Új privát üzeneted érkezett!

Szájmenésem van... Arra gondoltam, hogy itthon is létre kellene hozni egy ilyet: http://www.inlandpress.org/main.asp?Sea ... ID=232&S=1

Bár az itthoni mentalitéás (még!) nem iylen, de mivel terjed, ha lassan is ez a szemlélet, érdemes lenne megtámogatni.

A pelenkás yahoos group, aminek tagja vagyok, sokat ír erről és az aegyik anyuka mesélte, hgoy msot kapott egy vadiúj varrógépet - cserébe valami egyéb szolgáltatásért (azt hiszem, épp peluskülsőket varrt rajta viszonzásul).

No, időközben találtam is magyar vonatkozást a www.freecycle.org oldalán : http://groups.yahoo.com/group/budapest-mindeningyen/

indianyo

Szia Indianyó!

Én is épp egy-két hete találtam rá a magyar freecycle-re. Csak sajnos nem nagyon pörög a lista, pedig nagyon jó ötletnek tartom. Amikor kidobok valamit, sokszor gondolok rá, hogy lehet, hogy valakinek pont erre lenne szüksége. Jobb híján eddig az ilyesmiket kiraktuk az utcára, ált. fél órán belül elviszik a cigányok.
Esetleg a kukoricapelusodat feltehetnéd. :)

Bébiétel: érdekes, amit írsz, amikor mi használtuk, én direkt figyeltem rá, hogy ne legyen benne cukor, és elég sok félét találtam. Tény, hogy nagyon meg kell nézni. De pl. italokból nem a bébiitalokat vettük, hanem a Spar vagy DM (Alnatura) saját márkás biolevei (cékla, sárgarépa, gyümölcs) jöttek be nálunk nagyon, ezek 100%-osak és nincs bennük cukor. És olcsóbb is, mint a minikiszerelésű bébiitalok. Van még a biopontnak is bioitala, de az meg nekünk túl nagy kiszerelés (7,5dl), hamarabb megromlana, mint ahogy elfogy.
Persze a legjobb, ha az ember maga centrifugál levet.
A szüleimnek van olyan lényerőjük, ami kíméletes eljárással, gőzöléssel nyeri ki a levet. Isteni finom gyümölcsleveket lehet így csinálni, cukor nélkül, és ezek elállnak egész télen. Kivéve, ha az ember megissza már augusztusban, ahogy mi tettük... ;)
pindi

Pindi :) Én is csak kíváncsiságból néztem végig a bébiételeket és lesújtó a tapasztalat... a Hollétól a gabonapépeket ismerem, én is eszem őket, azokban tényleg semmi más nincs, csak gabona:)
És igen, nekem is az volt az első gondolatom, hogy kukoricapelust felajánlom. És ha nem pörög, hát izzítsuk be :)
Miféle szerkentyű az, amit szüleid lényerésre használnak? Izgalmas :)

indianyo

Indi! :)

A lényerő kb. így néz ki:

Kép

Alulra teszed a vizet, felülre a gyümölcsöt (vagy zöldséget), rá kell tenni a tűzre (létezik elektromos változata is), és a középső edénybe megy a lé (valahogy a gőz préseli ki a gyümölcsből, de ebbe most ne menjünk bele :oops: ). Ott van rajta az a cső, azzal töltöd menet közben a levet a palackba.

Pindi
pindi

Sziasztok!

Ti milyen liszteket vasaroltok? Nekem par eve volt ilyen moly problemam. Akkor meg nagy aruhazakban vettem a lisztet. Akkor dobtam ki a jo kis kajakat szatyorszamra. De azota nincsenek ujra. Pedig gabonank van rendesen. Itt ropkodnek ugyan neha, de van kiteve molycsapda, lecsapjuk oket, mindent kiszedek a gyari csomagolasbol, es jol zarodo uvegekbe toltom at. A szekrenyekben levendula es mar baber is. A fogantyus ajtok fogantyujara levendulaval toltott zsakocskak akasztva. Azota kajaba itt nem volt moly. (Ja, es amelyik boltban elrepult valaha is az orrom elott egy molylepke, ott nem vasarolok tobbet gabonafelet.)

