Új privát üzeneted érkezett!

Ez lemaradt: Mit gondoltok az Aloe Vera termékekről? Nem magáról a növényről... Lassan fél éves lesz a kisfiam és elkeztem körülnézni, hogy a sérüléseket/fertőzéseket milyen, az eddig általam nem ismert módokon lehet kezelni.

indianyo

Indianyo, a Velodrom sem lesz most:( A "fenntarto" olyan feltetelt szabott utolag, amit nem lehet teljesiteni.
Es az Andrassy ut se lesz lezarva az autok elol.

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Lesz holnap babakocsis felvonulás? (Csak azért kérdem, mert a Critical Mass-t lefújták a tüntetés miatt...)

Köszi előre is!
klári
pumama

Indianyó,

nem ismerem az aloe-termékeket, viszont, amit tutira érdemes beszerezni, aza Weledának a Wecesin hintőpora!!!!
Mi csak "magic powder"-nek hívjuk. :D
Hihetetlenül szépen gyógyulnak vele a sérülések. Egy réteget képez, ami, amíg rajta van a seben (tehát napokig) nagyon csúnya, mintha gennyes lenne, mintha... nem is tudom.... De aki kipróbálta, ment is venni rögtön (mi is így "kaptunk rá").
Mi kisebb nyílt sebre is tesszük (pl. késsel megvágja magát vki).

Szilvi
h_szilvi

Sziasztok!

Ismertitek a konferencia-biciklit :D?

http://www.conferencebike.com/web.mov

Ilyennel kéne menni a critical mass-ra (ha lesz :()
saara

Szia
Indianyó
Szerintem a legegyszerűbb egy cserép növényt beszerezni... keresztanyáméknak van több cseréppel ha valaki megég, megsérül, vagy pattanásra is kiválló csak levágnak a leveléből és rákenik a sérülésre... sokkal hamarabb gyógyul! :wink:

Kép
Kép
Kép
mamacka

Még annyit, hogy az Árkáddal szemben lévő Cédrus piacon hatalmas biobolt nyílt... talán olcsóbb is mint a kicsi üzletekben de mivel én nemszoktam ilyen helyeken vásárolni ezt nemnagyon tudom megítélni, de egy próbát megér! :)

Kép
Kép
Kép
mamacka

Mamacka,

már próbáltuk az általad említett Bioritmus Csarnokot. Nem olcsóbb, csak egy-két dolog. A nagyobb része drágább (volt legalábbis nyitáskor).

KépKép
KépKép
safrany

Nekem elég drágának tűnt...különösen a vagy 7000Ft/kiló tökmag :shock: de mint mondtam nem vagyok járatos csak gondoltam titeket biztos érdekel...
bár szerintem nyitáskor inkább olcsóbbak szoktak lenni....

Kép
Kép
Kép
mamacka

Szia Szilvi!

Es hol adjak ezt a csodaport:) No meg mennyiert?

Biobaba
biobaba

Biobaba,

én Solymáron vettem az Ezerjófű bioboltban a Terstyánszky utcában/úton, és anno valami 1400 volt, de még évekig elég lesz.
De biztosra veszem, hogy dr. Szőke Henriknél is lehet kapni, és ot tolcsóbb is, mint a boltban. Henrik telszámát, ha nincs meg neked, pü-ben el tudom küldeni.

szilvi
h_szilvi

Szia Szilvi!

Ki az a dr. Szőke Henrik? Hogyhogy lehet nála ilyet kapni? Bocs a buta kérdésekért, de engem is érdekelne ez a hintőpor.

Ma voltam ökopiacon, leteszteltem a jázminpakócát :) A szacharinnál mindenestre jobb :D Nekem okés, és sok előnnyel is járhat a fogyasztása. :)

KépKép
KépKép
safrany

Szilvi :) köszi a Weleda-tippet, jó lenne.. most nézem a külföldi W-oldalakat, fantasztikus csodaszerek vannak, vajon a magyar Weleda miért nem forgalmazza őket? Szőke Henrik homeopata orvos vagy antropozófus? Én is szívesen venném a telefonszámát :) Az Ezerjófű a PEMŰhöz van közel vagy a temetőhöz? Elküldeném a barátnőmet ilyet venni.

