Új privát üzeneted érkezett!

Cseriani, valahogy el tudom képzelni... :lol: Én még a gátmetszést se vettem észre... :shock:
Terhesség: nekem a fiúkkal volt nehezebb valahogy. De naon nem izgatott, még 2 nappal a szülés előtt is nagybevásároltunk itthon Hannával, őt toltam a babakocsiban, el anyuékig, a postára, majd haza, ez köbö 6 km... :lol:
Na jóóó, nem is volt ám akkora hasam, mint Áfinak! Épp fél méterrel volt kevesebb a körfogata... :P
Vendég

Ja, meg 15 percses fájásokkal búcsút jártam. :lol: Én is 20 kilót híztam, de mindnél... :cry:Áfi, hidd el nekem, ez a rossz hangulat, meg sírósság, nagyon a végét jelzi. Látod, Cseriani is így volt! Olvasd csak vissza... dettó, mint te. Aztán nééézd meg, másnap milyen gyönyörűségesszép kicsi lánya született!
(Neked meg fiad fog.)
Vendég

Emma,
a próféta beszéljen belőled! Akkora brutális nagy csokit kapsz ha igazad van hogy csuda! :wink:
Vendég

Áfi, igazam lesz, mer nagggyon szeressem a csokit! :P :lol:
Vendég

Emmamami!
Köszi, hogy aggódsz, nem tüntem el, megvolt tegnap a vizsgálat, a leletet megintcsak nem értem, mert tök latinul van az egész, ott meg nem mondtak semmit rá, úgyhogy holnap megyek be a Répásyhoz, hogy nézze már meg és mondjon valamit. Addig még izgulhatok. De hála isten az az MR vizsgálat után szoptathattam tegnap, nem kellett elhagynom.

cseriani! Nekem nem mondta senki, hogy vissza kell mennem császár után még 6 héten belül a cukorgondozóba. Mindenkinek kell? Csak simán odamegyek, hogy hahó, itt vagyok ??? Amúgy nekem a műtét után 2,9 volt a cukrom, igaz 1 napig nem ettem már akkor.

Kép
timesz

Áfi szurkolok én is. Szerintem is már nincs messze hogy szülj.
Egyébként én nem vagyok terhes, de a hétvégém ennek ellenére pocsék volt. Nem tudom, hogy másoknál is vagy csak nálam, de az én nagylányom iszonyatosan értetlen. Olyan szinten, hogy már mindenben elenkezik. Mindig mindennek az ellenkezőjét csinálja, vagy úgy tesz, mintha nem hallaná. Most éppen meg vonok tőle dolgokat, ha nem javul a helyzet (pl: nem játszhatott a számítógépen tegnap egész nap, következő a mese megvonás lesz). Kérdezném tőletek, hogy ti, hogy csináljátok, hogyan próbáljátok szabályozni a gyerkőcöket?
Timesz várjuk ma is akkor a beszámolót! Remélem minden rendben lesz! Azt szeretném kérdezni, hogy az MR-nél nincs olyan nagy sugárzás azért szoptathattál? Én mikor Evelinnek csináltak MR-t akkor voltam Rékával terhes és nem mertem bent lenni nála a vizsgálatnál.
Vendég

Rékababa,
az MRnél semmilyen sugárzás nincs, mert az mágnes.
MR= mágneses rezonancia
Mi zsarolunk ha gyerekhisztiről, szándékos értetlenségről van szó. Nem szép, de ez jött be. "Nem hagyod abba a hisztit, nincs mese!" Ez főleg az esti fogmosás/fürdés /lefekvés körüli hisztire jó, mert akkor van mese is. Csak ha nem hagyja abba akkor tényleg ne legyen mese, mert pillanatok alatt megtanulja ha csak fenyegeted és akkor mit sem ér. A többi értetlenségre a hangos szó (többszöri kérés után persze) is nagyon jó. Szerintem csak nem kell ráhagyni ha dilis. Ha pakolja össze a kockákat, akkor pakolja össze a kockákat. Ha 74x kell elmondani akkor elmondom annyiszor, de nem hagyom hogy ne pakolja össze. Ha rájön hogy addig úgysem szabadul míg meg nem csinálja, legközelebb már csak 42x kell mondani, utána meg már csak 29x. És nálunk büntetősarok is van ahova be lehet állni annak aki rászolgál. :)
Timesz,
ha megtudtál valamit magyarul is gyere! Szorítunk neked!
Vendég

