a szakma. Anyukámat is hozzá vittem vizsgálatra. Ajánlom!
A jövõben nem sûrûn fogok itt elõfordulni, de megpróbálok valakit szerezni magam helyett. Tudomásom szerint Sztanyik dr. és mások is szeretettel látogatják ezt a topicot. Nyugodt anyaságot és szövõdménymentes szülést kívánok minden kismamának! mp
Névtelen

Kedves MP!

Hiányozni fogsz!
Gabi
Névtelen

Kedves mp!

Igazán köszönöm az infót.
Minden jót Neked is!

Szia,

Naca
Naca

Kedves Zsuzs!

Olvasom, hogy Sztanyik doktorhoz jársz. Nekem jelenleg más az orvosom, de kissé elbizonytalanodtam (egyszer voltam eddig nála) .... Sztanyik doktor készítette az ultrahang vizsgálatot, a párommal együtt nagyon szimpatikusnak találtuk.... még nem tudom váltsak-e és Õ hogyan fogadná, hogy máshoz jártam (igaz csak egyszer, de a gondozási könyvben már szerepel a neve).

Érdeklõdnék, hogy Sztanyik doktorhoz választottál-e szülésznõt? Nekem Gócza Anikót javasolták, aki -- ahogy korábban itt olvastam - jó szívvel ajánlja Sztanyik doktort.

Elõre is köszi az infót.

Amfi
Amfi

Kedves Amfi!

Én kb. a 14. héten mentem hozzá elöször, és nem láttam rajta, hogy bármi kivetnivalót találna abban, ha valaki orvost vált, mert pl. nem elégedett, vagy egyéb okból dönt így. Fontos a bizalom és a szimpátia, szóval ha nem vagy elégedett a mostani dokiddal, én nem haboznék mást keresni. Egyébként jövö héten megyek hozzá újra, remélem továbbra is az lesz az érzésem, hogy jól döntöttem. Kép

Választottam szülésznöt (Tóth Márti), öt is a barátnöm ajánlotta (ahogy Sztanyik doktort is), de ahogy hallottam a Margit kórházban mindegyik szülésznöröl jókat mondanak (az orvosokkal már más a helyzet...). Nekem megnyugtatóbb, hogy tudom, ki lesz ott velem, és így nem fenyeget az a "veszély" sem, hogy esetleg müszakváltás alatt szülök, és átpasszolnak máshoz. Mártiról annyit tudok mondani, hogy mikor felhívtam a barátnöm unszolására, nagyon kedves volt, egyböl egyeztetett velünk idöpontot is, hogy személyesen megismerkedjünk, és kb. 1 órát ránk (rám és a páromra) szánt, és minden (hülye) kérdésemre türelmesen, segítökészen válaszolt. Ezután nem kerestem tovább, mellette döntöttem, de gondolom a többiek is hasonlóan viselkednek KépKép Úgy tünt, komolyan érdekli, mi van velem, mik az elképzeléseim, és nem kecsegtetett hiú ábrándokkal a szülést illtöen, inkább objektív és öszinte volt, amit szintén szimpatikusnak találtam.

Üdv,
Zsuzs
Zsuzs

Kedves Zsuzs!

Nagyon köszi a segítséget Kép

Amfi
Amfi

Kedves Zsuzs!

Nagyon köszi a segítséget Kép

Amfi
Amfi

Sziasztok!
Dr. Fabian Sandorrol tudtok valami kozelebbit? Elore is koszi:
Maya
maya75@mailbox.hu
Maya75

Maya

En hozza jarok mostmar par honapja,maximalisan meg vagyok vele elgedve.Szimpatikus,figyelmes.Mindent elmagyaraz amit kerdezek.14 honap sikertelenseg utan kerultem hozza,aug 31. talakoztam vele eloszor es szept kozepen mar tul voltam egy mutetem es azota ugy tunik lehet kisbabam.talan mar ebben a honapban sikerul is.

En nagyon ajanlom ot neked nem fogsz csalodni.

Udv,Kriszti
kriszti

Sziasztok! Bogyeszka vagyok, szeretnék bejelentkezni hozzátok, lévén, hogy én is a Margit kórházba járok. Magam részérõl a kórház, ezen belül a nõgyógyászat, terhesgondozó, és a dokim (dr. Pálffy Imre) pozitív oldalait tudnám kiemelni, bár lehet, hogy szerencsém volt, de nekem nagyon sok segítséget nyújtottak, és nagyon meg vagyok elégedve velük. Magamról pár szót: 25 hetes kismamóca vagyok, a bennem rockizó ifjonc lesz az elsõ babánk. Tehát akkor jöjjenek a dicséretek! Kép))

Terhesgondozó: az összes védõnéni, akivel találkoztam, kedves, barátságos, mosolygós, segítõkész volt, minden kérdésemre türelmesen válaszoltak, elmagyarázták a számomra homályosabb dolgokat is. Bár ennek egyszerû a trükkje: mosolygós arcra a legtöbb esetben mosolygós arc a válasz. Kép Nem kellett hosszú órákat várakoznom a bejutásra, nem kiabáltak, nem morogtak senkire sem, egyszóval én mindig örömmel mentem a terhesgondozásra. A múltkor elfelejtettem kanalat vinni a cukros szötyihez, de kértem és kaptam. Bár sajna a lukas agyam miatt elfelejtettem visszaadni...

Pálffy doki: olvastam, sokan nem szeretik a stílusa miatt. Lehet, hogy megint csak szerencse kérdése, nekem mások a tapasztalataim. Én egy nagy tudású, profi szakembert ismertem meg benne ez alatt a pár hét alatt, teljesen megbízom benne. A fiú gyerek-nem gyerek kérdéskörhöz annyit tennék hozzá, hogy amikor ez nálunk szóba került, engem sikerült ezzel úgy megnevettetnie és megnyugtatnia, hogy teljesen megfeledkeztem a fõnököm morgásáról, amiért munkaidõben kellett a kórházba mennem és arról az idióta autósról is, aki úgy parkolt a 17-es villamos síne mellé, hogy az nem tudott elmenni mellette és jó órát késtem miatta.
Talán azt tudnám még elmondani róla, hogy _emberként_ bánik velem, ami számomra nagyon fontos. (Fel- és lesegít a vizsgálóasztalról, nyugodtan válaszol a kérdéseimre, megmutatja mi micsoda az uh-s képen stb.)
Nagyon remélem, hogy a szülésem is olyen barátságos, harmonikus légkörben tud majd lezajlani, mint ami a terhességem hónapjaira is jellemzõ.

