Új privát üzeneted érkezett!

Írjunk egymásnak jó kis recepteket, amíg várunk a gyermekáldásra! Képeket is küldhettek!

KépKép
 
 


Gyorsan le is írok egyet:
Málnakrémes torta
Hozzávalók:
3 tojás, 15 dkg cukor, só, 2 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 24 g (8 lap) zselatin, 25 dkg tehéntúró, 2,5 dl vadmálna ízű szénsavas üdítő (Fanta), 2,5 dl tejszín, 30 dkg friss vagy mirelit vegyes bogyós gyümölcs, 1-2 evőkanál porcukor

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Közben beleszórunk kb. 7 dkg cukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot és csipetnyi sót. Belevegyítjük a tojássárgákat, rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk (én tortaformába fogom), és előmelegített sütőben, 175 fokon 12-15 percig sütjük. A sütőből kivesszük.
Töltelék:
A zselatint a szokott módon feloldjuk. A túrót a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és az üdítővel elkeverjük. A feloldott zselatint cseppentként a túróba dolgozzuk, majd 10 percre hűtőbe állítjuk. A kemény habbá vert tejszínt adagonként a dermedő túrókrémbe keverjük. A piskótalapra (vagy a félbevágott piskótába) simítjuk, gyümölcsöket teszünk rá, esetleg tejszínhab...

KépKép
 
 


Málnapogácsa

Hozzávalók:
30 dkg málna (mélyhűtött), 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 narancs leve és lereszelt héja, 1 pohár natúr joghurt, 1 teáskanál sütőpor

Tegyük a lisztet egy nagy tálba, szórjuk rá a sütőport, daraboljuk bele a vajat, majd a kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a narancs lereszelt héját, cukrot, a fagyos gurulós málnát, majd óvatosan a kezünkkel keverjük össze. Öntsük bele a joghurtot és a narancslevet, majd utána gyorsan gyúrjuk össze. A tésztát nyújtsuk 2 cm vastagra, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 12-15 percig.

KépKép
 
 

 
 

Nagyon finom, nagyon omlós kuglóf

Hozzávalók:
3 tojás, 18 dkg cukor, 18 dkg liszt, 1 citrom leve, héja, 1 dl olaj, 1 dl víz, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor

A tojásfehérjéket külön felverjük.
A tojássárgájákat és a többi hozzávalót összekeverjük.
Egy kis olajjal bekenjük a formát, a többi megy a tésztába.
Kb. 180 fokon 45 percig sütjük.
Tehetsz bele valamilyen lecsepegtett gyümölcsöt is.

KépKép
 
 


Fogamzást elősegítő étel:

Csicseriborsó-leves
Hozzávalók:
3 evőkanál olívaolaj
4 csésze apróra vágott hagyma
4 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 csésze kockára vágott friss vagy tartósított paradicsom
2 csésze felaprított zöldbab
3 csésze főtt csicseriborsó
6 csésze víz
2 kiskanál pirospaprika
1 kikanál cayenne-i bors
1 kiskanál kurkuma
1 kiskanál só
1 kiskanál fahéj

Süsse át a hagymát, fokhagymát az olívaolajban (20 perc). Adja hozzá a vizet és a fűszereket. Párolja tovább 20 percig. Adja hozzá a többi összetevőt, és 20 percig, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak, folytassa a párolást.

Ebbe igazság szerint jamgyökér is kellene.

KépKép
 
 


Diós, fokhagymás rizottó

A fokhagyma mellett a barna rizs és a dió gondoskodik arról, hogy a szervezet megkapja azokat a tápanyagokat, amelyek növelik a fogamzás esélyét.

Hozzávalók:
5 csésze víz vagy zöldségleves
3 kiskanál olívaolaj
fél csésze apróra vágott hagyma
másfél csésze barna rizs
45 dkg spárga
2 vékonyra vágott fokhagymagerezd
1/4 csésze apróra tört, pirított dió
2 evőkanál friss, reszelt parmezán sajt

Süsse aranybarnára a hagymát az olívaolajos serpenyőben. Adja hozzá a rizst, és kevergesse három percig. Önste hozzá a vizet (zöldséglevest), és sűrűn kevergetve addig főzze, amíg a rizs magába nem szívja a folyadékot. Ekkor ismét öntsön rá fél csészével, és sűrű kevergetés mellett addig ismételje a műveletet, amíg a rizs krémes állagú nem lesz. Mindig várja meg, hogy a lé felszívódjék, és csak utána töltsön utána. Az egész mintegy fél óráig tart.
Közben tegye a spárgát és a fokhagymát egy lapos tálba, locsolja mg olívaolajjal, majd süsse puhára (kb. 15-20 perc). Amikor kész van, tegye a tányér közepére. Keverje bele a diót és a parmezán sajtot a rizottóba, majd önse rá a fokhagymás spárgára.

