Áfonya!
Az enyém az nem büdös, de nem is gél, hanem paszta. Az akrillal megegyező színekben kapható.
Jó az üveg
És hol a parafás? Tegnap megint szemeztem a parafás-tapétás-fóliával, -vagy mi a szösz-, de nem tudom, hogy mit csinálnék a menet alatti homorú résszel. Majd meglátom.
Kata!
Háztartási boltokban kapható az Aquacolor festékszínező, ami önmagában is használható festékként. 125ml színtől függően 300-480 Ft körül van.Ez vizes alapú, vízállóra száradó festék, éppúgy, mint az akrilok. Érdemes abból megvenni az alapszíneket, mert jóval olcsóbbak, mint a hobbi- vagy művészfestékek. Ha szerzel valahonnan festésből megmaradt diszperzitet, akkor azt is nagyon jól lehet használni, abba is lehet akrilt, vagy Aquacolort tenni. Nálam bébiételes üvegekben figyelnek a bekevert színek
Tempera--van egy kötőanyag, a plextol, amit szobrászok használnak a restauráláskor gipsz esetében, és vannak plextollal festett képek is. Ez egy olyan kötőanyag, amit ha összekeversz a temperával, akkor a temperának olyan tulajdonságai lesznek, mint az akrilnak, vízálló, és időjárásálló lesz, így szabadtéri cuccokra is lehet használni. Egy gond van vele, hogy nincsen benne tartósítószer, és így csak annyi festéket lehet kikeverni, amennyit hamarosan elhasznál az ember, mert megpenészedik. Viszont plextollal el lehet használni az otthoni temperakészletet, és mivel a tempera némileg olcsóbb, mint az akril, így szép színpaletta is elkészíthető. A plextolt MŰVÉSZELLÁTÓK forgalmazzág, ~300Ft. Egy vegyész azt mondta, hogy ha a temperát plextollal keverik, akkor nem lesz olyan határozott színű, hanem kissé lazúrosabb lesz.
Sokáig örültem, hogy én találtam fel ezt a spanyolviaszt, de a minap beleolvastam egy másik fórumba, és ott is ismerik
Hungarocell--ha az a vékony, akkor sniccerrel, vagy éles késsel lehet(?) vágni, de két vágás után nem lesz olyan szép a széle, mert kiveszi az összes eszköz élét. Ha van olyan helyed, ahol nyugodtan szemetelhetsz, akkorfűrészelni is lehet, de attól a perctől kezdve mindenhova oda fog ragadni a lehullott törmelék, és soha többet nem lehet levakarni az elektrosztatikus feltöltődés miatt
.Jól ragasztható tap.raggal is, de oldószeres festék, és ragasztó NEM használható!
Egyébként dec.ragból van fényes, matt, selyemfényű, színes, irrizáló......
Dodus!
Egy pici keverőtálkába vegyél ki használat előtt a ragasztóból, és adjál hozzá egy kis vizet, akkor híg lesz, de nem hígítod túl az egész flaskát, mint én
Egyébként én is tájképgyűjtő vagyok!!! Meg kert, meg fák-növények, meg.....meg házak! Házak minden mennyiségben, és minden anyagból!
Zsuzsa!(Santa
)
Kaptam zsanért!!!!
Szerintem minden dec.rag vízzel hígítható, mert vizes alapúak...nem?
Itt még nincsenek karácsonyos szalvéták
Jamina!
Fűrésszel vágod? Én most felhagytam vele a thermofűrészem érkezéséig...
Anyapoc!
Ezért kérdeztem a Pálmafix-et, mert emlékeim szerint is kicsit "erős" a szalvétázáshoz. Vagy én vagyok lassú
.
Timi!
Mindkettőre válaszolok
Ragasztó--úgy, ahogy a flaskában van, de a felső rétegnél lehet kicsit hígítani. A felső réteg védi a szalvétát, és szép fényt ad a képnek.Ráadásul a felső réteg felvitelekor ázik át a szalvéta annyira, hogy teljesen belesimuljon az alapba. A szalvétát valahogy oda kell paszírozni az alaphoz, de ha ezt száraz ecsettel-szivaccsal teszed, akkor feltépi a szalvétát. Ha az alsó réteget kicsit hagyod megszikkadni, akkor könnyebb a szalvétát ráhelyezni, kevésbé lesz gyűrött, bár én van, hogy direkt gyűröm. Ha a szalvéta megszáradt, akkor lehet kifesteni a keretet, de akár előtte is, ez mindegy. Az is szép, egységes hatást ad, ha nem csak a szalvétás, hanem a készre festett keretet átkened a ragasztóval, mit egy kicsit felvizeztél. De csak egy kicsit, mert különben elázik a szalvéta.
Nálam egyébként tegnap totális technikai csőd állt be, mert a dekopírom csapágyas lett, a vágókorongom eltörött, a gérvágóm bazinagy fűrészlapját meg sikeresen eltompította az Ytong, amiből a minap téglácskákat készítettem... Most egy hétig szervizelhetem őket
NAGYON FONTOS!!!
Két különböző gyártó ragasztóját nem szabad keverni, mert betúrósodik. Erre tegnap jöttem rá, amikor a Kreatív rag.ja találkozott a Deka ragasztójával...Rettenet volt
!
Alkotásra fel!
Sziasztok!
Csi