Egyszóval: Margitosok, le a kalpaggal elõttetek! Kép))

bogyeszka
Névtelen

Kedves Kriszti!
Koszi szepen a valaszt, megnyugtattal. Egyebkent a dokit egy baratnom ajanlotta, de o mar 4 eve nem jart nala, ezert voltam kivancsi a friss infokra.
Te a korhazba jarsz a Fabian doktorhoz? Vagy van maganrendeloje is? Ha igen, legyszi add meg nekem az elerhetoseget! Elore is koszi:
Maya
Maya

Maya,
Épp csak idelátogattam, s lehet, hogy a topik már elhalt, de látom nem kaptál Krisztitöl választ. Itt van Fábián dr. elérhetösége: 388 2116
Én évek óta hozzá járok. Tuti!
Moni
mj

Moni, koszi szepen. Es ez a korhazi szam vagy maganrendelo?
Maya
Maya

Sziasztok lányok!

Moustafa doktorról tudtok nekem referálni?
Megköszönném.
fekete

Még valami.Átböngésztem az archiv-ot és zsong a fejem a sok véleménytõl és dokinévtõl.
Kihez érdemes menni, lányok? (Aki ráér, emberi, felelõsségteljes, felveszi a telefont, nem ingerült barom stb.)
Várom válaszotokat, köszönettel:
fekete
fekete

Segítséget kérek hogy lehet összevonni havonként a topikot. Így elég hosszú és nehéz követni. Elõre is köszönöm a segítséget. Egy rendszeres olvasó.
olvasó

Szia fekete!

Én írtam itt korábban rosszakat Musztafa doktor modoráról, de azóta sok víz lefolyt mindkettönk hátán, úgyhogy tartozom a történelmi hüségnek egy kis kiegészítéssel. Akkor az egyszer volt velem nagyon pokróc, és soha többé. Valószínüleg akkor nagyon zürös napja volt, így utólag azt is meg merem kockáztatni, hogy a terhesség elsö heteiben talán még az is elöfordulhat, hogy én is érzékenyebb voltam a megszokottnál... Kép

Szóval én Musztafa doktorhoz járok, ha most lennék az elején, most is hozzá mennék, hogy ajánlom-e, az attól függ, mit vársz egy nögyógyásztól. Az tény, hogy Musztafa doktor nem az a negédes, nyájas modorú ember, akivel az ember lánya ooollllyan jóóóóól elbeszélget. De ha neked az a fontos, hogy szakmailag tuti legyen, hogy biztonságban érezhesd magad és a kisbabád, és csacsogási célra van néhány barátnöd, akkor merem ajánlani. Természetesen pontosan megfogalmazott, konkrét szakmai kérdésekre korrekt választ kapsz Musztafa doktortól, de vele jobb, ha tömör vagy és célratörö. Én azóta a modorát is megkedveltem, mert öszintének érzem, szemben mások kedvességével...
Azért ha mellette döntessz, akkor javaslom, hogy a magánrendelésére menj, mert a Terhesgondozóban néha annyian vannak (vagyunk Kép), hogy egyszerüen képtelenség is lenne abban a két órában mindenkire elég idöt szánnia. Szóval az ott néha nagyüzem és futószalag. A magánrendelésen megkapod a pénzedért (sajnos ilyen világban élünk Kép) azt a negyed óra teljes figyelmet.

Rajta kívül én személyesen Sóvágó, Szép és Gulyás doktorokkal találkoztam, róluk van körvonalas véleményem.
Sóvágó doktor kedves volt és vidám, nagyon-nagyon barátságos, de mintha lehelletnyit felületes és szétszórt is lett volna. Ugyanakkor róla csak jót hallottam, akik hozzá járnak imádják, és jó sokan vannak, akik hozzá járnak.
Szép doktorral te is könnyen találkozhatsz, ha elmégy a hétfönkénti szülés-felkészítökböl azokra, amit ö tart. (Hónap elsö és negyedik hétföje.) Ö nekem eléggé barátságos, dumcsizós típusnak tünt, elég vicces és jópofa is volt egyik másik beszólása az elöadáson, kicsit felülemelkedö humorral kezelte a szülés árnyoldalait, és ez nekem nagyon szimpatikus volt. Egyetlen megjegyzése rontotta el a szám ízét, amikor azt mondta, hogy ne kérj azonnal fájdalomcsillapítást, próbáld ki, hogy birod-e, aztán is ráérsz FELADNI. Nem tudom, miért és minek a feladása a szüléskor fájdalomcsillapítást kérni... Szóval ha természetes szülést akarsz fájdalomcsillapítás nélkül, akkor ö a te embered.
Aztán ott van Gulyás doktor, aki egy tündéri, bübáj kis öregúr. Alapjában véve imádtam, a terhességem elött hozzá jártam. Nála a magánrendelésen is több idö jut egy páciensre, és ö olyan kis beszélgetös is. Nagyon kedves és türelmes, olyan kedves doktorbácsi hangulata van. Ha hozzá mégy, igazán érezheted, hogy rád figyel és rád is ér. Amiért én hütlen lettem hozzá, az az volt, hogy többen is mondták róla, hogy éles helyzetben, amikor szülés közben pl. komplikáció adódik, akkor elég határozatlan. El tudom róla képzelni, hogy így lehet, belefér a róla kialakított képembe, de persze az is lehet, hogy ez csak rágalom. Egyszerüen megingott a belé vetett bizalmam ettöl a véleménytöl, akár igaz, akár nem...

Ez persze mind csak a saját véleményem, és elég megalapozatlan is még mindegyik orvos esetében, hiszen én szülni még egyiküknél se szültem, csak emberileg ilyennek látom öket. Tudom, milyen nehéz a helyzeted, minden orvosról hall az ember jót is és rosszat is, és nem szeretné a rosszat a saját börén tapasztalni. Ráadásul képtelenség megismerni öket (pláne mindet), mielött választanál. Én is nagyon nehezen választottam, de csak azt tudom mondani, hogy újra így döntenék.

BMárti
BMárti

Kedves Rendszeres Olvasó!