Ma felmentem nagymamam padlasara. Meg talaltam vagy 10 hatalmas fozott szappant. Lemostam rola a fel centi vastag port. Tok jol habzott, nem szaritotta ki a kezem, nem avasodott meg. Pedig minimum 10 eve keszultek:)

Biobaba
biobaba

Sziasztok!Az ilyenekre jó odafigyelni én is mindent átgondolok mielőtt megveszem a KISFIAMNAK! Légyszi SZAVAZZATOK már a KISFIAMRA! www.tgv.hu! Fotópályázat és a 2.oldal , ZSOLTIKA 2 évesen Görögoban-sartin!!! Előre is NAGYON KÖSZIKE!!! MÉG visszajövök csak altatom a KICSIKÉMET! Dumcsizunk!!!
kné betty

Betty!

Szerinted igazsagos a szavazas, h beirod ezt a kerest egy csomo topikba? Megneztem a profilodban az osszes eddigi hozzaszolasod?

Biobaba
biobaba

bar ha arrol szol a szavazas, h ki hany embert tud felhajtani...
biobaba

Szia Biobaba!

A baj csak az, hogy hiába vásárolok én a helyi kisboltban, ha ők a Tescóból szerzik be az árut...
Azon gondolkodtam, hogy a szemes gabonát ha átmosom és utána sütőben kiszárítom, meg lehet menteni? Normálisan a Szabolcskában veszem kimérve, és babérlevéllel, légmentesen tárolom (bár tudom, a gabonának elvileg lélegeznie kellene), nem is szokott molyos lenni. De most volt itthon előre csomagolt barnarizs (Biopont), bontatlanul, ott figyeltek benne a lepkék. Ment a szemétbe. :(

Indianyó! Bébiétel és C-vitamin - erről eszembe jutott, hogy nem lehetne-e aszkorbinsavval tartósítani a gyümölcseidet? Vagy attól nagyon savanyúak lennének?

Pindi
pindi

Pindi, az tenyleg gaz...
Baratnom fagyasztoban tartja az orolt lisztet.

Valahol olvastam, h a pektin is tartosit valamennyire. Sajna, mar nem remlik, h hol. De lehet, h a bio cukormentes lekvarok egy resze ezert kevert. Pl tesznek belejuk almat. Almaban meg meg ott az almasav is. Lehet, h az is tud valamit.

Biobaba
biobaba

Sziasztok, nem baj, ha neha benezek? jo dolgokat olvasok mindig.
Mar mollyal almodom..sajnos, visszajottek. Valami nem stimmelt, pedig mindent atneztem.
A nagyaruhazos molyokrol mar hallottam. Sokmindenben benne vannak.
BAberlevelet tettem ki, koszonom az otletet.
Erdekes ez a gep, eloszor nem tudtam, mi ez. Kukta? Spagettifozo? :)
Mi nem sok bebietelt ettunk, vettunk, tenyleg csak utazaskor, vagy nagyon huzos napon.
A gyumolcs a helyi zoldsegestol van, nem megbizhato, de hat ez van...
Szep napot.
R.
rahel

Sziasztok!

En ugy vagyok a molyokkal, hogy mikor megorulok, hogy vegre kiirtottam oket, mert hetekig nem latom, akkor ujra megjelennek es vege. A befottesuvegbe s bemennek. Most akarok venni ilyen legmentesen zarodo uvegeket, de nagyon sok kell ha mindent at akarok toltani. HOl lehet molycsapdat kapni? elegem van beloluk... Nalam rizst szeretik nemis a lisztet

judit
jud_it

Hahó!

Valaki kérdezte: én szoktam zakuszkát eltenni! :) Segíthetek valamiben?

