Szia Gombocka!
Nekem tegnap nem is látszódott ez a topik
Pedig mindig be szoktam nézni,hogy hátha írt valaki.Jó,hogy előkerültél.
Gratulálok a fiúcskához!
Nevet választottatok már?
A kórházzal kapcsolatban az én tapasztalatomat meg tudom osztani veled.
Mivel ez egy baba-mama barát kórház 24 órás "rooming-in" van.Ez azt jelenti,hogy a baba egésznap veled van reggeltől estig,így ebből az következik,hogy tényleg vele is alszol.
Az ágy végében vannak kiságyak,amiben elhelyezheted éjszakára,de az orvosnő is,aki naponta vizitel ragaszkodik,hogy inkább vele aludj.
Én mint kezdő anyuka,nem mertem magam mellé venni féltem ,hogy ráfekszem vagy valami,de nekik az jött le ebből,hogy nem ragaszkodom eléggé a babámhoz.Különben meg nem volt rossz,sokkal kevesebbet sírt,és amikor csak tudott cicizett.
A másik fele,hogy sokan azt hiszik,hogy nem tudnak pihizni a babától,ha egésznap veled van,de ez nem így van,meg el is viszik,ha kéred.Mivel mindenki egy szobában van a babájával,így olyan nem nagyon van,hogy az egyik legalább ne ordítson.Persze az alapíványi szoba ez alol kivétel,de én ezt nem javaslom,mert ha többen vannak anyukák egy szobában,akkor a tapasztalatokat is megosztják egymással,főleg,aki már többször is szült az tud segíteni az első gyermekes anyucinak.Így a csecsemősökre is kevesebb feladat hárul.
Engem inkább a látógatók zavartak,de nagyon.Van akinek a férje egésznap bent volt,ez még hagyján,mert segített például ablakot csukogatni,vagy ha valami kellett azt odavitte,de mikor bent van valakinél az egész pereputy és nem is akarnak egésznap elmenni,az nagyon zavaró.Elég szűkös helyek vannak (legalábbis nálam a 3 ágyasban az volt)és akkor körbe ülik a kismamát,még közlekedni sem tudsz a szoptatásról nem is beszélve.
A hormonokról nem is szóltam még,általában mindenkinél kijön a "baby blues" állapot,ettől olyan érzékeny leszel,hogy egésznap sírnál,főleg,ha még zavaró körülmények is közrejátszanak,mint például,ha besárgul a baba.Nálunk Dávid besárgult,mível nehéz szülés volt, lett egy haematoma(pukli) a fejére,és mivel gyenge a májuk,nem termelt elég billirubint,így kékfényezni kellett. Egy nappal tovább kellett bent maradnom,sőt még kellett volna megfigyelésre,de olyan sokan voltak,hogy kértem,hogy mehessünk haza,majd visszajövünk kontrollra.(Már a vajudóban helyezték el a babákat olyan sokan voltak)
A csecsemősőket zargatni kell folyamatosan,akkor segítenek,maguktól nem nagyon akarnak (tisztelet a kivétel
)úgy érzik,hogy amennyit dolgoznak nincs arányba azzal,amit kapnak fizetést,meg persze a szülő nőkkel sem könnyű.
Én az éjszaka közepén is mentem és becsöngettem a szobájukba,hogy igenis jöjjenek és segítsenek mellre rakni,mert nem megy.Sokat bénáztam különben a szopival,biztos az is közrejátszott,hogy rögtön nem rakták mellre a szülőszobán,én meg valahogy mással voltam elfoglalva.Meg hűlyén hangzik,de nem is tudtam,hogy kell,erről csak sokkal később olvastam,sajnos.
Tényleg nagyon sokan szülnek az Istvánban,mert tényleg egy "sztár" korház úgymond.Mível egy Alapívány működteti,így több pénz is van,mint egy átlagos magyar kórháznak.
Van egy linkem a kórházról,ha érdekel:
http://www.boldogszuletesert.hu/index_szekhelyunk.html Most mennem kell,de majd még beugrom,és ha tudok szívesen válaszolok.
Ildikó