Mamacka :) köszi az aloés tippet, ez így tényleg jobb és szimpatikus is - hol lehet ilyen növényt beszerezni?

Igazság szerint én nagyon idegenkedem ezektől a boltban nem kapható "hálózati" termékektől, de az A.V. spray-ről sok jót hallottam, viszont egyetlenegy környezettudatos ismerősöm sem használja - valószínűleg hasonló okból.

Eszter :) ezek szerint ez a jázminpakóca itthon is terem? Ha már ilyen szép neve van... És hogyan használod? Én a kávémat semmiképp, de ételt szívesen édesítenék vele, de kicsit macerásnak tűnik.

indianyo

Sziasztok,

igen, Henrik antropozófus orvos. :) És mellesleg ő fordította a Nagy Gyermekkalauzt.
Ő közvetlenül Németo.-ból, a gyártótól szerzi be.
Az itthoni Weleda azért nem forgalmaz rengeteg mindent, mert az engedélyeztetésük nagggyon sokba kerül, és nem biztos, hogy mindnél megérné. Inkább a "biztosra" megy: fogkrém, naptej...

A solymári boltban van sokminden, ami itthon máshol nincs.
Hú, Indianyó, talán picit közelebb vana temetőhöz, de nem biztos. :wink:, a PEMÜ oldalán, azzal az étteremmel szemben, ahol a lovaskocsi áll... Megadom azért a telefonjukat, hívjátok fel előtte, ne menjetek hiába: (26)360 280. Ja, hétfőn zárva.

Pü-t küldöm mindjárt Indinek meg Sáfránynak.
h_szilvi

OFF
Szia Szilvi!

Tudsz valami kontaktot az óbudai Waldorf ovihoz? A kerület honlapján lévő vonalas számot nem veszik fel, írtam SMS-t az ott lévő mobilra, arra se jött válasz. Bent voltunk májusban, de rosszkor mentünk, csak 1 percre jött ki hozzánk az egyik óvónő, mondta, hogy a játszócsoportban nincs már hely, majd ősztől, írjam fel az elérhetőségemet, de azóta sem hívtak :( :( :( Ha elárulod, hogy a napirend alapján mikor érdemes odamenni, amikor nem zavarunk (vagy mikor van a játszócsoport...), már az is nagy segítség lenne. Köszi!

GyeZsu
gyezsu

Gyezsu,
az ovi 1/2 1-ig tart, sztem ha 3/4 1-1 körül odamentek, vagy telefonáltok, az jó. Tel: 387 2530, ez jó szám, csak esetleg rosszkor hívtad.
A játszóházat Brigitta csinálja, őt vagy az ovis számon érheted el, vagy a 242 7122-n, de hogy van-e hely, nem tudom.

szilvi
h_szilvi

Gyezsu,
az ovi 1/2 1-ig tart, sztem ha 3/4 1-1 körül odamentek, vagy telefonáltok, az jó. Tel: 387 2530, ez jó szám, csak esetleg rosszkor hívtad.
A játszóházat Brigitta csinálja, őt vagy az ovis számon érheted el, vagy a 242 7122-n, de hogy van-e hely, nem tudom.

szilvi
h_szilvi

bocsi a duplázásért... :oops:
h_szilvi

Indianyó,

állítólag könnyű termeszteni, mert elriasztja émelyítő édességével a kártevőket. Gondolom, melegre azért szüksége van.
Nem azt írtad, hogy neked nagyon nem ízlett? Persze lehet, hogy pl. sütiben annyira nem érződik. Por fomájában is árulták a MOM piacon, gondolom, az megkönnyíti a használatát. :)

KépKép
KépKép
safrany

én is régóta szeretnék steviát, eddig nem tudtam hol kapható...most már tudom, de nem jutok el a MOM piacra :(
tud esetleg valaki címet, akitől rendelhető?
az árus névjegykártyája is jó :)

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Szia Reni!

Csongradon laktok?
Az egyik , akinel lattam a piacon ezt a cuccot kecskemeti, a masik meg azt hiszem ok voltak:
ÁLDOTT FÖLD BIOGAZDASÁG
A kapcsolattartó neve: Szita István
Cím: 3042, Palotás, Diófa u. 15.
Tel.: 06-32-480-257, 06-30-450-9281
(Remelem, tenyleg jol emlekszem.)