Nem igazán értem a kérdést, mi az, hogy összevonni a topikot, és miért éppen havonként? A lap tetején található linkek archívumok, amiket a rendszergazda hoz létre, ha már túl sok a hozzászólás egy témában, és nagyon sokára töltödne le egy oldal. Egyébként meg szépen idörendi sorrendben, folytonosan egymás alatt vannak a hozzászólások, sorban lehet öket olvasgatni. Nekem legalábbis így jelennek meg, ha a föoldalról a Társalgó linket választva, majd a témák között továbblépve töltöm le a kiválasztott topikot. Lehet, hogy van más módszer is, én még csak így próbáltam. Talán egy részletesebb probléma leírás alapján (hogyan belépve mi jelent meg, és az miért nem jó úgy) jobban tudnék segíteni.

BMárti
BMárti

Kedves BMárti!
Valószínûleg rosszul fogalmaztam, bocsi! Szóval a letöltés miatt van gondom. Ez az oldal nagyon hosszú már és nehezen tölt a gépem. Csak ennyi. A választ megkaptam: a rendszergazda szokta létrehozni az arhívumot. Mégegyszer köszönöm a tájékoztatást! Könnyû és gyors szülést kívánok.
Rendszeres olvasó
olvasó

Kedves BMárti,

Köszönöm alapos és figyelemreméltó válaszod. Én is voltam már Moustafa doktornál,többször is, sajnos nem maradtam hozzá hûséges.Többször elpártoltam tõle, elõször, csak a szokásos kontrollok után, másodszor viszont egy igen kényes helyzetben, történetesen, egy általa egészségesnek diagnosztizált terhesség után -amit ezt megelõzõen, hasi ultrahanggal egy magánrendelõben méhen kivüli terhességnek tudtak be, dilettáns módon-.Szoval az történt, hogy a férjem legjobb barátja -aki a Margitban dolgozik- jol ismeri a Moustafat-remelem, jol irom a nevét-, és szolt neki, hogy én 'bögögörcsben fetrengek 'egy magánrendelõ elõtt, méhen kivüli gyanuval.Berohant csak miattam a kórházba -ami a férjem barátjának is szólt, logikusan-azonnal megvizsgált, soron kivül behivott -szégyelltem is magam egy kicsit, úgy viselkedtem, mint egy 3 éves, önállótlan szerencsétlenség, a végén még pénzt sem adtam neki, olyan zavarodott voltam-, kicsit türelmetlen volt, és végig szidott, hogy kinél voltam, miért pártoltam el Tõle,talán egy picit túl erõsen vizsgált, de a pasi alapvetõen, a maga nyers stílusával, kis akcentusával, nekem bejön. A sztori vége, hogy a terhesség, akkor még egészségesnek bizonyult, késõbb azonban -néhány hét múlva-, elvetéltem.Ekkor sem hozzá fordultam, hanem a Délpestiben egy régi dokimhoz. NEm tudom, miért.Õszintén nem. Talán, mert a Délpestis dokinál már évekkel ezelõtt volt egy kismûtétes beavatkozásom, közelebb volt a lakhelyemhez, de valószínüleg, csak egyszerûen bizonytalan voltam.Magamban és világban, és akut helyzet volt, már véreztem.Szóval, én nem is merek a történtek után -pláne, hogy így felelevenítettem a dolgok menetét-a Moustafa doktor szeme elé kerülni. Iszonyú ciki. PEdig õ,-gondolom az ismerõsünk miatt is-, rendes volt velem. Most az helyzet, hogy nem jön meg....,de még nem merek írni semmit, lehet, hogy terhes vagyok, lehet, hogy a'csak késik' esete...még várok néhány napot a teszttel, -a kellemetlen pillanatok és negatív teszteredmények miatt -és már kissé beleéltem magam, hogy kit is kereshetek majd fel..Esetleg.
Egyébként a barátunk, aki sebész a Margitban, esküszik rá, komoly tapasztalattal bíró dokinak tartja és nekem csak õt ajánlotta, gondolom õt ismeri a legjobban és emberileg is esküszik rá. És még valami: nekem sem kell, hogy apai dédelgetéseket kapjak, vagy barátnõi csevegéseket folytassak a dokimmal.Nem hiszem, hogy attól bármi változik a szakmai teljesítmény során, ha valaki iszonyú negédes velünk, de szakmailag hibázik.Nekem sajnos volt ilyen.Doki. 3O év praxissal, és méhenkívülinek nézett egy akkor még normálisnak hitt terhességet.
Egyébként mikor szülsz, Márti?Az ékezetekért bocs, laptopról írok és elég macerás...
fekete

Van arra is valami módszer, hogy az ember ne az egész oldalt töltse le, hanem csak azt, amit még nem olvasott. Ha jól tudom, ehhez regisztráltatni kell, amihez csak egy szabadon választott nevet kell megadni (e-mail-ben a rendszergazdának), hozzá egy jelszót és egy e-mail címet. Aztán ezzel a névvel és jelszóval kell mindig bejelentkezni, és akkor megjelenik egy lista, hogy melyik topikban, milyen hozzászólások vannak a legutóbbi bejelentkezés óta, és le lehet tölteni csak azokat, amikre az ember kíváncsi. Én ugyan még nem próbáltam (éljen a kábel-net! Kép), de az "Útmutató a babanet társalgó használatához" topikban olvastam róla. Esetleg ott érdemes érdeklödni, azt a topikot többen olvassák a rutinos babanetezök közül.

Köszönöm a jókívánságot, néhány hét, és idöszerü is lesz... Kép

BMárti
BMárti

Szia fekete!

Szerintem a korábbi "hütlenségeid" miatt nem kell lemondanod Musztafa doktorról, ha benne bízol, és öt ismered, akkor szerintem menj hozzá vissza nyugodtan. Különösen ha most már a terhesség tényét is ö állapítja meg, akkor a korábbiak nem számítanak. Egyébként nem is biztos, hogy emlékszik rád, sok kismama megfordul nála, még ha ismeretség révén mentetek is hozzá korábban, lehet, hogy régen elfelejtett.
Ja, a neve eredetileg Dr. Mousa Moustafa, de amikor jólnevelten Dr. Mousát kerestem, még soha nem esett le senkinek elsöre, hogy mi bajom, és kivel akarok találkozni. Kép Ennek ellenére lehet, hogy nem szép tölem, hogy a keresztnevén emlegetem, és még azt is fonetikusan írom...
Szorítok neked, hogy úgy legyen, ahogy reméled, és hamarosan a Friss kismamák topikjában találkozzunk! Igaz, hogy én már nem vagyok a legfrissebb kismama (34. hét, karácsonyra várjuk a babát), de valahogy ottragadtunk jópáran, akik már a szülés közelében járunk, söt néhányan olyanok is, akik már túl vannak rajta.

