Új privát üzeneted érkezett!

Márti, tényleg! Még az első terhesség alatt olvastam ezeket a könyveket. Nagyon tetszettek, köszönöm, hogy eszembe juttattad!

Pindi
pindi
 
 


Márti, én télen fázós vagyok, akkor majd nemcsak heti 1-szer csinálok ilyen teát, hahaha!
h_szilvi
 
 


Márti nincs olyan tearecepted, amit lehet nyakló nélkül inni? :D
Szoptatós teát és a vizet már nem kicsit unom..

Eszter

Kép
esztercica
 
 

 
 

ánizs-kakukkfű megfázásra, orbáncfű nyugtató alvásért, zsálya torokfájáskor, bodza köhögésre - és ez mind finom

savanyú tejet felforraltam, a leszűrt túrót összegyúrtam mézzel és darált kukoricapehellyel golyócskákká dominó pedig mind megette

csáj maszala: vizet kardamommal és/vagy fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel felforralok, teszek hozzá teafüvet, cukrot, tejet összeforralom és leszűröm.
indianyo
 
 


Klári! Árpát Naprában. (Mindent onnan, amit nem a rábcakapiaktól.) Aki talál emberi étkezésre szemes kukoricát AZONNAL szóljon nekem!!!!

hordozo
 
 


és nekem is! :)

köszi Ági!

klári /puma
pumama
 
 


Indi, a zsályát tejapasztásra szokták ajánlani. Nem biztos, hogy Eszternek azt kéne nyakló nélkül innia... :?
Én úgy emlékszem, hogy szoptatás alatt egyik gyógynövényt sem ajánlják nagy mennyiségben, huzamosabb ideig. És ez még a tejfokozó hatásúakra is igaz.

Pindi
pindi
 
 


Pindi :) valóban, pont ezért is irtam, hogy mire valók - nyakló nélkül egyébként sem jó semmilyen fűszert-gyógyövényt alkalmazni
indianyo
 
 


Indi, akkor bocsánat, hogy belepofáztam, azt hittem, ez Eszternek volt válasz... :oops:
pindi
 
 


Sziasztok!

A bodza izzasztásra is jó, ha párom náthás, azt viszek neki az ágyba, lefekvés után. A hársot szokták még javasolni, az is kellemes, náthára mindig azt írja a gyerekdokink. (De azt is olvastam, hogy fejfájásra is jó.) Eszter, gyümölcsteák? Vagy van egy kellemes ízű, "koffein"mentes, immunerősítő tea, aminek most nem jut eszembe a neve...? Limonádé facsart citromból, egy kis mézzel? Szörpök? :)

Nálunk a "fast food" most a cukkini, felkockázva, kis vízzel, egy kocka zöldségleveskockával (Rapunzel) megpárolva, hozzá valami gabona.

Tegnap meg megengedtem magamnak azt a (hó eleji :)) luxust, hogy DM-ben vettem tortilla csipszet, meg bazsalikomos paradicsomszószt - aztán du., amikor a gyerekek aludtak, kiültem az erkélyre, és mártogattam. Nyamm :) (De azért rendes voltam, mert hagytam nekik is :D )

GyeZsu
gyezsu
 
 


Pindi jaj dehogyis,csak spórolok a szöveggel -a gép vacakol - a fele szöveg lemaradt Csak szóljál bele :)
indianyo
 
 


:!: Sziasztok, SOS!
Nam találom a hideg joghurtos padlizsánsaláta receptet, amit ide írt be valaki, lécci még egyszer írja le! Olyasmi volt, mint amit a Szerájban is lehet enni! :!:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Ciki, de megvan: :oops: Bemásolom megint, hátha másnál is halomban áll a padlizsán!