Biobaba
biobaba

Biobaba!

köszi szépen!
Csongrád megyében lakunk, igen...így Kecskemét az viszonylag közel van...

annak nem tudod esetleg az elérhetőségét?

Palotás az ha jól tudom Nógrád megye, ugye?
jól hangzó nevük van...

Sáfrány! Te termesztettél már?

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Sajnos a kecskemetieket nem tudom, es most hetvegen nem is megyek piacra, de hatha vki megy, aztan meg tudja nezni neked. V a jovo het vegen en megnezem.

Biobaba
biobaba

Nem termesztettem, csak olvasgattam :)

KépKép
KépKép
safrany

Szilvi :) köszönöm szépen a tel.számot!

Erről hallottatok-e már? Első látásra nagyon fura, egy pelusos mamatársam ajánlotta - ő már 2 éve nem használ semmilyen betétet.

http://www.divacup.com/

indianyo

No, erre kivancsi vagyok en is. Par eve mar nezegettem, de aztan nem vagtam bele. Igaz, kozben szultem egy gyereket es nem kellett egy darabig ilyesmi:)

Biobaba
biobaba

Hm. Nekem tetszik. (Mondjuk egy átlagos évben én az árának a felét költöm betétre, igaz, nem bio-betétet használok. De hiába írnak csak egy évet, tutira nem megy tönkre. Mi "hasonló" fogamzásgátlót használunk, arra is egy évet írtak, pedig.)
Csak a magam részéről még várnék, amíg megerősítem a hüvelyemet intimtornával. :oops: Nem attól tartok, hogy kicsúszik, hanem attól, hogy tovább gyengíti a hüvelyizmokat, hiszen pont ezért beszél le Kriston A. a tamponról.
h_szilvi

Sziasztok!

Bocs a buta kérdésért, de egy antropozofus orvos hogyan gyogyit?

Biobaba, a multkor vettem biosört, alkoholmentes is létezik és nagyon nagyon finom :P! Biokosarat is kaptam. Az egyik cikböl kiderült, miért ilyen dragak a biotermékek: 2-300%-os felarral dolgoznak a termelök/forgalmazok :(. Ez olyan bosszanto :x!
De mondjuk, miért lenne olcsobb, ha ezeket az arakat is kifizeti az ember...
saara

Szia Sara!

Hat igen, de ha nagyobb lenne a kereslet a biora, tobben termelnenek, nem ennyiert adnak. Azert szerintem a 2-300% tulzas, de legalabbis nem mindenre igaz. Es ha azt veszed, h mi van egy nem bio paradicsomban es egy bioban... Most nem a vegyszerekre gondolok, hanem az asvanyianyag-, vitamintartalomra. En mindig irtam, h mire mennyit koltunk, es amiota csak biot eszunk, nem koltunk 2-300%-kal tobbet kajara.

Biobaba
biobaba

Én régebben mindig azt gondoltam, a bio a gazdagok kiváltsága, de rájöttem, ez nem egészen így van. Sok felesleges dologra költöttem, amiket szép lassan leépítettem. Szerintem inkább tudatosság kérdése. Én kb. ugyanannyit költök most is kajára, viszont kevesebb félét veszek, főleg luxuscikkből. Húst hetente kb. 2-szer eszünk, de nem is kívánnám többször. Zöldségből sokfélét veszek, de csak annyit, amennyi biztosan elfogy. Tejtermékben még nem vagyunk teljesen biók, még meg kell győznöm a férjem, de a kicsilány majdnem mindig azt kap. :)
Nálam fő szabály, hogy nem az árakat hasonlítgatom mondjuk az Auchanhoz, hanem azt nézem, hogy amit kapok a pénzemért, az 'élelem' és nem valami más. És hát ott van a morális vonzata is...lelkileg is jót tesz a biokaja :)
Persze, azt nem tudom, hosszú távon meg tudom-e venni a biót, ha lesz három gyerkőc mondjuk (pedagógusok vagyunk). Ezt már rábízom a Gondviselésre. :)

Eszter

KépKép
KépKép
safrany

Szia Eszter!

