Anyapoc!
Két üvegfestés van.
~~Az egyik, amikor közvetlenül a díszítendő felületre festesz, rögtön oda, ahova szánod a mintát, és mindezt "hagyományos" üvegfestéssel teszed
~~A másik, a lehúzható matricafesték, lehúzható üvegfestés, amikor egy genothermhez hasonló fóliára fested meg a mintát, majd száradás után ezt lehúzod, és mint egy matricát felragasztod oda, ahova szeretnéd, és ahova felragad
.
A két üvegfestés nem keverendő. Gigó bohócai matricafestéssel készültek
Matricafestékkel dolgozhatsz közvetlen a díszítendő tárgyra is, de üvegfestékkel nem dolgozhatsz fóliára.
A fenti képeket mindkét festékkel megcsinálhatod, vagy fóliára matricafestékkel, és száradás után felragasztod, vagy közvetlen az ajtóra matricafestékkel, vagy "sima" üvegfestékkel közvetlenül az ajtó üvegjére. Ezt értsd persze úgy, hogy a mtricafesték függőleges felületen megfolyik...
A matricafestés lapja, hogy kell egy kontúr, amit kitöltünk a színnel. A színek különböző hatásúak lehetnek. Van átlátszó, nem átlátszó, kristályos csillogású, foltosra száradó, csillámos, stb...
A virág, amit felraktál a szalvétatecnikás topikba, az matricafestékkel készült. Ebben az esetben a kontúrt egy drót (plombadrót) képezi, amit ráhelyezünk a fóliára, a kívánt formára hajlítjuk, majd kitöltjük a színnel. Száradás után formáljuk meg a virágot.
Matricafestés+decoupage-- van egy olyan ragasztó, ami hasonlóan működik száradás után, mint az üvegmatrica-festék, lehúzható a fóliáról. Felviszel, mondjuk egy negyednyi szalvétának való réteget a fóliára, belerakod a szalvétát, éppúgy, mint máskor szoktad, majd felülről ismét bevonod ezzel a ragasztóval, itt is éppúgy, mint máskor.
Ha ez megszárad, akkor lehúzod a fóliáról, és a felesleges-kifolyt ragacsot levágod róla, majd felrakod az ablakra.
Van némi variáció, mert ha pl. egy kirakatba rakod, akkor ugye kifelé kell lennie a mintának, ha pedig az ablakra, akkor befele... Ha kirakatba kerül, akkor a száradás után be lehet festeni háttérszínnel, erre jó az akril.
Nekem most itt szárad az első, a papír szerint kell neki vagy tíz óra...holnap már én is többet tudok mondani róla, fel fogom rakni a képtárba.
Ha valamit nagyon kuszán írtam le, szólj!
Csi