Török joghurtos padlizsán

Elkészítés: Két közepes padlizsánt héjastól karikára vágunk, megsózzuk, szűrőre tesszük, és hagyjuk lecsöpögni a levét. Közben egy fél citrom levével meglocsoljuk. Utána 2-4 darabra vágjuk a szeleteket, és olívaolajon, oregánóval megszórva, megsütjük. Ezután még egy kis citromlével meglocsolhatjuk a sült padlizsándarabkákat. Fél liter joghurtba egy kevés édesköményt, fehérborsot és kaporlevelet elkeverünk. Egy gerezd fokhagymát összezúzunk, és azt is a joghurtba keverjük, majd 2 evőkanál olívaolajat is belekeverünk. Ebbe a joghurtos masszába a padlizsándarabokat beleforgatjuk, hűtőszekrénybe tesszük, és akár kenyérrel magában, vagy bármihez köretként fogyasztható. Másnapra még finomabb lesz, ha az ízek összeérnek.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Én a padlizsán mellől sose hagynám ki a római köményt. (Mániám. Akár a kardammonból, ebből sem lehet nekem túl sok.)
h_szilvi
 
 


Köszönöm az ötleteket, meg a teás jótanácsokat is,van amiről nem is tudtam, hogy mire jó :)
GyeZsu, ha eszedbe jut az az immunerősítő tea, majd írd meg. Jó hogy eszembe juttattátok a gyümölcsteát, mióta nyáron megmolyosodtak a készletek el is feledkeztem róla :D

Eszter

Kép
esztercica
 
 


Szilvi, köszi, teszek bele akkor azt is!
Még egy kérdés: merjek venni szejtánt? Milyen ízre számítsak? Ettünk már pl. csicserikolbászt, tönkölyszalámt meg ilyesmiket, ez is valami hasonló?

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


épp ma próbáltam ki a szejtánport. hát, én ételt elvből nem dobok ki, de hogy ezt hogy eszem meg ? :lol: pedig jócskán fűszereztem.
nekem oyan ize, int a szójaganulátum

tea még:
almahéjtea - ezt tuti bármikor lehet, elalvásban segit babáknak is
gyömbér-méz-citrom: szintén náthára ill. gyomorproblémákra
indianyo
 
 


én vettem tegnap a teázóban gyömbéres, narancshéjas redbush (rotbusch vagy rooibos) teát és épp ezt iszom barnacukorral és egy darabka citromhéjjal...hja, itt az ősz!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Kérek szépen muffinrecepteket! Sütőm nincs hozzá, de meg szoktam oldani. ;) Most csináltam sütőtökös muffot (mi így hívjuk és magyarul ejtjük), onnan jutott eszembe, hogy ti ontani fogjátok nekem a jobbnál jobb hasonló recepteket.
Réges-régen írt itt valaki kölessüti receptet. (Amelyik sütés előtt úszik a tepsiben.) Múlt héten kipróbáltam – kössssz!!! :)

hordozo
 
 


Sziasztok!

Bocsi, nálunk éjszakai babaműszak volt, alig aludtunk:(

Akkor megpróbálom összefogni, és előre is elnézést, ha én mást mondok, mert más szemszögből tudom /csinálom.

SaaraVárandósan tea: Ingeborg bába néni ajánlja a palástfű, csalán, zsurló, orbáncfű, citromfű, cickafark, és málnalevél teát. De ha a pocid nem keményedik (mindennap, huzamosan), ihatsz végülis bármilyet.
márti_23
 
 


Liv,
ez lehet, hogy masala tea, de nem könyvből tanultam, hanem amikor egyszer "érzésből" megfőztem, akkor kezdtek kiabálni az Indiát megjárt hallgatók, hogy jé, ez indiai tea. Rájuk hagytam.
márti_23
 
 


Szilvi,szerintem ezt lehet inni kétnaponta, de naponta nem. És ha kevesebb komponenssel készül, úgy is jó (lásd Indinél). Meg kísérletezni is lehet szerintem...
márti_23
 
 


Eszter,ha szoptatsz, ajánlatos kerülni a savanyú italokat, mert összehúzó hatásuk van, ami a tejmirigyekre is ilyen hatással bír. A citrom (meg az ananász is) emellett hűtő hatású, ezért jobb elkerülni. Nem azt mondom, hogy sohase, de a limonádéval is csak óvatosan.
Melegítő hatású a csresznye és a málna, amit szörpként lehet inni, de sohase nagyon hideg, inkább langyos vízzel.

