Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Étkezésre alkalmas magok csíráztatásával kapcsolatos ötleteket, tapasztalatokat szeretnék kapni.
Nem link-eket, cikkeket, hanem saját tapasztalatokat.
Hogyan csináljátok, mi mire és miért jó?
Csííráztatástól a felhasználásig. Tárolása stb.
Ilyenekre gondolok...
Köszi, Phaedra
 


Búza csíra

gátolja a rákos sejtek életben maradását
tistítja a májat
erõsíti az idegrendszert
potencianövelõ
hurutoldó
gyulladásgátló, baktériumölõ hatású
segíti az emésztést
egyensúlyban tartja a vérnyomást
csökkenti a radioaktív sugárterhelést
segíti a vér oxigénellátását
tápegész élelmiszer
Névtelen
 


Ez jól hangzik! De nem tudnád megmondani, hogy hogyan kell fogyasztani? Mekkora az az adag, amikor már kifejti a hatását? Engem is érdekelne, de gõzöm sincs róla!
Csi
 
 

 
 

Engem is érdekel! Én eddig csak úgy, a konyha ablakban csíráztattam búzát, és legeltük, mint a snidlinget... Jó lenne tudni valójában hogy is érdemes!
 
 


Sziasztok!
Mikoo!
Te hogyan csíráztattál? Én próbáltam egyszer kétszer, de mindíg bepenészedett.
Írd le légyszí!
köszi, Phaedra
 


Vak vezet világtalantKép

Szóval egy cserépbe (kb 1 cm mélyen) elültettem egy csomót, majd mikor "kikelt" levágtam. A karácsonyi búzát is megettük... úgy zölden. Kicsit fûízû, de nem lett volna szívem kidobni vagy ilyesmi. Belevágtam a levesekbe, fõzelékekbe.

Most - kedvet kapva topikból - úgy próbálkozom, hogy egy kistányérba szórtam búzát, és pici vizet öntögetek rá többször is naponta. Már kb. 2 cm-es csírái vannak, azt talán holnap leszedegetem róla, és hamm. Biztos nem túl profi módszer, de hát...

Régebben a vattás megoldást is próbáltam, de az többnyire penészedésbe torkollott.
Neked milyen módszerrel sikerült penészedni?

Amúgy halványan rémlik valami csíráztató szerkezet, de ennél többet nem tudok róla.

mikoo
 
 


Sziasztok!

Én tavaly -igaz nem étkezés miatt- vékony földrétegbe tettem búzát, és azt spricceltem vízzel, nem lett penészes. Szerintem, ha jól kiáztatjuk, akkor nem gond, ha elõtte földben csírázik, hiszen sok növényt eszünk meg a föld alól. Nem?

Egyébként mitõl bio a biomag? Mert pl. a lucernát egyébként sem permetezik, tehát nincs benne vegyszer - elvileg. És mire jó a lucerna?

Mikoo
Szoktak búzából levet préselni, de nem tudom, hogy mire jó. Tudsz errõl valamit?

Csi
 
 


Sziasztok!
Mikoo! vattán próbáltam csíráztatni és úgy lett penészes. Akkor lehet, hogy a vatta, az a fránya a hibás?
A csíráztató edényrõl már én is hallottam (olvastam vhol) és úgy rémlik, hogy elég drága volt. De ha hallanék vkitõl pozitív tapasztalatot és elmondaná, hogy miért jobb ebben csíráztatni lehet, hogy meg is venném, de addig nem, mert lehet, hogy az egyszerû locsolgatás is, amit írtál penészesedés nélkül eredményre vezet. Kipróbálom Kép

A csírát csak úgy elrágcsálod?