KépKép
 
 


Fokhagymaszósz (1 csésze)

Leveles zöldségek és teljes kiőrlésű búzából készült tésztaételek mellé ajánlott.
Hozzávalók:
fél csésze majonéz
fél csésze zsírmentes (sovány) joghurt
3 tört fokhagymagerezd
1 kiskanál mustár
2 evőkanál citromlé

Keverje el egyenletesen a majonézt a joghurttal. Keverje bele a fokhagymát, a mustárt és a citromlevet. Hűtse le.

KépKép
 
 


Fokhagymás humusz

Zöldségek mellé tálaljuk mártásnak, és pita szendvicsben magunkkal vihetjük ebédre is.

Hozzávalók:
3 tört fokhagymagerezd
50 dkg főtt csicseriborsó (lé nélkül)
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
csipetnyi kömény
késhegynyi só

Keverje el alaposan a fokhagymát, csicseriborsót, citromlevet, olajat és köményt. Adjon hozzá egy kevés vizet és sót.

KépKép
 
 


Fokhagymás Nizza saláta

Tele van leveles zöldségekkel, mandulával és fokhagymával, egyszóval termékeny energiaforrás.

Hozzávalók:
1/4 csésze olívaolaj
1/4 csésze balzsamecet
3 evőkanál zúzott fokhagyma
3 magtalan narancs gerezdjei
1 felszeletelt hagyma
1 karikára vágott piroshúsú (kaliforniai) paprika
1 avokádó kockákra vágva
25 dkg tonhal (a leve nélkül)
7 csésze salátába való leveles zöldség
1/3 csésze pirított mandula

Keverje össze az olajat, az ecetet és a fokhagymát. Adja hozzá a narancsgerezdeket, hagymát, paprikát, avokádót és tonhalat, majd kanalazza a salátára. Mandulával ízesítse.

KépKép
 
 




Fokhagymás tofupástétom

Próbálja ki úgy, hogy teljes őrlésű búzából készült pitatésztába teszi, sok-sok leveles zöldség mellé.

Hozzávalók:
25 dkg sűrű tofu
2 zúzott fokhagymagerezd
2 kiskanál szójaszósz
csipetnyi oregánó és kapor

Keverje össze a hozzávalókat, és legalább 30 percre tegye hűtőbe.

KépKép
 
 


Fokhagymás lencseleves

Hozzávalók:
1/4 csésze olívaolaj
6 gerezd zúzott fokhagyma
3 fej kockára vágott hagyma
8 csésze víz
1 csésze lencse
4 hámozott és szeletelt sárgrarépa
fél csésze vízzel elkevert 1/4 csésze paradicsomszósz
1 evőkanál szójaszósz
csipetnyi só és bors

Gyakori kevergetés mellett pirítsa üvegesre a fokhagymát és a hagymát az olívaolajon. Adja hozzá a többi hozzávalót. Forralja fel, majd lassú tűzön 45 percig süsse.

KépKép
 
 


Hagyományos fokhagymaleves (6 személyre)

Hozzávalók:
2 fej hámozott fokhagyma
2 liter víz vagy zöldségleves leve
2 kiskanál só
csipetnyi bors
2 szegfűszeg
2 evőkanál olívaolaj

Forralja fel a fokhagymát, sót, borsot, szegfűszeget és olajat a zöldségleves levében. Lassú tűzön főzze további egy óráig. Szűrje le róla a fokhagymát és a szegfűszeget.

KépKép
 
 


Fokhagymás padlizsánpüré (2 személyre)

Hozzávalók:
1 padlizsán
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 citrom reszelt héja és leve
1 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál koriander
1 evőkanál nem édesített joghurt
csipetnyi só és bors
néhány korianderlevél dísznek

Éles késsel vagdossa be a padlizsánt, és minden vágatba nyomjon egy-egy fokhagymadarabot. Tegye sütőbe egy órára, amíg jól meg nem fonnyad. Hagyja állni 30 percig egy szűrőedényben.
Miután megszáradt, kaparja ki a fokhagymadarabkákat a padlizsán héjából, majd a padlizsánt vágja apró darabokra. Keverje bele a reszelt citromhéjat, olívaolajat, koriandert és joghurtot. Citromlével, sóval és borssal ízesítse. Púpozza egy tálba, és díszítse korianderlevéllel.

KépKép
 
 


Karamellizált fokhagymás krumplilepény (4 személyre)

Hozzávalók:
6 krumpli vékonyra vágva
3 hagyma vékonyra vágva
5 gerezd zúzott fokhagyma
80 dkg hosszúkás paradicsom pürésített húsa (lé nélkül)
1/4 céssze paradicsomszósz
fél csésze olívaolaj
3 evőkanál víz
2 kiskanál oregánó
csipetnyi só és bors

Keverje össze a paradicsomszószt, olívaolajat, vizet, oregánót, sót és borsot egy nagy tálban. Adja hozzá a krumplit, hagymát, fokhagymát és paradicsomot, és keverje jól össze őket. Öntse kiolajozott tűzálló edénybe és fedje le. 200 fokon 30 percig süsse. Ekkor vegye le a fedőt, és a krumpli megpuhulásáig folytassa a sütést.