KépKép
KépKép
safrany

Növényi szappan: szerintem kókusz- vagy pálmazsírból lehetne, ezek alapban szilárdak. Csak jóval drágábbra jönne ki, mint sertészsírból... Eredetileg ha jól tudom hulladék-zsírból főzték, avas tepertő, megmaradt faggyú, stb., úgyhogy nem volt egy drága dolog.

Itt vannak még növényi olajos szappanreceptek: http://www.millennium-ark.net/News_File ... _Soap.html
http://www.teachsoap.com/index.html

Pindi
pindi

Szia Eszter!

A zakuszkat ugyan nem en kerdeztem, de azert megoszthatnad itt a neppel, h te h csinalod:)
Kiheverted a Bioritmust?:)

Judit!
Molycsapdat pl DMben tudsz venni.

Pici maradvanyszappanokbol is lehet uj szappant onteni.

Biobaba
biobaba

biobaba

Pindi :) ez a csodamasina milyen névre hallgat? Szeretnék egy ilyet, majd ha emggazdagszom :)

Aszkorbinsav: az egyébként is szinte ehetetlenül savanyú barackunkon nem segített volna :lol: nem próbáltam egyébként, Viszont az én lekim olyna finom, de olyan, hgoy nem lesz ideje
megromlani :lol:

Babérlevél minden gabonához használható? És ha mondjuk édes ételt főzöl belőle, nem zavaró az erős illata?

Arra gondoltam, hogy egy szép napon találkozhatnánk és meglátogathatnánk közösen egy Fair Trade kávézót :)

indianyo

Indianyo, jol megtoltenenk, ki is kene tenni a tablat, h megtelt. Kb 6 hely van:) Es a gyerekeink szetszednek a konyveket. Ja, mert egy fair trade kavezo van. Illetve a csokibar, ahol bio kavekat lehet kapni. Na ott a gyerkocok elereszthetnek jobban magukat:)

Ma kaptam vegre vaddisznotoportyus Zotter csokit (ez egy fair trade csoki). Hat... nagyon finom! Az ara is:(

Biobaba
biobaba

Biobaba :) akkor csak az az egy hely van, amit az amerikai fiú üzemeltet antikváriumba oltva? háét igen, oda gyerekekkel nem nagyon érdemes menni :lol:

Viszont holnap délután megyeünk a Millenárisra teheneket nézni, ha esetleg arra jár bárki, fussunk ösze :)

indianyo

Milyen tehenek? A Cowparade?
Bar nekunk holnap nem jo, csak holnap van?

Biobaba
biobaba

Biobaba :) Vasárnapig kiállítják az összes tehenet, utána elárverezik őket jótékonysági célra (cukorbeteg és rákos gyerekek alapítványaink) Igen, a Cowparade összes eddig szabadtéren kiállított tehenét.

indianyo

Sziasztok!

Mi tegnap futottunk össze a tehéncsordával :) Bár nem tudtam, hogy itt vannak most. Florcinak tetszettek. Mindegyiket nagy 'mú'-val köszöntötte. :) Mi itt lakunk a közelben, de délutánonként én szakdogát nyüstölök. :( De ha előre megbeszélünk valamit, mi is elmennénk egy talira.

Biobaba, ez a vaddisznótepertős csoki...hát nem is tudom elképzelni, de biztos tényleg finom. :) Kicsit azért perverz, nem? :P