Csí! lehet, hogy attól bio a biomag, hogy így drágábban el lehet adni? Errõl az jutott eszembe,hogy egy másik topic-ban vki akart venni biocsirkét és elmodta, hogy a csomagolásra az volt írva (ha jól emlékszem), hogy garantáltan 50%-ban kukoricával etetett, de a másik 50 %-ról nem írtak semmit :|
Visszatérve a témára. Szombaton vettem biobúzát 500 g 105,- és bio lucernát 200 g 460.-
Tényleg! ezt a lucernát csak simán el is lehet vetni? (szabadföldre gondolok)

Lehet, hogy inkább ki kellene mennünk a rétre legelni? Kép
Hajrá a birkáknak Kép

Azért írjatok!!!! Kép Kép Kép
Phaedra
 


Phaedra!
Gyere legelni!Kép Most kérdeztem a párom, azt mondta, hogy a lucernát NEM permetezik, mégcsak nem is mûtrágyázzák, mert a gyökere nitrogént termel. A vetés évében gyomirtózzák, abban az évben viszont NEM hagyják magba menni, mert gyenge a termés, csak a köv. évben, akkor meg a gyomírtó sincs már benne szerintem... I.fokú vetõmag 960 Ft/kg.
Ja, és a biocsirkés is én voltam!
pusz
Csi
 
 


180kg lucernamag akciós áron eladó!Kép
359Ft/200g.
Csi
Ebben a jövõ!
 
 


Phaedra!

Én úgy olvastam egyszer, hogy nem földbe kell vetni hanem csíráztató tálba tenni és mindennap le kell öbliteni a csírákat, akkor nem penészedik meg. (próbálni még nem próbáltam)
Én a szójababcsírát szeretem, de egy kicsit le szoktam forrázni evés elött.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Phaedra!

Bár azt írtad nem linkeket kérsz Kép, azért megkisérlem:

csíráztatás
[url=http://www.eszemiszom.hu/Hammkonyha/2001/mar/csiraztatas.htm" TARGET="_top]http://www.eszemiszom.hu/Hammkonyha/2001/mar/csiraztatas.htm[/url]

Csíracsalogató
[url=http://www.hazipatika.com/articles?aid=20020709165127" TARGET="_top]http://www.hazipatika.com/articles?aid=20020709165127[/url]

A csírák
[url=http://www.elelmezesvezetok.hu/1999-03-12.htm" TARGET="_top]http://www.elelmezesvezetok.hu/1999-03-12.htm[/url]

Itt a csírák ideje
[url=http://www.segelyhely.hu/cikk.php?id=395" TARGET="_top]http://www.segelyhely.hu/cikk.php?id=395[/url]

41 Csírázott bab
[url=http://www.ingyennet.hu/~emi-konyha/csibab.html" TARGET="_top]http://www.ingyennet.hu/~emi-konyha/csibab.html[/url]

Étlapon a csíra
[url=http://www.diaknet.hu/cikk.php?cikk=1578" TARGET="_top]http://www.diaknet.hu/cikk.php?cikk=1578[/url]

Ránky Edit: Csírazöldség a natúrkonyhában
[url=http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/veghirl/1011/csira.html" TARGET="_top]http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/veghirl/1011/csira.html[/url]

csíráztatás
[url=http://www.vegetarianus.hu/iras.html" TARGET="_top]http://www.vegetarianus.hu/iras.html[/url]

Fórum >> Konyhaasztal >> Csíráztatás
[url=http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9062106&uq=3" TARGET="_top]http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9062106&uq=3[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Búzafûlé:

Nagy László Zoltán: Búzafûlé - "Isten Mannája"
[url=http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/veghirl/23/buzafu.html" TARGET="_top]http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/veghirl/23/buzafu.html[/url]

Igyunk csak tiszta vizet!
[url=http://www.elelmezesvezetok.hu/1998-06-15.htm" TARGET="_top]http://www.elelmezesvezetok.hu/1998-06-15.htm[/url]

Zöldbúza, a bélseprû 1
[url=http://rtlroadshow.hu/eletmodi/egeszseg/nyomtathato.php?id=030167977" TARGET="_top]http://rtlroadshow.hu/eletmodi/egeszseg/nyomtathato.php?id=030167977[/url]

Zöldbúza, a bélseprû 2
[url=http://www.sexisearchparty.com/hun/egeszseg-eletmod/cikkek/20030128buza.htm" TARGET="_top]http://www.sexisearchparty.com/hun/egeszseg-eletmod/cikkek/20030128buza.htm[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga Kép
 


Nahát. Kép Most aztán csíráztatásra fel!

