Kedves Anyukák! Tudtátok, hogy nem kerül semmibe az ANYATEJ???
Amit sajnos sehol nem "reklámoznak": az OEP- fizeti!
Annyi dolgod van (ha kapni szeretnél), hogy beszélsz a gyermekorvosoddal, hogy szükséged van rá, és írja fel vényre. Feltétele :
- a baba 9hónapos koráig írható fel
- napi 800ml a max. mennyiség, amit fizetnek(ezen felül saját költség)
A többi már menni fog, főleg, ha a védőnőd segít benne. Rajta keresztül fog ezután zajlani. Neki kell leadni a vényt + a papírt, amit vezettek a tejet adó anyukával(leadott mennyiségről). Ő pedig beküldi az OEP-nek, aki kb 1 hónapon belül utalja a leadó anyukának a pénzt.
Ha leadó szeretnél lenni: ugyancsak a védőnővel kell beszélni, hogy van felesleges tejcsid, amit felajánlasz. El kell végezned egy AIDS- tesztet (bőrgyógyászaton vérvétel, 2hét az eredmény), széklet vizsgálatot, tüdőszűrést, és még két eredmény szükséges, amit már a terhesség alatt elvégeznek. (Wa, Hepatitis) Semelyik vizsgálathoz nem kell beutaló, és fizetni sem kell értük.
Így mindenki jól jár. A Kapó nem fizet, a Leadó pedig nem ingyen adja oda.
Ez persze közös megegyezés alapján jöhet csak létre. Ha úgy gondolod, hogy nem steril körülmények között történik a fejés, tárolás, természetesen nem kell elfogadnod.
Én leadó vagyok már 2,5 hónapja. Mi a fogadó anyukával előtte találkoztunk, körülnézett nálunk. Megbizonyosodott róla, h nem lesz gond.
Ha fontos számotokra is, hogy anyatejet kapjon a pici, illetve, hogy ne a csapba öntsd ki/ vagy ne feleslegesen fagyaszd le, akkor érdemes utánajárni!
Remélem tudtam segíteni!