Zakuszka: konkrét receptet nem tudok adni, mert én úgy csinálom, ahogy éppen az ihlet diktálja. Az irányvonalak: először is, aki rászánja magát, nagyobb kupira számítson egy "sima" befőzésnél. De megéri ám, sőt az elkészült termék eszmei értékét növeli a nagyobb energiaráfordítás. :) Merthogy a zakuszkához, amit lehet, sütjük a sütőben, szép feketére. Elszenesítendő: padlizsán, paradicsompaprika, esetleg húsos zöldpaprika. Én fóliában teszek mellé vöröshagymát, fokhagymagerezdeket héjában. A fokhagymát azért héjában, mert úgy egész más íze lesz. Padlizsánból irtó sok kell, mert nagyon összemegy. Minimum 3-4 kiló. A többi dolog: ízlés szerint. Nálam a paprika kevesebb, van, akinél több. Ha szépen megszenesedtek a sütőben (ideálisan parázson vagy grillen), egy nagy tálba teszem a padlizsánt rácsra, jól lecsöpög a leve. A paprikát meg egy időre zacskóba, úgy könnyebben lejön a héja. Mindennek leszedem a héját, a paprikát, hagymát, fokhagymát, lehéjazott paradicsomot botmixelem. A padlizsánt is lehet, de nem muszáj, ha jól megsütöd, olyan puha, hogy szétmegy magától. Sózom és felteszem a tűzhelyre, kevergetem, amíg besűrűsödik. Ekkor hidegen sajtolt olajat öntök hozzá. Forrón steril üvegekbe töltöm, kigőzölöm fél órát, fejreállítom. Télen leginkább kenyérre kenem, de hús mellé is jó.
Nem a legolcsóbb befőzés, mert eléggé összemennek a dolgok. Akkor kell csinálni, amikor már nem megy lejjebb az ára a padlizsánnak, pritaminnak, de még szépek és épek.

Lehet másképp is: van aki tesz bele gombát, van aki babpürével elegyíti. Van, aki darál, a padlizsánt kivéve mindent.

Remélem, nem voltam túl zavaros.

Eszter

KépKép
KépKép
safrany

Szia Eszter!

Igen, akkor fincsi a zakuszka, ha kicsit fustos. Amikor meg volt egy vastag acellemeyem, addig en nem sutoben csinaltam a padlizsant, hanem langon. Ugy is nagyon fincsi lett. A vaddisznotepertos csoki nem az egyeduli perverz Zotter csoki:) http://www.culinaris.hu/kinalat/csokoladek/zotter.html

Lesz megint Millenaris gyerekberlet keddenkent. Arra neha szoktunk menni. Ott is talalkozhatunk. Kezmuves foglalkozasok szoktak lenni, illetve valamilyen eloadas, v koncert, v babszinhaz.

Biobaba
biobaba

És mennyibe fáj egy ilyen csoki? Mert azért kipróbálnám egyiket-másikat :)

KépKép
KépKép
safrany

700 korul van.
"szertartasosan" kell megenni, akkor nem faj annyira:) Beburkolas elott 2-3 oraval kibontani, h levegozzon, aztan jo eles kessel felapritani...

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Rég nem jartam erre!

Mit tudtok az alkoholmentes sörröl??? Nagyon szeretem a sört :oops: és mar ugy, de uuugy innék egyet néha, de a szoptatas mellett nem nagyon lehet.
A mentes dolgoktol meg mindig tartok egy kicsit. Erdekelne, ha valakinek van erröl vmi infoja, elöre is köszi.

Amugy nalunk is tombolnak a molyok sajnos. Hazäjöttünk a nyaralasbol és beköltöztek az aszalt gyümölcsös fiokba, ment a kukaba a bio füge, mazsola, sargabarck... pisztacia :(. Tegnap pedig a dios tasakban talatam egy ujabb csapatot...
Molycsapdank van, de szerintem mar nem olyan hatasos, mint azelött. Vagy kevés "fiu" molyunk van. Ugy tudom feromonokkal "müködik" és csak a fiu molyokra hat.
A garazsban meg egerek vannak, szoval jol allunk :(.

Vaddisznotepertös csoki, jujj, tényleg elég pervez :| :|!

