Sziasztok!
Mi tegnap futottunk össze a tehéncsordával
Bár nem tudtam, hogy itt vannak most. Florcinak tetszettek. Mindegyiket nagy 'mú'-val köszöntötte.
Mi itt lakunk a közelben, de délutánonként én szakdogát nyüstölök.
De ha előre megbeszélünk valamit, mi is elmennénk egy talira.
Biobaba, ez a vaddisznótepertős csoki...hát nem is tudom elképzelni, de biztos tényleg finom.
Kicsit azért perverz, nem?
Zakuszka: konkrét receptet nem tudok adni, mert én úgy csinálom, ahogy éppen az ihlet diktálja. Az irányvonalak: először is, aki rászánja magát, nagyobb kupira számítson egy "sima" befőzésnél. De megéri ám, sőt az elkészült termék eszmei értékét növeli a nagyobb energiaráfordítás.
Merthogy a zakuszkához, amit lehet, sütjük a sütőben, szép feketére. Elszenesítendő: padlizsán, paradicsompaprika, esetleg húsos zöldpaprika. Én fóliában teszek mellé vöröshagymát, fokhagymagerezdeket héjában. A fokhagymát azért héjában, mert úgy egész más íze lesz. Padlizsánból irtó sok kell, mert nagyon összemegy. Minimum 3-4 kiló. A többi dolog: ízlés szerint. Nálam a paprika kevesebb, van, akinél több. Ha szépen megszenesedtek a sütőben (ideálisan parázson vagy grillen), egy nagy tálba teszem a padlizsánt rácsra, jól lecsöpög a leve. A paprikát meg egy időre zacskóba, úgy könnyebben lejön a héja. Mindennek leszedem a héját, a paprikát, hagymát, fokhagymát, lehéjazott paradicsomot botmixelem. A padlizsánt is lehet, de nem muszáj, ha jól megsütöd, olyan puha, hogy szétmegy magától. Sózom és felteszem a tűzhelyre, kevergetem, amíg besűrűsödik. Ekkor hidegen sajtolt olajat öntök hozzá. Forrón steril üvegekbe töltöm, kigőzölöm fél órát, fejreállítom. Télen leginkább kenyérre kenem, de hús mellé is jó.
Nem a legolcsóbb befőzés, mert eléggé összemennek a dolgok. Akkor kell csinálni, amikor már nem megy lejjebb az ára a padlizsánnak, pritaminnak, de még szépek és épek.
Lehet másképp is: van aki tesz bele gombát, van aki babpürével elegyíti. Van, aki darál, a padlizsánt kivéve mindent.
Remélem, nem voltam túl zavaros.
Eszter