Köszönjük szépen a részletes leírásokat!
És Isten hozta az új babákat és gratula a mamáknak!
Érdekes olvasni a pozitív és negatív tapasztalatokat, de legalább mindenki fel tud lélekben minden eshetőségre készülni.
Nekem is vegyes tapasztalataim voltak a kórházban. Egyrészt most itt olvastam, hogy többen is kaptak oxitocint. Ezek szerint ez annyira bevett dolog? Én is kaptam és nagyon az az érzésem, hogy nálam felesleges volt (persze ezt már soha nem tudhatjuk meg biztosan) és az maradt meg bennem, hogy szerintem attól erősödtek fel szinte elviselhetetlenül és váltak egybefüggőkké a fájásaim. Az infúzóm miatt se labdán ülni, se sétálni, se zuhanyozni nem tudtam vajúdáskor. Iszonyúan rossz fizikai állapotban voltam a szülés utáni napokban. Szerintem az oxitocin miatt is. Pedig nem jellemző rám, hogy nagyon elengedném magam, összehuttyannék. Egy napig szinte rögtön elsötétült előttem a világ és összeestem volna azonnal, ha magamtól akartam elindulni valahova. Egyszer össze is estem.
(Azóta a neten olvastam több cikket az oxitocinozásról és az én sejtéseimet igazolják: "A hivatalos álláspont szerint, Magyarországon csak nagyon indokolt esetben kapnak a vajúdó nők a szülést mesterségesen meggyorsító infúziót. Tehát azért soha, mert az orvos szeretne hazamenni. Ennek ellentmondani látszik, hogy a statisztikák szerint, a szülések száma megugrik hétvége és ünnepnapok előtt, illetve arányaiban több szülés esik a hétköznapokra." - Én húsvét hétvégéjén szültem. Doki szülés után rohant szabira, elutazott. A doki mellett szóljon, hogy hajlandó lett volna még hazaengedni, mert nem akartam még, hogy mesterségesen burokrepesztéssel indítsuk a szülést. De Luca eldöntötte a kérdést."A WHO álláspontja egyébként az a kérdésben, hogy az oxitocin adását minél inkább vissza kell szorítani, mivel nagyon megterheli a szervezetet, és az adagolása is kényes kérdés. Azoknál a nőknél ugyanis, akiknek érfalaik gyengébbek, komoly vérzéses komplikációkat okozhat. Az oxitocint kapott nők általában arról számolnak be, hogy az infúzió bekötése után fájásaik elviselhetetlenül felerősödtek, és ez pánikot váltott ki belőlük.")
Szóval nekem késésben volt a babám és oxitocin terhelésen voltam. Nem is voltak fájásaim. Majd a baba kirúgta a magzatburkot és iszonyú erősen és nagyon sűrűn törtek rám a fájások. 2,5 órán belül meg is volt a baba, pedig első. Nekem meggyőződésem, hogy a magzatburok kiszakadásával a szervezetem tudta volna a dolgát, hiszen azonnal voltak fájásaim. Addig viszont egyszerűen nem jött el még az időnk... Csak mivel előtte terheltek oxitocinnal, ezért már kötelezően folytatták végig. Első szülésre szerintem kicsit túl gyors a 2,5 órás vajúdás, szülés, úgy, hogy szinte végig nekem már-már elviselhetetlen erősségű egybefüggő fájásaim voltak és nem tudtam picit sem megszusszanni. (Egyébként a fájdalomtűrésem is elég nagy szokott lenni. Fogászati kezelésekkor, tömésekkor sem szoktam fájdalomcsillapítást kérni. Eszembe sem jutott, hogy pl.EDÁval szüljek. - Nem úgy, mint most...)
Én ezt nem nagyon szeretném újra átélni... :S
Állítólag a szülésznő vágott gátat (a férjem úgy látta). Lehetséges ez? Nagyon nagyot vágott, egészen a végbélnyílás mellé lefutott a vágás, pedig szerettem volna a lehetőségekhez mérten a gátvédelmet. Később az új dokim is meglepődve mondta, hogy jó nagy vágásom volt... Pedig minimális fejkörmérettel született a lányom, 32cm-rel. Szóval ez a feltétel is maximálisan adott lett volna a gátvédelemhez. Úgy érzem, nagyon gyorsították a szülést. Utána meg hetekig nem tudtam ülni, illetve csak nagy kínszenvedések közepette....
A szülésznő ügyeletes volt, de nem voltam meggyőződve róla, hogy olyan, mint akit én szerettem volna. Amikor kéjgázos fájdalmocsillapításért könyörögtem, akkor azt mondta, hogy na, akkor nem lesz itt szülés... :O Pedig felkészítőn mondták is a szülésznők, hogy a fájdalomcsillapítás tud segíteni az ellazulásban és így a tágulásban is. És mi az, hogy akkor itt nem lesz szülés? 2,5 óra alatt lezavartuk az egészet!!!
