Norci!
Jó is hogy kérted a mézes receptemet, mert mostmár nem az a recept van a zacskón, amit én eredetileg csináltam. De mivel az nekem bevált, még mindig azt csinálom. Ha valaki kipróbálja az újat, amibe rozsliszt is kell, akkor írja meg hogy vált be!
Íme, idemásoltam a régi Kotányis zacskóról a receptet:
500 g finomliszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 350g méz, 80g cukrozott Citromhéj vagy Kotányi citromhéj, 80g cukrozott narancshéj vagy Kotányi Narancshéj, 4 ek. olaj, dió vagy mandula, 1 csomag Kotányi Mézessütemény fûszerkeverék. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és a Kotányi Mézessütemény fûszerkeverékkel. 2 tojást a mézzel keverjünk habosra keverõgép segítségével. Keverjük össze a mézes tojásokat a liszttel, a finomra vágott narancs- és citromhéjjal, olajjal és 3 ek. vízzel, dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk 1 órát pihenni. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákat. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire, kenjük be a tetejüket tojással és díszítsük dióval vagy mandulával. 180 fokon süssük aranysárgára. Jól záródó dobozban tároljuk.
Mint már fent említettem, én nem teszem bele az egész zacskó fûszerkeveréket, mert nagyon erõs, csak kb. a 3/4-ét. Meg van amikor kihagytam a citrom és nrancshéjat, nem volt idõm vele bíbelõdni, de így is jó lett. (Én magam csinálom a citrom és narancshéjat is.)
Ne feledjétek, ne tegyétek túl közet õket egymáshoz sütéskor, mert megnõnek és összeérnek!
Jó sütkérezést!
Leone