Detto, nalunk is pont igy. Regen sok felesleges..., es amit most eszunk, az valoban taplalek, mert jol is lakunk vele:)

Biobaba
biobaba

Eszter :) ezt de szépen mondtad :) És nagyon igaz - elvégre bio chips és kóla az nem kő nekünk :lol: Szóval egy csomó dologra nem költ az ember, ha ezt a szemléletet követi, így nem drágább így az élet - persze nem is olcsóbb, de ez már egy másik történet.

Sára :) Antro orvos munkáját leírni bonyolult, kicsit hasonlít a homeo és ajurvédikus orvosokéhoz abban a tekintetben, hogy igen részletes elbeszélgetéssel kezdődik. A homeopátiából átvett - de aztán jelentősen módosított - hígítási elvet használja, de többnyire ásványokkal dolgozik - és a teljes emberi lényt veszi alapul - de most tényleg nem bonyolódnék joban bele.

Waldorfos kolláégám jön Németországból és hoz nekem Weleda-csodaszereket, nagyon várom:) Wecesint már felírtam, most gyűjtöm az okosságokat.

A német és új-zélandi weleda-oldalon esik szó az antro-gyógyszerekről is egyébként.

indianyo

Sziasztok!

Es nalatok egyebkent, h van az a resze a bio dolognak, h rokonság...? Minket sose hagynak beken, a legtobbszor gunyolodnak miatta... Agrokemikus akademikus is van a csaladban, de igazabol az jon le, h neki sincs sok fogalma arrol, h mi a bio:(

Ha benezek a hutobe, akkor lehet latni, h mi minden az, ami a mi asztalunkra soha nem kerul, es amiert nem koltunk tobbet kajara. Nem elsosorban a chips, meg kola (en egyszer poenbol vettem bio kolat:))
Szerintem az atlagember nagyon sokat kolt husokra. Es persze valoban a sok ragcsa, meg uditonek nevezett valamik... De a masik, amit meg megfigyeltem, h tobb kaja kerul a kukaba egy nem bio haztartasbol. Teletomik mindennel a hutot, aztan nem is figyelik, lejar a szavatossaga (v mar eleve ugy hoztak el a boltbol:(), kell kidobni.

Aztan egyszer a bio elleni kifogas az volt, h egy nagy etku fickot probalnek megetetni a biobol... Ramenne a... Szerintem ez sem igaz igy, en eleg nagy etku vagyok, es magamon azt vettem eszre, h ugyanolyan mennyisegu bio kaja utan nem maradok ehes, mig a nem bioval nem tudok jollakni.

Masreszrol megfigyeltem azt is, h azok kozul, akik biot is veszenk egyaltalan nem a kornyezettudatossag miatt teszik, hanem azzal az onzo motivacioval, h egeszsegesebb kajat egyenek, es megvan ra a penzuk... Szoval biobol is lehet azert egeszsegtelenul taplalkozni. Es pl ezek az emberek bizony a szemetuket nem gyujtik szelektiven, de ha ez meg tulzott elvaras is lenne veluk szemben, nem egyszer lattam, h csak ugy elhajitjak a szemetuket az utcan...

Nalatok h van ez? (rokonsag hozzaallasa stb.)

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Biobaba, nalunk szerencsére megértik a bio taplalkozast/életmodot, stb. Anyamék szinte csak olyan zöldséget/gyümölcsöt esznek, amit ök termesztenek, szelektiven gyüjtenek, fajatékokat vesznek a gyerköcnek, szoval imadom öket!
Anyosék meg tanacsokat kérnek :lol:. Es sikerült a fél csaladot attériteni "bio" takaritasra (erre nagyon büszke vagyok :wink: !).
A gunyolodas nem szép dolog... . Probaltal mar nekik olvasnivalot adni? Erre jo fegyver pl. a tudatos vasarlos féle füzetecske. Most van egy a zöldségekröl/gyümölcsökröl. En a vegyszereset hasznalom, ha valakit le szeretnék beszélni a haztartasi mérgek hasznalatarol. Az ottlevö tények, adatok magukért beszélnek. Hivatkoznak az EUs féle REACH programra is, az elég hiteles. De sajnos van, aki egyszerüen nem hiszi el és paranoianak veszi az ilyen hozzaallast :(. Ilyen esetekben szerintem tényleg jobb nem vitatkozni és csak odanyomni az illetö kezébe az infokat /de az akadémikus kemény dio lesz.../).

