Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Csodacsibe,advan,Kiszsiráf!

A kérdéseitekre a válaszaim:
A petesejt fagyasztás már működik :) Nem egy nő vitte át vagy folyamatban van az át vitele,már vannak punkciók illetve beülti is.A legmodernebb fagyasztót alkalmazzák :)

Igen van már engedélyük rá :) Erről bővebb felvilágosítást kaphattok a 06/1-799-51-20-as számonés kérjétek Vereczkey dokit,aki természetesen,érthetően elmond mindent,tegyétek fel a kérdéseteket bátran,ha nem érne rá,visszahív benneteket!Említsetek meg nyugodtan neki!

Sajnos Czeizel Endrével kapcsolatban nem tudok mit mondani...passz!

Ha további kérdés lenne,írjatok!

Legyen szép napotok!

az élet csodája
az élet csodája

Kattusz! Írtam neked privit. Szólj kérlek, hogy megkaptad-e.

Jázmin! Nem semmi ami veletek történik! Remélhetőleg a kitartásotoknak az eredménye is meglesz. Hogy viseli ezt a párod?Sajnos elég sok olyat hallok, hogy a lombikosok x-edik próbálkozás után szétmennek. Én szerintem is a sok próbálkozás próbára teszi a kapcsolatot.

Zsiri! Ti is készültök már a szeptemberi kezdésre? Mármint előtte szoktatok pl. vitaminokat szedni?
Adnav, ti merre tartotok? Tényleg! nem tudsz valamit Kckásfülűről, próbáltam elérni, de nem sikerült.

Lulu
lulu3

Lulu:nehezen, pont mint én, de szerencsére minket összehozott a baj, amikor a kislányunk betegsége kiderült és elvesztettük, akkor maximálisan velem volt és mellettem állt, így utólag visszagondolva örökre hálás leszek neki azért az időszakért.Olyan mélyre kerültem Jázi születése után, hogy nem hittem azt, hogy valaha normális nő leszek újra, de ő kitartott mellettem, végig velem volt, fogta a kezem és ez egy nagyon hosszú folyamat volt, nagyjából egy jó fél év, majd egy év...

Kép
jázmin20

Jázmin!
Sajnálom, amit veletek művelnek! Kitartás, sajnos ezekhez a dolgokhoz nagyon sok türelem kell, bár megértem, hogy mostmár nagyon türelmetlenek vagytok :shock:

Lulu!
Sajna nem ismerem kockásfülü elérhetőségét, én egy másik topikon találkoztam vele. Írj a privijére, előbb-utóbb biztos jelentkezni fog!

Nálam tartanak a Fülöp dr. féle kivizsgálások, épp ma voltam PCT teszten, ami sajna pozitív lett. Nem tudom, hogy fogunk haladni a további kivizsgálásokkal, így nem tudom legközelebb mikor megyünk lombikozni. Én szeretnék menni minél előbb, de szerintem csak év vége felé lesz aktuális a dolog :cry:

És Ti hol tartotok?

adnaV
adnav

lulu: most a Letroxot kezdtem újra, a TSH-m miatta pajzsmirigyre, hogy levigye a lombikra 2 körülire. Ma nem voltam túl jól, egész nap olyan gyomoridegem volt, fogalmam sincs mitől. 4 háztartási keksz ment le egész nap, kajára nézni nem tudtam. Most este jutott eszembe a MagneB6, most egy kicsit talán jobb. A múlt hónapban is volt 1-2 ilyen nap, akkor a Femibiont is szedtem. És ezekre gyanakodtam, hogy talán attól vagyok émelygős és feszült. Idegesít ám, hogy nem tudom mitől van.
Femibion fogok szedni egyébként, apa csak a C-vitamint:) De azt amúgyis, nem a lombik miatt:)
Egyébként augusztus elejétől kezdünk és megy a fogigátló...

Nálunk is hála az égnek inkább összekovácsolt bennünket ez a megpróbáltatás, nincs széthúzás:)))

andaV: a PCT teszt az az, hogy "megöli" e a sprmát a hüvelyváladék? Lehet butaságot írok :oops: Nálunk ilyen nem volt Fülöpnél, lehet azért, mert már akkor 2 terhességen és vetélésen túl voltam? Vagy ez valami új?

Körkérdés: próbálta valaki hívni ezt az új intézményt? :lol:

Zsiri
kiszsiráf

Zsiri!
Igen, ez az a vizsgálat, semmi új. Igzából nem értem miért volt rá szükség, mivel így is úgy is lombikozunk a férjem nem jó eredményei miatt is.
Szerintem nálatok azért nem kellett ez a vizsgálat, mert volt "természetes úton" létrejött terhességed, ami nekem sajnos még nem volt (vagy legalábbis nem tudok róla).
Egyébként nem értem miért ragaszkodik ehhez Fülöp, mivel számos nőgyógyász szerint ez egy igen elavult vizsgálat, túl sok konzekvenciát nem lehet levonni belőle.

Körkérdés: Én nem hívtam az új intézetet, megvallom furcsának tűnik, hogy rögtön van engedélye petesejtfagyasztásra és PGD-re is, hiszen a Cirisnek a honlapjukon közöltek alapján még mindig csak folyamatban van az engedélye.
Azért is vagyok óvatos, mert voltam pl. a Dévaiban is, ahol csak a 12.000 Ft-os első megbeszélésen derült ki, hogy nincs engedélyük rá, így fölöslegesen fizettünk egy vagyont egy megbeszélésért, amin semmi új infót nem kaptunk :roll:

adnaV
adnav

Cirisnek én is írtam emailt, mert azt láttam, hogy folyamatban van az engedélyük a PGD-re, és azt írta vissza a doki, hogy sajnos nem tudja mikorra lesz meg az engedély, nem tud időpontot mondani. :(
( még azt sem írta, hogy kb. 1 év, vagy mittomén)

Zsiri
kiszsiráf

Sziasztok!