Bébiétel: a gyerekorvosunk nagyon nem javasolja, szerinte olyanok is vannak benne, amik nem szerepelnek a cimkén. Nem tudom ez mennyire lehetséges, de a humana pl. allitolag eléggé allergizal (tejpép), pedig elvileg bio.
A multkor adtam a gyerköcnek humana turos bébidesszertet, most kivételesen nem néztem meg a cimkét, mert siettem vasarlaskor. 7 honapos kortol javasoljak viszont mint utolag kiderült van benne teljes tej.
Eredmény: odaadtam a 10 honapos gyerekemnek és 15 percre ra olyan allergias lett, hogy nem kapott rendesen levegöt, durva kiütései lettek, mentök, korhaz, stb.
Egyéves kora elött nem akartam neki tejet adni, de nem jött össze. En hibam, hogy nem olvastam el a cimkét rendesen, de mit kell teljes tejet rakni olyan bébiételbe, ami elvileg 7 hos kortol adhato?? :evil:

Na megyek, bocs a litaniaért.
saara

Molyok ellen allitolag jo a neem kereg is, meg nem probaltam, meg meg nem jartam utana, h itthon van-e. Valakinek errol infoja? Meg majd kutatok en is.

Sara, mik azok a mentes dolgok?
Egyebkent egy pici bio sort szerintem szopi alatt is megengedhet maganak az ember, abba nem tesznek bele mindenfelet. De alkoholmentes bio sor is van. :) Sot bicajosoknak is. Ennek kicsi az alkoholtartalma, enyhen citromos.

Biobaba
biobaba

Biobaba, hol lehet bio sört kapni? Eddig csak bort láttam. Mentes dolgok: koffeinmentes kávé, alkoholmentes sör, bor, cukormentes édességek - gondolom ezekre gondolt Saara. Ezek ált. tényleg egészségtelenebbek, mint az eredeti változataik.
Bár én lelkiismeret-furdalás nélkül ittam most nyáron az alk. mentes sört, pedig nem igazán szeretem, de a hőségben kívántam.

Saara: ez a tejes bébidesszert dolog nagyon durva... Nekünk egy vegyész ismerősünk mondta egyszer, hogy ő nem adna a gyerekének üveges bébiételt. Val.szeg sejtette, mi van benne...

Pindi
pindi

Sziasztok!

Pl a biopiacon lehet venni bio soroket, nagyon finomak, de persze aruk... Viszont nem olyan sorok, amiert a kozepkorban tragyat hajigaltak volna az emberre sorhamisitasert:) Aztan allitolag nemsokara megint lesz a Napraban. Azt tudom videken, h Bekescsaban a bioboltban szinten vannak sorok. Bioritmusban is akad. A Culinarisban is elofordul neha.
http://www.lammsbraeu.de/cms/front_content.php?idcat=6

Ja, cukormentes edessegek... Aszpartammal. Meg nem ennem...

A National Geographic oktoberi szamaban allitolag lesz egy cikk arrol, h valaki kielemeztette, h mennyi mereganyag halmozodott fel az evek soran a szervezeteben. Mast nem tudok a cikkrol, csak ennyit irtak:)

Biobaba
biobaba

Biobaba,

a csokifogyasztás szertartásosan az igazi :)

Saara! szerintem is megihatsz egy pohár biosört :) Vagy egy pohár bort, ha már nagyon kívánod. Egy szopit ki is hagyhatsz (ha hagyják). Éjszaka szopiztok még? Mert ha nem, reggelre úgyis kimegy ennyi alkohol.

Sztíviáról hallottatok már? Egy Paraguayból származó növény, 1500 éve használják édesítésre. Állítólag 200-szor édesebb a cukornál. Azért nem nagyon hallani róla, mert az aszpartam és egyéb édesítők iparának jól betehetné a kaput. Japánban állítólag már 40%-ot tesz ki a piaci részesedése az édesítők között.

http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&cikkid=928

http://stevia.uw.hu/

http://www.stevia.bolt.hu/index.php

Én most tervezem kipróbálni, állítólag azért van egy kis növényi jellegű mellékíze.

