Sziasztok!
Eddig még csak olvastam a fórumot, és a 2009-be írkáltam néha, de mivel én is 2010-ben szülök, gondoltam inkább átjövök ide, mert itt közelebbi témákról van szó.
ildikop: Több Fábiánról is hallottam, akiket össze szoktak keverni, de az Örsön szerintem csak egy van, egy fiatal pasi. Én is hozzá járok, (illetve felváltva, néha Mecsérhez) és én a 19. héten kérdeztem meg tőle, hogy hogy megy az orvos "felfogadása", mennyibe kerül, ilyesmi. Ha te is hozzá jársz, akkor: adott egy névjegykártyát és elmondta a tarifákat, ami 10000 rendelésenként a magnánjában, ami mellesleg a XIII. kerületben van (vagyis pl. nekem nagyon messze, mivel 2 megállóra lakom az Örstől), + kb 80000 a szülés, de azt modta, ez irányár, és a nehéz szülésre értendő, vagyis napközbeni gyors szülésnél lehet kevesebbet is tejelni. Ezek után a családi kupaktanács úgy döntött, hogy erre nincs keretünk. Ezután is járok hozzá, de nem kérem fel, szülni pedig az ügyeletesnél fogok. Mivel az Uzsokiról 95%-ban csak jókat olvasok (dokikról, szülészekről) úgy gondoltam, jó lesz nekem az ügyeletes is. Panasz, komplikáció eddig nem volt, szerintem inkább akkor fontos a választott orvos, ha problémás a terhesség, de persze ez csak magánvélemény.
Amúgy ez lesz lesz az első baba, korábban nem is voltam teres sem, most vagyok 30, párom 41, úgyhogy már ideje volt.
De tudjátok, hogy van, az ember mindig megmagyarázza, hogy most éépen miért nem aktuális a gyerek. De most már úgy voltunk vele, hogy lassan jöhetne, szóval össze is jött!
H1N1: Először én sem akartam beoltatni magam, mert bárkit kérdeztem (nőgyógyász, védőnő, háziorvos), mind azt mondták, hogy fel van fújva, sok vitamint kell szedni, kerülni a tömeget és hasonló okosságokat. Ráadásul mindenhol azt szajkózták, hogy az oltás nincs kipróbálva a kismamákon, ezért nem ajánlja senki. Aztán hirtelen egy hónapon belül lazán kétszer is bekaptam egy sima megfázást, holott nem vagyok beteges típus, ráadásul most egy csomó vitamint is szedek. A család is (főleg anyum) beparázott, és be is oltatta magát. Aztán a tv-ben és máshol is eljkezdték nyomatni az ellenvéleményeket is, főleg, miután Ukrajnában kitört a pánik. Ráadásul mivel én mont nem dolgozom, hanem egyetemre járok, oda nem árt bemenni néha az előadásokra, és nem tudom, de bizos tudjátok, hogy a jó nagy elődaókban olyan nincs, hogy nem köhögne valaki fél percenként. Szóval végül amellett döntöttem, hogy beadatom mindkét oltást, a szezonálisat is, és a H1N1-et is, mert úgy ítéltem meg, hogy ennek kisebb a kockázata, mint annak, ha esetleg mégis elkapom a vírust. (Persze még ezután is elkaphatom, de talán így valamennyivel könnyeben átvészelhetem.) Ezek után a múlt héten hétfőn elmentem a háziorvosomhoz, aki azt mondta nem adja be, az asszisztens meg szinte dührohamot kapott, és közölte, hogy ő ugyan terhesnek be nem adja! Könyörögtem egy sort a doktornőnek, elmondtam az indokaimat, meg hogy akár alá is írok nekik valami papírt, hogy én kérem, erre annyit mondott, hogy még meggondolja, de vigyek egy papírt a nőgyógyásztól, hogy beleegyezik. Oké. Kedden elmentem az Örsre Fábiánhoz, neki is elmindta, hogy miért akarom beadatni az oltást (egyetem, tömegközlekedés, stb.) és erre bizony ő is azt mondta, hogy akkor indokolt, és iagazam van. Persze ő is aláíratott velem egy papírt, de megadta a nyilatkozatot, amit kértem. Ráadásul azon is kicsit meglepődött, hogy a háziorvos, hogy mondhatja azt önkényesen, hogy márpedig nem adja be. Szerdán visszamentem a háziorvoshoz, lobogtattam a papírt, de azt hizsem addigra már ő is végiggondolta a történteket, mert egy szó nélkül beadták. Szóval ez történt. Azóta egyébként jól vagyok, bár az oltás helye néha kicsit fáj, de csak ha rajta fekszem. Atz mondták két hét az átfutási ideje, ha kijön valami enyhe tünet, az ezalatt fog. Majd megírom, hogy hogy vagyok. Én persze nem akarok senkit rábeszélni, ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Ja, annyit mondott a Fábián is, hogy az első trimeszterben tényleg nem ajánlott, de utána lehet, persze saját felelősségre.
Amúgy mi a 25. hétben vagyunk, és még nem tudjuk, hogy mire számítsunk, mert a 16 hetes UH-n a babó a világért sem akart megfordulni és a lábától kezdve mindenét mutogatta, csak a lényeget nem.
Egyenlőre ennyi. Hali indenkinek!