Itt vagyok csak nyaraltunk egy rövidet Sárváron. Jó volt de nem az igazi, nagyon meleg volt Csibét nem tudtuk fürdeni vinni mert mint mindenhol itt sem volt árnyékoló a bébi medence felett. Szóval ehhez még nőni kell.

Kicsit bizalmatlan vagyok ezzel az új intézménnyel , főleg a nevek láttán. Vagyis egy bizonyos név láttán, olvastam ezt-azt.......

Zsiri:

Sajnálom a rosszul létet, biztos csak az izgalmak teszik.

Adnav:

Fülöp féle vizsgálatokat mi is elkezdtük de abba is hagytuk, miután kiderült a genetikai eltérés.

Jázmin:

Mi is összekovácsolódtunk nagyon szerencsére.
csodacsibe

Sziasztok!

Sajnos én is beférek a topicba a következő előéletem miatt,

28 hetesen missed ab,vele haltam, egy év is kevés volt az ébredéshez. még abban az évben 11 hetesen majd 6 hónap múlva 8 hetesen u.ez.. Első esetben elvileg nem volt genetika gond de már nem hiszem el, amnio ellenére. A második kettőnél Turner ill. triszómia. Voltunk genetikán, nálam monosomia 7%. Én is átéltem a "selejt vagyok" érzést.
Az orvosok széttárják a kezüket, hogy nincs mit tenni, van akinek 5. vagy 6. marad meg.
Féltem magam, a méhem., nekem nem vicc a befejezés.
Én is most megyek meddőségi "találkozóra" de nem vagyok biztos benne, hogy a sok hormont és azt az őrületet ami ott megy merem vállalni...
Azért bízom...
geo29

Sziasztok!

28 hetesen missed ab,vele haltam, egy év is kevés volt az ébredéshez. még abban az évben 11 hetesen majd 6 hónap múlva 8 hetesen u.ez.. Első esetben elvileg nem volt genetika gond de már nem hiszem el, amnio ellenére. A második kettőnél Turner ill. triszómia. Voltunk genetikán, nálam monosomia 7%. Én is átéltem a "selejt vagyok" érzést.
Az orvosok széttárják a kezüket, hogy nincs mit tenni, van akinek 5. vagy 6. marad meg.
Én is most megyek meddőségi "találkozóra" de nem vagyok biztos benne, hogy a sok hormont és azt az őrületet ami ott megy merem vállalni...
Azért bízom...
geo29

Sziasztok!

Azért bízom...
geo29

Sziasztok!

Azért bízom...
geo29

Sziasztok!

Azért bízom...
geo29

Sziasztok!

Azért bízom...
geo29

Sziasztok!

28 hetesen missed ab,vele haltam, egy év is kevés volt az ébredéshez. még abban az évben 11 hetesen majd 6 hónap múlva 8 hetesen u.ez.. Első esetben elvileg genetika ok. de már nem hiszem el. a második kettőnél Turner ill. triszómia. Voltunk genetikán, nálam monosomia 7%. Én is átéltem a "selejt vagyok" érzést.
Azért bízom...
geo29

Szia Geo!

Sajnálom amin keresztül kellett menned.
Ezt a hozzá állást úgy nem szeretem, hogy van akinek 5. meg 8. meg stb..... Ha a tisztelt Dr. felesége élné meg ezeket lehet nem ezt mondaná az orvos sem.

Melyik meddőségire menetek? Pgd lesz?
csodacsibe

Szia Geo,

28 hetesen vesztetted el?Istenem.........nem volt valami előzmény, jel, biopszia?
Mi 21 hetesek voltuk és mi is Turner szindrómások.
Nagyon nagyon sajnálom a babádat... :cry: :cry: :cry:
Mesélj magadról, hány évesek vagytok, mióta próbálkoztok és most hogyan tovább.Nem vagy selejt, mi sem vagyunk azok, ide jöhetsz panaszkodni, megértünk.

Kép
jázmin20

Sziasztok Lányok!

Szia Geo!

Sajnálom én is a történeted, megértem a fájdalmad is és a félelmeidet is. Ha visszaolvastál, akkor biztos láttad, hogy én is ezt kérdem, hogy mivel ártunk kevesebbet a műszeres befejezésekkel (nekem eddig 4 volt) vagy a hormon stimulációval... Egyik sem jobb, mint a másik.

Mesélj, hogy hogyan tovább, hova mentek Kaáli Intézet PGD? Tulajdonképp akkor melyik kromoszómáddal van a hiba?

Jázmin: Te hogy vagy? Tudom, hogy nem lehet, de azért valahogy túltetted magad a doki hozzáállásán?

Többieknek is pusszantás és szép hétvégét!

Nekem úgy tűnik ma-holnap megjön és kezdem a fogigátlót. :D

Zsiri
kiszsiráf

Zsiri:szarul, de büszkén.Várok, várok, várok, az idő nem telik, de nem tudok mit tenni.Tudod Te is jól... :roll:

Örülök, hogy megjön, legalább haladtok!Mit fogsz nyomni?Suprefact orrsrayt?

Kép
jázmin20

Jázmin: tudom, tudom. Ólomlábakon megy ilyenkor az idő:(

Tegnap megjött. Ma kezdtem a fogigátlót (Marvelon). Suprefact injekció szokott lenni, de még nem tudom most mi lesz a stimu menete. Azt mondta a doki, most kicsit változtat majd az eddigi meneten. Aug. 23-ára kaptam UH időpontot, akkor fogom megkapni a recepteket is a szurikhoz.

Zsiri
kiszsiráf

Sziasztok,

Most azért írok, hogy egy oltári jó hírt közöljek ( reméelm emlékeztek: Xkromószámához kötött genetikai betegésg miatt Fiúnál 50 % az esély a betegségre):
Kislányunk lesz!
És a méhboholy mintavételt is megúsztuk, mert találtunk külföldön egy labort, ahol vérből megmondták a baba nemét!