KépKép
 
 


Ez nem fogamzást segítő, de finom lehet: :P
Borhab:
3 tojás
10 dkg cukor
2,5 dl száraz fehérbor
4 evőkanál citromlé
1 evőkanál étkezési keményítő

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral forró vízfürdőben kikeverjük. Közben apránként hozzákeverjük a fehérbort, a citromlét és a keményítőt. Amikor a massza krémes lesz, levesszük a tűzről és beleforgatjuk a tojáshabot.
 
 


Csokoládétorta bazsalikomos narancskrémmel töltve

Hozzávalók a tortához:
27,5 dkg étcsokoládé, 16,5 dkg vaj, 5 tojás, 4 dkg liszt, 15 dkg porcukor

A töltelékhez:
5 dl narancslé, 1 zacskó hidegen készíthető vaníliás pudingpor, 4-5 szál friss bazsalikom

A csokit megolvasztjuk. Hozzáadjuk az előzőleg felolvasztott vajat és a porcukrot. Az egész tojásokat felverjük, és szintén a csokoládéhoz keverjük, a liszttel együtt. Kijavazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 160 fokra melegített sütőben 50-60 percig sütjük. A narancslevet a pudingporral addig keverjük, amíg besűrűsödik. Ezután belekeverjük az apróra vágott bazsalikomlevelet. A kihűlt tortát félbevágjuk, a krém háromnegyedét beletöltjük, majd a maradék krémmel megkenjük a torta tetejét és az oldalát. 2-3 órára hűtőbe tesszük, és csak utána szeleteljük fel.
 
 


Kelbimbókrémleves mandulaforgáccsal



Hozzávalók

• 750 g kelbimbó
• 3/4 l marhahúsleves
• 200 g tejszín
• 1/2 l tej
• 80 g zabpehely
• 2 ek. mandulaforgács
• só, fehér bors, szerecsendió


Elkészítése

A kelbimbót tisztítsuk és mossuk meg, néhány friss levelet tegyünk félre a díszítéshez. A kelbimbó torzsáját kereszt alakban vagdossuk be, így egyenletesen puhára fő. A kelbimbót tegyük a forró húslevesbe, majd kb. 20 perc alatt, nyitott fazékban főzzük puhára. Vegyük le a fazekat a tűzről, majd a kelbimbót pépesítsük a levessel, és öntsük hozzá a tejszín felét.

A zabpelyhet keverjük össze a hideg tejjel, majd adjuk a leveshez. Rövid ideig forraljuk össze, sózzuk, borsozzuk, és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

A mandulaforgácsot zsiradék nélkül pirítsuk meg egy serpenyőben. A maradék tejszínt verjük fel (ne túl keményre). A forró levest merjük csészékbe, díszítsük a tejszínnel, a mandulaforgácsokkal és kelbimbólevelekkel.


A receptet a Nők Lapján találtam.
 
 


Gánica


Hozzávalók

• 1000 g burgonya
• 200 g liszt
• 2 dl tejföl
• 50 g olaj vagy Linco Family Margarin
• só


Elkészítése

A megtisztított burgonyát felszeleteljük, és hideg, sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, keverő tálba tesszük, és a lisztet rászórva sózzuk és összekeverjük. Tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk, evőkanállal a lisztes burgonyát beleszaggatjuk – figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz – és előmelegített sütőben megsütjük. Tejföllel meglocsoljuk, átforrósítjuk és forrón tálaljuk. Általában vadhús vagy birkaételekhez adhatjuk, de önállóan is ízletes valamilyen idénysalátával.

Ezt is.
 
 


Szőlőjoghurtos charlotte



Hozzávalók:
• 1 liter joghurt
• 2 tasak zselatinpor, cukor
• 2 nagy fürt piros szőlő
• 1 csomag babapiskóta
• citrom, citromfű


Elkészítése:
A szőlőt leszemezzük, összeturmixoljuk, és átpasszírozzuk. A mag és héj nélküli szőlőlét joghurttal, citromhéjreszelékkel összekeverjük, és ízlés szerint cukrozzuk. Ha nem lenne elég színes a joghurt, kevés piros szörpöt is keverjünk hozzá. A zselatint kevés vízben felmelegítve feloldjuk, majd a szőlős joghurttal összevegyítjük. Egy nagy jénai tálat lehűtünk, és az aljára másfél ujjnyi vastagon joghurtos masszát öntünk. Az oldalát babpiskótával körberakjuk. Ha a piskóták túlérnek a tálon, rövidebbre vágjuk. A maradék masszát a kibélelt tálba öntjük színültig, és hűtőben dermesztjük. Tálaláskor kiborítjuk, és szőlőszemekkel, citromkarikával, citromfűvel díszítjük.

