Sziasztok!
Köszönöm az infot a kencével kapcsolatban! Hát persze, hogy sütés elõtt kentem fel, fura is volt.
Na de a következõ adagnál ügyesebb leszek! (Mert valahogy mégis elfogyott
)
Fokhagymás tejbe áztatás nálunk is favorit! Sõt, ezt a tejfölös-sajtos cuccot felkarikázott krumplira is lehet tenni (+sütõ), csodás! Másik könnyû, de érdekes köret, hogy kisebb krumpliszemeket bevagdosol, mintha fel akarnád karikázni, de egyben hagyod. Így teszel alá valami zsiradékot (vajat, olajat, olivát, stb), fûszerezed és sütöd meg, ez is nagyon finom! És látványos is.
Májas receptet is köszönöm! Sajnos a bacon nálunk csak ízesítõ lehet.
Ráadásul férjuram csak a csirke- (esetleg pulyka-) mellet, illetve a sovány sertést, sovány marhát eszi... Semmi comb vagy ilyesmi. Viszont a hortobágyit imádja, de csakis szárnyasból! Én viszont a zöldbabot, rakva, pörköltnek, fõzeléknek, levesnek...
Míra! Örülök, hogy tetszik! Sajnos se idõt, se pontos mennyiséget nem tudok mondani, én érzésre szoktam! Kb 15-20 perc (???), és nekem nem szokott levet ereszteni, illetve az jól összekeveredik az öntettel. Talán ezt megelõzendõ kell bepanírozni a sajtba??? Sõt, egyszer valahol olvastam, hogy sütés ELÕTT nem szabad besózni a húst, mert a só vizet von el és ez szárítja ki. Nem tudom, mert ez a tejszínes cucc annyira finom, hogy nem is sózom (és a sajt is valamennyire sós), és biztos nem szárad ki, finom puha marad. De ha biztosra akarsz menni, áztasd be elõtte!
(Én amúgy azért szeretem ezt a receptet, mert nem igényel semmi elõkészületet, csak minden friss legyen hozzá, és férj reszeljen töménytelen mennyiségû sajtot!
) Nekünk tejszínnel (pl Parmalat fõzõtejszín) ízlik igazán, de tejföllel is finom.
Még egy trükk: sima natúr sült vagy grillezett husi is feldobható egy kis tzatzikivel = tejföl + fokhagyma + reszelt kígyóuborka! Vendégek is odáig lehetnek tõle
Még valami a mézeskalácshoz: én abszolút kezdõként elkövettem az összes lehetséges hibát. Konzekvenciák:
- pontosan mérd ki az adagokat
- azért kell pihentetni, hogy ne ragadjon, és szintén ezért elég gyors és lisztezett kézzel-felületen kell dolgozni
- egy nagy adag tészta sokáig eláll, nem muszáj aznap megsütni
Bocsánat, ha ezek evidensek, nekem nem voltak azok
Darált húsból lehet nyárson sültet esetleg (hurkapálca, tojással kevert fasírtféle ráhúzgálva, sütõben), vagy "mexikóit":
ehhez keress nagyobb bevközpontban külföldi ételes polcot, van mexikói fûszerkeverék - a darált husit ezzel készíted el (mint egy milánói alapot), és beletöltöd kukoricalepénybe, mintha palacsinta lenne (kapható mint fent). Vékony csíkokra vágott rántott husi is mehet bele (idõnyerés végett mirelitbõl, sütõben sütve
) Tálald szószokkal (sajtmártás, csípõs... mind készen kapható) Friss saláta illik hozzá. Ezt egyébként nem én találtam ki, sógornõm találmánya
. Fõleg izgi, ha a vendégek állítják össze maguknak a tekercseket.
Na megyek, mert osztom itt az észt, pedig nem vagyok egy mesterszakács (sajnos)
Sziasztok: Henke
(nagyon megéheztem)