Kezeket fel!
J. Itten féle szinelméletbõl kiollózom a szinek öszhangzatát. Ime:
A szinek öszhangzattana a szineknek a maguk törvényszerû kapcsolatai alapján való összeállitását jelenti. Ezeknek a kapcsolatoknak alapján készithetjük el kompozicióinkat. (ezek harmónikusak egymással. Az egyszerûség kedvéért csak a kettõs és a hármashangzatot másolom ide.)
Kettõshangzatok
A tizenkét osztatú szinkörben (sárga, sárgásnarancs, narancs, vörösesnarancs, vörös, vöröses ibolya, ibolya, kékesibolya, kék, kékeszöld, zöld, sárgászöld) az átmérõvel összeköthetõ, szemben álló két szin mindig komplementer viszonyban van egymással. Ezek harmonikus kettõshangzatot alkotnak. Ilyen kettõshangzatok pl a vörös-zöld, a sárga-ibolya és a kék-narancs. Ha a szingömb segitségével képezzük az akkordokat, szinte tetszésünk szerinti számban találhatunk harmonikus kettõshangzatokat.
A feltétel csupán az, hogy a két szin szimetrikusan álljon a szingömb középpontjához képest. Ha tehát megvilágositott vöröset használunk, a neki megfelelõ zöldet ugyanolyan mértékben el kell sötétiteni. Hármashangzatok
Ha a tizenkét osztatú szinkörbõl három olyan szint választunk ki, amelyek egyenlõ oldalú háromszöggel kapcsolhatók össze, akkor ezek a szinek harmonikus hármashangzatot alkotnak.
E hármashangzatok közül a sárga-vörös-kék a leginkább egyértelmû. Jellegzetes hármashangzat még a narancs-ibolya-zöld is. (...)Azt is megtehetjük, hogy a komplementer sárga-ibolya kettõshangzat egyik szinét a két szomszédos szinnel helyettesitjük. A sárgát tehát a vörösesibolyával és a kékesibolyával állithatjuk szembe, mig az ibolyát a sárgásnaranccsal és a sárgászölddel. Az ilyen hármashangzatok szintén harmonikus jellegûek. Kapcsolódási alakzatuk egyenlõszárú háromszög.Az egyenlõ oldaló és az egyenlõ szárú háromszöget elgondolhatjuk szingömbbe irt formákként is. Tetszésünk szerint forgathatjuk õket. Ha a középpontjuk a gömb középpontján áll a csúcsok által kapcsolatba hozott három szin harmonikus hármashangzatot alkot. (...)
Amikor ezt tanultam, akkor meg is festettünk egy csomót. És döbbenet de tényleg mûködik. Nagyon nagyon hasznos, még ha furcsa is.
CSI!!!!
Igen. Ha festéket vennék én a 12 osztatú szinkörnek megfelelõen venném a szineket, azt is a Pannoncolortól. Ahogy tapasztaltam azok a szinek tényleg azok. Tehát ha a vöröset a sárgával kevertem össze tényleg az õ narancsukat kaptam, ha azt a narancsot az õ ibolyájukkal akkor az õ vörösüket. És igy tovább.
Akkor vennék csak elõre kikevert szint, ha valami nagyon konkrét dologhoz kell, aminek pontosan tudom a szinét. De csak hogy legyen, ha rámtör a festhetnék ahhoz teljesen elég az a tizenkettõ. Sõt sok is. Ez már a lustaság. Vagy a praktikum?
Hétvégén ha az istenek kegyesek a fürdõszobát festjük ki. Halacskák a kád oldalára és teknõs a kádszéléhez a falra. Meg ami még jön. Remélem nem lesz gusztustalan. Ha igen lefestem fehérre.
Nekem a csúcs a régi cicabili beszalvétázása volt. Kék-fehér csikos lett, és virágláda.
Na ha nagyon durva volt a szinelmélet, akkor dobáljatok meg papirgalacsinnal. De ha kipróbáljátok látni fogjátok hogy mûxik.
Puszi
Zsunya a túrista