És ezt is.
 
 


Tejfölös kelbimbó


Hozzávalók

• 600 g mirelit kelbimbó
• 2 dl tejföl
• só, őrölt bors, őrölt kömény


Elkészítése

A kelbimbót forrásban lévő sós vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.

A tejfölt sóval, borssal, köménnyel elkeverjük. A lecsepegtetett kelbimbót tűzálló tálra tesszük, ráöntjük az ízesített tejfölt, majd forró sütőben, vagy mikrosütőben az egészet összemelegítjük.
 
 


Csokiszalámi
Hozzávalók: 20dkg margarin, 5 dkg kakaó (helyette szoktam használni a csokikat is) és mazsola, 1 dl tej, 30 dkg háztartási keksz, rumaroma, 4-5 szem apróra vágott dió.

Elkészítés: Egy lábosba beletesszük az összetört csokikat, tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad. Ha nagyon sok benne az étcsoki, akkor még teszek bele egy pici cukrot is. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük a nyújtófával összetört (vagy ledarált) kekszet is. Ha van kimagozott meggybefőtted, vagy meggyed, az is nagyon finom, levével együtt bele. Átkeverjük, alufóliába tesszük, kicsit összetömörítve szalámi formákat készítünk belőle, és a hűtőbe tesszük. 2-3 óra múlva szeletelhető, de másnap a legjobb. Tehetsz bele apróra vágott, nem sózott mogyorót, befőttet is. Ebben azt szeretem, hogy sok mindent tehetek bele, ha van, de csak az alaprecept alkotóelemeivel is nagyon finom.
 
 


Fogamzást elősegítő étel
Fokhagymás paradicsomszósz (2 személyre)

Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
1 apróra vágott hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt
1 kiskanál pirospaprika
40 dkg péppé zúzott paradicsom és elkülönítve a leve
csipetnyi bors

Pirítsa meg olívaolajban a hagymát és a fokhagymát, amíg üvegessé nem válnak. Keverje bele a lisztet és a paprikát, és főzze egy percig. Keverje bele a paradicsomlevet. Folyamatos kevergetés mellett főzze tovább két percig, amíg a szósz besűrűsödik. Adja hozzá a paradicsomot és a borsot. Kevergesse, amíg meleg.
Teljes őrlésű búzából készült metélthez, illetve párolt zöldségekhez ajánljuk.
 
 


Szélesmetélt fokhagymaszóssszal (4 személyre)

Párolt brokkolit és karfiolt javaslunk hozzá.
Hozzávalók:
45 dkg csíkokra vágott cukkini
1/3 csésze olívaolaj
4 kiskanál zúzott fokhagyma
15 dkg teljes őrlésű lisztből készült szélesmetélt
fél csésze parmezán sajt
csipetnyi só és bors

Párolja öt percig a cukkinit. Közben főzze ki a szélesmetéltet.
Nagyon kis lángon pirítsa üvegesre a fokhagymát (kb. 10 perc). Keverje bele a kifőtt tésztát, és adja hozzá a többi hozzávalót. Parmezán sajttal körítse.

Ez is a fogamzást segíti elő.
 
 


Fogamzást elősegítő étel

Fokhagymás kuszkuszsaláta (4 személyre)
Hozzávalók:
másfél csésze kuszkusz
fél csésze mazsola
1 kiskanál kurkuma
2 csésze forrásban lévő víz
1 csésze mandulaforgács
2 csésze főtt csicseriborsó (lé nélkül)
2 apróra vágott mogyoróhagyma
2 közepes paradicsom karikára vágva
1/3 csésze citromlé
1/3 csésze olívaolaj
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 narancs reszelt héja
búzacsíra
csipetnyi só és bors

Öntse a forró vizet a kuszkuszra, mazsolára és kurkumára. Keverje össze őket és fedje le tizenöt percre. Keverje bele a csicseriborsót, mandulát, mogyoróhagymát és paradicsomot. Keverje össze a citromlevet, olívaolajat, fokhagymát, narancshéjat, búzacsírát, sót és borsot, majd az egészet keverje bele a kuszkuszba. Tálalás előtt 30 percig hűtse.
 