Biztosan fogom még olvasni a topicot, és mindenkinek sok kitartást kívánok!

Szorítok mindnekiért, hogy mihamarabb huzamosan hányinegre lehessen újar, mint nekem , már vagy6 hete reggeltől estig!

Sziasztok,

U.i: írtatok nekem privibe...az mit jelent...bocsi még kezdő vagyok, nem vágom
kattusz

Kattusz: Nagyon nagyon gratula!!!!!!!!!!!!!!! De jó hír ez tényleg!!!!

Privi üzeneteket a tetején látod, hogy kiírja, hogy kaptál-e:) Írok én is Neked egyet, remélem megtalálod:))))

Zsiri
kiszsiráf

Kattusz!
Nagyon-nagy gratula és további izgalommentes gömbölyödést :lol:

Zsiri!
Jó, hogy indul a mandula! Nagyon szorítok :D

adnaV
adnav

Sziasztok Csajok!
Bocsánat, h eltűntem, nincs semmi gond, csak épp a „most nem nagyon akarok tudomást venni a témáról” korszakomban voltam….de megpróbálok felzárkózni!

Kattusz!
Hurrá, hurrá!!!!! Gondolom, hogy mennyire megkönnyebbültetek! Kívánok neked boldog és problémamentes terhességet, és azért ne tűnj majd el innen se teljesen!

Jázmin,
jaj te szegény, el tudom képzelni, milyen idegtépő ez a várakozás! De most már a szeptember mindjárt itt van, reméljük beindul az élet – a győri Kaáliban is, és benned is!!
Köszönjük a táblázatot, jó így áttekinteni, persze még jobb lenne, ha a „jelen” oszlop jól megtelne babákkal!

Piroska,
gratulálok a spontán terhességedhez, mindig jó ilyen híreket hallani! Azért ez nekem mégiscsak alátámasztja, h a pgd + lombik eléggé megviselheti szegény bébiket, hiszen nem egy olyat hallani, h valaki spontán teherbe tud esni, de ezekkel a macerákkal nem, azért ez nagyon felveti, h talán épp ez a sok beavatkozás zavarja meg végül az embriók fejlődését. És akkor marad a dilemma: mivel teszünk kevésbé rosszat?

Petraa,
köszi a sikertörténetet! Nagy erőt ad nekünk!

Adnav,
nagyon nehéz lehetett a baba-veszteségek mellett még ezt a sok más veszteséget is viselni. Tényleg olyan igazságtalannak érzi az ember az életet…
Jól emlékszem, h írtad, h IR-es vagy? Ezt már kezelték eddig is? Fülöp nálam is nyomatta, pedig teljesen normális volt a cukrom-inzulinom, egyetlen ciklusmonitorozás alapján mondta, h szerinte policisztásak a petefészkeim, de eddig én nem szántam rá magam. Most viszont elmentem megint terheléses cukor vizsgálatra és az inzulinra azt mondta a doki, h a normál tartomány felső határa, mivel ennyire problémás a teherbeesés, szerinte mégiscsak érdemes lenne szednem a Merckformint, úgyhogy most elkezdtem, hátha…..

Na most hagyok egy lélegzetvételnyi szünetet és folytatom egy következő levélben :lol:

Kockásfülű
kockásfülû

Szóval folytatás:

A Versysről (új klinika) én annyit tudok, hogy a Vereczkey Attila új intézete, most nyílt. Aki már olvasott a dokiról, tudhatja, h nagyon ellentmondásos a megítélése, voltak körülötte botrányok, sok betege viszont nagyra tartja. Mi is többször gondolkodtunk már az évek alatt az intézetváltáson, és tavaly hozzá is elmentünk (akkor még a Cirisben volt). Nekem nagyon erős fenntartásaim voltak az olvasottak alapján, de két közeli ismerősömnek is nagyon pozitív tapasztalatai voltak vele, így gondoltam, megér egy próbát. Nagyon szimpatikus volt, emberileg is, de főleg a szakmai megközelítése. Mivel addigra már sok mindenen túl voltunk, én azt vártam, h vannak-e még ki nem vizsgált ötletek, lehetőségek, mert a Kaáliban (akikhez én egyébként teljesen pozitívan viszonyulok) márt jó ideje azt éreztem, h elfogytak az ötletek, semmi új dolog nem merül fel. Vereczkey szemlélete inkább Fülöp dokiéhoz áll közel (akit néhányan talán ismernek), ő is úgy gondolja, hogy nagyon sok mindent érdemes megvizsgálni, mert a tényezők nem összeadódnak, hanem inkább összeszorzódnak. A Kaáliban ezekre a felmerült ötletekre mind azt mondta a dokink, h szerinte ezek fölöslegesek (pajzsmirigy, immunológia, IR, endometriózis kivizsgálása), nem nyomnak annyit a latban. Mivel nem vagyok szakértő, nyilván ezt megítélni nem tudom, de az biztos, h szenvedő alanyként nagyon sokat jelent, ha vannak újabb ötletek, amikbe bele lehet kapaszkodni. Legalább azért, h azt érezhesse az ember, h tényleg mindent megtett. Nálunk egy ideje már a doki a donor felé terelget minket finoman, és ahhoz, h erre rászánjuk magunkat, nekem biztosan kell az az érzés, h tényleg minden, de minden más lehetőséget kipipáltunk. A legutóbbi lombikot mi már a Vereczkey dokinál csináltuk volna, de épp akkor eljött a Cirisből, és egy évet csúszott az új intézet megnyitása, de mi most arra készülünk, h oda fogunk menni, csak még nem tudjuk, mikor szánjuk rá magunkat. Majd beszámolok a tapasztalatainkról.

És még mindig folyt.köv...!

Kockásfülű
kockásfülû

Na ez van, ha hónapokig nem írok, akkor nem tudom utána abbahagyni...