Sziasztok! Nálunk nem vált be a bünti. 1 hétig el volt tiltva a számítógéptől (ami neki nagy érvágás pedig) de 3 nap után újra kezdte az értetlenkedést a flegmázást. Ekkor jött a mese és az édességmegvonás, de ugyanígy jártunk vele. Inkább próbálom én is többször elmondani hogy mi lenne a helyes de ebbe tudom hogy nagyon bele lehet fáradni agyilag és idegileg is. De próba szerencse! :lol:

Kép
Kép
josi

a bünti,megvonás nálunk is bejött,a fiam szóról szóra olyan,mint Áfi lánya :D Most kicsit érzékenyebb,a hangos szótól elsírja magát,és akkor bújik,hogy anya ugye többet nem mész el...,na,ekkor szakad meg a szívem :cry:
De regulázni akkor is kell,különben nagyon elkanászodnak :twisted:
Valahol meg kell szabni egy határt :wink:
Vendég

Jah, ami még bejött (de ez csak az én speciálisan benemállaszája lányomra meg pár hasonló gyerekre jó) ha értetlen nem szólok hozzá, pár perc múlva bármit megtesz csak válaszoljak neki. :lol: :lol: :lol: De az én lányom tényleg beszédkényszeres... aki nem annál nem fog bejönni.
Vendég

Köszönöm a válaszokat. Mintha csak a lányomról olvastam volna, teljesen olyan mint a ti gyerkőceitek. Nálunk is a zsarolásos módszer szokott beválni, bár rafkos és visszavág és Ő próbál minket zsarolni. Az én lányom is beszédkényszeres, egyszerűen nem képes befogni a száját. Ezt a nem szólok hozzá dolgot még nem próbáltam. Ami megvan tiltva neki azt nem is szoktam engedni.
Cseriani ez a féltékenység. Így vezeti le, hogy nem voltál vele egy hétig. Otthon pedig el kell fogadnia, hogy már nem csak Ő van. Nálunk ez erős hisztiben jelentkezett. Nem volt hajlandó elmenni mellőlem, mindig minden akkor kellett neki mikor Rékát etettem. Két hétig csinálta intenzíven ezeket a fesztiválokat, utána "könnyebb" lett. Nálunk még a bepisilás is jelentkezett, és ki is jelentette akkor, hogy igenis be fog pisilni az oviban. De sikerült egy hét alatt igaz zsarolással de leszoktatni róla.
Vendég

ÁFI: írok neked prívit. SOS :!:
surmi
kockasfulunyul

ÁFI: ment a következö privi :!:
surmi
kockasfulunyul

Sziasztok lányok!

Valóban, az MR-vizsgálatnál nincs sugárzás, ezért szoptathattam. Ma bennt voltam a főorvosnál, elküldött újabb vizsgálatra be Pécsre a szül. klinikára egy professzorhoz, csütörtökön megyek, de azt mondta készüljek fel lelkileg a műtétre, és hogy 2 hétig bennt kell maradjak a baba nélkül, ahogy ő fogalmazott "A szoptatásnak annyi!", és lehet még kemoterápiás kezelést is kell kapjak utána. Eléggé nyersen fogalmazott és a csak rosszakat ecsetelte, úgyhogy elszomorított. Pedig igazából az MR- sem mutatott olyan eredményt ki, de a kézi vizsgálata szerint igen, ott van!!!

Kép
timesz

Timi basszus...hirtelen nem tudok mit mondani :cry:
De legalább eddig is tudtad szopiztatni Olivért. Sokat jelent,hidd el.
A két héthez,meg a kemohoz nem tudok mit mondani,teljesen ledöbbentem. Az édeskevés,hogy nagyon sajnállak benneteket. És az az igazság,hogy nem is igazán sajnálatot érzek,hanem dühöt inkább,hogy miért pont olyan valakivel történik ez meg,akit ismerek,aki szimpatikus??
:twisted:
De egy valami legyen mindig elötted:érdemes és MUSZÁJ végigcsinálnod az egészet,ésMEG FOGSZ GYÓGYULNI,hisz van egy gyönyörű kisfiad.
És még mindig áll,ha bármi van,vagy csak beszélgetni szeretnél..tudod... :wink:
Vendég

