Sziasztok Lányok!
Klassz ez a topic, nagyon "szimpatikus" recepteket találtam!
(Bár az is igaz, hogy némelyik nem is olyan gyors és hétköznapi, mint ahogyan azt a topic címe sejteti!)
Ha jól láttam, valaki kefíres süti receptet kért, de nem írtatok még neki. Íme a
www.webcuki.hu oldalon található verzió (nekem nagyon bejött - mármint a süti, de a weboldalt is csak ajánlani tudom mindenkinek). A hozzávalókat a kefírespohárral kell kimérni, ami jelentõsen felgyorsítja az elkészítést.(Itt talán érdemes figyelni arra, hogy lehetõleg ne egy lecsökkentett mennyiségû kefírt/joghurtot vegyünk pl. Danont, hanem 2 dl-est.)
Kefíres sütemény
1 pohár kefír/natúr joghurt
2 tojás
1/2 pohár cukor
3/4 pohár olaj
2 pohár liszt
1 cs. sütõpor
Mindezt robotgéppel simára kell keverni, kivajazott tepsibe tenni, a tetejére valami finomat szórni (befõtt, darabolt gyümölcs, csoki, dió, stb.) (Én egy kicsit lenyomom, mert volt olyan, hogy nem húzódott le eléggé a meggy és emiatt kicsit megpirult. Egy picivel kevesebb olaj és sütõpor is elegendõ szerintem, de egy próbát így is megér, mert valószínû, hogy ez függ attól is, hogy kinek mennyire jó a sütõje, és ezt ki kell tapasztalni.) 180 fokon tûpróbáig sütöm, a teteje szép piros lesz, és elválik a tepsi falától.
Egy újságban találtam a következõ pogácsa receptet (Juli suli rovat), ami a hozzávalók szempontjából elég igénytelen, mégis finom sós süti.
Csóró pogácsa
1 ek ecet
6 ek víz
30 dkg finomliszt
25 dkg Rama
1 kiskanál só
A lisztet és a margarint el kell morzsolni, majd összegyúrni a sóval és az ecetes vízzel. Fóliába csomagolva hûtõben kell pihenteni néhány órán át. Ezután ujjnyi vastagra kell nyújtani és 3 cm-es pogácsaszaggatóval (minél apróbb annál jobb) kisszaggatni, tojással megkenni (esetleg reszelt sajt is mehet rá, de ez nem fontos), majd elõmelegített sütõben közepes lángon 25-30 percig sütni. (Ellenõrzésképpen érdemes kettétörni egyet.)
A nyers tészta lefagyasztható, ezt hûtõben érdemes kiengedni. (Ezt még nem próbáltam, mert nem vagyok annyira gondos háziasszony, hogy elõre dolgozzak, pedig megérné.)
Azt hiszem, ezek nagyon egyszerû receptek, jó próbálgatást mindenkinek!
Beigli