Amúgy azt terveztem, hogy összevágom, és vajaskenyérre szórom.

Biomag: csak annyit tudok hozzátenni, hogy állítólag ami nem bio, az kis sem kel...

mikoo
 
 


Sziasztok!
Csí! Kép
Bigacsiga! A földbe vetést nem a csíráztatás miatt kérdeztem. Hanem arra gondoltam, hogy zöld valójában is megkóstólnám. Vagy úgy nem jó?
Miért forrázod le?

Mikoo! Joghurtban már ettél? Azért kérdezem, mert amit lehet kapni zacskóban (búzacsíra), az jó joghurtban. Gondolom, hogy akkor a friss csíra is jó, vagy nem? Én nem tudom, azért kérdezem! Kép

Phaedra
 


Phaedra!

Azért forrázom le, mert a szójababcsíra olyan kemény rastogos nyersen, leforrázva meg meglágyul és jobban élvezhetõ.
A kínai konyhában van olyan kajcsi amikor melegen tálalják a babcsírát.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok,
én is szoktam, évek óta, különféle ázsiai kajákat csinálok belõle. Nekem csíráztató tálam van (négy szintes, a legalsóba csorog a víz, a fölötte levõ 3 szintben vannak a magok, azoknak az alja lyukas, ígíy lecsorog a víz.Naponta néhányszor meglocsolom).
Vigyázzatok, mert nem szabad vetõmagot csíráztatni, hanem csak kifejezetten csíráztatásra (étkezésre) valót! Apukám mondta, hogy a vetõmagok csévéz(tet)ve vannak, ezért nem lehet megenni. (Bármit jelent is a csévézés - szvsz valami vegyszerrel kezelik).
Van egy külön kis füzetkém a csíráztatásról, de én csak szójababot meg mungóbabot szoktam csíráztatni. Nyami :o))) Imádom a csírás palacsintát...
Zsóka

Zsóka
 
 


Zsóka!

Ez a tál olyasmi, mint a pároló? Tudod, az a két szintes...
Hol vetted, és mennyiért? Mi az a mungóbab?
És hol szerzed be a magokat, amit csíráztatsz?

A csávázás egyébként hõkezelést jelent,aminek a jelentõsége az, hogy az ebbõl vetett terményt nem lehet ismét elvetni. A vegyszeres kezelés, az más, de az is fel van tüntetve a csomagoláson. Én sem azt mondtam, hogy ilyet kell enni, csak én a "BIO" szó jelentését kérdõjeleztem meg, szerintem nálunk nem mindig jelenti azt, amit kéne.Kép

Hol vetted a füzetedet? Milyen a csírás palacsinta?
Több kérdésem nincs!Kép
Csi
 
 


Sziasztok!
Zsóka!
Ugyanezeket szetettem volna kérdezni, mint Csí Kép
Phaedra
 


Hali,
na, miután elküldtem, ugrott be, hogy nem csévéztetés, hanem csáváztatás Kép

Na akkor jön az én kérdésem, hogy milyen az a pároló? Kép
Én a barátnõmtõl kaptam a tálat, a füzettel együtt, gondoltam, vmi bioboltban vette. A füzetben mindefélé mag le van írva, hogy mire jó, miért jó, de igazán nem mélyedtem el benne Kép.

Magok: én a Vámház krt-i csarnok alagsorában levõ Ázsia boltban vettem, ill. most már anyukám ültetett szójababot, azt fogom csíráztatni. A mungóbabnak a szójához képest elég vékonyka csírája van, kicsit kesernyésebb is.
Arra vigyázni kell, hogy csak addig csírázzon, míg levélkék meg nem jelennek rajta, mert akkor már nem jó (vmi olyan anyag termelõdik benne, ami miatt nem szabad megenni - de elõkotrom a füzetet holnapra, ígérem Kép).