 


Vaníliás muffin

Hozzávalók:
15 dkg vaj
17 dkg cukor
3 tojás
15 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:
1/2 csomag vaníliapuding
2,5 dl tej
1-2 evőkanál cukor

A vaníliapudingot megfőzzük a szokásos módon a tejjel és a cukorral, majd langyosra hűtjük. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a muffinformákat kivajazzuk vagy kibéleljük papírral. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a vaníliás cukorral. Összekeverjük a kétféle keveréket, hogy egynemű masszát kapjunk. A formákat kb. 1/3-ig megtöltjük a masszával, mindegyikre rakunk 1 kanálnyi pudingot, a tetejére ismét massza kerül. Figyeljünk rá, hogy a formák csak kb. 2/3-ig legyenek megtöltve! A muffinokat 20-25 perc alatt készre sütjük.
 
 


Málnás muffin (12 db):

Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
12 dkg cukor
2 tojás
15 dkg málna
18 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál joghurt

5 dkg tejcsoki beletördelve a tésztába

Összekevered a tésztát, beleteszed a muffinformába. 180 fokon kb. 25 percig kell sütni.
 
 


Zabpelyhes-áfonyás muffin

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 evőkanál zabpehely
1 csomag sütőpor
20 dkg áfonya
2 tojás
12 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
2 dl tejföl
1/2 dl tej

A lisztet, a zabpelyhet, a sütőport egy tálban összekeverjük. Az áfonyát megmossuk, majd lecsöpögtetjük.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vajjal, a tejföllel és a tejjel. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és a tésztát simára kavarjuk, majd 15 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 percig sütjük.
 
 


Fú,de sok jó recept!Mikor fogom őket megfőzni. Egyébként a fokhagymát szeretem és mostanában sokat ettem is belőle. :wink: Milyen módon segíti ez a fogamzást, nem tudod? A kelbimbót meg nagyon imádom!

Kép
 


Sok egyéb jó tulajdonsága mellett:
A fokhagymának a szeléntartalma is magas, ami növeli a spermiumok számát és mozgékonyságát. Tehát a társnak is kell fogyasztania! :P
Köszönöm a hozzászólásodat! :P :P
Receptet is kérek!
 
 


Tökmag és napraforgómag

A magvaknak különösen magas a cinktartalmuk, amelynek hiánya csökkenti a spermiumszámot. Még az egészen elenyésző cinkhiány is jelentős csökkenést okoz. A cinkkel a spermiumok mozgékonysága is javítható.
A cink a nő termékenységét is elősegíti, főleg ha B6-vitaminnal együtt fogyasztják.
A cinkhiány a meddőséggel és a vetéléssel is összefügg.
 
 


Citromos-mandulás muffin

Hozzávalók:
2 alaposan megmosott citom
3 tojás
15 dkg őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
15 dkg cukor

Elkészítés:
A citromokat beletesszük egy kis lábosba, és annyi vizet öntötünk rájuk amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vesszük a lángot, és fedő alatt húsz percig kis lángon forraljuk a gyümölcsöket. (Ennyi idő elég ahhoz, hogy megpuhuljanak, aztán kell még további harminc perc hogy kezelhető hőmérsékletűvé hűljenek.)
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, közben elkészítjük a tésztát:
A citomokat félbevágjuk, a magokat egy kés hegyével kipiszkáljuk belőlük, és a mag nélküli gyümölcsöket falatnyi darabkákra vágjuk. (héjával együtt!)
Elővesszük a késes betétű robotgépet, és máris beletehetjük a citomdarabokat. Ehhez jönnek a tojások, és addig keverjük, míg szinte sima massza lesz belőle. Maradhatnak benne helyenként kis citomhéjdarabkák, de azok nagyon finomak lesznek a kész muffinokban.
Hozzászórjuk még a péphez az őrölt mandulát, a sütőport és cukrot, és megint jöhet a gép.
Ezzel kész van a tészta, és mehet a horpadásokba, majd a meleg sütőbe. 25-30 perc alatt sülnek meg, és több napig nagyon finomak.
 
 


Nagyon jo kis muffinrecepteket irtal! :wink:

Majd en is irok recepteket de a kis fuzetem otthon van! :D

Puszi

Kép
Kép
 
 


Gyors citromkrém

Hozzávalók:
4 dl joghurt
2 citrom
5-6 evőkanál porcukor
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló

A joghurtot kézi habverővel simára keverjük. Az egyik alaposan megmosott citrom héját belereszeljük, levét belecsorgatjuk, jól összedolgozzuk, majd a cukorral édesítjük. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót beleszórjuk, és egészen keményre habosítjuk, végül óvatosan a citromos joghurtba forgatjuk. A krémet 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután tálkákba adagolva, a másik citromból vágott karikákkal és esetleg citromfűlevélkékkel díszítve tálaljuk.
 