BMárti
BMárti

Kedves BMárti!

Köszönöm a segítséget, de közben írtam a szerkesztõnek és már valami változás is látható. Azt írta rossz volt a gép.
Egy kis kiigazítást szeretnék megtenni Dr mousa Moustafaának a keresztneve: Moustafa. A vezeték neve a Mousa.
Jóéjszakát mindenkinek.
Rendszeres olvasó
olvasó

Elnézést kérek mindenkitõl!
Én még csak gyakorló vagyok és még bele kell jönnöm az írásba. Csak ez az egy magyarázat van arra amiért kisbetûvel írta Mousa dr. nevét. nem szándékos volt.
Rendszeres olvasó
olvasó

Félreérthetö voltam, bocs, tudom, hogy dr. Mousa Moustafa keresztneve a Moustafa, de a Dr. Mousa-t soha nem akarják érteni, ha pl. a kórházban keresem a doktor urat, aztán néhány másodpercnyi bután nézés után felderülö arccal visszakérdeznek, hogy "Ja, Moustafa doktort?!?!", így már egészen megszoktam, hogy a keresztnevén emlegessem. Ami igazából szerintem nem illene... Nem tudom, miért alakulhatott így, hogy ö ennyire a keresztnevével került be a köztudatba, de még a védönöm is így emlegeti.

BMárti
BMárti

Kedves Sávai doktort kergetõk, ha kissé késõn is (csak most keveredtem ide és még nem jöttem rá, hogyan lehetnék nem névtelen, hanem álneves...)

Én már két gyereket szültem nála (egyet most nyáron, egyet 9 éve), meg is mûtött már, több, mint tíz éve az orvosom, csak jó tapasztalataim vannak, merem ajánlani mindenkinek. Nem hisztis, nem erõszakos, türelmes, kedves, de nem negédeskedõ, velem mindig nagyon lelkiismeretes és korrekt volt.
És nem bírom megállni, hogy ne szóljak hozzá: nyáron szültem a Margitban, rooming-in-ben voltam, és tényleg napi 5 pelenkát kaptunk (ez egyébként bõven elég volt), de minden más volt, popsikenõcs is. Ha valami elfogyott kértem és adtak. A barátnõm az Istvánban szült (ami nagyon "bababarát", errõl lehetne mesélni...), ott például a ruhát is vinni kell, nõvért meg elvétve se lehet látni. A csecsemõsök tényleg a Margit gyenge pontjai, van egy köztük, aki börtönben is megállná a helyét, viszont van egy, aki az összes "bûnét" helyrehozza: Pópity Lajosné a neve, véletlenül azért tudom, mert õ volt ott a szülésemnél és aláírta a papás emléklapot. Õ volt az egyetlen, aki beszámolt este arról,hogy mit csináltak aznap a babák (mennyit ettek, stb.)és a sok idétlen kérdésre türelmesen válaszolt, meg fejni is segített. És nem utolsósorban kedvesen mosolygott, a többieknél nem emlékszem ilyesmire...
Ja, és a történelmi hûség kedvéért: a cukrot nem nekem kellett vinni a terhesgondozóba.
Névtelen

Szia Kedves Névtelen!

Elöször is a könnyebb megszólíthatóság kedvéért, ahhoz, hogy ne legyél névtelen, nem kell semmi más, csak az, hogy kitalálj magadnak egy becenevet (én nem nevezném álnévnek Kép), és beírd az Azonosító mezöbe. A Jelszó és az E-mail mezöket hagyd üresen, akkor bármilyen azonosítót elfogad.

Azzal kapcsolatban, hogy mit kell vinni és mit nem, nem szeretnék újabb félreértés sorozatba és virtuális közáporba keveredni, de hidd el, _most_ vinni kell a cukrot. Nem régen, csak olyan 2-3 hónapja van így, de így van. A hétföi elöadáson a kórházi védönö azt is elmondta, hogy jó, ha popsikenöcs lesz nálunk, bár persze adnak is, de elöfordul, hogy éppen nincs, és teáztatáshoz vigyünk saját cumisüveget, bár az is van, de abból már döl a tea. Ezek a tények, de ezt most csak azért írom, hogy aki esetleg most fog szülni, és nem volt az elöadáson, tudjon róla.

Visszatérve a csecsemösökre, róluk tényleg szinte csak rosszat hallani, de az osztályon csupa szülésznö dolgozik, biztosan ök is bármiben tudnak segíteni (pl. szoptatás), és ott van még a kórházi védönö is (nekem nagyon szimpatikusnak tünt), aki azt mondta, ö naponta többször köbejár, és segít. Én azért bízok benne, hogy nem maradok majd nagyon magamra, ha bármilyen problémám adódik a babázással...

BMárti
BMárti

Kedves mindenki!

Dr. Béres Lászlóról ha van tapasztalatotok, kérlek benneteket osszátok meg velem! 11.21én megyek hozzá elõször. nem jön össze a kismano egy éveKép jo doki?

THX
mamacs2000@yahoo.com
Névtelen

Béres doki:

Vannak akik esküsznek rá, a barátnõm félidõsen hagyta ott. A pasinak fogalma sem volt se róla, se a terhességérõl. PEdig a lombikos azért még napjainkban sem mindennapos.

PKKati
PKKati

Kedves B. Márti!
Ne vigyél cumisüveget, kérlek!!! Szoptasd a babádat! Hidd el menni fog! Kérlek látogass el a szoptatás topicba itt vagy hívd fel a La Leche Ligát, ha kételyeid vannak!!! Tényleg az a legbiztosabb, ha nem is veszel cumisüveget!
Üdv., könnyû szülést, egészséges kisbabát!
Cicus
Cicus

Szia Cicus!