Indi :) Köszi a felvilagositast!
Német kolléga: irigy vagyok :lol: ! Szamolj be majd légyszi mi valt be!

Oké, mindenképp jobban taplal a bio, de nem értem pl miért 500 ft 1 kilo sütötök vagy 700 ft 1 kg spenot vagy 220 ft 1 csokor kapor mikor azzal SEMMIT nem kell csinalni, nö magatol, csak gyözd leszedni! Nem ugy, mint, pl az öszibarack. Ott jobban megértem a 700 ft/kilot.

Miket szoktatok enni/fözni? Bocs, tudom, hogy ez nem receptklub :lol: , de sokszor kifogyok az ötletekböl. Nem eszünk hust, szinte csak zöldségeken élünk és nem vagyok tul kreativ fözés ügyben, de ha latok masnak valamit az ihletet ad és elindulok egy uj agon :) .Szeretnék ujitani kicsit!
Vagy nem tudtok egy jo könyvet ajanlani? Kôszi!
saara

Sziasztok!
nálunk elég negatív a hozzáállás....:(
a család fele: én+lányaim vegák vagyunk és ez már eleve szálka mások szemében...
az, hogy bio-termékeket vegyenek, már meg sem fordul a fejemben----
amíg valaki úgy gondolkozik, hogy megveszi a 200 ft-os mosogatószert, ami egy hétig sem tart, mert az úgy olcsóbb, addig másban nem is próbálok meg hatni...
hiába magyarázom, hogy koncentrátumot vásárolva, olyat, amit nem állatokon tesztelnek, meg növényekből van sokkal tovább elég és környezetbarát...az a válasz: egyszerre nincs annyi pénzünk.

hiába mondom, hogy lehet úgy is, hogy havonta csak egyet "cserél" így le az ember...
de szerintem elsősorban a gondolkodásmóddal van a gond.
és ez nem függ szerintem életkortól, sem iskolai végzettségtől..

az, hogy párizsit, meg virslit esznek, már nem is okoz meglepetést...
csak az, ha az enyémeket kínálják ilyenekkel :evil:

én arra jutottam, hogy saját házon belül úgy csinálom, ahogy jónak látom, aztán ha elmegyünk, általában árgus szemekkel résen kell lennem...ez egy kétnapos vendégeskedésnél még kibírható...hosszabbnál már fárasztóbb.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Sziasztok!

Most talaltam egy moly tanyat abban a buzapehelyben, amit 2 napja vettem a Napraban. Hurra.
saara

A Magyar Nemzet hétvégi magazinban van egy gasztronómiai (politikamentes :)) cikk, ami nagyon illik a tudatos étkezés, mükaja-függöség témához:

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=375280& ... e=4&pass=3

KépKép
KépKép
safrany

Szia Sara!

Hat jo neked. En mar eleg sok dolgot a kezukbe nyomtam. Semmi. Szerintem nem is olvastak el oket:(
De kozben meg mindig ostromolnak, h egyunk ilyen-olyan vitaminkeszitmenyeket... Jo mi?! No mindegy. Azert remenykedem.
Igen, 2 napig talan ki lehet birni vendegsegben, bar en nehezen birom, mert irto ehes leszek... Ugyh elofordul, h felkeressuk a helyi bioforrast, es betankolunk, talan igy eszreveszik...

Biobaba
biobaba

Eszter, a Leves hazudik c konyvben is ilyenekrol irnak, ott is emlegetik a kutya- stb. tapokat... (Emiatt is van kutyakajakbol is bio nemelyik boltban:), bar mintha mostanaban nem lattam volna. Igaz, nem is keresem.) Ezt is megvettem rokonsagnak. De semmi hatas, eszik ugyanugy a margarint tovabb... Es hiaba remenykedtem megint abban, h talan lesz vaj az asztalon... Nem volt:(

Apropo margarin: nem is tudom, h nem lehetne beperelni egy-egy margaringyartot, h rairja a margarinra, h szivbarat, meg h folsav van benne. Aztan amikor elolvasod az osszetevoket, akkor semmi olyasmi nincs benne, h folsav v ami tartalmazna extra folsavat. Az meg, h szivbarat... http://biokosar.com/ a 3. szamban irnak a margarinokrol...

