Fú,Jubi,ez aztán a kaja
Egy -pár karácsonyi bevált sütirecept:
Mézeskalács:
-3 egész tojást 3 evőkanál mézzel jó habosra keverünk,robotgéppel.
-50 dkg lisztbe belekeverünk egy teáskanál szódabikarbónát, egy fél csomag mézeskalács fűszerkeveréket s 25 dkg porcukrot,majd a mézes tojásos keverékkel jól összegyúrjuk.Jó ha egy éjszakát pihizik.
-Kinyújtjuk, mindenféle formával kiszúrjuk.180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.Mikor kiveszük a sütőből azonnal megkenjük tojássárgájával,így szép fényes lesz.Ha kihült megdíszithetjük fehér mázzal,amit egy tojás fehérje és 10 dkg porcukor sűrű krémjéből kapunk.
Rákóczi túros:
-40dkg liszt
-20 dkg ráma
-15 dkg porcuki
-3 tojás sárgája
-egy teáskanál szódabikarbóna por
egy órát pihentetni hűtőben.
Átgyurva,egy közepes tepsibe téve megsütjük.
Ha megsült a tészta,mehet rá a töltelék:
-fél kiló turó
-2 tojás sárgája
-15 dkg cuki
-2 evőkanál búzadara összekeverve.
Majd erre a hab:
-az 5 tojás fehérjét kemény habbá verjük 15 dkg cukorral,majd a végén tovább verjük a cukorsziruppal,fontos!
Cukorszirup:10 dkg cukrot annyi vizzel felönteni egy kis edénybe hogy éppen el lepje,majd gáz felett megvárni míg sűrűn gyönygözni kezd ,ha megvan s kihült mehet a felvert habhoz.
A végén az egészet visszatesszük a sütőbe,alacsony hőfokon,míg meg nem szárad a hab.
Linda