 


Ropogós máktorta
Hozzávalók:
A tésztához:
15-15 dkg liszt és darált mák
1 dkg szalalkáli
3 evőkanál cukor
10 dkg vaj

1 tojás
1-2 evőkanál tejföl

A krémhez:
5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál sima liszt vagy étkezési keményítő
20 dkg vaj
30 dkg porcukor

A tetejére porcukor

A tésztához a lisztet, a mákot, a szalalkálit, a cukrot és a vajat csipetnyi sóval és a tojással összedolgozzuk. Ezután egy kevés tejföllel lazítva, jól formázható tésztává gyúrjuk. A tésztát kétfelé osztjuk, és egyenkétn 2-3 milliméter vastagra kinyújtjuk, majd a lapokat egymás mellé 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tej felét a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a maradék tejben simára kevert liszttel besűrítjük. A tűzről lehúzzuk, és időnként megkeverve kihűtjük.
Közben a vajat a porcukorral nagyon habosra keverjük. A kihűlt vaníliás tejkrémet kanalanként beledolgozzuk, és szép simára keverjük. A krémet az egyik kihűlt mákos lapra kenjük. A másik lapot ráillesztjük, majd legalább 1 éjszakán át hagyjuk pihenni. Másnap porcukorral meghintve, csinos szeletekre vágva kínáljuk.

Szerintem a krémet is lehet simán használni, mondjuk piskótás tésztára. Az egyszerűbb.
 
 


Bögrés mákos

Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 bögre (3 decis) cukor
2 tojás
1 csomag sütőpor
1-1 bögre liszt és darált mák
1 bögre langyos tej
A forma kikenéséhez: vaj, liszt
A töltelékhez: 6 evőkanál savanykás lekvár
A tetejére: porcukor

A vajat először a cukorral, majd a tojásokkal habosra keerjük. A sütőporral összeszitált lisztet és a mákot beleszórjuk, majd a tejjel összedolgozzuk. Egy közepes méretű tepsit vajjal kikenünk, liszttel behintünk, és a masszát beleöntjük. Előmelegített 200 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Néhány percig állni hagyjuk a tepsiben, majd lapjában kettévágjuk, hagyjuk teljesen kihűlni, és a lekvárral megtöltjük. Porcukorral meghintve, kockákra vágva tálaljuk.
 
 


Narancsos mákos béles

Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg vaj

1 evőkanál cukor
1 tojás
2-3 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
3 dl tej
20 dkg cukor
5 dkg búzadara
25 dkg mák
kandírozott narancshéj (szerintem elhanyagolható)
4 tojásfehérje
10 dkg narancslekvár (lehet másmilyen is)

A nyújtáshoz: liszt

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a sóval, a cukorral, a tojással és annyi tejföllel, hogy jól formálható tésztát kapjunk, összegyúrjuk.

A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, a darával összekevert mákot beleszórjuk, és addig főzzük, amíg szépen meg nem duzzad. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ezután a kis kockákra vágott narancshéjat belekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk.

A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és liszttel behintett deszkán kinyújtjuk. Az egyiket egy tepsi aljába fektetjük. A narancslekvárral megkenjük, és a máktölteléket rákanalazzuk. A másik lappal befedjük, villával néhány helyen megszurkáljuk, majd előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. Langyosan, kockákra vágva tálaljuk.
 
 


Mandulás muffin

25 dkg liszt, 2 tk. sütőpor, fél tk. szódabikarbóna, 5 dkg őrölt mandula, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 8 cl olaj, 30 dkg tejföl, vaj, szeletelt mandula

Egy tálban gondosan összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és az őrölt mandulával. Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vanlíiás cukort, az olajat, a tejfölt, és jól összekeverjük. A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásos masszához, és addig kavarjuk, míg egynemű lesz. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk vagy papírt teszünk bele, és az üregekbe adagoljuk a tésztát. Minden kupac tetejére 3-4 mandulaszeletet teszünk, és az előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
 
 


Citrommázas muffin
28 dkg liszt, 2 dkg vaj, 10 dkg csokoládédara, 2 tk. sütőpor, fél tk. szódabikarbóna, 2 tojás, 7,5 dkg cukor, 0,75 dl olaj, 3 dl író
A mázhoz: 15 dkg porcukor, 2-3 ek. citromlé

A sütőforma mélyedéseit kikenjük vajjal, vagy kibéleljük a papírformákkal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a csokidarát összekeverjük. Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, az írót és összekeverjük. A száraz és a nedves összetevőket összedolgozzuk, és a tésztát a mélyedésekbe adagoljuk. 180 fokos sütőben 25 percig sütjük. A mázhoz kikeverjük a porcukrot a citromlével, megkenjük vele a kissé kihűlt muffinokat és esetleg meghintjük színes csokireszelékkel.
 