Italok1. Karob ital. Forró víz+karob, meg édesítés, esetleg tejszín, vagy rizstej, vagy szójatej.
2. Vanília ital. F.víz + vanília rúd, vagy zúzott vanília+tej /növényi is lehet, vagy tejszín + édesítés.
3. Kakaó akárhogyan (vízzel is finom), icipici fahéjjal (kakaó melegítő hatású, fahéj forrósító)
4. Rooibosh tea (natúr és ízesített)
5. Kókusztej (porból keverve)
6. Bazsalikom tea (melegítő; antidepresszáns, kissé vágyfokozó is, khm, emésztést is serkenti)
7. Vanília - Gyömbér- koriander tea (immunerősítő is)
8. Majoránna tea (hát, ha bírod az ízét; ez is melegítő)
9. Almahéj +Vanília+Narancshéj (ne tartsd sok ideig a narihéjat benne, mert keserű lesz)
10. Gabonakávé tejjel, vagy anélkül

ezeket merem ajánlani.
márti_23
 
 


Pindi,a pirog-recepted már fölkerült? Kíváncsian várom, mert én is próbálkoztam már, nagyon bejött, rosszullétig ettük :oops:
márti_23
 
 


Ági, itt egy változat, de nem reform...

FAhéjas muffin
Hv (12 db.-hoz): 2 bögre liszt / 2 teásk. sütőpor (foszfátmentesből) / 1 bögre barna cukor / 2 teásk. őrölt fahéj / fél teásk. őr.gyömbér / 2 tojás / fél bögre olaj / 1 bögre író / 1 evők. cukor / vaj a formához

SütŐ: 175 fokra előmelegíteni
Forma kizsírozni
Liszt+sütőpor+barna cuk. + 1 t.kanál fahéj + gyömbér : összekeverni.
Tojások + olaj + író összekeverni; majd aliszthez adni.
Beletölteni, tetejét benyomni kissé. Összekeverni a maradék fahéj+cukor, ráhinteni. 15 percig sütni, kicsit hülni hagyni, kiborítani.

* Az "író" egy tök jó szó szerintem, mindig Oscar Wlide jut eszembe. Híg tejfölllel szoktam helyettesíteni.
márti_23
 
 


Igen-igen, roibos tea! :)

GyeZsu
gyezsu
 
 


[quote="liv731"]
írta:
liv731Még egy kérdés: merjek venni szejtánt? Milyen ízre számítsak?


Port sose vettem, csak a kész terméket, darabban. Úgy nagyon szeretjük, csak drága. Havonta egyszer veszek 2 darabot á 220-240g (Búzahús néven fut) és azt egyszerre megcsinálom szejtán gyros-nak: rengeteg hagymacikket pirítok, rádobom a pici csíkokra vágott szejtán, kicsit sózom, majd jól megszórom ázsia-boltos gyros-fűszerkeverékkel. A múltkor káposztacsíkokat is pirítottam, azzal gazdagítottam, mert amúőgy pikkpakk beszippantják.
(Én a porral nem is akarok kísérletezni).
Bazsalikomos joghurttal locsoljuk és sütőben sült krumplicikkekkel esszük. Ha nem vagyok lusta, akkor kevés laskára vágott nyers zöldség is kerül hozzá.
h_szilvi
 
 


Márti, köszi.
h_szilvi
 
 


Szejtánt még csak egészben láttam... :oops: por formában nem .

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Nekem van egy reform muffin receptem, végre tudok ide is írni valamit: :) :wink:

2 bögre zabpehely + 2 bögre tej, 3/4 órát állni hagyni. 4 tojás + 2 - 2,5 dl (ízlés szerint) méz összemixelni. + 2dl olaj, mixelni. + 2 bögre teljes kiőrlésű liszt + 1 sütőpor, mixelni. Tejes zabpehely bele, összekeverni. Mi, a reformságát elrontva :oops: apró darabokra vágott csokit szórunk általában rá, de lehet a tésztába két reszelt almát + fahéjat (ezt is szoktam), stb. Előmelegített sütőbe be, középmeleg (4-5) sütőben 17 percet sütni (nekünk nincsen muffinsütőnk, simán tepsiben piskótaként szoktam, úgy kb. 1 óra, a 17 percről nem tudom, hogy jó-e).