Említettem, h megyünk Fekete profhoz a gyerekklinikára genetikai konzultációra, ez is megvolt. Nagyon rendes és készséges volt, de nem lettünk sokkal okosabbak. Amit megtudtam:
1) állítólag mindenkinek vannak transzlokációi, de az esetek jelentős részében ez nem is kimutatható, tünetet legtöbbször nem okoz. Ha eddig nem okozott, akkor most már nem fog – én ugyanis ezen is paráztam, h vmi szörnyű betegség majd előjön emiatt a férjemnél egyszer, de azt mondta, nem fog (legalábbis a transzlok. miatt)
2) valóban van nekik nagyobb felbontású gen. vizsgálómódszerük, mint az istenhegyin, de szerinte nekünk tök fölösleges, mivel így is kimutatták a transzlok.-t
3) az én kérdésem az volt, h ha kihagyjuk a pgd-t, kell-e azzal számolnunk, h esetleg beteg gyerekünk születik, vagy az úgyis még magzatként elhalna – sajna erre azt mondta, hogy minden verzió lehetséges, nem lehet pontosan bejósolni, h egy monoszómiás vagy triszómiás baba nem marad-e meg, csak éppen fogyatékosan. Hát ettől nem lettem boldogabb…
4) szerinte a pgd során a transzlokáción kívül meg lehetne nézetni a gyakori és anyai életkorral fokozódó rizikójú krom. rendellenességeket (13, 18, 21 krom.), így meg lehetne úszni az amniocentézist – erre viszont Kónya Márton csak hümmögött, amikor a múltkori alkalom után, persze csak utólag erre rákérdeztem, mert nekem logikus lehetőségnek tűnt, hogy ez szerinte nem megoldható – nekem nem egészen világos, hogy akkor most ennek vmi technikai akadálya van-e esetleg?
5) amit javasolt, h a férjemnél nézzék meg a cisztás fibrózis lehetőségét, m annak bizonyos formája állítólag kifejezetten a spermiumokat is károsítja, de asszem, h ezzel se lehet semmit csinálni, ha kiderül, h esetleg van nála
6) a most használatos pgd alternatívájaként a jövő módszere a „teljes genom analízise DNS chippel”, ami viszont Mo-oon nem létezik még, csak külföldön (Affymetrix cég). Laikus értelmezésem szerint tulajdonképpen a teljes DNSről vesznek mintát és ezt illesztik ahhoz, amilyennek „normálisan” kéne lennie, ebből így minden eltérés kiderül: tehát, az embrió sejtjéből nem csak az ismert transzlokáció meglétét tudják megállapítani, hanem azt is, ha bármi más eltérés van és akkor tényleg csak a teljesen egészségeset ültetik vissza. Merthogy ugye a PGDnél azt mondják, h hiába nézik meg az ismert problémát, még lehet egy csomó minden más, amit nem tudnak kiszűrni. De ez egyelőre elérhetetlen, bár utána kéne járni, nekünk még nem volt energiánk.

Most már tényleg lepörgök... :roll:

Kockásfülű
kockásfülû

Az utolsó hozzászólásod nagyon nagyon érdekes! Vártam már, hogy mikor mentek ehhez a Fekete profhoz, érdekes dolgokat mondott. A 4. ponthoz annyi a tapasztalatom, hogy ugye nálunk 4 kromoszómát kellene nézniük a pgd során, és sajnos a papírok azt támasztják alá, hogy nem tudnak ennyit megnézni, 3-at is csak nehezen. Kónya M. nekünk is mindig elmondja 20-szor, hogy van benne hibalehetőség, nem biztos az eredmény... Azt mondja, hogy ezen az egyetlen sejten nem lehet ennyi vizsgálatot elvégezni, meg ugyebár nincs kontroll lehetőségük sem. A génchipes cikket én is kinyomtattam az internetről, és elvittem magammal Czeizelhez, amikor mentünk. Azt sem tudta mi is az, valamit félrebeszélt, terelt. Kónya M.-t is megkérdeztem, amikor hívtam júliusban, hogy szeptemberre készüljön fel "hozzávalókkal", mert megyünk a lombkira, hogy van-e valami új lehetőség esetleg. Megfizetjük, csak mondja, ha van. Azt mondta a pgd-nél jobbat nem tud:( Akkor konkrétan nem is kérdeztem rá a génchipekre tőle, lehet azt kellett volna. Lehet még felhívom ezzel, kíváncsi lennék mit mond. Jó lenne utánajárni, hol lehet ilyesmit csináltatni.
Az egyik fórumon az egyik lány tett fel labor eredményeket németül, ahol láttam, hogy a down-kórt, a Patau szinrdómát és az Edwards kórt szűrték neki VÉRBŐL! Egyből rá is kérdeztem, hogy hol csinálnak ilyet, mert nekem ez nagyon fontos volna. Nálam a Patau szindróma a 13-as kromoszóma miatt érintett. Szabadkán él a csajszi, azt mondja náluk ez kötelező vizsgálat, de bármelyik magánklinikán kint megcsinálják a 12. héttől. Arra gondoltam, ha olyan arány jön ki, akkor mennénk csak tovább a méhlepény vizsgálatra, ha mondjuk 1:100000-hez hogy fennáll, lehet nem vetném alá magam és a babát a méhlepény biopsziának. Aztán lehet, ha már ott tartok, akkor biztosabbnak érzem, ha megcsinálják… Ti mit gondoltok?

Többiek hogy vagytok ?Gyertek meséljetek kivel mi újság?

Zsiri
kiszsiráf

Zsiri,
ez a vérvételes dolog, amiből Doen-t is néznek nem az a bizonyos kombinált teszt, amit nálunk is csinálnak pl. az istenhegyin, de máshol is? Én úgy tudom, van lehetőség arra, h vérből nézzék ezeket, csak az nem olyan megbízható, mint az amnio, mert csak az 100%, de lehet, h most baromságot mondtam, a rutinos kismamik ezt biztos jobban tudják.

