Sziasztok!
Én nem próbáltam, csak leírtam
"Híres Erdélyi vegetárius étel a ZAKUSZKA receptje.
Elõre elmondom, hogy csakis az fogjon hozzá, akinek van legalább egy napja arra, hogy télen igen finom - májkrémhez hasonló - de teljesen növényi étele legyen. Ám ha valaki könnyen hozzájut pritaminpaprikához, annak igencsak megkönnyíti a téli reggelizést, az így eltett zakuszka.
Alap zakuszka
Kell hozzá: Bab (nagy szemû vagy fejtett bab) Pritamin paprika, fehér paprika, paradicsom, étolaj, és fûszer tetszés szerint.
Tetszés szerinti mennyiségû babot egy külön edénybe tegyünk fel fõni. A pritaminpaprikát, és a fehér paprikát húsdarálóval darájuk össze, majd egy kevés paradicsommal egy igen nagy lábosban tegyük fel fõni. A kellemetlen az, hogy az étel készítése szinte állandó keverést igényel. Lassú tûzön fõzzük.
Amikor a paradicsomos levét elfõtte, akkor utána már csak olajjal engedjük fel, hogy mindig egy kicsi olaj legyen a tetején. Amikor már kezd krémszerûvé válni, akkor daráljuk meg a fõtt babot, és azt is keverjük bele. Olajjal felöntve, amikor az elpárolog, mindig utána kell önteni.
Amikor jó alaposan krémszerûvé válik, akkor lesz kész kb. 5-6 óra. Ha ügyes vagy akkor közben egyszer kétszer áthajthatod a masszát paradicsom-paszirozón, és így gyorsabban fõ.
A fûszerezése tetszõleges, de fontos a babérlevél megléte 10-15 levél az egész lábosban, ám a mi gyakorlatunk szerint érdemes, egy-két gulyásleves kockával és vegetával is megbolondítani.
Készítsünk elõ zárfedeles, de kicsi üvegeket. Ehhez a legjobb a Nescafés üveg. Elegendõ is egy adaghoz. Merjük bele a masszát, de mindig úgy, hogy egy kis olaj a tetejét ellepje. A lezárás után az üvegeket dunsztolni kell, de nem kell hozzá semmilyen tartósító szer. Körülbelül egy hónap múlva fogyasztható, általában kenyérre kenve.
Dúsított zakuszka
Az elõzõ masszát ki lehet egészíteni padlizsánnal is. Ám a padlizsánt nem egyszerû elkészíteni, ugyanis sütni kell. Egy vaslapon gáztûzhelyen ezt meg lehet tenni, ám legjobb ha a kertben egy nyílt tüzet csinálunk, és arra teszünk egy vaslapot. A padlizsánt a vaslapra tesszük, majd minden oldalán addig sütjük, míg szenessé nem válik a héja. Az sem baj, ha a leve kifröccsen. Minden oldalon meg kell sütni. Ezután az összeégett növényt tegyük vízbe, majd az égett részét kézzel hámozzuk le. Ha jól sütöttük meg, akkor nem lesz nehéz. A magját nem kell eltávolítani. Ezt a padlizsánt húst kell beledarálni a masszába. Ezt esetlen napokkal hamarabb is el lehet készíteni. Hûtõben tárolandó.
A legfinomabb zakuszkát asztalra szoktuk készíteni. Ez annyiban egészük ki, hogy egy apró szemû babot is fõzünk, de ezt nem daráljuk meg, valamint hosszú csíkokra vágott laskagombával (vagy aki teli van manival a vargányával) dúsítjuk, és ezt sem daráljuk össze. Ezeket nagyobb üvegekbe tesszük, de összefõzzük az alapmasszával.
A zakuszkát minden Erdélyi család más-más módszerrel készíti.
Igencsak megéri a pancsolás, hiszen télire, a gyermekeknek igen finom húsmentes, és nagyon egészséges, és ha jól vásárolunk olcsó ételt készíthetünk.
Bármennyire is furcsa a zakuszka nem román vagy magyar, hanem örmény étel.
Éppen ezért ha tehetitek sohase felejtsétek ki a tárkonyt is belõle."
forrás:
www.katolikus.hu/plebania/konyha/zakuszka.htm