Timesz: szerintem nem gonosz dolog az, hogy az orvos most ilyen keményen fogalmazott. Mert ha végül mégsem lesz műtét, milyen jól fogod érezni magad - de ha most szirupozott volna, és Pécsen kijelentik, hogy mész a kés alá, az úgy ért volna, mint egy derült égből orrbarúgás.
Lelkileg készülj fel tényleg a legrosszabbra, DE hadd tanácsoljam: SOSE gondolkodj előre azon, hogy mi lesz másnap! Hogy két hétig nem szoptathatsz, vagy x nap múlva műtét - semmire! Mindig azzal foglalkozz, ami éppen van, a fölösleges előre aggódás csak az állapotodat rontja tovább! Hidd el, így könnyebb lesz (könnyű éppen nem), és erősítsen az a tudat is, hogy mi itt - akár ismeretlenül is - gondolunk rád/szorítunk neked/imádkozunk érted (ki-ki kedve és vallása szerint :)).
Próbálj erős maradni a kisfiad miatt, és a köv. két napban NE gondolj arra, ami lesz. Ma meg holnap legyél CSAK az övé, meg a párodé - és csütörtökön majd meglátod, merre tovább.
Jaj, sokat gondolok rád...
enahma

Timesz, én tegnap éjfél óta már harmadszor vagyok itt, mer nem tudtam neked mit írni...
De.
Arra gondolj, hogy az MR nem mutatott ki semmit ugye. Sztem ez a lényeg. Ha megműtenek, legalább lekapják onnan azt a kis izét - már, ha megműtenek, illetve az, hogy mennyire műtenek - ugye Pécstől még sok minden függ.
Szerintem a kemonál sem kell a legszörnyűbbre gondolni. Ha az MR nem mutatott semmit, akkor nem is lehet súlyos baj. Csak példát mondok, persze, más jellegű, de: keresztapámnak tavaly ősszel rosszindulatú daganatot találtak a vastagbelén (már jó nagy volt, el is zárta az utat kifele, hogyúgymondjam), megműtötték, és utána, mivel a CT nem mutatott áttétet, úgynevezett megelőző kemot kapott. Ettől nem volt rosszul, nem hullott a haja sem, az égvilágon semmi baja nem volt tőle. És azóta is jól van, meggyógyult.
Na, de ne szaladjunk ennyire előre, lehet, nálad még erről sem lesz szó.
Mélységesen sajnállak benneteket, ez iszonyatos, már, ha csak azt nézzük, hogy a szoptatást abba kell esetleg hagynod, de igaza van Cserianinak, az is sokat jelent, hogy eddig tudtad szoptatni Olivért. És tényleg ne emészd magad, a családodnak szüksége van rád. Meglátod, nemsokára túl lesztek ezen az egészen.
Mi veled vagyunk, bármikor; engem is hívj nyugodtan, a számomat tudod! Nagyon-nagyon sokat gondolok rátok.
Vendég

Timesz,
én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Főleg Emmához. Sok sok erőt és kitartást!

Voltam védőnőnél, azon kívül hogy nem tudott szívhangot hallgatni minden rendben. A gyerek egyszerűen érzi ezeket a kütyüket és iszonyú hisztériába kezd akár NST akár ilyen kis kézi szívhang hallgató legyen. Akarata az mán van! Jajnekem :shock:

Dobok egy táblát is:
Kép

Enahma,
cukorterhelésed eredménye mikorra várható?
Vendég

Sziasztok lányok!

Köszönöm mindenkinek a jó szavakat, nagyon jól esik, hogy így szinte ismeretlenül is így aggódtok értem. Megpróbálok nem gondolni mindíg rá, de nagyon nehéz, mert állandóan hívnak az ismerősök, barátok (ami persze nagyon jól esik) és mindíg eszembe juttatják.

meglátjuk mi lesz csütörtökön a professzornál.

Csajok! Akinek itt az ideje, nyomás szülni menni!!!! Babák gyerünk kifelé!