Zsizsa
zsizsa
 
 


Muffinrecept: én ezt szoktam, annyit változtatok rajta, hogy gabonakávéval, szódabikarbónával és barna cukorral csinálom. A recept két tepsire szól, én a felét szoktam csak.
Nagyon finom, a férjem "elvből" (vagy inkább előítélet...) nem eszik répás sütit, de ezt szokta kérni, hogy csináljak.

Pirogrecepttel jövök, ígérem! :oops:

Pindi
pindi
 
 


A joghurtos padlizsán szuper jó lett. Én tettem bele római köményt, sok borsot, 2 gerezd fokhagymát és kapor helyett egy csokor friss petrezselymet. Frissen sült tökmagos rozskenyérrel ettük. Persze holnapra semmi nem marad belőle, de majd legközelebb este csinálom meg másnapra, hogy az ízeknek legyen ideje összeérni, bár így is elképesző finom lett! :D

Pindi: várjuk a pirogot!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Kukoricás-mogyorós muffin

2 e.kanál szódabika.+2 dl víz /vagy rizstej/+ 2 e.k. gaonatejpor: összekeverni

20 dkg kukor.liszt+20 dkg kuk.dara+20 dkg darált mogyoró + 20 dkg méz /barna cukor/ + 1 dl olaj + 1 e.k. fahéj + 1 citrom héja: simára keverni

kiolajozni a formákat, a tésztához hozzákeverni 1 citrom levét (hogx fölfuttassa a tésztát), előmelegített süt, 40-45 percig közepes melegen, kikéve meghinthetjük barna cukorral (karamellizálódik). Mákkal, dióval is készülhet.
márti_23
 
 


Kukoricás-mogyorós muffin

2 e.kanál szódabika.+2 dl víz /vagy rizstej/+ 2 e.k. gaonatejpor: összekeverni

20 dkg kukor.liszt+20 dkg kuk.dara+20 dkg darált mogyoró + 20 dkg méz /barna cukor/ + 1 dl olaj + 1 e.k. fahéj + 1 citrom héja: simára keverni

kiolajozni a formákat, a tésztához hozzákeverni 1 citrom levét (hogx fölfuttassa a tésztát), előmelegített süt, 40-45 percig közepes melegen, kikéve meghinthetjük barna cukorral (karamellizálódik). Mákkal, dióval is készülhet.
márti_23
 
 


Kukoricás-mogyorós muffin

2 e.kanál szódabika.+2 dl víz /vagy rizstej/+ 2 e.k. gaonatejpor: összekeverni

20 dkg kukor.liszt+20 dkg kuk.dara+20 dkg darált mogyoró + 20 dkg méz /barna cukor/ + 1 dl olaj + 1 e.k. fahéj + 1 citrom héja: simára keverni

kiolajozni a formákat, a tésztához hozzákeverni 1 citrom levét (hogx fölfuttassa a tésztát), előmelegített süt, 40-45 percig közepes melegen, kikéve meghinthetjük barna cukorral (karamellizálódik). Mákkal, dióval is készülhet.
márti_23
 
 


ajaj, tripla öröm. bocsi, bocsi, bocsi
márti_23
 
 


Pindi! Ez a muffin jól hangzik, Livi, meg ez a padlizsános cucc is. :) Ki fogom próbálni.

Orsi
osoa75
 
 


Köszönöm a muffinrecepteket!

hordozo
 
 


Szilvi,

nagyon örültem múltkor, hogy föltetted a tojásmentes piskótát:) Utólag is köszi :) :)

Puma,

olvastam a tejfölözési akciódat. Vidéki birtokon szerzett tapasztalataim alapján a felforralt tej többé nem ad tejfölt. Akkor ad, ha: frissen fejt, és forralás nélkül, jó széles lábosban leteszed állni hűvös helyre (de nem hűtőbe, hn. kamrába pl.) HA nem akarod, hogy megaludjon, akor max. két napig várhatsz így, és akkor gyűlik elegendő föl, ha nem mozgatod. Szedd le, majd a tejet forralhatod, stb. :)
márti_23
 