Köszönöm a jókívánságot, és a segíteni akarásodat is. Természetesen szoptatni akarom a kisbabámat, és bizok benne, hogy szoptatni is fogom. A kórházban dolgozó védönö azt mondta, hogy a babát az eslö perctöl ajánlják cicire tenni, szerencsére, szemben más korházak "ki se hozzuk, úgysincs még tej" hozzáállásával. Azt is kiemelte, hogy mennyire fontos az a pár csepp, amit ilyenkor szopizni tud a baba. Hangsúlyozta, hogy teával csak a cici után (közvetlenül utána) kínáljuk meg, és majd a baba tudja, hogy kéri-e. Éppen ezért tartom fontosnak a saját (a lehetö legkisebb lyukú) cumisüveget, mert akkor nem döl a szájába a kórházi szétrágott cumiból a tea, akár kéri, akár nem. Ilyen formában is károsnak tartod a cumisüveg használatát?

BMárti
BMárti

Kedves PKKati és THX!

Béres dokihoz szeretnék hozzászólni:

Én is sok véleményt halottam róla, pro és kontra egyaránt. Már jó ideje hozzá járok és meg vagyok elégedve vele és a kórházzal is.
Elõtte évekig máshoz jártam. Mikor komolyabb gondjaim lettek, azokra csak legyintett, hogy fiatal vagyok, ne aggódjak, nincs semmi bajom. Viszont kilométerekkel elõbb óriásiakat köszönt és keresztnevemen szólított és bályosan mosolygott minden alkalomal. Ennyi. Ennyit tudott. Kétségbeesve kerestem másik orvost, így keveredtem el a Béreshez. Kezelt, mûtött, stb. Tökéletesen meg vagyok elégedve vele.
Bár az igazsághoz tartozik, hogy több, mint egy év kellett ahhoz, hogy meganulja a nevemet, de én egy ciklus alatt többször voltam nála, tehát nem havonta, kéthavonta egyszer. Az én véleményem az, hogy nem attól jó egy doki, hogy a keresztneveden szólít, és mindent tud rólad azonnal, mert sajna nem ezen múlik! Nekik is lehetnek jó és rossz napjaik, valamint létezik orvos és beteg szimpátia is. Ez alapján nem csak nekünk lehet az orvos szimpatikus vagy nem, hanem forditva is. Tehát, ha az ember valami hasonlót érez, még akkor is, ha odákat zengenek arról az orvosról, akkor ne azt válassza, keressen gyorsan másikat!

Kedves PKKati, lehet, hogy a barátnõd terhessége lévén érzékenyebb volt a kelleténél, vagy nem alakult ki a közös szimpátia, de ettõl még lehet jó orvos (szerintem az) THX-nek, vagy bárki másnak. És az ilyen elmesélt történetek sem az objektivitásukról és a személyes tapasztalatról híresek.
Menj el hozzá THX, és beszélgess vele, majd utána döntsd el, hogy ilyen lovat akartál-e!
Noemi

Elnézést, elment a levél, mielõtt még aláírhattam volna!

Noemi
Noemi

THX!

Én is azért jártam hozzá, mert nekünk sem akart összejönni a babóca. Sajna nem a dokin múlott, mindkét oldalon el vagyok záródva, úgy hogy nálunk csak is a lombik jöhet szóba! De ezt is õ állapította meg és a férjemnek is szupi orvost ajánlott!

Üdv/Noemi
Noemi

Sziasztok!

Csajok ha valaki jár a béreshez a magánba, kérlek irja le nekem, hogy csepelrõl vagy az oktogonrol hogyan jutok el oda, és mi a pontos címe!!!! nagyon köszönöm! szerdán megyek hozzá.

pusza! mamacs2000@yahoo.com
mamacs

még annyit hogy THX az mamacs volt. THX=thank you!Kép
mamacs

Jo 7végét! Sziasztok! Mamacs(THX)
mamacs

Kedves BMárti!

Köszi a segítséget, én vagyon (voltam) a Névtelen, most már nevesedtem, csak kicsit komplikált ez a kell/nem kell jelszó...még nem olvastam végig a használati útmutatót.
Az írásodból jöttem rá, hogy babát vársz, tehát nem feküdtél a szülészeten. Nos, valóban vannak szülésznõk, az egész folyosón 1db, aki többek között ágyat húz, ebédet oszt, viszi a koszos edényt, stb. Csupa szakmai feladat! Ezek mellett eszébe sem jutott egynek sem, még az éjszakásnak se, hogy megkérdezze, miben segíthet. Egyáltalán nem nagyon kommunikált senkivel, így nekünk se nagyon jutott eszünkbe, hogy kérdezgessük. A szobából nézve amolyan õrnek tûntek, amint vigyáztak ránk, némelyikük úgy is nézett (ki)...
Egyébként én a cumisüvegeken hangosan nevettem, ugyanis olyanok vannak a kórházban, mint amilyet nekünk adtak anyukáink:üveg+ráhúzott hosszúkás cumi.
De amitõl elsõsorban nevethetnékem támadt az az, hogy 92-ben, a fiam születésekor tilos volt cumisüvegbõl itatnunk, pohárral kellett vacakolnunk, amibõl -minden szakkönyv szerint- minden baba tud inni, ami igaz is, csak utána garantáltan át kell öltöztetni, mármint a gyereket.
Egyébként meg: én amondó vagyok, mindenképpen vegyél cumisüveget és otthon csak sima forralt vizet adj a babának, ha muszáj. Egyrészt nagy melegben óhatatlan, hogy 1-2 kortynyira megszomjazik a baba, másrészt bárhová mész, pl. vásárolni, nem tudod megszoptatni a gyereket és elõfordulhat, hogy ezzel tudod megnyugtatni. Én nyáron melegben szültem, és nekünk azért is mondták, hogy itassuk a babákat, hogy ne sárguljanak be.
És még egy megjegyzés: a barátnõm az Istvánban szült a májusi kánikulában, ott semmit sem adnak a babáknak. Mivel általában 2 napi tartalékkal születnek a babák, a harmadik-negyedik napon már igencsak éhesek lehetnek, és nem feltétlen van már akkor tej - a barátnõmet sikerült úgy elkezelni, hogy lázas volt napokig, gyulladásai voltak, teje persze nem, ezektõl olyan kellemes lelkiállapotba került, hogy esélye se volt szoptatni. A baba persze üvöltött az éhségtõl és a harminc fokban a szomjúságtól, mert vizet se adtak neki, az anyja csendesen sírdogált a fájdalomtól, az álmosságtól meg a tejtelenségtõl, plusz a szülés utáni depresszió miatt, így jöttek haza és csak napok múlva indult be a teje, akkor aztán lett rendesen. A Margitban azért figyeltek arra az orvosok, hogy úgy engedjenek haza, hogy beindult a tejtermelés, akinek nem, annak segítettek megoldást találni.
Szóval, biztos ami ziher, vigyél cumisüveget.
Bimbi

Szia Mamacs!

Jot derultem magamon, hogy a nickednek hittem a Thx-et. No, mindegy!
Tulkepp a Florianig kell eljutnod, ott a Becsi ut iranyaba kell venni az iranyt, es a Meki (bal oldalon) mogotti epulet. Cim: Szolo utca 94. I. em. 1/a.

Udv/Noemi
Noemi

Szia Márti!

Itt egy régi "ismeros" Kép Látom, itt az ideje, hogy ismét szóljak, ahogy azt még a várandósságod elején igértem.

Szerintem NE VIGYÉL CUMISÜVEGET!
Cicusnak tökéletesen igaza van! Az elso 6 hónapban bármilyen kiegészítés a babáknak felesleges, az anyatej fedezi minden tápanyag- és folyadékigényüket! A Margitban automatikusan beteszik a teát a kiskocsiba, legjobb, ha határozottan visszaadod. A cumisüveg, játékcumi, bimbóvédo használata nagyon sok babának megzavarja a szopáskészségét, elutasíthatják az anyamellet (akár már 1 cumiztatás után is!) valamint a rossz szopási technika tejcsatorna-elzáródáshoz, mellgyulladáshoz, a bimbó kisebesedéséhez vezet.
Az elso napokban is van már úgynevezett elotej a mellben, kiskanálnyi mennyiség, éppen annyi, amennyire az újszülött babának szüksége van. A baba NEM KÉR teát, csak cicit. Ha rendszeresen mellreteszed a babádat, tehát minden alkalommal, amikor ébren van, legyen ez akár óránként is, bár gyakran aluszékonyabbak a csöppségek az elso napokban, és hagyod annyi ideig cicizni, amíg csak szeretné, akár egy órát is, nos ebben az esetben hamarosan belövell a tejed, néhány hét alatt kialakul a kereslet-kínálat egyensúlya. Figyelj a helyes pozicionálásra, hogy a baba ne "harapja" ki a melledet. Nem szabad korlátozni a szopás gyakoriságát és hosszát. Ha besárgul a baba, akkor sem kell neki víz, vagy tea, az anyatej segít a meconiumnak (elso széklet) és vele együtt a billirubinnak kiürülni. (Természetesen, ha a billirubinszint a megfelelo határértéken túl van, akkor kékfényezni szokták a babát, egyéb kezelésekre is sor kerülhet, de ez mind NEM akadálya a szoptatásnak.)
Kizárólag anyatejes babák sem szoktak kiszáradni még nagy melegben sem (amire neked decemberben amúgy sincs sok esélyed Kép ), de mindig figyelni kell, hogy van-e 5-6 (eldobható) vagy 6-8 (textil) pisis pelusa naponta. Ez jelzi az elegendo folyadékbevitelt.

Cicushoz csatlakozva javaslom, hogy látogass el a Szoptatás topicba, vagy olvasgasd át az Elso napok hetek archivumait, ott nagyon sok információt találsz.

Szülésed elott még lesz egy La Leche Liga találkozó, ahová érdemes lenne elmenned, december 6-án délelott 10-12-ig. Általában a szoptatás sikere a kello tájékozottságon múlik, kukkants fel a LLL honlapjára, ahol megtalálod a tájékoztató füzetek tartalmát is. www.extra.hu/lllhu.htm

Még valami a Margitról. Vigyél rostos enni, innivalót, mert ha nincs székleted a szülést követo második napon, hashajtót adnak, mindjárt kettot, amitol a mamák gondja általában nem szokott megoldódni, ellenben a szopis babák pocija megfájdulhat tole. Amúgy, a gyógyszer vissza is utasítható...

És ha volna még kérdésed, szívesen válaszolok.
Üdv.
Iboly
Iboly (iboly)

Kedves Iboly!

Ha besárgul a baba, akkor igenis szüksége van a folyadékra. Az enyém 1 naposan lett sárga, amikor még anyatej sehol. Inkább cumisüvegbõl tea vagy víz, mint infuzió. És ha már cumisüveg,a kkor inkább a saját, a szûk, kis lyukú cumival, mint a kórházi rettenet.
És nálam az elsõ gyereknél nem okozott gondott a szoptatásban a cumisüveg.
Kinél így, kinél úgy.

Piglet
Piglet

Tetejébe, ha besárgul, akkor annyi az igény szerinti szoptatásnak. Szerintem is inkább készüljön fel az ember. Szerintem a cumisüveg akkor kavar be, ha sokáig csak azzal van a gyerek etetve. Egy kicsit a szoptatáspártiak is már túlesnek a ló túloldalára, pedig az ember a kórházban már nem tud csak úgy hipp hopp cumisüveget, fejõgépet keríteni. Nekem az elsõ besárgult, plussz egyéb bajok, pár napig kézbe se adták. Mégis visszaszokott a cicire. Viszont a hálás propagandának köszönhetõen olyan ramaty anyanak éreztem magam, hogy csak na. Elég sok idõ kellett ahhoz, hogy ne érezzem úgy, hogy ártottam a gyereknek azzal, hogy az elsõ pár napban tápszert is kapott, mert nem tudtam fejni (fejõgép infó és segítség hiányában).
Judit
Névtelen

Kedves Iboly!