Biobaba
biobaba

Biobaba, gondolom, nem nyugtat meg, de nálunk sem jobb a helyzet. Csodabogárként tekintenek ránk általában, még arra is, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet vagy mossuk a pelusokat.
A biodolgokra vagy az a reakció, hogy nem hisznek abban, hogy tényleg bio amit annak árulnak, vagy újkori hisztériának tartják a vegyszerek, adalékanyagok veszélyességét. Vagy hivatkoznak egy újságcikkre/TVműsorra, stb., hogy ott azt mondták, hogy nem is olyan veszélyes. (Amikor az ellenkezőjét írja egy cikk, azt meg sem hallják vagy nem hiszik el.) Így például nem értették, miért nem engedem, hogy aszpartámos Danone joghurtot adjanak az akkor másfél éves fiamnak. :shock: ("A diabétesz rendelésen volt egy nagy plakát, hogy nem igaz, hogy egészségtelen az aszpartám!")

A másik ág egy fokkal jobb, ott legalább meghallgatják, elhiszik ezeket a dolgokat, sőt anyu időről időre jól bevásárol biodolgokból meg környezetbarát tisztítószerekből, de mellette azért megy a domestos meg a Lidl-es margarin. :( De legalább fogékonyak rá, itt még látok reményt... ;)
pindi

Safrany, köszi a cikket. Rémes ez az egész! Valamit valahol nagyon elrontottunk :(...

(amugy a Napraban kicserélték a buza pelyhet. Kérdés, hogy laknak-e az uj csomagban... Megnéztük, elvileg nem, de majd meglatjuk...)
saara

Pindi, hat tenyleg nem vigasztal...

Egyebkent nalunk is az van, h anyu megveszi a bio joghurtot, ha megyunk, de mast nem annyira. Aposom most probalt valami erotlen kiserletet tenni, de semmi biot nem vett, hanem olyanokat, amirol azt gondolta, h egeszseges: Danone joghurt, kulonbozo felvagottak... Holott epp ezek miatt csinaltuk mar az utobbi idoben azt, h az elso dolgunk az volt, mikor mentunk hozzajuk, h bevasaroltunk magunknak. Meg el is mondtuk, hol lehet kapni ezeket. Nem tudom, h nem talalta meg oket. No mindegy. Egyszer talan sikerul...:)

Akademikus rokon meg a novenyvedoszerekre azt mondta egyszer, h ha nem lennenek gyogyszerek, mi is elpusztulnank... Hat erre most mit mondjak?! (Nem is tudom mar, mikor vettem magamhoz gyogyszert az utobbi evekben. Csoda, h meg nem pusztultam el.) Pedig epp most neztem, a polcan sorakoznak olyan konyvek, minthogy vedekezes termeszetes ellensegekkel stb.

Neha nem tudom, mitol legyek optimista... GMO, PM10, E szamok stb. Persze, h jelenkori mizeria, mert az emberek nagy reszenek pl fogalma sincs arrol, h pl a Biblia is tele van kornyezetvedelmi dolgokkal, eleg ha a jubileumi evre gondol az ember, h pihenni kell hagyni a foldet. V ostromlott varos korul nem szabad kiirtani a gyumolcsfakat. Es h mar az okori folyamvolgyi kulturak is kornyezetrombolok voltak, es nehany tudos feltetelezese szerint ezert is sivatagosodtak el annyira azok a videkek mara. V pl a csatornazas is gond volt, innen ered "a penznek nincs szaga" mondas. V az indianok is egettek az esoerdoket az europai ember megjelenese elott is... Az europai termeszetes erdok meg hol vannak mar jo ideje?
De azert korabban egyaltalan nem volt olyan durva merteku ez az egesz, mint manapsag. Aztan ha akarunk valami eletteret hagyni az unokainknak, akkor nem kene elbarmolni. De a legtobben nem gondolnak az unokaikra, addig amig meg nem szuletnek. Bar lehet, h meg utana se:( Az ukunokainkrol nem is beszelve...
Szoval mitol legyek optimista?

Nem tudom mar , ki mondta:
Amikor kivagtuk az utolso fat, kifogtuk az utolso halat, beszennyeztuk az utolso folyot, rajovunk majd, h a penz nem eheto...