Kép
timesz

Timesz,okosabbat már én se tudok mondani csak annyi,hogy szurkolok neked csütörtökre és fel a fejjel,a kis Olivér egészséges,te pedig MEG FOGSZ GYÓGYULNI!!!!és lesz még vagy 3 gyereked!! :lol:

Kép
Kép
josi

Timesz!
Én is nagyon-nagyon szorítok, hogy minden rendben legyen. Hidd el fontosabb a szoptatásnál az, hogy Olivérnek egészséges anyukája legyen. Esetleg arra nem gondoltál, hogy amíg Pécsen vagy fejed a tejet (már ha ott lesz rá lehetőséged), csak azért hogy fenntartsd a tejtermelést? Barátnőm kb 1 hétig fejte, mikor a kislánya kórházban volt, és nem tudta szoptatni, most megint szopizik a kicsi, igaz, hogy kevesebb lett valamivel a teje, de nem legalább nem apadt el. Ha nálad nem kivitelezhető, akkor bocs, hogy ilyeneket írok.
Megyek, mert manókám felébredt, és hangosan követel magának.

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
dadomi

Áfi: ma már megjött a cukoreredmény:
Éhgyomri cukor 4,2 mmol/L (norm. 3-6,1 mmol/L)
2h cukor: 4,2 mmol/L
Mintha mise történt volna! ;)
És egyébként is minden rendben van (vérkép, vas, pisi stb.).

Timesz: remélem, nem értetted félre, amit Neked írtam...
enahma

Enahma,
le a kalappal a hasnyálmirigyed előtt!
Kép
Vendég

Áfi aludtam egyet délután,és azt álmodtam,hogy a helyemen fekszel a szülészeten :D
Ma mész doktorbácsihoz,ugye? Szorítok!!!
Vendég

Cseriani,
aranyos vagy! Indulunk is mert előbb a törpét kell elhozni az oviból, és átvinni Emmáékhoz, játszanak addig Hannalucával míg mi kiderítjük Barnabás szülinapját :wink: Majd este jövök a hírekkel!
Vendég

na,teszek fel egy hugi képet :D Kép
Vendég

Cseriani,
gyönyörű a kislányod!

Megjöttünk a dokitól:
méhszáj 1 ujjnyi, lepény G3, befeküdnöm jövő hét csütörtökön kell csak szerencsére, a gyereket a gép 3550 grammra becsülte, de csak azért mert nem tudja nagyobbra becsülni, doki szerint nagyobb (szerintem is).
Kicsit csalódott vagyok, azt hittem a héten ki lesz kapva Barnabás gyerek, egyedül a méhszájam nyílásának örülhetek.
Vendég

Jaj, Cseriani, nagyon gyönyörű! És hogy nézelődik! Mintha már tudatosan kiszemelne magának valamit vagy valakit? Szopi hogy megy? Éjjelek hogy telnek?
Áfi, nemsokára már ölelgetheted a babót! Fel a fejjel! Bár ez tudom a 38.héten már nem sokat lendít az emberen:-)Meggyógyultál teljesen?
Megvan a második vércukorterhelésem, ebbe már Kundokim se tud belekötni: éhgyomri 4,0, terhelés után 3,6. Örvendtem ám nagyon! De miért van az, hogy nekem terhelés után mindig kevesebb, mint előtte?
Jók legyetek ma is! :)

Kép
Kép
banoed

Idellinkelek egy képet, szerencsére a fejem az nem nagyon látszik, csak a 27 hetes pocó. Lehet tippelni: Kicsi? Nagy? Fiú? Lány? :lol:

http://www.babanet.hu/album/main.php?ow ... age=292500

Kép
Kép
banoed

Áfi,de jó,egy ujjnyi..én azért az egy ujjnyiért is rendesen megszenvedtem :cry: Akkor jövő szerdán szülsz? :lol:
Beszéld meg te is a kisfiaddal,látod,azért végül rám is hallgatott a hugi...
A szopi nekünk nagyon megy..80-100-zal jöttünk haza a kórházból.Itthon ugyan nem mérem,de eszik mint a gép :lol:
Éjjel nagyon jó kislány volt. De szerintem szegénykém kicsit megfázott,időnként még köhög is :cry:
Igaz,itthon a fele család beteg :?
Mostmár elég sokszor van ébren és nézelődik,azt mondják,ez jó,mert azt is mutatja,hogy megy ki belőle a sárgaság. Már a szemét sem látom sárgának. És imád hason feküdni. Na,ennyi,nem áradozok többet :lol:
banoed,én is hallottam már olyant,hogy terhelés után kevesebb,mint elötte. Túl jól müxik a hasnyálmirigyed :wink:
Ennek csak örülj :D
Áfi,annak is örülhetsz,hogy már nagyon-nagyon a végét járod :wink:
Vendég

