2000.11.12 17:49
Szerző: Anonymous
Zsike én már nyilatkoztam anyasági vizsga kapcsán, persze én sem kritikának szántam Timi felé, csak elmondtam a véleményemet. Akkor visszatérnék a topic eredeti témájához, íme az én receptgyűjteményem
gyöngyszemei:
Mennyei mézeskalács (Kb. 50 db)
Hozzávalók: 100 g cukrozott citromhéj, 50 g cukrozott narancshéj, 3 tojás, 160 g porcukor, késhegynyi őrölt szerecsendió és szegfűszeg, 1 t. őrölt fahéj, 1 citrom lereszelt héja, 100-100 g őrölt mandula és mogyoró, kb. 50 kerek (5-7 cm-es) ostya
A díszítéshez: 50 g porcukor, 1-2 tk. citromlé, kb. 25 g piros cseresznyebefőtt
1. A cukrozott citrom- és narancshéjat finomra aprítjuk.
2. 150 fokra felmelegítjük a sütőt.
3. A tojást a porcukorral habosra keverjük, majd fokozatosan beledolgozzuk a fűszereket, a reszelt citromhéjat, a mandulát, és a mogyorót. A cukrozott citrom- és narancshéjat fakanállal forgatjuk a masszába.
4. Az ostyát elosztjuk a sütőlemezen. A mézeskalács masszát vizes evőkanállal az ostyákra rakjuk, és laposra simítjuk. A süteményt 25-30 percig sütjük.
5. A porcukrot a citromlével folyósra keverjük. A mázzal kicifrázzuk a kihűlt mézeskalácsot, végül
mindegyikre egy-egy szem cseresznyét nyomunk.
Mézes-bábos Karácsonyra
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6 tojás, 20 dkg méz, késhegynyi szódabikarbóna,
ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfûszeg, fahéj, esetleg ánizs
A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). A meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tetszés szerint szaggathatók süteményformákkal, vagy vághatók elõrajzolt kartonpapírok mentén a különbözõ figurák. A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra, s más sütõformákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula, mogyoró, mák, ánizs, cukorhabból nyomott minta. A sütésnél nagyon kell figyelni, vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar "megkaphatja" a forró sütő, megéghet. A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeskéket melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük.
Mézeskalács
1.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 30 dkg porcukor, 30 dkg méz (minél sötétebb és vegyesebb, annál szebb lesz a kész suti színe), 12 dkg vaj, 3 tojás, kis sütőpor (1,5 teáskanálnyi), fahéj és szegfűszeg őrölve (kb. 2-2 evőkanállal, de ha több kerül csak ízesebb lesz)
Az egészet egy nagy tálba halmozzátok és lehetőleg az erőskezű férjeket nyerjétek meg az összedolgozáshoz. Amikor már kezdik feladni, akkor vegyetek vissza tőlük, és könnyedén fejezzétek be a gyúrást. Egy cipóban kell állnia a tésztának és már ne ragadjon a kezetekhez. Most jöhetnek a gyerekek! A tésztából egy darabot 2-3 mm-re nyújtsatok ki és kezdődhet a formázás. A nagy része nem kiszúró formával készült, hanem előző nap keménypapírra megrajzoltam őket és a tésztából egy éles késsel körbevágtam. Ezt helyezd a tesztára. A késsel vágd körbe a körvonala mentén, a fölösleges tésztát szedd le a széléről. A szívószállal csinálj egy lyukat a tetejére, ezen keresztül lehet majd felakasztani.
FONTOS: a nyújtáskor mindig tegyetek alá lisztet, mert különben nem jön fel a deszkáról.
SUTES: 180 C-on kb. 7 perc. Még egy kicsit puha olyankor, ezért egyenes felületre rakjátok kihűlni.
DÍSZÍTES: keményre vert tojásfehérje + porcukor. Akkor jó, ha "szálat" tudsz húzni belőle. Zacskóba töltve, amit a sarkánál kivágok, de csak icipici lyuk kell. Kb. 1 mm. Úgy finom, ha legalább egy-két hetesen kerül az asztalra. Mi fára is szoktunk tenni belőle és nagyon hangulatos, amikor a saját kezünk munkájával készített díszeket meg lehet enni. A megírt sütik egy-két nap (ha elég kemény volt a tojás és kellően sok a cukor, akkor egy éjszaka) alatt megszáradnak. Utána már bátran egymásra lehet tenni őket. (Addig ostromállapot a konyhában :))
Gyömbéres tészta: 25 dkg simaliszt, 12 dkg margarin, 12 dkg barna cukor (én fehérből szoktam), 1 tojás felverve és kiskanálnyi őrölt gyömbér
A margarint és a cukrot krémmé kavarjuk, apránként hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a gyömbért. Gyúrjuk össze, jó ruganyosnak kell lennie, ha lágy lisztet kell hozzáadni. Ezt nem kell pihentetni. A mézkalács receptek közül az a jó, amelyiket pihentetni kell hűvös helyen néhány órát, vagy akár egy éjszakát.
Töltött mézeskalács (Kb. 70 db)
Hozzávalók: 300 g liszt, 160 g porcukor, 1 tk. szódabikarbóna, 1 tk. reszelt citromhéj,
1 1/2 csomag mézeskalácshoz való fűszer, 80 g méz, 1 tojás
Töltelék: 100 g mazsola, 2 ek. rum, 50 g pineamag, 50 g hosszúkásra vágott mandula,
50 g mogyoró, 40 g cukrozott narancshéj, 40 g cukrozott citromhéj
Továbbá: 6-7 ek. sárgabaracklekvár, 1 tojás kb. 35 szem hámozott mandula
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a szódabikarbonával, a citromhéjjal és a mézeskalácsfűszerrel. A mézet meglangyosítjuk, a száraz hozzávalókra csurgatjuk és az egészet sima tésztává gyúrjuk.
2. A mazsolát rumba áztatjuk. A töltelékhez való maradék hozzávalókat durvára aprítjuk, majd összekeverjük a mazsolával.
3. 200 fokra (gazsütő 3-as fokozat) felmelegítjük a sütőt.
4. A mézes tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét lisztezett deszkán a sütőlemez méretére nyújtjuk, majd kizsírozott sütőlemezre fektetjük. Megkenjük a megmelegített lekvárral, majd rásimítjuk a mandulás-mogyorós tölteléket. Ráhelyezzük a második tésztalapot, és a nyújtófával jól lenyomkodjuk.
5. A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással, és 15-20 percig sütjük.
6. A mézeskalácsot még melegen 2,5x2,5 cm-es négyzetekre vágjuk. Ha kihűlt, lekvárral egy-egy szem mandulát ragasztunk a négyzetek tetejére.