Ha jól értem, a PGD a nagy halmaz, ezen belül a jelenleg használt módszer a FISH próba, amivel csak 1-1 kromoszómát tudnak megnézni, a génchipes dolog pedig a CGH (comparative genomic hybridization, ld. http://en.wikipedia.org/wiki/Comparativ ... ridization). Nekünk is azt írta Fekete prof, h: "felmerül a teljes genom analízise array CGH módszerrel" (de ő se tud róla, h Mo-on lenne akár kísérleti dolog is)
Idemásolok egy angol cikket is a témáról, talán többen is értik:
http://www.ivf1.com/pgd-implantation-failure/

Úgy tudom, Lulu eléggé beleolvasta magát a témába, ő említette, h a CGH-nál többek között az is a különbség, hogy asszem 5 napos állapotban vesznek mintát, amikor már elkülönül, hogy miből lesznek magzati sejtek és miből lesz a méhlepény és a leendő méhlepény sejtjeiből vesznek mintát, tehát ez kevésbé invazív az embrió számára. Ráadásul, mivel ez egy előrehaladottabb fázis, a diagnózis is pontosabb lehet. Viszont, ha jól értem, ennél az eljárásnál már csak a következő ciklusban tudják visszaültetni az embriókat, gondolom, azért, m ha 5 naposan vesznek mintát, akkor kb 6-7 naposan tudnák visszaültetni és az már lehet, h késő nekik), lefagyasztják őket, és a köv. ciklusban a jókat olvasztják fel és ültetik vissza. Lulu, javíts ki, ha rosszul emlékszem. A fenti cikket most nem olvastam végig, lehet, h abban is van valami erről.

Kockásfülű
kockásfülû

Zsiri:

Kockásfülűnek igaza van, kombinált tesztet csinálnak vérből, nekünk is volt, 15 hét körül csináltattam meg, abból a Down, Patau és Edwards kór-szűrés lett meg.A biopsziák is 99 %-osak, nekem mindekttőnél ezt mondták.
Az én orvosom, aki a pgd-t fogja csinálni azt mondta, hogy pgd ide pgd oda, ő mindenképp javasolja a biopsziát, mert nem 100 % az sem.Én nem tudom, hogy megcsináltatom e újra,a férjem mindenáron akarja, de én nem, csak ha indokolt valamilyen uh vagy vér eredmény alapján.Nekem már így előre rémálom egy következő terhesség, küzdelem nap mint nap, nem is tudom hogy lehet végigcsinálni, néha belegondolok és megijedek, előjön minden és ...aztán talpra állok és megyek tovább.Mondja meg valaki, miért ilyen nehéz ez?Miért van ennyi akadály és miért nem lehet gyerekünk csak úgy, csak úgy természetesen, hogy hopp...pozitív a teszt, minden rendben, aztán hopp megszületik...miért nem vagyunk ilyen banálisan hétköznapiak?Aztán nézem az utcán az embereket, az "anyák" jönnek, mennek, üvöltenek, rángatják a kölyköt, nagy pocakkal fújják a füstöt vagy esetleg 4-5 kölykök húznak maguk után vagy panaszkodnak, hogy mennyi bajuk van a gyerekkel.Néha annyira belefáradok és annyira útálom az egészet... :roll:

Kép
jázmin20

Jázmin,
azt hiszem, itt mindannyian csak együtt tudunk érezni ezekkel az érzésekkel, gondolatokkal!!! De egyszer biztosan nekünk is sikerül valahogy!

Olvasgattam még a neten a CGH-ról és az állt össze, hogy:
1) külföldön (pl. Anglia, USA) alkalmazzák az IVF-es klinikai gyakorlatban
2) Mo-on is végeznek vele kutatásokat, vagyis van hozzá technológia (vannak cégek, akik chipeket forgalmaznak) és szaktudás
- szóval az a kérdés, hogy vajon Mo-on alkalmazzák-e bármelyik IVF centrumban, vagy együttműködnek-e olyan genetikai laborral, akik meg tudják csinálni a vizsgálatot.
Lehet, h még egy kört kéne futni Kónya Mártonnal (Zsiri, hm?), és megkérdezni tőle konkrétan, illetve meg is kérni, h ha náluk nincs, akkor nézzen utána, van-e máshol, illetve mi kéne ahhoz, h ők is végezzenek ilyen vizsgálatot. Gondolom van egy hivatalos engedélyeztetési procedúra, mint a gyógyszereknél? Szerintem már otthagytunk az Istenhegyin mindannyian elég lóvét (és még fogunk is), ahhoz, hogy egy kicsit proaktívabban is megpróbáljanak a kedvünkre tenni. Mit gondoltok?

http://www.humangenom.hu/index.php?page ... pont&hl=hu

http://www.ivfauthority.com/2009/05/cgh ... or-to.html

http://chromomed.com/Single%20cell%20an ... g_hun.html

http://www.biomarker.hu/

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0905/8650 ... ules_1.htm

Kockásfülű
kockásfülû

Igazatok van! :)

Szóval azt nem tudtam, hogy a kombinált teszten nálunk is nézik a Patau és az Edwards dolgot is. Ott mindig csak adown kórról beszélnek. Valszeg azért, mert azt ismerik többen. Akkor ez az oldal tiszta. Viszont látom Jázmin egyetértesz velem, hogy ha ez a vérvétel olyan eredményt hoz, hogy fennáll az esélye, hogy baj van, csak akkor csináltatnánk méhleépny biopsziát vagy amniót.

Kockásfülű: utánaolvasok én is, aztán a jövő héten futok egy kört Kónya M.-nál. Lehet kérek egy időpontot, és felszaladok hozzá. De előbb felkészülök a cikkekből, amiket küldtél:):):)
Aztán persze jövök beszámolok mire jutottam.

Jázmin: ez az érzés, miket leírtál végig fog minket kísérni sajnos. Erre választ nem kapunk, hogy nekünk miért csak ilyen "szenvedések" árán lehet gyermekünk. Másnak meg mintha az égből pottyanna. De nagyon jól fogtad meg a dolgot, mintha csak magamat idézném, amikor azt írtad, hogy hopp, pozitív teszt és hopp megszületik a baba. Igen, ez az én nagy dilemmám, hogy a legtöbb lánynak pozi teszt, 8,5 hónap és ott a baba, no problem.

