Sziasztok!
Itt a mézeskalács házikó leírása, amiböl én szerdán 8 db-ot csináltam! Isteni illatot árasztanak, és tényleg egyszerü! (képzelhetitek, ha 8-at csináltam, és más dolgom is volt)
A tészta
jó elözö nap megcsinálni és hütöbe tenni, de nem feltétlenül szükséges)
10dkg margarin
1 tojás
7,5dkg cukor
kb 1,5 deci méz
30dkg liszt
1teáskanál(tk)étkezési szóda (szódabikarbonát)
1 tk fahéj
1 tk gyömbér
1 tk szegfüszeg
esetleg mézeskalácsfüszer, narancshéj
A ház falai
összesen 3 kartonsablon az egész!)
oldalfal: 6x12cm téglalap, 2db kell/ház
tetö: 10x15cm, 2 db
"homolkzati fal" 2db, ez olyan, mint egy téglalapon egy háromszög, ez tartja a tetöt: alsó része 9cm, két oldalfala 6-6 centi, a rajta levö háromszög szárai meg 9.5centisek, ebböl is 2db -ot kell kisütni.
A ház falaira vágjatok ablakot, meg egy ajtót. Én a négy falból kettöre szoktam, de csak a tepsiben, különben eldeformálódik mikor a gyúródeszkáról leszedem.
Az összeállított tésztát kb 3 mm-esre kell nyújtani, a sablont körülvágni, kisütni (vigyázat, gyorsan sül!) a kisült falakat a tepsiben kell hagyni kihülni, hogy jól megkeményedjenek. Amikor már teljesen kihült, akkor érdemes összeállítani. Én az összeállításhoz olvasztott cukrot használok, az nagyon jól tart, viszont nem gyerekek kezébe való!!! Rendesen éget, vigyázni kell vele, viszont megéri a fáradtságot! Kis lábasban felolvasztok cukrot, víz nélkül, és kanál segítségével azt használom ragasztónak. Pár másodperc alatt stabilan összefogja a házikót. Az összeragasztásnál általában a 4 falat ragasztom össze, aztán illeszem rájuk a tetöt. Egy ház összeállítása max. 5 perc, szóval tényleg nem nagy dolog! Amíg ti cukroztok, a gyerekek cukormázazhatnak kis fenyöfákat& más mézeskalácsdíszeket! Érdemes egy ház alá való darabot külön egyben kisütni, arra tudjátok a házat állítani. A díszítéshes 2 tojásfehérjét felverek, és porcukrot keverek hozzá hogy még éppen ne folyós massza legyen. Ezzel dekorálom, a tetejére jó sok apró színes cukrot kell tenni, akkor nagyon édes. A cukormassza száradása kb. 1 nap. Nálunk az egész lakásban tuti mézeskalács illat van!
Bonyolultnak hangzik, de tök egyszerü!!! Ha valami nem világos, csak írjatok bátran, olyan nehéz rajz nélkül elmagyarázni!
Kellemes Advent-vasárnapot mindenkinek!
Adri