Szilvi!
Akkor másképp.
Az alsó recét, ami a varrógép aljából jön föl varrás közben rendszeresen, azt a helyén hagyjuk, NEM engedjük le. Az a szövet/anyag-továbbító. Amikor beteszed a tû alá a varrnivalót, akkor ráengeded FÖNTRÕL a TALPAT, ezt én néha ABS-nek hívom, mert ez a talp segít abban, hogy az alsó recék jobban belekapaszkodjanak a szövetbe, mert rányomja a szövetet a recékre, és így nem csúszik ki az anyag. Namost: ha a TALP, ami fentrõl nyomja az anyagot varrás közben, jobban nyomja, mint kellene, akkor az anyag nyúlni kezd, és a varrás ráncos, pontosabban megnyúlt, hullámos lesz./Ez történt, ugye?/
Egy farmernél ilyet nem nagyon lehet produkálni, viszot a rugalmas öltést igénylõ anyagoknál, mint a kötött darabod, elõfordul. Ilyenkor kevésbé erõsen nyomjuk a talppal fentrõl az anyagot, és akkor az alsó szövettovábbító megnyújtás nélkül tudja továbbvinni az anyagot. Az én gépemen a talp eleve kétállású, de van mód a függõleges tengelyen további állításra is /azért jelöld be, hol állt eredetileg
/ .
Az alsó recét /anyagtovábbítót/ csak gombfelvarrásnál engedjük le, mert akkor NEM kell továbbítani az anyagot, a tû azonos két pontra csap le.
Amirõl Áfonyával beszéltünk, az pedig az volt, hogy egy nõ olyan technikával készít "festményt", hogy leengedi az anyagtovábbítót, leszereli a talpat, és a kezével tologatja az anyagot a tû alatt, miközben szépen kifeszítve tartja azt. Így olyan, mintha a tûvel festene.
Ha nem érthetõ az, amit leírtam, akkor szólj, megpróbálom máshogy elmondani. Lehet, hogy kicsit nehezen érthetõ, de nem egyszerû /nekem/ leírni.
""a másik, hogy pamut anyagra applikáltam (így mondják?) és eléggé hullámos lett az anyag. Ezt hogy lehet elkerülni?""
--Ez mi volt?
Csi