Sziasztok!
Kislányom kedden, 2002.10.08-án született a kórházban.
A fájások vasárnap éjjel indultak meg és egészen hétfõ estig kb.20 percenként jöttek. Felhívtam az orvosomat, aki leküldött CTG-re. A kórházban az ügyeletes orvos a CTG-re nézve közölte, hogy ezek csak jóslófájások, még napok telhetnek el a szülésig és meg sem vizsgált belülrõl . Ezenkívül az ott lévõ szülésznõ (sajnos nem tudom a nevét) is kioktatott, hogy az igazi fájások azok kõkemények és közben kopogtatta a mûszertartó fémállványt. Ez este 20-órakor volt. Hazasétáltunk tehát a férjemmel. A fájások azonban egyre erõsebbek lettek és egyre sûrûbben jöttek, de én már teljesen el voltam bizonytalanítva, hogy ezek már elég erõsek –e ?! Hajnali 2-kor elment a nyákdugó, a fájások folyamatosan jöttek, de olyan fáradt voltam, hogy az idõt képtelen voltam normálisan mérni. 4-órakor úgy döntöttem, hogy legfeljebb hülyének néznek, de én ismét lemegyek a kórházba.
Az éjszakai szülésznõ megvizsgált és kiderült, hogy már 4 ujjnyira nyitva vagyok. Ezenkívül vagy 4-szer megkérdezte, hogy este nem vizsgáltak meg, csak hazaküldtek??? Mint kiderült a CTG fájásmérõje az éjszaka folyamán végképp elromlott.
Leborotvált és már vitt is a szülõszobába. 6-kor mire megérkezett az orvosom, már tolófájásaim voltak. Boglárkám azonban nem akart kibújni, nem illeszkedett be a fejecskéje a méhszájamhoz. Megkértek, hogy álljak fel, hátha a gravitáció segít, majd lefektettek és infúziót kaptam. Ez így ment reggel 8-ig, amikor a beérkezõ fõorvost odahívta az orvosom. A fõorvos a következõ tolófájásnál kicsit megnyomta a hasamat és (gondolom) a másik kezével beigazította a gyerek fejét. A következõ pár fájással meg is született az én kicsi lányom, 8óra 20perckor, 2600g-al és 51cm-el. Gátmetszést nem alkalmazott az orvosom és csak egészen picit repedtem, így 3-órával a szülés után lazán üldögéltem.
A szülés számomra a fájdalom ellenére pozitív élményként maradt meg, de ebben nagy szerepe volt a férjemnek, akinek szorongathattam a kezét és akinek büszke tekintetét láthattam kislányával a kezében.
És akkor a kórházi tapasztalatok csak címszavakban:
-fájdalomcsillapítás nincs!!!
-szülés után segítenek megszoptatni a picit
-egy modern szülõágy van + 2 hagyományos függönnyel elválasztva
-egy csecsemõsnõvér van az összes gyerekre, a picik egyedül maradnak, amikor a szülõszobába megy
- a szobák 3 ágyasok, 1 csap van bennük, hûtõ a folyosón
- reggeli 2 zsömle + felvágott, ebéd 2 tányér hideg fõtétel, vacsora 1 zsömle + felvágott
- a WC-k szörnyûek , de képzeljétek : vannak új zuhanyfüggönyök
- az ágynemût saját magadnak áthúzhatod (én már ennek is örülni tudtam)
- a kicsiknek hozzátáplálásként anyatejet adnak és egyszer adtak nekik cukros vizet is
Az orvosok és a nõvérek között van kedves és bunkó is, gondolom mint minden kórházban.
Bocsi a hosszú levélért, de talán sikerült új infókat adni azoknak akik még bizonytalanok, hogy itt szeretnének -e szülni.
Sok szerencsét és boldogságot minden pocakosnak!
szamoca (régen Bogimama)