Cseriani nagggggyyyyon édes a lánykád!! Most jöttem védőnőtől azt mondta szerinte a héten megszülök.......remélem igaza lesz :lol: Sokat görcsöl a hasam és nagyon lent van már. Az NST is mutat összehúzódásokat de a doki azt mondta minden rendben. Áfi húzzál bele!!! :wink:

Kép
Kép
josi

Josi,
nem teheted ezt velem!!! Tessék a sorodat kivárni! :P
Cseriani,
szerintem nem várunk jövő hét szerdáig, tegnap este szabályos 10 perces keményedéseim voltak (fájni sajnos nem fájtak) csak elaludtam fél 2kor, és elmúlt :? de hátha ez már a közeledtét jelzi valaminek...
Banoed,
kösziköszi pici taknyó pici köhécselés van még, de nem érzem már betegnek magam szerencsére. A hasnyálmirigyed tényleg "túl" jól működik, de ezen ne bánkódj! A képet sajna nem tudtam megnézni a linken át. Tedd be ide!

Voltam NSTn, az elején még lehetett is normálisan NSTzni a fiatalurat, a végére szokás szerint leverte a hisztit és nem lehetett befogni, de minden rendben van.
Vendég

na,akkor jön a verseny áfonyaaa és josi között?? :lol:
Hajrá lányok,hajrá!!!! :P
Vendég

Banoed,
én megnéztem a pocakos képedet és belekukkoltama többibe is, nagyon aranyosak vagytok így családilag! :) Meg a pocakod is az. Foggalmam sincs, ki lapul benne... UH-n még nem látszik? És mit szeretnétek?
Nekem is alacsonyabb volt a terhelés utáni cukor, mint az előtte mért; ez télleg azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy jól dolgozik. Kár volt megcincálni miatta téged...
Josi, ezek ám a meglepő hírek! :lol: Örülök, már az ideje is eljöhet, végülis a 37. hetet betöltötted. Még a végén együtt lesztek a kházban Áfival és neeem tudjátok, hogy ki a másik! :mrgreen: :P :shock:
Cseriani, Eliza még mindig gyönyörűséges, hát mosmá így marad, nincs mese! :lol: És áradozzál nyugodtan, sőt, kötelező áradozni itten mindenkinek (ugye, Áfi?) Tök jó, hogy már nem sárga a kiccsaj szeme sem, Á. nagyon sokáig az volt, hurcoltuk is vérvételre, jó, hogy viszonylag hamar kiürült a billirubin Elizából.
Timesz, drukkolunk érted, hogy jó híreket kapj!
Vendég

Bibibíííí, Banoed, megvagy iwiwen! Tökjóóóóóóóóóóók a képeid ott is! Még közös ismerősünk is van.
8)
Vendég

cseriani: nagyon aranyos a kislányod! Ha nem vigyázol, a hónom alá csapom, és már viszem is. :lol:

Egyébként tegnap voltunk 4D-n: megvallom őszintén, én a hagyományoson többet láttam, mint amikor átkapcsolt 4D-re. De a lényeg: minden rendben lévőnek tűnik, és most már 99%, hogy kisfiú! Az arcát nem mutatta meg, végig előtte volt a keze, viszont láttuk a profilját, és - eddig - tiszta apja. :lol:

Josi-Áfi: nem is tudom, kinek szurkoljak. Lehet, hogy köztem és Banoed között hasonló "harc" dúl majd december végefelé? :D
enahma

Jajdejó, Enahma, mégegy Ármin! :lol:
Vendég

((Más: készítettem vonalzót, beszúrtam az aláírásomba, de nem működik - mint ahogy képet sem tudok feltölteni. Nevetséges...))