Csírás palacsinta: pici olajban megpárolni a csírákat (csak azért, hogy ne legyenek olyan kesernyések), és felvert tojást hozzáüztni, amolyan csírás omlett vagy rántotta lesz belõle. Ezt beletölteni a palacsintába, és elméletileg halszósszal kell leönteni (Ázsia bolt), ami só helyett van. Büdös, mint a fene (mármint a hallé), de fini Kép. Eredeti vietnami recept (az elsõ férjem vietnami volt Kép).
üdv
Zsóka

Zsóka
 
 


[url=http://nyitottkert.hu" TARGET="_top]http://nyitottkert.hu[/url]
Ez a lap a biokertészkedéssel foglalkozik Kép
Csi
 
 


Sziasztok!

Én szoktam csíráztatni, nekem is az a bizonyos csíráztató tálam van (ha jól emlékszem, Csivitál a fantázianeve), és egy idõben adták mellé a füzetet is, mostanában már nem. Én pár éve (ha jól emlékszem, 4 éve) vettem 300 Ft körüli áron (füzet nélkül). A füzetet könyvtárból kölcsönöztem és lefénymásoltam (Ránky Edit: Csírazöldség a natúrkonyhában. Ez egy sorozat része, az van ráírva az elejére, hogy számozatlan biofüzet, A/5-ös formátumú). Szerintem elég jól leírja a csíráztatás módszerét, egy csomó magról is jó leírása van, vannak benne receptek is.
Búzát és lucernát szoktam csíráztatni, a lucernát jobban szeretem. Én barna rizshez szoktam keverni a csírákat vagy vajas kenyérre szórva is finom. A kislányom csak vajas kenyérrel eszi meg vagy csak úgy, magában. Egy idõben próbálkoztam a zsázsával is, de ahhoz nincs elég türelmem. A hagymacsíra is nagyon finom, de sehol sem kaptam bio hagymamagot, így azt csak csíra formájában vettem.

Bocs, hogy kicsit hosszú lettem, de ha még jártok erre, én is szívesen vennék ötleteket a felhasználásra.

Sziasztok!
Toffifee
 


Toffifee!
A hagymacsíra az nem u.a., mint az újhagyma-növendék? Én ma láttam a zöldségesnél icuri-picuri hagymát, duggatni valót, ha azt elteszem, akkor abból lesz a hagyma-csíra?
A búzát, és a lucernát hány napos korában fogyasztjátok? Mikor a legfinomabb?

Csi
 
 


Csi
Nem ugyanaz, a növénykéken látszott, hogy magból nõttek ki. Az, ami abból a dughagymából nõ ki, vastagabb lesz, ezek nagyon vékony szálacskák voltak.
A búzát én úgy szeretem, amikor a csíra kb. 2 mm és 2 cm közötti, amikor kisebb, akkor édesebb az íze. Ekkora csíra kb. 2-5(-6) nap alatt nõ. Lehet belõle "füvet" is növeszteni, én azt annyira nem szeretem, vajas kenyérrel az is finom, én a petrezselymzöldet szeretem erre a célra és a lucernacsírát.
A lucernacsírát kb. 3-4 cm-esen jó enni, ha jól emlékszem, kb. 4-5 naposan lesz akkora.
Az, hogy melyik csíra mikor a legfinomabb? Szerintem egyéni. Én a fenti méreteket ajánlom kipróbálásra.

A búzát (és minden csíráztatni kívánt magot) ki kell válogatni csíráztatás elõtt, a törött, sérült szemek nem csíráznak, csak penészednek, elrontják a többit. A lucernát nem lehet így kiválogatni, én a felül úszó részt le szoktam önteni, amikor beáztatom.

Kérdezz nyugodtan, ha tudok, válaszolok. (Igaz, elõfordulhat, hogy nem azonnal, mert mostanában szülni fogok)

Toffifee
 


ToffifeeKép
Rendben, ezt az indokot elfogadjuk igazot távollétnekKép

Most még azt kérdezném, hogy hol vásárolod a magokat?
És mennyi idõre áztatod be?

Ha hagymamagot veszek, olyat, amit vetõmagnak árulnak, az nem jó? Hiszen azt is étkezésre szántak, tehát szerintem az sem vegyszeres -- elvileg. Hol veszed a hagymacsírát? Az nem nagyon romlékony?