 


Köszi Márti, épp most zárta el a tej alatt a gázt :cry: legközelebb nem forralom. (eddig én is úgy láttam, csak elbizonytalanodtam, Ági mondta, ő forralja a bacik miatt... :? ) De a tejföl biztos más :)

Ági, sütő nélkül hogy? Kíváncsi vagyok :P (elvből nincs sütőtök?)

klári /puma
pumama
 
 


Naprába nem megy valaki mostanában? Ha a jövő heti varrogatás összejönne nekünk is, kérnék 1-2 (nem nehéz) dolgot onnan, ha lehet...

klári /puma
pumama
 
 


Napfényes Élet Alapítványának a Napfényes ételek 1., 2., 3. nagyon jó szakácskönyv szerintem - most jut eszembe, vki kérdezgetett a múltkor

klári /puma
pumama
 
 


Nekem ad tejfölt forralás után. Nem tudom, mi a különbség.
Nem elvből nincs muffinsütőm csak nincs. Kis fém tálakat kispapirosok, azokba rakom a tésztát. Nem olyan kicsik lesznek, mintha muffinsütőben készültek volna, de jópofa.

hordozo
 
 


Bocs, Ági, azt hittem sütőd nincs, és valahogy megoldod:)

így már tiszta. :P

klári /puma
pumama
 
 


Klári,
én vagyok akinek nincs sütője :lol:
vagyis már van, csak még dobozban....

o
orsko
 
 


Klári!

Voltam a Naprában, hívtalak is, de nem tudtalak elérni :(
És még a hozzászólásodat sem olvastam:)


Orsi
osoa75
 
 


Megcsináltam a padlizsánsalátát, de tettem bele paradicsomot is (amit télire tettem el, abból), és olyan fini lett, még szerencse, hogy rajtam kívül senki nem ette itthon, így büntetlenül befaltam :?

Orsko!

Erre még emlékszem, csak meglepődtem, hogy Áginak sincs :)

klári /puma
pumama
 
 


Indi,
hát itt a spenótos köles, de tiszta ciki, olyan egyszerű.

Szóval megfőzök egy bögre kölest (és mindig teszekbele zöldséglevesport, a dm-es Alnatura bio és nagyon finom), kiengedek egy zacskó fagyasztott spenótot, kinyomkodom, picit sózom, a szerecsnediót nem sajnálom, majd egy negyed kiló túrót is összetörök és az egészet jól összekeverem. Tűzálló tálba bele, reszelt sajt, sütő, kész. Nagyon jól megy ezekhez a feta, tehát lehet részben azt is beletenni, vagy akár pluszban.
h_szilvi
 
 


Szilvi :) Nagyon köszi!

Nekem a köles olyan töltelék, magában nem boldogulok vele, túl sok fűszer kell hozzá, hogy valami ize legyen.
Eddig Pindi kölespudingja jött be, amit a szappanfőzésre hozott, most meg én csináltam egy finomat

Karfiol vagy hamis csőbensült kölessel

Karfiolt rövid ideig blansirozom sós vizben, majd egy kivajazott, kukoricadarával vagy kenyérmorzsával megszórt sütőbe/jénai edénybe teszem. Közben tejet fűszerezek sóval, borssal, szerecsendióval, fokhagymával, felforralom és teszek bele kölest, puhára főzöm (rizsliszttel is jó, sőt). Jó folyósra hagyom, belereszelek/kockázok tetszés szerinti sajtot (trappista nálunk tiltólistán) és nyakonöntöm a karfiolt. Igény szerinti állagúra sütöm, olivaolajjal meglocsolva tálalom.
indianyo
 
 


Kölespástétom: turmixba 1 bögre jól megfőtt köles, 3 ek erős olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek vegamix, 1 ek tárkony, só, bors, ill még bármi fűszer, ehhez adni valami folyadékot-én tejfölt tettem hozzá, de a vegán recept szerint víz kell. Turmix. 2 fej apróra kockázott friss karalábé megy még bele. Tortilla chipssel nagyon finom.
A köles az egyetlen lúgosító gabonánk ezért állítólag naponta kellene enni!? :shock:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?