 


Kifli

25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 dkg méz, 1 dl víz, 1 dkg só, 1 dkg tökmag, 2 ek. tökmagolaj

A lisztet a mézzel, a vízzel, a durvára vágott tökmaggal, a tökmagolajjal, a sóval és az élesztővel összegyúrjuk. Langyos helyen 20 percig kelesztjük. Ezután 2 mm vékonyra nyújtjuk. Hosszúkás háromszögekre vágjuk, és kis kifliket sodrunk belőle. Tetejét mgszórjuk tökmaggal. 180 fokosra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
 
 


Almatorta

12 deka vajat habosra keverünk, s azután hozzáadunk egyenként 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot, és 14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is hozzáadjuk még, ezzel is jól elvegyítjük, s három egyforma tortalapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk, s egy lábosban 20 deka cukorral kásává főzünk. A kihűlt lapokat baracklekvárral megkenjük s megtöltjük az almakásával. 3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a habbal s reszelt citromhéjjal megszórjuk.
 
 


Kókuszos répakuglóf

Hozzávalók:
28 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipetnyi só, 20 dkg cukor , 4 db tojás, 1 db citrom reszelt héja, 2 dl olívaolaj, 28 dkg reszelt sárgarépa, 10 dkg kókuszreszelék

Tegyük egy keverőtálba a cukrot, az egész tojáskat, sót, reszelt citromhéjat, olívaolajat és a reszelt sárgarépát. Jól keverjük össze. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kókuszreszelékkel. Kis adagokban dolgozzuk a tojásos alaphoz. Olívaolajjal kikent és liszttel megszórt kuglófformába töltsük, majd előmelegített sütőben 140-150 fokon süssük legalább 40 percig. Tűpróba kell! (Beleszúrsz egy tűt vagy villát, s ha nem ragad rá semmi, akkor jó.)
 
 


Citromkrémes piskótatekercs

A piskótához:
4 tojás, 10 dkg cukor, 7-8 dkg liszt, 7-8 dkg étkezési keményítő, 1 tk. sütőpor, kevés porcukor

A töltelékhez:
6 lap (18 g) színtelen, 1 dl citromlé, 1 citrom reszelt héja, 400 g tejszín, 7-8 dkg cukor, a díszítéshez szóró- vagy porcukor, tetszés szerinti tortadara

Robotgép habverőjével a tojásokat a cukorral forró vízfürdőben habosra keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon kb. 12 percig sütjük. Megnedvesített, porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, és a sütőpapírral lehúzzuk. A piskótát a konyharuhával betakarva hűlni hagyjuk.

A töltelékhez az utasítás szerint feloldott zselatint a citromlével elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, és a zselatinba keverjük. A piskótát megkenjük, óvatosan feltekerjük, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
Később felvágjuk és megszórjuk porcukorral.
 
 


Nagyon finom, nagyon omlós kuglóf

Hozzávalók:
3 tojás, 18 dkg cukor, 18 dkg liszt, 1 citrom leve, héja, 1 dl olaj, 1 dl víz, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor

A tojásfehérjéket külön felverjük.
A tojássárgájákat és a többi hozzávalót összekeverjük.
Egy kis olajjal bekenjük a formát, a többi megy a tésztába.
Kb. 180 fokon 45 percig sütjük.
Tehetsz bele valamilyen lecsepegtett gyümölcsöt is. Kép
 
 


Csokoládétorta narancskrémmel töltve

Hozzávalók a tortához:
27,5 dkg étcsokoládé, 16,5 dkg vaj, 5 tojás, 4 dkg liszt, 15 dkg porcukor

A töltelékhez:
5 dl narancslé, 1 zacskó főzős vaníliás pudingpor

A csokit megolvasztjuk. Hozzáadjuk az előzőleg felolvasztott vajat és a porcukrot. Az egész tojásokat felverjük, és szintén a csokoládéhoz keverjük, a liszttel együtt. Kijavazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 160 fokra melegített sütőben 50-60 percig sütjük. A narancslevet a pudingporral addig keverjük, amíg besűrűsödik. Ezután belekeverjük az apróra vágott bazsalikomlevelet. A kihűlt tortát tetejéből kör alakban kivágunk némi részt, hogy bele lehessen tölteni a narancsos pudingot. Erre szórunk mandulaforgácsot, és narancsszeletekkel díszítjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, és csak utána szeleteljük fel.
Kép
 
 


Orsi-féle finom pogácsa

25 dkg liszt, 25 dkg túró, 2,5 dkg kocka élesztő egy kis tejben felfuttatva (kb. egy deciben), 25 dkg vaj, só
Ezeket összekevered :arrow: hűtő :arrow: 20 percenként 3 alkalommal újból átgyúrod a tésztát :arrow: aztán jó vastagon hagyod a tésztát, megkened a tetejét egy felvert tojással és megszórod sajttal, majd kis pogácsákat szaggatsz belőle.
Kb. 180 fokos, előmelegített sütőben kell sütni addig, amíg piros nem lesz a teteje. Utána a sütőből ki kell szedni, mert kemény lesz!

