Csi!
Ugyan úgy mint a száraz/fejtett bablevest.
Lencse leves:
Én a zölsdéges formát szoktam fõzni. Mi nem mindenbe szeretjük a füstöltet így csak füstölt hús és lé nélkül.
Több féle módon lehet kiindulni.
Lehet a boltba venni elõfözött lencsét, abból gyorsabban elkészül. Lehet hagyományos lencsébõl. Mindenesetre ezt ki kell válogatni és meg kell mosni. Be lehet áztatni egy egész éjszakára, egy-két órára, de áztatás nélkül is neki lehet állni. Amióta gyerekeim vannak én felteszem vizbe fõni a lencsét és kb. öt perc fõzés után leöntöm a levét és egy új tiszta vizbe folytatom a fõzést. (Azért csinálom így, hogy ne bántsák a gyerekeket a szelek.)
Egy fél óra fõzés után bezöldségezem, sárgarépa, fehérrépa, zeller gumó. Fûszerek, petrezselemlevél, zellerlevél, vöröshagyma, fokhagyma, 1 paradicsom,1/2 paprika, só, babérlevél.
Újjabb fél óra múlva vékony rántással berántom.
2 e.kanál olaj, 1 e.kanál liszt, pirosparika.
Tésztának külön csipetkét szoktam hozzá kifõzni.
Lehet úgy is csinálni, hogy a megfõzõtt "csülök" levében fõzõd meg. A csülköt kicsontozod és felkocázod majd a húst visszateszed a levesbe.
A rántást lehet fokhagymásra is csinálni.
Van aki ecetet tesz bele tálaláskor, van aki egy kanál tejföllel bolndítja.
Erre is igaz ahán ház annyi szokás.
bigacsiga Kata