Kép

Kép
enahma

(Ez vicces. Most mind kép van, mind vonalzó. :lol: Ha tudtam volna, hogy csak rinyálnom kell egyet, és lesz... :lol: )

Kép

Kép
enahma

jó reggelt...tegnap elmentünk Elizával doktornénihez-taknyos meg köhécsel :cry:
Kapoptt calciumot meg orrcseppet,és holnap kell visszamennünk.Éjjel alig aludtunk,szegényke alig kap levegőt. Pedig szívtuk is a nóziját,de semmi nem jött.
Meg is mérte a doktornéni..3670-nel született,3630-al jöttünk haza a kórházból,és tegnap 3940 volt. Tehát elg jó étvágya van :D
Vendég

Enahma,
én is így voltam, szerintem is többet lehet látni egy jó hagyományos UHon mint a 4Dsen (persze ezt is képe válogatja) mi csak azért mentünk hogy a nemét megtudjuk :)
Gratulálok mind a kisfiadhoz, mind a kerek 100 napodhoz!!! :D
Ha van képed tehetnél fel (már 4Ds UHosra gondolok).
Cseriani,
jobbulást a picúrnak!

Én ma reggeltől nyákdugó nélkül élem tovább az életem. :P Elhagyott. :D
Vendég

Cseriani nagyon szép a kislányom, semmi sem látszik a nehéz szülésből rajta. Remélem gyorsan meggyógyultok.

Enahma én is gratulálok a fiadhoz.

Áfi csak nem szülés lesz ma vagy holnap?

Nálunk változatosság kedvéért most Réka beteg. Igaz jó kedve van és nem látszik rajta, "csak" lázas. De az sajnos eléggé. Kép Evelin koszorusálnyként Kép vékony Rékababa
Vendég

hajrá áfi :lol:
Irj ám egy sms-t :lol:
Vendég

Jobbulást Elizának!
Áfinak meg jó szülést mára! :wink:
Vendég

Áfi szurkolok hogy meglegyen ma a baba,utánad meg megyek én is. Nyilall az egész hasam és tegnap este 10 perces keményedések voltak!! Cseiani jobbulást a pici lánynak. Az én lányom is mehet hétfőn már az oviba.

Kép
Kép
josi

Josi,
megnyugtató hogy nem csak az én 10 perceseim múlnak el reggelre :D azt hittem én vagyok rosszul összerakva.
Rékababa,
szépek a lánykáid! Rékának jobbulást!
Cseriani,
anélkül egy tapodtat se megyek hogy nektek ne szólnék! :wink:
Emma,
kösziköszi! :)
Vendég

Hűha, csajok, nagyon komoly a helyzet szülésfronton! :lol: Na, szorítok nektek, hogy eccerre kerüljetek a kórházba. Induljatok babók kifele, MOST :!: :lol:
Rékababa, de szépek a lányaid! Hajkurászhatjátok az udvarlókat nemsoká!
Vendég

Cseriani! Gyönyörű szép Eliza!!! :D
Áfi! Neked sem lesz itt potyabefektetés:) Bár üveggömböm azt mutatja, hogy a hétvégédet bent töltöd a kórházban :) Emmával meg azt hiszem megnyithatjuk a boszorkányképző intézetünket :) Kép
Rékababa! Mekkora haja van Rékának! :D Domikám meg még mindig punk-os hajjal büszkélkedik, oldalt, hátul alig van haja, a feje tetején meg tök hosszú már a haja:)

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
dadomi

Szióka!
Emmamami, visszajelöltelek ám, és jól megnéztem én is a képeiteket, szépek vagytok! Nem tippeltetek semmit a pocakra, Áfi nem is látta (én meg nem tudom ide betenni, mer' béna vagyok), elárulom, hogy kiscsaj lapul benne! Áfi, a babanetes fotóalbumban edus+gábor+pici néven vagyunk (ha érdekel jelen állapotodban :)
Jók legyetek és ügyesek!
Mit gondoltok, a második cukorterhelésem eredményéért el kell mennem a házidokihoz vagy Kundokim megelégszik az eredmény bemondásával? Nem kívánnék ott dekkolni megint :oops:

Kép
Kép
banoed

Emmamami, ki a közös ismerős??

Kép
Kép
banoed

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?