Én még a "szellemi" magyarázatokat is keresem, nem tudom ebben mennyire hisztek. Most épp a családállítás módszerbe futottam bele, azt is tanulmányozom, lehet elmegyek egy ilyen tanfolyamra, hátha fény derül a MIÉRT?-re...

Puszi nektek, jó hétvégét!

Zsiri
kiszsiráf

Zsiri,
köszi, az szuper lenne! Hátha személyesen többet mond, mint telefonon!

A másik témához: épp a minap mesélte egy ismerősöm, h mennyire szerencsétlennek érezte magát, amikor beütött a 2. gyerek... az első még csak 5 hónapos volt és még abszolút nem akartak másodikat, a férje is teljesen kiakadt... persze azóta (már 3 éves a gyerek) imádják, de az első reakciójuk, ez volt...Na, asszem, ez az az érzés, ami nekünk kimarad az életünkből... Ezt nem azért írtam, h őt cikizzem, m nyilván mindenkinek a maga baja a legnagyobb, csak ilyeneket hallva tényleg azt gondolom, hogy aki nem a mienkhez hasonló cipőben jár, annak a leghalványabb fogalma sem lehet az érzéseinkről, ezért sem nagyon szeretek másoknak mesélni. Viszont az a tudat nagyon jó, h egymást tudjuk itt támogatni.

Kockásfülű
kockásfülû

Felhívtam azt a céget, akinek a honlapját belinkelted, gondoltam ott kezdek:) És tök redes volt a csajszi, és képzeljétek, azt mondta októbertől Magyarországon is elérhető lesz ez a CGH módszer és úgy tűnik a Versys Klinikával fognak együtttdolgozni:) Úgyhogy Kockás, lehet készülni, azt írtad nem tudod mikor szánjátok rá magatokat. :D :D :D

Zsiri
kiszsiráf

Sziasztok csajok!

Régen nem jelentkeztem már, de ezen a téren nálunk nem történt igazándiból semmi különös. Talán úgy vagyok vele, mint Kockásfülű. Napolom a témát. Az első sikertelen után szinte azonnal akartam kezdeni, de így a 3. után valahogy nem nagyon akarom. Biztos félek az újabb kudarc élményétől, meg most nincs bennem az a bizonyos"ennyi idősen nekem már gyerek kell". FŐleg azért is mert a PGD-ről beszégettünk itthon és a párom, aki az első előtt azt mondta, csak PGD-s lombikunk lehet, most azt vallja, csak azzal ne. Nincs értelme. S talán én is azt érzem, mivel én hagyományos sikertelen IVF-en nem estem át. De nem akarom senki kedvét elvenni, pláne aki még az első előtt áll.
Én az intézetben nem olyan régen már rákérdeztem az új módszerre(CGH), de ugye nem ők csinálják, ezért valóban Marci a jó informátor. Kockásfülű jól tudja, az angol szakirodalomba már régen beleástam magam, és valóban ennek nagyobb a sikeressége, mint a PGD-nek. És amit kérdeztél most már létezik az a módszer is, hogy még ugyanabban a ciklusban visszateszik a jó embriót, régen valóban vártak a következőig. Tényleg új infó amit még a hegyen megtudtam, hogy a PGD-vel nem zárható az ki, hogy a baba transzlokáció hordozó lesz, lásd Csibe esete. Nekem ez elég ledöbbentő volt, mert minden esetben úgy gondoltam, hogy hurrá itt ez a módszer, amit visszakatam embriákat azok normál minősítéssel bartak, és most megtudtam, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem lesz hordozó. Erre kérdem én, akkor minek is? Mivel nekünk még két támogatott lehetőségünk van terelgetnek minket is a donoros témához. Hát csajok... Vélemény részetekről? Kíváncsi vagyok Ti hogyan vélekedtek erről.Na persze mindenkinek magának kell meghoznia a döntést , tudom. Egy biztos ősszel van egy időpontunk az új (nekünk legalábbis új) dokihoz. De a hogyan tovább még rejtély.
Az új klinikáról. Egy ismerősöm talán a klinika megnyitása utáni elsők között első lombikozott-sikertelenül. De csak jót mesélt róla.
Akciózók hol tartotok?
Ja és ami még nálam további hagyatéka lehet a kezeléseknek- valószínűleg a hormonkezelések is belejátszottak abba, hogy a fogorvosomnak hosszú időre adok munkát. Ugyanis már a negyedik fogam megy szét, le- és széttöredezik hol itt-hol ott. Gondoljatok rám ezért holnap!Nem tudom a méhfeltöltés vagy a maradék fog kiszedése áll az utálom kezelések dobogójának legfelső fokán :lol:
Lulu
lulu3

Zsiri!
hú, de hatékony vagy, ezt nevezem! És ez nagyon jó hír!! Melyik céget hívtad, a Biomarkert vagy melyiket?
Jó lenne, ha elérhető közelségbe kerülne - bár arra gondolni se merek, h mennyibe fog kerülni...

Lulu,
az "embria" az embrió nőnemű változata...? :lol: :lol: :lol:

Kockásfülű
kockásfülû

Lulu: jó, hogy jöttél! Igazából a PGD-nek annyi szerepe van, hogy kiszűri azokat az embikéket, ahol sem kromoszóma hiány, sem többlet nincs. Szóval vagy hordozó lesz vagy egészséges a megfelelő számú kromoszómával. Ez a CGH módszer viszont (ahogy én olvastam illetve értelmeztem) nem csak azt tudja, hogy számszakilag nézik hogy van-e kevesebb (monoszómia) vagy több (triszómia), hanem konkrétan tudják nézni a teljes kromoszóma készletet. Személy szerint nekem a spontán terhességeim mind elhaltak a 8. héten vagyis vagy többlet vagy hiány volt (inkább hiány mert a többlettel beteg lett volna de nem biztos, hogy elhal). Szóval elviekben tök egyszerű lenne a képlet, hogy kiválasztják az egészséges babákat, visszaültetik és azt ki tudom hordani végre. De valahogy így meg nem tapadnak meg a babák, szóval mégsem olyan egyszerű, mint ahogy annak idején lefestette a képet K.Marci. De mi sem adtuk fel a spontán babásodás lehetőségét sem.