Az első fájástól (magzatburok repedésétől) számítva 2,5 órán belül. Amikor a kitolási szakaszhoz érkeztem és megjelent a baba feje, én szerettem volna megérinteni, ahogy a szülésfelkészítőn is mondták, ajánlották... Nem engedték... Pedig úgy éreztem, az erőt adott volna.
A csecsemősökkel nekem is vegyes tapasztalataim voltak. Az egyik csecsemős, nagyon kedves és megnyugtató volt számomra és nagyon segítőkész, egy másikkal viszont nagyon nem találtuk a közös hangot és állandóan csatároztunk, arrogáns volt, barátságtalan velem és igen érdekes vicceket/megjegyzéseket engedett meg magának velem szemben. Én akkor eléggé rossz állapotban voltam, nagyon nem hiányzott ez nekem. Nekem csak kedvességre, figyelmességre, támogatásra, segítségre lett volna szükségem. A végén már azt néztem rettegve, hogy ki éppen az ügyeletes csecsemős, mert nem akartam ahhoz a nőhöz menni. (A többivel nem volt gondom.) Persze ez nagyon szubjektív dolog, mert láttam, hogy mások általában jól elvoltak azzal a csecsemőssel és úgy tűnt, hogy mással segítőkész.
Nálam úgy tűnik, hogy a szoptatás terén nem volt elég segítség, mert nagyon rossz állapotba került a mellem már ott. A hálóinget nem tudtam elviselni magamon. A bőr eltűnt a mellbimbóról. Annyira súlyosbodott, hogy végül 2 hét kínlódás után fel kellett adnom a szoptatást és fejni kezdtem. Addig kínlódtam, tűrtem, reménykedtem, mert mindenki azt mondta, hogy ilyenkor fogat összeszorítva tűrni kell, megedződik a mell, sokaknak felreped, véres lesz, stb. Hát, 2 hétig tűrtem, de nekem a mellbimbóm közepe ez idő alatt gyakorlatilag eltűnt, csak vastag seb borította, az egyiknek a közepe hiányzott, kráter volt a helyén, a másiknak a felső fele tűnt el. Teljesen eldeformálódott. Minden szoptatás alkalmával a 1/2 centis sebnek kellett felázni, felszakadni előbb. A mellbimbóm azóta sem jött helyre és sebhelyes maradt. Persze lehet, hogy a legjobb segítség mellett is probléma lett volna és nem lehetett volna ezt kikerülni.
A dokim szabira ment rögtön szülés után, a szülés után 10 nappal láttam először. (És csak akkor vette ki a varratokat is.
) Így kicsit árvagyereknek éreztem magam. Amikor eljöttem a kórházból, szinte a kutya nem foglalkozott velem. Az ilyenkor szokásos babacsomagokat sem kaptam meg és a szoba utáni fizetés sem volt tiszta, semmi papírt, csekket, elismervényt nem kaptam róla, mennyit, hova hogy fizessek... Így el is maradt a fizetés...
Pedig rákérdeztem. Mondjuk nem lett volna nagy összeg. Pár ezer Ft. Szívesen fizettem volna.
Szóval nálam nem indultak jól a dolgok a kórházban. Bár végül én is 2 ágyas alapítványi szobába mentem és férjem bent lehetett velem éjjel-nappal akár. Volt külön mosdókagyló, tükörrel, mosdószekrénnyel, kis asztalka székekkel, TV is (de azt nem használtam), mérleg, pelenkázó minden felszereléssel. Én ott jól éreztem magam.
Az nagyon jó volt, hogy a baba végig velem lehetett és én is követhettem őt mindenhova, fürdetésre, orvosi vizsgálatokra. Ez tényleg nem sok helyen adatik meg... És a kismamék lelkének még olyan kis apróságok is jól esnek, hogy még a babaruhák közt is lehet aktuálisat választani.
A kajára nem is emlékszem, annyira lényegtelen volt számomra.
a szobával szemben volt WC, zuhanyzó, az is rendben volt, bár azt más nem nagyon használta azon a folyósón.
Azóta dokit váltottam (most Vida doki az orvosom) és lehet, szülésznőt is kellene választani, második szülésnek nagyobb reményekkel indulok neki (bár az elsőnek abszolút pozitívan indultam, most meg jó sok szerzett parával).
Na, a szüléstörténetek hatására jól beindultam. Elnézést, ha túl bő lére eresztettem. De hátha vannak benne mások számára is érdekes részletek. Remélem, nem gond!
A szülészet bezárással kapcsolatban
EZT A CIKKET találtam. Ez végülis úgy tűnik, ugyanaz a hír, amit eddig tudtunk, csak itt máshogy tálalják. Végülis a lényeg, hogy magánklinikává válik.