Sziasztok, csak most talaltam ide, de nagyon jo kis topik.
Az olivaolajrol oszlatnek el par tevhitet. Az olajbogyot leszuretelik, ledaraljak es kipreselik. Az elso preselesbol kijovo olaj az ugynevezett extraszuz, extravergine, extra virgin. A visszamaradt pepet meg parszor ledaraljak, ez a sima olivaolaj. A meg tovabbi daralasokkor vegyszert is adnak a pephez, hogy a maradek olajtartalmat is kiadja, ezt hivjak salsa olajnak. Az extraszuz olajbol SEMMI mereganyag nem szabadul ki, az a legtisztabb, legjobb minoseg es persze a legdragabb is. Csecsemoknek is adhato. Barmilyen celra jol hasznalhato, suteshez, fozeshez, nyersen. Magas hofokon is jobban viselkedik, stabilabb mint a napraforgo vagy egyeb sima etolaj. A sima olivaolaj suteshez, fozeshez hasznalhato, nyersen nem annyira finom, de szerintem meg mindig jobb mint pl a repce
. A salsa olaj viszont Olaszo-ban csak allati takarmanyozasra hasznalt, otthon sajnos lattam boltban is, alig valamivel olcsobban mint az extraszuz olajat.
Na kb. ennyit erdemes tudni az olivaolajrol.