Sziasztok!
Jól esett olvasni, hogy nem vagyok egyedül.... Először is, mindannyiunknak jobbulást kívánok és mielőbbi boldog áldott állapotot!
Én 7 hetes terhes vagyok, átlépve a 8. hétbe. A tüneteim már a 4. héten kezdődtek, ami ugye korai, dehát így alakult. Terveztük a babát, kb.rögtön össze is jött és sikerült egy hugyúti fertőzéssel indítanom, ezért is csináltam gyorsan tesztet, hogy ha antibiotikumot írnak fel, rögtön tudjak szólni az állapotomról. Had ne mondjam kb. kiröhögtek az orvosok, hogy ez még nagyon korai, de a teszt pozitív lett, amit megerősített az azonnali gyorslabor is. Szóval egy kétnapos antibiotikummal kezdődött minden...
Ezt követték az erős alhasi feszítések, görcs szerű érzések, később a mell feszülések és érzékenység, a hulla fáradtság, illetve a villám hányingerek. Ez az elején még "teljesen jó volt", mert nagyon hirtelen jöttek, de ugyanolyan hirtelen el is tűntek és nem olyan igazi hányingerek voltak, inkább csak afféle előállapota. Aztán 1-2 hét után ezek eltűntek és felváltotta őket a nagyon hirtelen rámtörő farkaséhségek, az a fajta, amikor azt érzed, hogy konkrétan lyukas a gyomrod és ezt többnyire hányinger is kísérte. Ez teljesen független volt attól, hogy mikor ettem. Reggel elég erősek voltak, így tettem kekszet az ágy mellé és ébredéskor, nagyon lassan "elszopogattam" 1-2 kekszet, ami enyhítette a hányingert és ezt a kínzó éhséget. Persze napközben és este is ugyanígy megvolt ez (este szintén erősebben). Sokszor a banán is segített, de mindig csak lassan fogyasztva. A vizet is kortyolgatva ittam, mert attól is hányingerem lett. Na és most meg ott tartok, hogy 4-5 napja elkeztem büfögni, most már a savam is jön egész nap, pedig soha nem volt semmi ilyen problémám. Eddig is igyekeztem többször enni egy nap, de tegnap és ma annyira jött a savam, hogy holnaptól ki fogom próbálni, hogy inkább eszem óránként pár falatot, mindig adva valamit a gyomromnak, de megpróbálok nem enni normál adagokat, mert úgy érzem ez segítene. És sok mindenről le kell mondanom emellett, mint fűszerezés, néhány zöldség pl.paprika , narancslé, stb. Azt hiszem főtt répával és krumplival próbálkozom először, rizzsel..tehát a gyomorkímélő "gyógyételekkel". Egyébként nem kávézom, szénsavas italokat sem iszom (sosem ittam), egyedül a narancslé volt, amiből ittam naponta 1 pohárral az orvos javaslatára, ezzel kell bevennem a vasat, de amióta savam van,csak vizet iszom és ha megkívánom a tejet, akkor azt. A fáradtság és a "nincs erőm, kedvem semmihez" nálam is van, néha olyan hulla vagyok , hogy csak aludnék egész nap. Mozogni meg aztán végképp nem tudok ilyen állapotban. Pedig tudom, hogy azt is kéne. Megpróbáltam háromszor, kétszer rosszul lettem. Akkor várok és kész. Zavar ez a tesze-tosza állapot, de próbálom elfogadni, hogy most ez van és segíteni magamon ahogy tudok, nem pedig befordulni, vagy idegeskedni azon, hogy nem vagyok jól. Szerencsére a férjem sokat segít és szoktunk beszélni a picivel is, hogy örülünk neki és hogy büszkék vagyunk rá, hogy ilyen ügyesen fejlődik.
Persze ebben az állapotomban azért kétségeim vannak afelől, hogy tényleg megadok-e neki mindent, amire szüksége van... de igyekszem. Azért vannak néha nagyon kellemes napjaim is, remélem nektek is! De jó érzés leírni ezeket, főleg, hogy a páromon kívül senkivel nem tudom megosztani az érzéseimet és még 5 hetet kell várni, hogy végre felvállalhassuk, hogy miért vagyok ennyire "lusta", összejöveteleken miért nem iszok alkoholt, miért nem eszek bizonyos dolgokat...amúgy engem ezek viselnek meg lelkileg, hogy néha hazudnom kell, hogy a 12. hétig ki ne derüljön. Néha azt kívánom, bárcsak hánynék egy jó nagyot és vége lenne ezeknek a tüneteknek..de eddig nem hánytam és semmi nem garancia, hogy akkor vége lenne..
Búcsúzóul Dr. Czeizel Endre szavaival bíztatnék mindenkit:
" Amerikai kutatások igazolták, hogy akinek erős az émelygése, hányingere, ritkább a magzatveszteség. Ritkább a spontán vetélés. Büszke vagyok rá, mert a mi kutatásaink igazolták, hogy akinek ilyen émelygés hányingere van, ritkább a kora születés és képzeljék, még a fejlődési rendellenességek is 30%-kal ritkábban fordulnak elő. " :)