Az ismerősöd, aki az új helyen lombikozott TB támogatott volt? Ilyenről van infód?

Donorral kapcsolatban: mi is beszéltünk már róla, és nem zárkózunk el előle. Viszont én úgy érzem, könnyebben el tudnám fogadni, ha nem ismerem kié a petesejt. Ilyen lehetőség pedig Magyarországon jelenleg nemigen van:(

Kockás: Chromomed-et hívtam. Én sem merek belegondolni, mennyibe fog kerülni. Lulut kérdeztem fent pont, hogy egyáltalán TB támogatott lehet-e a lombik az új helyen, vagy esetleg még plusz az is többszázezervagymégtöbb...

Zsiri
kiszsiráf

Embria :oops:
De nyelvújításnak szerintem nem rossz. Egyébként nem tudom, hogy vagytok vele én eddig elneveztem őket, akiket visszakaptam. Legutóbbi Benő volt. A mesefilmből, mint a Festéktüsszentő Hapci Benő. Szegény. Lehet, hogy nem tetszett neki...
Milyen jó, hogy most már így tudok róla beszélni. Tényleg. Ti szoktatok így nevet adni?
Más. Új hely. Nem TB támogatott, szóval fizetni kell százezreket. De amikor az intézettől kapunk, olyan papírt, hogy mennyit számolnak el a TB felé, szóval azzal a költséggel lehet itt is számolni. Illetve szerintem az injekciók sem támogatottak, de ebben nem vagyok biztos. Ha érdekel benneteket, megkérdezem majd.

Jázmin merre vagy? Izgulok ám, mintha legalább rólam lenne szó.

Most azonban egy kicsit eltűnök, nem biztos, hogy gépközelben leszek legalább egy hétig.
Írjatok, hogy legyen mit visszaolvasni.
Puszi mindenkinek.
lulu3

Sziasztok!

Nem is tudom kinek is írjak, annyi érdekes és új dolgokat írtatok csak kapkodom a fejem. Nagy ügyesek vagytok!!!!!

Jázmin:

Maximálisan megértem amiket írsz és hidd el én is így éreztem. Ezek az érzések teljesen normálisak a mi esetünkbe főleg.
Én vállaltam a biopsziát és megint vállalni fogom mert úgy gondoltam-gondolom ha baj van derüljön ki időbe, pont azért amin te is keresztül mentél. Igyekeztem a legkevésbé kötődni addig Csibéhez ( nem igazán sikerült ) de rettegés volt az összes U.H addig és a vizsgálat is. Ha belegondolok, hogy ha sikerül a tesó és mindezt megint végig kell csinálni hát bizony félek, Hiába van Csibe , FÉLEK!
Na igen és amikor irtó fáradt vagyok , Csibének rossz napja van és panaszkodok vagy panaszkodnék eszembe jut mióta vártunk rá és mosolygok egyet, nagy levegőt veszek és elmúlik minden fáradtság. Ilyenkor haragszom is magamra....
csodacsibe

Lulu:semmi sincs, majd a következő ciklusban talán, szeptemberben, de már nem is agyalok rajta...
Benő?Ez aranyos...Mi is adtunk neki nevet, Jázminnak neveztük el, ez volt az a név, ami mindkettőnk listájában szerepelt. :roll:

Csibe:persze, hogy vállalod a biopsziát, megértem és biztos én is fogom, csak a jövőbe tekintve egy terhesség gondolata annyira megrémiszt, hogy néha már úgy gondolom nem is merek vállalni gyereket.Aztán persze kiröhögöm és lecseszem magam, amiért ilyen baromságokat gondolok.

Zsirikém:mindjárt szeptember, én most neked drukkolok nagyon!(Te meg majd nekem :-) )

(Pici lányom vasárnap lenne 1 éves...)

Kép
jázmin20

Drága Jázmin, nagy ölelés Nektek!

Köszi a drukkokat, hétfőn UH, aztán kiderül, mikor kezdhetem a szurikat. Aztán mennek a drukkok Jázmincsaládnak! Minnyá szeptember van! :)

Neve nálunk a legelső babának volt, aki spontán sikerült, de nem sokáig "élvezhettük". A többit aztán csak becézgettük hol így, hol úgy. Az első lombiknál az egyik embrike, akit visszakaptunk és megmutizták előtte a mikroszkóp alatt, olyan alakja volt, mint egy krumplinak. Mondta is a biológus nő, hogy nincs baja, csak nem kerek, hanem ovális kiskrumplika:) Úgy bíztunk pedig benne... :( De hát ő sem maradt.