Biobaba
biobaba

Biobaba :) kedvenc indián mondásom: A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Eszter :) Köszi a linket :) Kicsit ugyan hatásvadász a stílusa, de így legalább sok ismerőssel el tudtam olvastatni - bár nemigen hisznek nekem...

Nálunk a helyzet tragikus szülők, rokonok szintjén, sehol semmi tudatosság - és persze teljesen hülyének néznek. Tesómék veszik ugyan a bio tejet és joghurtot, de mellette rostos gyümölcsleveket isznak víz helyett. Férjem pedig soha nem hallott ilyen dolgokról korábban, Indiában a környezetvédelem ismeretlen fogalom. Viszont ő tiszteli az én törekvéseimet.

indianyo

én már annyit agyaltam ezen...
pedig általában nem is szólok mindenért, mégis én vagyok a "problémás" ember....
nekem úgy jön le, hogy azt hiszik, hogy lázadásból, dacból válogatom meg a dolgokat. túlkomplikálom a dolgokat, mert nekem nem jó az, ami a többi "normális" embernek.--
próbáltam már felhívni a figyelmüket cikkekre stb. az volt a válasz, hogy se pénzük, se idejük nincs arra, hogy ezeket kövessék, én is csak plusz munkát csinálok magamnak ezzel.
no meg aztán: ha nekik és a többi embernek eddig jó volt ez vagy az, akkor most miért nem jó?
BIobaba! igen a Biblia és más vallások szent iratai is megerősítik ezt. erre már tényleg nem lehetne azt mondani, hogy emberek kitalált hülyeségei ezek...

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Nálunk a családi helyzet a következö (elöre is bocs, eltünt a hosszú ö-m és ü-m :) ) :

Anyukám azt mondja, teljesen igazam van, tisztel, hogy én ilyen "eröfeszítéseket teszek, de ö "még nem tart itt". De szelektíven gyüjti már a hulladékot :) És tovább puhítható. A húgom is "tisztel", és szintén reményteljes eset. Apám viszont csak az Auchanban hajlandó vásárolni, ö a "se ideje, se pénze" típus, szerintem hóbortnak tartja, de nem is nagyon tudja, hogy mivel mosok, takarítok, miböl fözök stb.
Anyósomék: totál kiakadna, ha megtudná, hogy biokaján élünk. Pedig ismeri a vegyszereket, minöségellenör volt a Mirelite-nél. Ö inkább soha nem vesz salátát, spenótot, a biováltozat fel sem merül, mivel "nyomorgunk" (távolról sincs így, de ö igazi nagy spóroló. És nagy takarító, kellö vegyszermennyiség megvan mindig.)
Férjem: egyelöre átkeresztelt "biobékának", de nem ellenzi a dolgot, bár nem is érzi át teljesen, miért is jobb ez így nekünk. A spórolást "örökölte", így elég sokat küzdök, de abba nem nagyon szól bele, hogy a háztartáspénzt hogyan osztom be.
Úgy látom, a megszokás nagyon nagy úr mindenki családjában :(

KépKép
KépKép
safrany

Sáfrány :) Azt hiszem kimondtad a mai magyar valóság kulcsszavát: nyomorgunk (mármint emiatt panaszkodunk), ezért veszünk rohadó zöldséget és lejárt szavatosságú ehetetlen gyümölcsjoghurtot, romlott húst... :( A mi családunk - élén anyámmal - profi mind a nyavalygásban, mind a rosszminőségű olcsó dolgokkal spórolásban. Sokáig tartott kinevelnem magam ebből a szemléletből... szerencsére sosincs későn :)

indianyo

Indianyo, jo ez a megfogalmazas, h mai magyar valosag...:) Nem tudom, ha mi nyomorgunk, akkor az un. fejlodo orszagokban mit csinalnak:(
Egyszer egy szobatarsam azt mondta, h o annyira csoro, h nem engedheti meg maganak, h sz...t vegyen. A masik pelda meg, h apu vett egy ev leforgasa alatt kinai piacon 3 kavedaralot, ahelyett, h vett volna egy jot dragabban.

