Lányok,
egy kicsit eltűnök, és máris ennyi egészséges embrió termelődik közben?? Ha csak ezen múlik, hónapokig felétek se nézek
Zsiri, Jázmin,
nagyon-nagyon örülök, hogy mindkettőtöknél ilyen ígéretes a helyzet!! Szívből kívánom, hogy ezek a bébik veletek maradjanak!!
Zsiri, egyébként teljesen egyetértek veled, szerintem se a fekvésen múlik a dolog, az csak akkor számít szigorúan, ha vérezgetés van. Csináld azt, ami jólesik, persze ne erőltesd magad!
Nekem ez a 2 hét várakozás a legidegtépőbb mindig a beültetés és tesztelés között
Nagyon várom a híreiteket!!
CGH ügyben nyomoztam egy kicsit, de sajna nem sok biztató eredménnyel. Van egy orvos ismerősöm, aki benne van kicsit a SOTE számára is dolgozó magánlaborban, múltkor voltam nála és beszéltem neki azokról a génchipes vizsgálati lehetőségekről, amikről mi is értekeztünk itt a fórumon. Felvetődött, h ha megvalósítható lenne és megérné, akkor ők is esetleg bevezetnének ilyen vizsgálati lehetőségeket a laborjukban és mindjárt el is tudtam beszélgetni a főlaborosukkal a témáról, aki a következőket mondta:
- a teljes génkészlet analízis a szülőknél viszonylag egyszerűen megoldható vizsg., vérvételből történik, fejenként kb. 150.000 ft körüli összeg lehet. Ebből azonban csak az derül ki, h a szülőknek van-e vmi genetikai rendellenessége, ez ugye sokkal részletesebb, mint az eddig nálunk is végzett vizsgálatok, tehát tul.kép arra lehet jó, h kiderüljön:
1) van-e vmi olyan probl., ami teljesen kizárja, h egészséges utód legyen és akkor legalább azt tudja az ember, h nem érdemes tovább erőlködni,
2) van-e még vmi az ismert kromoszóma transzlokáción kívül,, amire utána lehet az embriót szűrni.
- az embriónál PGD keretében végzendő génkészlet analízisre viszont nagyon ingatta a fejét a laboros, azt mondta, h mivel itt egyetlen sejtet nyernek csak az embrióból (a szülőknél a vérvétellel nyilván egy csomó sejtjük lesz), ebből nagyon nehéz ilyen képet kapni, túl nagy a hibalehetőség, ráadásul ez nagyon drága lenne, 1millió ft körüli összeg (szorozd meg annyival, ahány embriót vizsgálnak…Zsiriéknél elég vicces kis összeg lett volna.....). Vagyis úgy tűnik, h bár az elvet tekintve ez több információt ad, technikailag ez is nehezen kivitelezhető, anyagilag meg pláne elérhetetlen.
Amikor mondtam neki, amit Zsiri kiderített, h az egyik cég állítólag fog cgh-t csinálni a közeljövőben, azt mondta, h majdnem biztos, h csak arról van szó, h a szülőket tudják ők is ilyen módon kivizsgálni, meg, h vsz Fekete prof is így értette, h nálunk is ez az, amit még meg lehetne nézni. Hát ezek után nagy kérdés, h ennek lenne-e bármi értelme az égvilágon.
Nem azért írtam ezt le, h elkeserítselek benneteket, de sztem rossz, ha hiú reményeket táplálunk magunkban, h pár hónap és jön egy csodamódszer, ami mindent megold. Gondoljunk inkább arra, h mégiscsak születnek ezek szerint PGD-s babák, és bízzunk benne, h mindjárt négy is lesz a fórumról (Zsiri és Jázmin ikrei)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)