Sziasztok! Gondoltam, hogy összeszedem a tegnapi előadás gondolatait azoknak, akik nem tudtak eljönni. Persze nem önzetlenül teszem.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Mert remélem, hogy a többit is össze fogja valaki szedni, sajnos azokra nem fogok tudni elmenni, és hátha mondanak érdekes dolgokat. Lehet, hogy hiányos, mert biztos volt, ami magától értetődő volt nekem és ezért nem jegyeztem meg külön. Vagy ezek között van, mai másnak természetes, nekem viszont jó volt összeszedve hallani.
Nekem ezek maradtak meg:
- EDA mellett valószínűleg nem lehet szülőszéken vajúdni, mert nem teljesen stabil az ember
- náluk nincs belélegezhető fájdalomcsillapító
- az aromaterápiás masszázst apuka is megtanulhatja még előtte, és akkor tud vele segíteni - szülésznőtől érdemes érdeklődni
- apukáknak be kell öltözni (ezt eddig nem mondták, de végülis mindegy)
- elektrostimulációs fájdalom csillapító készülékük nincs, de az országban van ahol használják, így ha szerez az ember, akkor hagyják használni itt is
- fájások alatt ne feszítsük meg semminket (általában szokták feszíteni a lábakat, kezeket, feneket, vállakat, szemöldököt, fogakat), mert az az egész tesben, így a pocakban is feszültséget okoz, és csökkenti az összehúzódás hatékonyságát, ráadásul ki is fáraszt, és így még nehezebb teljességben megélni a szülés után közvetlen pillanatokat
- fájások alatt az apuka is legyen laza, ne szorítson, csak tarson, vagy öleljen, hogy segítsen ellazulni
- érdemes még szülés előtt egy héten keresztül gyakorolni a relaxációt, lentről felfelé haladva minden porcikát ellazítani, mert begyakorlva ott már könnyebben fog menni, és a fájások alatt könnyebb lesz lazítani, illetve a nehezítő tényezőket könnyebb lesz kikormányzoni (pl. folyosón sétálsz éppen, akkor fájás előtt érdemes megtámaszkodni, úgy már könnyebb lazítani, stb.)
- nyomásnál viszont haspréssel lehet segíteni a babának, amit légzéssel könnyíthetsz, beszívod, egész úgy, hogy a rekeszizmod lefelé mozduljon, ez tolja majd a babát kifelé, úgy fújod ki a levegőt, hogy lenyomod az állad a mellkasod felé, de ezt nem szabad gyakorolni, csak annyit, hogy beszívod a levegőt, és a kezeddel érzed, hogy először a mellkasod emelkedik, utána a pocakod teteje kezd kimozdulni, de nyomni nem szabad, nehogy elinduljon a szülés - csak majd ott /és szerintem nyitott méhszájjal még a rekeszizmos részt sem ajánlott, de ez magánvélemény, az állandó túlbiztosításom miatt...
Összességében a végkövetkeztetés az volt, hogy az egyik leghatákonyabb fájdalomcsillapítás a légzés és a relaxáció, úgyhogy gyakoroljuk a lazítást mindenképp.
Mindenkinek jó lazulást kívánok!
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)