Biobeka:)

Nekem az viszont tok jo, h a ferjemmel teljesen egyetertunk ezekben a dolgokban:)
biobaba

egy kis edesseg a sok urombe, sajna csak a nemetul konyitoknak edesitheti az eletet:)

http://www.chefkoch.de/rezepte/25262110 ... ndeln.html
biobaba

Biobaba, korábban én is nagyon pesszimista voltam ezeket a dolgokat illetően. De mióta a kisfiam megszületett, újra hiszek a jövőben, és hiszem, hogy lesz még mit átadnunk nekik, nem csak egy mérgezett betondzsungelt. Azóta sok hasonló gondolkodású embert ismertem meg, rájöttem, hogy nem vagyok egyedül, sőt. Ugyan korántsem nem vagyunk elegen, de egyre többen, és ez erőt ad. Talán még nincs késő...

Spórolás: én eléggé spórolós vagyok (ami önmagában szerintem nem baj, hiszen így egy csomó felesleges vackot nem vesz meg az ember...), de arra hamar rájöttem, hogy az ételen, és főleg a minőségi élelmiszeren nem szabad spórolni. Ha a környezet vagy a termelők iránt nem érez is felelősséget az ember, akkor legalább legyen már annyira önző (ahogy Biobaba mondta), hogy tiszteli magát annyira, hogy nem tekinti szemetesnek a testét.
Egyszer egy kisnyugdíjas előttem mesélte a boltban a sorban, hogy a nemtudommelyik kutyakonzervből mennyivel olcsóbban milyen finom pörköltöt lehet főzni. :shock:
A másik pedig, hogy ha az ember környezettudatosan él, egy csomó helyen tud spórolni (pl. mosás, takarítás), amit aztán nyugodtan költhet pl. biokajára. Van olyan kismamatársam - nem is egy -, aki szintén "nyomorog", csak az auchanos 60Ft-os almát engedheti meg magának (ja, hogy abból mennyit lát a termelő az már legyen az ő baja), de azért ott a gyerek kezében a csips, a kóla, a banán nyáron is, eldobható pelenkát használ (bár van, aki büszkén meséli, hogy csak reggel meg este cserél pelenkát a gyereken...), stb.
Ahogy így belegondolok, igazuk van: tényleg nyomorognak. Műéletet élnek. :(

Egy jó program a hétvégére: http://www.nyitottkert.hu/1esemeny.shtml?x=32314
pindi

Sziasztok!

Vettem nagy lelkesen csíráztató tálakat, de egyébként fogalmam sincs, hol vegyek hozzá és milyen "alapanyagot", és aztán mi mindenre tudom majd a csírákat felhasználni. Segítsetek! :)

Receptötletek Kövesdi Natália: Nagyi és Nati szakácskönyvében is vannak, a csillaghegyi bioboltban 2.000 Ft-ért kapható. Barátnőméknél most ettem sült céklát (sütőben héjastul sül, mint a krumpli, csak sokkal tovább): egyszerű és finom! Legújabb sk. receptemet pedig beírtam a Gyereknevelés / Hozzátáplálás - egészségesen, cukor nélkül... vagy valami ilyesmi topikjába. Egyébként csinálom a jó kis zöldség krémleveseket: vízben megfőzöm a zöldségeket, aztán összeturmixolom, esetleg behabarom, de az is lehet, hogy csak tejfölre szedem. Maceszgombóccal is nagyon finom.

Család: nem kívánom senkinek, csak mondom: daganatos beteg természetgyógyászhoz fordul, első tanács: vegyszer- és adalékanyagmentes élelmiszerek. Egyébként nekem az a boszúságom a bioval, hogy én olyat szeretnék, ami környékbeli. Nem értem például, hogy a napraforgómagot vagy a mazsolát miért Iránból meg Törökországból kell hozni.

A takarítás... Megengedtem magamnak a kétheti egyszer takarítónő luxust, nyáron nem kellett, azóta még nem hívtam, de most már muszáj, viszont meg akarom vele beszélni, hogy ha most megcsinálja a nagytakarítást a saját, jó erős vegyszereivel, utána már csak környezetbaráttal dolgozhat. Úgyhogy jöhetnek a jótanácsok :) A legkritikusabb szerintem a tűzhely, meg a kád, WC.

GyeZsu
gyezsu

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?