KépKép
 
 


Olívás, fetasajtos muffin

2 bögre liszt, 1 zacskó sütőpor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg fetasajt, 1 bögre tej, 1 bögre felaprított olívabogyó, 1 teáskanál rozmaring, mehet bele oregánó vagy pizzafűszer is

Összekevered, muffinformába töltöd, 180 fokos sütőben sütöd kb. 20-25 percig, tűpróbáig.
 
 


Andi sütije

50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 5 dkg élesztő, 2 kis kávéskanál só, 1 db tejföl (2 dl) vagy tejszín, vegeta, reszelt sajt

Morzsold össze az élesztőt a liszttel, majd tedd bele a tejfölt és a többit. Minimum fél órát pihentesd a tésztát. Kb. egy centi vastagra nyújtsd a tésztát, kend be felvert tojással, szórd meg vegetával és reszelt sajttal. Vágd csíkokra vagy szaggass belőle pogácsát. Kb. 20 percig süsd 180-190 fokon.
 
 


Kiscsibék (12 darabhoz)

Hozzávalók:
60 dkg liszt, 5 dkg életsztő, 2 dl + 2 ek. tej, 10 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 tojás, 2 tojássárgája, 12 szem mazsola, 24 fél mandula

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk. cukrot, és ráöntjük a langyos tejet. Letakarva kb. 15 percig pihentetjük. A margarint megolvasztjuk, hagyjuk kihűlni, majd a maradék cukorral, 1 tk. sóval és a tojásokkal együtt a liszthez adjuk. Alaposan összedolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen 45 percig kelesztjük. A tésztát átgyúrjuk, és 12 egyforma darabra vágjuk. Mindegyikből egy nagy és egy kicsi golyót formálunk. A nagyobba mélyedést nyomunk, bekenjük tojássárgájával, és beleragasztjuk a kisebb golyót. A csibéket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. A mazsolából szemeket, a mandulákból csőrt ragasztunk. A maradék tojássárgájába 2 ek. tejet keverünk, bekenjük vele a csibéket, és még 15 percig kelesztjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a csibéket kb. 20 percig sütjük.
 
 


Csokis nyuszi (40 darabhoz)
A tésztához:
20 dkg margarin, 12,5 dkg porcukor, 1 tojás, 30 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, 2 ek. tejszín, 3 ek. kakaópor
A díszítéshez: 10 dkg fehér tortabevonó csokoládé, 10 dkg ét tortabevonó csokoládé, cukorgyöngyök

A margarint gyors mozdulatokkal, kézzel összedolgozzuk a porcukorral, a tojással, a liszttel, a mandulával, a tejszínnel és a kakaóporral. Cipóvá gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán kb. 7 mm vékonyra kinyújtjuk, és nyusziformákat szaggatunk ki belőle. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A tortabevonókat a csomagon olvasható utasítás szerint külön-külön felolvasztjuk, és bevonjuk vele a nyuszikat. Ha kétszínű nyuszit szeretnénk, először az egyik csokiba mártjuk, megszárítjuk, majd a másik csokit nejlontasakból rácsorgatjuk. Ha tovább akarjuk díszíteni, cukorgyöngyöket ragasztunk rá addig, amíg a csokoládé nem szárad meg.
 
 


Házi pizzatészta

Oldjon fel 2 dl langyos vízben 2 dkg élesztőt, keverje el 30 dkg liszttel, 3 ek olajjal, 2 tk. sóval és gyúrja össze! Hagyja kelni kb. fél órán át!

Mini pizzacsiga

Hozzávalók:
1 csokor petrezselyemzöld, fél-fél csokor kakukkfű és oregánó, 1 kis ág rozmaring, 15 dkg paprikával töltött zöld olajbogyó, 1 zacskó (230 g) pizzatésztapor, kb. 6 dkg paradicsompüré, 10 dkg vékonyan felszeletelt szalámi, 15 dkg finomra reszelt sajt, a dízsítéshez ízlés szeirnti fűszerek, a nyújtáshoz kevés liszt, sütőpapír

Mini pizzacsiga
A zöldfűszereket finomra vágjuk. Az olajbogyót durvára daraboljuk. A csomagoláson olvasható utasítás szerint elkészített pizzatésztát lisztezett deszkán 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. Így két 15x40 cm-es csíkot kapunk.
A tésztacsíkokat egyenletesen megkenjük a paradicsompürével, megszórjuk a zöldfűszerekkel, kirakjuk a szalámiszeletekkel. Elosztjuk rajta az olajbogyót, meghintjük a reszelt sajttal. A tésztacsíkokat a hosszanti oldaluknál fogva szorosan feltekerjük. A széleket megnedvesítjük vízzel, és összenyomjuk. A tekercseket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a csigákat két, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon tepsinként 14-15 perc alatt megsütjük. Melegen vagy hidegen, zöldfűszerekkel megszórva kínáljuk.
 
 

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet: