Tamara:
Örülj, hogy békén hagynak és nem bolygatnak meg a túlhordás miatt.
én mind a két gyerkőcöt túlhordtam. Levit 6 nappal, Vivit 9 nappal!!!! Levinél megúsztam az előzetes befevést, csütörtöki nap kellett volna befeküdnöm, mondtam neki, hogy szerdáig ki kell bújni, és szerdán meg is született.
Vivi nem volt ilyen szófogadó, amikor lejárt a 41. hét akkor kellett befeküdnöm és két napos kórházi vegetálás után indult meg magától a szülés.
A dokim szerencsére annak a híve volt, hogy amíg lehet nem bolygatjuk ( amíg a víz tiszta, és nincs semmi gond ami vezsélyeztetheti a babát vagy engem ), mondván jobban járok ha egy spontán beindult szüléssel szülünk, mintha meggyorsítanánk a dolgokat. És igaza volt.
Oltások:
A nagyobb ygerekről tudok nyilatkozni, hogy neki eddig mit adtam és mi az infóm az oltásokról.
- Meningococus: agyhártyagyulladás elleni - én beadattam, ha jól emlékszem 4 ezer Ft körül volt ( de lehet hogy kevesebb )
55%-os Tb támogatás 1 év alattiaknak és 25%-os TB támogatás 1-2 év között. Én azt hiszem ekkor adattam be.
-Pneumococcus: tüdőgyulladás, középfülgyulladás, agyhártyagyull. megelőzésére
Ezt én nagon ajánlom, mi még piszok drágán adattuk be, mert 2 év alatt kezdtük beadatni és ezért 2x kellett adni, darabja 16 ezer Ft volt DE, a dokinőm most mondta hogy ez valszeg idéntől TB támogatott lesz, tehát sokkal több gyerek jut hozzá!!! Kérdezzetek rá, és addig ne adassátok be ha nem késő akkor.
Ja és azt hiszem 2 év felett csak 1x szúrnak, bár addig védtelen.
- Kullancs elleni: én ezt is beadattam, ismeretségi körömben 2 ember életét tette tönkre egy kis nyamvadt bogár, ami megelőzhető lett volna. 3x-or kell beadatni.
- Rota:
Levinél erről lekéstünk, 6 hónapos korig be kell fejezni
- Bárányhimlő:
megoszlanak a véleméynek erről, ezen gondolkozom még. A dokim sem foglalt állást ezügyben, csak elmondta mindkét oldal előnyét hátrányát. Lányoknál viszont előtérbe ekerül jobban, hogy nehogy terhesség alatt kapják el, ha addig nem esnek túl rajta. De azt hiszem ezt felnőtt korban is be lehet adni.
a dokitól én kaptam egy nagyon jó tájékoztató lapot ezekről, azért vagyok ennyire okos, kérdezzetek rá Ti is, hogy van-e iylen tájékoztatója a dokinak a kötelező és ajánlott oltásokról.
linda