Sziasztok!
Szerintem a szules es kornyeke (elotte 9 honap es utanna 6 het), illetve a gyermekgyogyaszat teljes mas mint az egeszsegugy barmely mas terulete. Ezt nem privatizalni kellene, hanem megreformalni... ahogyan a teljes korhazi szemelyzet es (sajnos) a kismamak, paciensek gondolkodasmodjat is. En kifejezetten megalazonak tartom a boritek-csusztatast, szerencsere nem sokszor volt ra szuksegem.
Uj-Zelandon elek, itt szultem par honapja. Szerintem az itteni rendszer nagyon jo, ezert gondoltam leirom. A lenyeg, hogy itt mindent ami a "gyerekkel" kapcsolatos, az allam fizeti. Ide tartozik a pocakos-gondozas, a szules, vedonoi-szolgaltatas (konyvtarral, videokkal, eloadasokkal), orvos, de meg a kesobbi gyogyszerek, gyogyszertari furdeto, popsikenocs... is. Ezek mind-mind ingyenesek. Mindenkinek. Ugyanolyan ellatasban reszesul mindenki, fuggetlenul az anyagi helyzetetol.
Itt a tobbnyire szulesznok kiserik vegig, vezetik le a szulest, es foglalkoznak az ujdonsult csaladdal (igen, az egesz csaladdal!) meg 5-6 hetig. 24-oraban elerhetoek, es havi 4-5 szabadnapjuk van. "Parban" dolgoznak, akit termeszetesen megismertetnek, tehat tutira olyan foglalkozik veled, aki ismer es akit te is ismersz. Ha komplikacio van, akkor megjelenik a korhazi doki is, de csak annyi idore, amig feltetlenul szukseges. Ami fontos: semmilyen halapenz, csuszopenz NINCS! Megis mindenki kedves, segitokesz, es tenyleg ott es akkor (ezalatt nemcsak a szulest, hanem az utanna ott toltott idot is ertem) te vagy a legfontosabb.
Persze mint az elejen irtam, mindezert az allam fizet: a 9 honap gondozas kb. 100.000, szules + utanna 6 het kb. 200.000 Ft-nak megfelelo osszeg. Ezt persze leadozzak, mint mindenki
(itt nem szukseges elhallgatni a bevetel nagy reszet, azaz nem divat az adocsalas)
Ja, es erdekes... az itteniek ezt nem ugy gondoljak, hogy az allam fizeti, hanem hogy ok fizetik, hiszen ezert fizetik az adot. Es tenyleg!
Jo lenne, ha egyszer eljutna ide Magyarorszag is. De en realista (vagy pesszimista) vagyok, szerintem ehhez meg min. 50-100 ev kell
batkamano