Csi
 
 


Csi
Köszi, hogy elfogadjátok, még nem tudom, mikor sikerül a produkcióóóóóKép

Én bioboltban szoktam venni, abban jobban megbízok. Egyébként elég nagy mennyiségû csírát lehet csinálni egy-egy zacskónyiból, nagyon keveset kell egyszerre csíráztatni.

Az áztatás nem kötelezõ, el is hagyható, de jelentõsen lecsökkenti a csírázás idõtartamát, ezt most úgy értem, hogy kevesebb idõ alatt lehet ugyanolyan nagyságú csírát nevelni elõre áztatott magokból. Az áztatás ideje magonként eltérõ, pl.a búzát 12 órát, a lucernát 4-6 órát ajánlott áztatni, de ha nem jön össze, én nem szoktam ennyi ideig. És nagyon fontos, hogy a magokat naponta kétszer le kell öblíteni, és biztosítani kell nekik a páradús környezetet, mert különben kiszáradnak és akkor lehet elölrõl kezdeni.

Én nem mertem hagyma vetõmagot venni, mert nem tudom, van-e kezelve valamivel, de biztosan be lehet szerezni bioboltból, csak én nem találtam. Majd ráveszem egyszer magam az utánajárásra.

Szegeden kezdtem a "csíraevést", utána a III. kerületben vettem egy bioboltban a csírákat, kis mûanyag dobozban árulják, hûtõben kell tartani. Aki szeretne ilyeneket enni, jobb egy-két félét megkóstolni, mint rögtön belevágni. Most jutott eszembe, régebben csináltam lencsecsírát is, az is nagyon finom (azt csak addig kell áztatni, amíg kétszeresére nem duzzad, kb. 1 cm-es csíra finom).

Bocs, ha zavaros voltam, remélem, érthetõ.
Toffifee
 


45 Csirázott búza, árpa, vagy rozs
[url=http://www.ingyennet.hu/~emi-konyha/csibuz.html" TARGET="_top]http://www.ingyennet.hu/~emi-konyha/csibuz.html[/url]

41 Csírázott bab
[url=http://www.ingyennet.hu/~emi-konyha/csibab.html" TARGET="_top]http://www.ingyennet.hu/~emi-konyha/csibab.html[/url]

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Jól kihalt ez a topik, igaz, most nincs is itt a "csíraevés" idejeKépKép

Akit érdekel, a Bioszigetben láttam kb. 15-féle magot csíráztatáshoz, nem csak "alap" magokat (búza, árpa, rozs, zab), hanem pl. mungóbabot is. Azt viszont nem néztem, csíráztató tálat árulnak-e, mert Natur Vega-mix-ért mentem és a gyerek úgy ordított a kocsiban, hogy inkább nem nézelõdtem sokáig. Majd legközelebb.

Toffifee
 


Csíráztató tál 579 Ft.

Toffifee
 


Csak én csíráztatok egyedül? Kép

Már 1 centis a lucernámKép

Toffifee
 


Toffifee,
a csíráztatott búza magját nem szokták megenni? (gyönyörű a kisfiad! Kép)

Virág
Virág
 


Jaj, de jó, hogy mondod, tegnap kellett volna beáztatnom a magot, Lucakor, de most mindjárt neki is látok! Kép
Kíváncsi
 


Nálunk mungóbab csirázik éppen (alias szójacsíra). Nekünk jobban bevált, mint a búza, ezt mindenki szereti. A búzát nehéz "eltalálni", hogy ne csirázzon túl, de már édes legyen.
Tavasszal sok lucernát ettünk mi is. Kép
szilvi
 


MegnyugodtamKépKép

Virág
Én mindenestől megeszem a búzát, mondjuk én még "kiskorában" szeretemKép
Kisfiam nevében is kösziKép

Szilvi
Nekem a lucernacsíra a kedvencemKép
Mungóbabot még nem próbáltam, a lucernát a lányom is szereti (a búzát is)

Toffifee
 


Köszi, kipróbálom! Kép

Virág
Virág
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet:

 

cron