Zsiri
kiszsiráf

Sikerült gépközelbe kerülnöm, így gondoltam veletek sorstársaimmal is megosztom az érzéseimet. Mit ne mondjak lányok, teljesen magam alatt vagyok. Ilyen már egészen régen volt. Biztos a telihold az oka. Ezidáig ismerőseinkkel nyaraltunk pici gyerekeikkel együtt. Ott nem is volt semmi probléma, a kicsik sokat voltak velem, jól éreztem magam, aztán a mai nap beköszöntött nálam a piros betűs ünnep és most itt itatom az egereket. Illetve már inkább úsztatom. Annyira bíztam benne, hogy nekünk is sikerülhet a sikertörténet ami másnak is,mármint hogy nem is kell lombik, aztán az ismerős érzés, már megint nem én vagyok az a szerencsés. Valahogy már azt gondolom, hogy az , hogy gyerekem lesz nekem már nem is fog megadatni. Mások meg ahogy Kockásfülű is írta azon paráznak, hogy nehogy jöjjön a következő. Nem is tudják milyen szerencsések azok a nők akiknek nem kell ezt az érzést újra meg újra átélniük.
Szóval most az, hogy rossz a kedvem nem kifejezés. Ugye ismerős a követkző kifejezés? Miért éppen velem?
Ne haragudjatok, nem akartam nagyon negatív lenni, de ezt igazándiból csk ti tudjátok átérezni. Másnak hiába is mondanám :cry:
lulu3

Lulu: jó, hogy kijött belőled, így jobban megkönnyebbülsz. Nekünk valamiért ennyit kell küzdenünk ezért. És tényleg elszomorító, hogy másoknak meg potyognak a gyerekek, ha kell, ha nem.
A múltkor én is kiakadtam, amikor már a harmadik kolduscsaj áll oda elém a piros lámpánál a kocsihoz búskomor képpel és tartja a táblát, hogy x db gyereket nevel egyedül, és hogy nagyon szegény. És aki meg megtehetné, hogy szép körülmények között nevelné a gyerekeit jóra, és nem utcakölöknek a putriban, vagyis MI, nekünk meg valamiért elérhetetlennek tűnik.

Tegnap volt UH, csütörtökön kezdem a szurikat. Meglátjuk hogyan alakul a harmadik forduló. Úgy lesz, ahogy lennie kell. :)

Zsiri
kiszsiráf

Sziasztok!

Zsiri! Hogy haladsz? Most milyen protokol szerint haladsz? Gondolom most a Supre megy, ha nem változtattak. Tényleg Te kihez jársz? De írhatsz pü-ben is ha ide nem akarsz.
Mi a jövő héten megyünk megbeszélésre a továbbiakról. Nem is tudom így 3 sikertelennel a hátunk mögött. Tudom, nem én vagyok a listavezető ebből, de akkor is. Már nagyon érzem a tétet.

Jázmin! Ha csak egy szó erejéig, de ha lehet írjál kérlek. Nagyon izgulok, hogy veled mi történt/történik. Esetleg már túl vagy az egész procedúrán?

Többiek?

Lulu
lulu3

Szia Lulu!

Csak a Gonal megy, most változtatott a doki a meneten. Meglátjuk mi lesz így. :) Kovács P. az orvosom.

Mit értesz azon, hogy érzed a tétet? Az egészéged végett, vagy a korod végett?
Kíváncsi leszek, hogyan tovább netek is:)

Jázmin, tényleg írj, hogy tudsz e már valamit! Mikor tudtok kezdeni?

Zsiri
kiszsiráf

Zsiri!

Nekem is a harmadiknál így változott a kezelés. Ha jól emlékszem a 2. naptól ment a Gonál.

A tétet abban érzem, hogy már csak 2 támogatott lehetőség maradt, nem több. És azt a két lehetőséget hogyan lehetne sikeresen kihasználni.PGd vagy anélkül, saját vagy más anyag. Szóval ilyen kérdédek nem hagynak nyugodni. A tét nagy, a választás a tiéd.

Hogy vagy egyébként? Én az utolsónál nyűgösebb voltam, nehezebben viseltem a magam döfkdését is.

Lulu
lulu3

Lulu, Zsiri:Köszi a hiányolást, nem voltam gépközelben egy darabig és igazán nincs miről beszámolnom.Elvileg a napokban megjön és hívhatom őket, de ugye megértitek, hogy mennyire nincs hitem...Ha van valami, egyből jelentkezek, nem szabadultok tőlem olyan könnyen. :wink:

Kép
jázmin20

Lulu: köszi, jól vagyok, de én is másképp vagyok. Én csak azt érzem, hogy nem vagyok olyan besózott, most nincs rajtam az a drukk, hogy na majd most úgyis sikerül, nem lehet másképp. Sajnos az élet bebizonyította, hogy igenis lehet másképp... Szóval most olyan úgy lesz, ahogy lennie kell alapon vagyok. Ha sikerülnie kell, úgyis sikerül, ha bármit csinálok akkoris, ha meg nincs még itt az ideje, akkor ha cigánykereket hányok sem fog sikerülni :D Megtanított az élet arra, hogy nem szabad magam beleélni, kisebb a csalódás lehetősége. Ha meg mégis jól alakul, amiben azért nagyon bízom, akkor meg úgyis madarat lehet majd velem fogatni, na meg a zabszem sem fog megférni a fenekemben az aggódástól, hogy vajon minden rendben lesz-e... Szóval valahogy így vagyok most. :lol:

Jázmin: gondoltam, hogy nem hagysz minket ki :D Várjuk az infókat, ha beindutok Ti is.

Zsiri
kiszsiráf

Sziasztok!

Jázmin, Zsiri:

Mennek a drukkok!

Remélem ti is és itt mindenki végre révbe ér és sorba fogtok babázni!

Bocsi , hogy nem tudok jönni csak nagy ritkán de Csibe nem hagy géphez jönni napközbe, max ha alszik akkor tudok idejönni de akkor meg van más dolgom. Este meg mire lefekszek már nincs sok kedvem netezni. de ez így szuper csak azért írtam mert nem direkt hanyagollak benneteket.

Ma 1 év született meg Csibe, este buliztunk úgy élvezte, táncoltunk vele amit amúgy nem szoktunk. Olyanokat kacagott :D :D
Meglátjátok nagyon vicces dolgokra lesztek képesek a gyerekekkel.
csodacsibe

Nagyon nagyon sok boldog szülinapot Csibének!

Puszi!

Zsiri
kiszsiráf

Zsiri:

köszi!

Voltál UH.-on? Mit mondott doktorunk? :D Nagyon sokat gondolok rátok, mennek a drukkok!!!!!!!
Természetesen Jázminéknak is nagyon szorítunk, hogy jó híreket kapjanak. :D
csodacsibe

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?