Kedves Rita!
Köszi a 2. tétel felmondását
Nagyon OFF de azért megkérdezem, köszönöm ha erre is válaszolsz: a vírusfertőzéseknál tehát általában nem lehet kezelni a várandós anyukát? Imádkozni kell, hogy ne kapjunk ilyesmit vagy ha mégis, ne károdsodjon a baba?
Én rákérdeztem a toxo szűrésre a dokimnál (rengeteg macska grasszál a kertünkben, ahol egész nyáron terhesen kertészkedtem), de ő nem igazán tartotta fontosnak, én meg nem tudtam, mennyire erősködjek, mennyire reális veszély ez.
Aztán a kórhzban egy szobában voltam egy anyukával, akinek akut toxofertőzése volt a terhesség alatt (pedig se macska se kert de csináltatott vizsgálatot, tehát kezelték). Nagyon figyeltek még a születése után is a babára, 9 napig bent tartották, másik kórházból szakértőt hívtak, stb. Akkor elgondolkodtam, vajon a kismamák hány %át szűrik, holott ez olyan vizsgálat, ahol segíteni lehet a helyzet ismeretében, és nemcsak arról lehet dönteni, vállaljuk-e a 20-40-60% eséllyel sérült babát.
Kedves Marqueza!
[quote]A írta: dolgok nem ismerése nem ment fel az esetleges következmények alól. És ez mindenre igaz. Nem magunk miatt, hanem a gyerekeink érdekében kell tájékozottnak lennünk.
Nem hiszem, hogy egy átlagos kismamától el kellene várni, hogy az újságokat, internetet bújja, hogy a különböző magzatkárosító fertőzések megismerése végett, vagy aki ezt nem teszi, felelős volna "a következményekért". Persze, mindenki egy kicsit mást ért felelősségteljes szülői viselkedés alatt. Ez valamennyire világnézeti kérdés is, nem feltétlenül éretlenebb az a szülő, aki nem tesz meg minden technikailag lehetséges lépést, hogy megbizonyosodjon magzata egészséges voltáról.
A toxo pont kivétel - ha már egyszer nem rutinvizsgálat, legalább miért nem tájékoztatják a mamákat, hogy mennyire gyakori és milyen hatású ez a fertőzés, hogy eldönthessék, kérik-e a szűrést?
Közben eszembe jutott, hogy beutalóval ingyenes a vizsgálat, csak sokat (2-3 hét) kell várni az ereményre, míg "fizetős" helyen egy nap alatt megvan.
[quote] írta:s nem felelős döntés e az, ha egy anya azért veteti el a fogyatékos magzatát, mert felelősen belegondol abba, hogy mi lesz a gyermekkel, ha ő már nem él
?
Van, akinek a világról alkotott képében nem fér bele egy ilyen döntés meghozatala, és attól ő nem felelőtlenebb, egyszerűen másképp látja a világot. Ahogyan Rita írta, az ilyen döntéseket kívülről nem lehet megítélni, csak remélni, hogy hasonló helyzetbe kerülve olyan döntést tudunk majd hozni, amivel utána együtt tudunk élni.
Hogy egy kicsit ON is legyek:
talán Rita írta, hogy kell egy protokoll (rossz szóval rutin), ami szerint döntéseket hoz munkája során. Azt hiszem, azóta nem írt egyetlen "profi" otthonszülést segítő sem, úgyhogy leírom most én: az ő várandós gondozásuk során is vannak "kötelező" vizsgálatok: (rendszeres vizelet, vércukor, vérnyomás ellenőrzés, 34-35 heti ultrahang, túlhordás esetén naponta ctg, stb, ezt ők pontosan tudják) hogy kiderüljön, nincs-e az otthonszülésnek akadálya. És a szülés során is megvannak azok a pontok, ami alapján a kísérők eldöntik, hogy innentől kórház.
Üdvözlettel
Jutka