Verna,
bocsi, nekem az az álláspontom, hogy akinek nincs türelme, vagy akaratereje gyerekekkel foglalkozni, az ne válasszon ilyen irányú pályát!
Nem mintha én nem találkoztam volna már nagyon finoman fogalmazva "deviáns" gyerekkel (az egyik tanítási gyakorlatom szakmunkásképzőben volt, rémálmaimban szokott csak előkerülni...) De azokra igenis meg vannak az eszközök, hogy a normális közösségből kirakják őket. Egészen egyszerűen pszichológiai kivizsgálás kell hozzá, és rögtön megvan a szakvélemény, amely alapján ki lehet tenni az iskolából, és a gyámügy figelmét rá lehet irányítani. Nekem van olyan barátnőm, aki 15-16 éveseket próbál tanítani szakiskolában, és az egyik srác kést emelt rá, mert 1-es lett a dolgozata - mivel a nevén kívül nem írt a papírra mást... Őt ilyen módon távolították el a normális közösségből.
A papok - különösen a katolikusok - pedig igenis egy nagyon sunyi, magukat mindenki felett állónak tartó kaszt (erre nagyon jó példa a nyavajgásuk az ittas vezetéssel kapcsolatban). Szerintük a 6-10 éves gyereket verni kell, ha már otthon nem teszi meg elégszer a szülő... ezt egy pap mondta nekem... Náluk elfogadott és széleskörben javasolt-gyakorolt eljárás a testi fenyítés, mint nevelőeszköz.
De talán próbálj meg belegondolni abba, hogy egy gyerek lelkében mi zajlik le ilyenkor (pláne, ha az adott gyerek előtte saját lelkesedésből és önként, mert igényelte azt, járt templomba-hittanra stb). A gyerekeknek mindenhol azt sugallják, otthon is azt tanulják, hogy a lelkész a közösségért, a közösség tagjaiért létezik, ha már senkihez nem lehet fordulni valami bajjal, akkor ő még mindig ott van, és meghallgat-segít. Egy ilyen feltétlen bizalmon és tiszteleten alapuló kapcsolatban vajon az alárendelt fél (mert a gyerek alárendelt ebben az esetben, őt nem kezeli az egyház egyenrangú félként) hogyan éli meg, hogy az a "felettes" személy, akiben bízik, akinek az a dolga hogy őt szépre-jóra tanítsa, aki a közösség "lelke", valamilyen módon bántalmazza???
Egyébként sem hiszem, hogy templomba és hittanra járó 9 évesek annyira kezelhetetlenek lennének, hogy a hajuknál fogva kell őket ráncigálni...
És azt sem hiszem, hogy ebben az esetben neveletlen és nevelhetetlen, antiszociális indiánkölykökről van szó...
Én csupán azért vagyok felháborodva az ilyesmin (és talán 3-4 kivétellel, szívből gyűlölök minden "csuhást"), mert személyesen is megtapasztaltam, milyen gennyládák tudnak lenni, és nem csak a katolikusok. Egy baráti házaspár 6
éves kislánya 2 évig járt pszichoterapeutához a hittantanáruk miatt. Ez egy református lelkész felesége volt, apu istentiszteletet, anyu meg segédlelkészként hittant tartott, hozzá jártak a 6-8 éves gyerekek. A kislány szülei kb. 4 hónapos hittantanulás után tapasztalták azt a gyereknél, hogy 3 héten keresztül minden éjszaka sikítva ébred a gyerek, nem mond semmit, csak remeg és maga alá pisil. Elvitték pszichológushoz, aki nagynehezen kihúzta a kislányból, hogy a "lelkésznéni" minden órán nagy élvezettel ecseteli a kicsiknek, hogy hogyan fognak megégni a pokolban, mert ahogy viselkednek és öltözködnek, csak ez jár nekik (vajon egy 6 éves hogy öltözködhet? és értheti-e egyáltalán, mi az a pokol?). A szülők megkeresték a többi szülőt, kiderült, hogy más gyerekekkel is vannak gondok a folyamatos rettegés miatt, és kiderítették, hogy egyáltalán nem túlzott a kislány a pszichológusnál. A "legszebb" a történetben az, hogy maga a lelkész is a szülőktől tudta meg, hogy mit művel az asszony! Ő maga kérte a leváltásukat, és úgy hallottam, hogy utána el is váltak - éljen a házasság szentsége...
Nem vitát akarok indítani, de szerintem nincs igazad. DE EZ
CSAK AZ ÉN SZEMÉLYES VÉLEMÉNYEM!!!