Igen is szüksége van a babának az elsõ napokban is folyadékra. Elõször is vizelet elválasztása mûködik de 2 csepp anyatejtõl " porzik a veséje". Másodszor ha sok a súlyesése a babának nem mehetnek haza idõben és még infúziót is kell kapnia. Gondolom ez egyik anyukának sem tetszik- tetszene ha ezért kellene még 1-2 napot kórházban töltenie. A szopási reflexen a cumis üveg nem változtat nem alakul át másfajta szopássá. Legfejebb rájön, hogy azon nagyobb lyuk van tehát könnyebb szopni ezért lehet hogy nem hajlandó nehezebben szopható mellel kínlódni. A babák kicsik de nem hülyék szokták mondani a Margitban. A több órás mellen levés - szoptatás- sem tartom jó ötletnek, mert honnan tudja mikor rágja ki a baba a mellet ha csak 1 óra után viszi le a mamája a mellrõl. Arról nem is beszéve, hogy néha 2 óránkénti szoptatásnál is kisebesedik a mellbimbó. ez ugyanis attól is függ milyen erõsen szív a baba.
Nekem ez a véleményem, de talán megkéne kérdezni egy hozzáértõt is!!!! Ezért vannak a csecsemõsök és szülésznõk a kórházakban.

Egy rendszeres olvasó
olvasó

Bmárti!

Szerintem is inkább vigyél cumisüveget legfeljebb nem lesz rá szükség viszont ha igen akkor inkább asaját mint a kórházi szörnyûség.

Szia Tiktakora
tiktakora

Kedves Lányok,

Az LLL tanácsadói: szoptatási tanácsadók, szakirodalmat olvastak és szakképzésen mentek keresztül, tehát értenek a szoptatáshoz. Ráadásul naprakész!!! információkkal rendelkeznek, sokkal inkább, mint a kórházban dolgozó - akár segitökész - szülésznök és csecsemösök. Nem hiszem, hogy a Margit kórház szülésznõi és csecsemös növérei nem lennének szakemberek, de ebben az esetben semmiképp nem rájuk hallgatnék. Ennek egyik oka, hogy nem biztos, hogy van saját szoptatási tapasztalatuk!!! Amikor ök szoptattak - ha egyáltalán szoptattak, és ez nem rosszindulatú megjegyzés, hanem egyszerü statisztikai adat a huszonöt évvel ezelötti szoptatási szokásokról- nem ezek az elvek uralkodtak sem a szoptatás terén, sem pedig a gyermeknevelés terén. A másik: kiváncsi lennék - öszintén, hogy mikor vettek részt továbbképzésen a szoptatással kapcsolatban és ezt ki tartotta nekik?
Azt gondolom, hogy nagyon sok csecsemös növér nincs a megfelelõ kutatási eredmények birtokában.
Van még egy ok: borzasztóan le vannak terhelve - fizikálisan (és úgye kismamáknak, anyáknak nem kell bizonygatnom ebböl kifolyólag szellemileg is) az osztályon dolgozó növérek, ezért nem tudnak mindenkihez odamenni, segiteni neki és a babájának a szopás megtanulásában. Sokkal egyszerübb, ha a mama nem kérdezget nem kér segitséget, hanem beviszi a kis cuclisüvegét és alkalomadtán, esetleg ha besárgul a baba, ad neki egy kis folyadékot. Piglet, a kinek igy, kinek úgy teljesen igaz:de mi van, ha Márti Babája az ÚGY kategóriájába esik és valóban megzavarja a szopásban? Ez a Kicsi az övé és neki kell eldöntenie korrekt információk birtokában, hogy mit tesz. Ha mégis ad neki cumisüveget és nem zavarja meg a babát, nincs gond. Ha megzavarja, még mindig van esélye helyes szopási technika újratanulására, csak egy kicsit idöigényesebb. Ettöl még nem rossz anya, nem rossz döntést hozott, hanem egyszerüen döntött, meghozta a saját döntését!
Judit, vannak olyan babák, akiket az elsõ alkalommal való cumisüvegbõl táplálás is megzavar! Nem éri meg kockáztatni, de bárki megteheti, ettöl még nem rossz anya! Egy gyermeket lehet nagyon JÓL "nevelni" és szeretni, hogy tápszert kap és mindezt cumisüvegböl. A legfontosabb az anya (nem szó szerinti)odafordulása a babához. Azt hiszem, hogy a szoptatás fontossága olyan mértékben - bár van mit növelni még! - beivodott már a köztudatba, hogy attól érzi magát valaki "rossz anyának" hogy nem szoptat. Ez nem igy van!
Az egészséges újszülötteknek semmiféle más eredetü folyadékra nincs szükségük az anyatejen kivül! Söt, nagyon sok késöbbi problémának lehet oka a korai hozzátáplálás, pl. tejallergia. Az újszülött bélrendszere védekezni kezd az idegen összetételü fehérjével szemben, mely védekezö mechaniznmus megmarad és a késöbbi tej alapú hozzátáplálás alkalmával ez újra aktiválódhat.
A születéstöl fogva kielégitõ mennyiségü és minöségü az elötej, mely minden olyan anyagot tartalmaz, amire a babáknak szükségük van. Ha az anya mindannyiszor reagál az újszülött szopási ingerére, mely elöfordulhat akár naponta 12-szer is és mindannyiszor megfelelö ideig - minimum 20 percig - szopizhat a baba, beindul a tejtermelés a második, harmadik napon és azt követõ pár hónap folyamán kialakul a kereslet-kínálat aránya. Nem porzik a veséjük! Az elõtej tökéletes táplálék, ennek az elsö tejnek bár kicsi a mennyisége (teáskanálnyi), de ez ideális az elsö napokban. Mivel a baba csak most tanul a száján keresztül enni, kis mennyiséggel könnyebben boldogul. Kis adag tápláléktól kevésbé érzi magát jóllakottnak, ez bátorítja, hogy gyakrabban szopjon, ami segíti a tejtermelés gyorsabb beindulását. A kisbaba sokkal könnyebben tanulja meg a szopás technikáját ha egy puha mellbimbóból, nem tejjel teli mellböl kell gyakorolnia azt. A kolosztrumnak hashajtó hatása is van, elösegiti a mekónium kitisztulását a baba beleibõl és ez segit megelözni az újszülöttkori sárgaságot. Kutatások kimutatták, hogy minél gyakrabban szopik egy újszülött az elsõ napokban, annál ritkábban kap újszülöttkori sárgaságot.
Az igaz, hogy a szopási reflexen a cumisüveg nem változtat, de a szopási technikán igen. És ezt õk az elsõ napokban gyakorolják! Ha egy csecsemõ úgy próbálna meg szopni a mellbõl, mint a cumisüvegbõl, kevesebb tejhez jutna, ami lassabb súlygyarapodáshoz vezet, ráadásul a rossz technika miatt az anya mellbimbói is fájdalmassá válnának.
A nyelv és az állkapocs ütemes mozgásának az eredménye az anyamellbõl való szopás. A baba nyelve a szájpadlásához szorítja az anyamellet, mely ezáltal megnyúlik, egészen a garatig. A baba nyelvének hátsó része ezért lejebb süllyed, így az anyatej "szabad folyást kap". Ha igy próbálna cumisüvegböl enni, borzasztóan nagy folyadékmennyiséggel kellene megküzdenie, ezért a nyelvével lezárja a folyadék áramlását, hogy ne fulldokoljon, igy az állkapcsát sem mozgatja.
A cumisüvegböl a folyadék rögtön ömleni kezd, nem kell várni a tejkilövellõ reflexre sem, késöbb ezért teljesen el is utasíthatja a baba a mellet! Tehát rögzül a rossz technika és nem kell dolgoznia a tejért!
Tehát a babák tényleg nem hülyék!
A kisebesedés tehát nem a szivás erösségével, hanem a rossz szopási technikával magyarázható. Mindemellett tényleg nem jó az elsõ napokban, ha a baba egy órát szopizik egyfolytában. Inkább a gyakoriságra helyezném a hangsulyt, ehhez pedig jó ha az elsõ pillanattól kezdve együtt lehet a mamájával.

Sziasztok: Bóbita
Bóbita

Kedves Noémi!

Nagyon köszönöm az utbaigazitást! Szoval a floriántol menjek gyalog a bécsi ut felé és onnan már közel van. Befordulok a Szölöbe és már ott is vagyok. Vagy a floriántol még villamosozzak? Te is a béreshez jársz?

Minden további béres infot nagyon szivesen fogadok. Milyen az a vizsgálat, amikor megnézik, hogy átjárhato-e a põetevezeték? Fáj, mennyi ideig tart? stb......

THXKép mamacs
mamacs

Szia Mamacs!

Igen, a Floriantol menj gyalog, de a szemközti oldalon a Bécsi út felé. A Mekit szerintem rögtön észre fogod venni, ott balra befordulsz, és akkor már ott is vagy.

Igen, én is a Béreshez járok, már két éve, és nagyon örülök, hogy váltottam. Nekem is ajánlották.

Nekem laparoszkopiás mûtettel nézték meg a petevezetõimet, mert Béres szerint az a legjobb erre, mert ha gond van, és olyan a probléma, rögtön sgíteni is tudnak rajtad. HSG-t õ nem csinál, épp ezért. Végül Te is jobban jársz, mert egy beavatkozás van. Igaz ez mûtét, és altatnak, de csak a mûtét után rossz egy kicsit. De úgy sem ezzel fogtok kezdeni, hanem elõbb a hormonjaidat nézi meg. Ja, és apát is küldd el matyi-vizsgálatra, mi nem hallgattunk Béresre, pedig jó lett volna, 1 évet csúsztunk emiatt.

Minden jót!

Noemi
Noemi

Bobita!
Vannak olyan babák, akik függetlenül mennyiszer teszik õket mellre, besárgulnak. Egy besárgult babát itatni kell, mert a vizeleten keresztül mosódik ki az a valami, ami nem jó (nem vagyok orvos).
A másik, a Margit nem arról híres, ha csak nem külön szobás vagy, hogy rögvest hozzák a gyereket szopni (elõször a mamát a nem baba mamás részre teszik, és csak ha van hely, kerül át a másik oldalra). És ha nem indul be a tej rendesen elõször, és pl. negativ a mama, vagy más jellegû vércsoport probléma van (van olyan gyerek, aki már a köldökzsinórból kapott vérminta alapján spurizik a kékfény alá), akkor ilyenkor szerintem inkább kapjon némi forralt vízet a szoptatások után otthoni kislyukú cumisüvegbõl, mint a kékfény és pár napos felesleges benn üdülés a kórházban. Mert a kékfény alatt nagy valószínûséggel megtápozzák a jó kis cumisüvegjeikbõl.
Én az elsõ elõtt m... felkészültem, stóc LLL-es anyagom volt, nem vettem se cumisüveget, se fejõgépet, minek, majd ha nagyon kell, fejek kézzel, hiszen le van írva, hogyan kell. Aztán gubanc lett a gyerekkel, kiderült, befele forduló melbimbóm van, és jól megszívtam. A férjem rohangált fejõgépért, cumisüvegért, bimbóvédõért, ... Ha felkészítenek arra a részére is a dolognak, hogy esetleg én leszek az, akinél nem fog minden simán menni, lehet megúsztuk volna azt a tápszerezést az elején (pont az ilyen irásokat bírom, mint a Tied Bobita,
"Söt, nagyon sok késöbbi problémának lehet oka a korai hozzátáplálás, pl. tejallergia. Az újszülött bélrendszere védekezni kezd az idegen összetételü fehérjével szemben, mely védekezö mechaniznmus megmarad és a késöbbi tej alapú hozzátáplálás alkalmával ez újra aktiválódhat. ") Nem lett problémánk, nagyon egészséges kiskölyök.
A másodiknál én mindenesetre itattam, mert aggódtam, hogy besárgul (negativ vagyok). Be is sárgult egy kicsit, de a kékfényt hála megúsztuk. És semmi baja nem lett a cumisüvegtõl. Szerintem ez a téma az LLL-tõl már egy kicsit túlspirázza az egészet. Akkor szokik le a gyerek a cicirõl, ha gyakran eszik cumisüvegbõl, és könnyen. És ha szülés után azzal kezd, és pár napig csak abból etetik, akkor valóban gond lehet utána a cicire szoktatással, de nem lehetetlen, nekem sikerült. Attól, hogy néha kap egy-két kortyot, semmi baja sem lesz.
Én az elsõt több mint egy évig szoptattam, pedig amikor hazamentünk a kórházból ott kezdtük, hogy egyáltalán az otthoni cumisüvegbõl hajlandó legyen dolgozni. Én mindenesetre a középútra szavazok. Inkább egy két korty cumisüvegbõl, mint utána már ne is dönthessek, mit és mibõl kapjon, mert mondjuk kékfény alá került a gyerek.
Persze, talán ha valóban segítenének a kórházakban a mamáknak.
Judit
Névtelen

A Margitba érdemes a forralt vizet is vinni, mert ott csak édes szirupos teát kapsz.
Judit
Névtelen

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?