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok!
tök jókat írtatok, most nem tudok ezekhez hozzászólni, majd talán holnap.
atz írjátok meg, légyszíves, hogy a bolti lisztek közül vajon melyikben nem lehet elvileg moly? melyik malomból való...
mert én ma megint vettem, sütihez kell, fehér :? és ebben is volt egy kukac. szitáláskor találtam.
tehát tuti, hogy ezekkel az éelmiszerekkel hozzuk be.
ha viszont egyszerűen nincs olyan, ami garantáltan molymentes lenne, akkor nincs több ötletem.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Megint milyen sok érdekes téma!

Stevia: én megkóstoltam, mert ugye Le a multikkal és harcoljunk az igazságosabb világért :) Sem nem édesebb, mint a cukor, sem nincs jó íze, sőt... kifejezetten erős és nem túl kellemes mellékíze van, úgyhogy én maradok a méznél/juharszirupnál.

indianyo

Szia Indianyó!
:)

Hát ez nem hangzik túl jól. Az, hogy 200-szor édesebb a cukornál, azt nem úgy kell érteni, hogy 2 kiló cukor helyett 1 dekára van belőle szükség?

Én pont a mézet és juhart szeretném kiváltani, mint cukorbetegségre hajlamos. Nem szeretnék még egy olyan várandósságot, amikor majd meghalok egy kis édes ízért, de az aszpartamon kívül minden tilos...:(
Nincs olyan édesítő, ami nem szénhidrát, nincs mellékíze és nem káros?
Én azért kipróbálom a sztíviát, hátha nem zavar az íze. :)

Eszter

KépKép
KépKép
safrany

Eszter :) nem tudom, mennyit tett a barátnőm a pohár vízbe kipróbálásul, de sokáig adagolta, mire tényleg édes lett. Ő mondta, hogy sokkal több kellett az ajánlottnál. És persze minden ízlés kérdése :)

indianyo

Sziasztok.
alkoholmentes sor.....akkor karosabb?
en kb. fel evig szinte minden menteset ittam (kave, sor), amig szopizott sokat, utana kicsit lazitottam. A kaveval ugy voltam, hogy mivel teat egyaltalan nem ittam, hat 1 kave belefer.
Fel pohar vorosbor, ilyenek.
20 honapos, szopizik.
Hiszen, ha jon a kovetkezo baba, akkor aztan nem ihatok semmit.
A koffeinmentes kaverol regen hallottam, hogy valami olyan eljarassal vonjak ki a koffeint, ami nagyon karos. Szoval inkabb normal kave.
De hat en is ittam a nestles decaff. kavet.
A Caro finom, kave fajta, s van, amiben van aszalt fuge. Attol meg jobb ize van.
Edesito mindenfelekrol olvastam.
Talan ismeritek az E-szamokrol oszinten c. konyvet, ha jol emlekszem, abban is szo volt a cukorrol, edesitesrol.
Valaki aszalt gyumolcsot megfoz, pepesiti, ugy edesit babakajat.
Jo a topic, a molyok mindenutt kezdenek uralkodni.
Meg nalunk is vannak.
Rahel
rahel

Sziasztok!

Koffeinmentes kávéból kétféle van, az egyik eljárásnál vegyszerrel vonják ki a koffeint, a másiknál valahogy szénsavval. Az elsőnél tényleg jobb akkor már, ha rendes kávét iszol, de a szénsavas, ha jól értem, nem káros. Pl. a Semiramis kávék ez utóbbi eljárással készülnek, és nyilván a bio km. kávék is.

A fiam kezdetben csak az édes dolgokat ette meg, akkoriban úgy édesítettem az ételét, hogy friss datolyát kis forró vízzel krémmé mixeltem, és abból tettem hozzá. Vagy mazsolát turmixoltam bele, vagy a már említett cukor nélküli szilvalekvárt. És ezek tele vannak ásványi anyagokkal, úgyhogy ezerszer jobb, mint az értéktelen cukor.
De ez Sáfrány gondját nem oldja meg, mert a cukrosok ha jól tudom aszalt gyümölcsöket sem nagyon ehetnek. :(

De láttam a boltban valami Norbi-féle édesítőt, cikóriából készül, egész természetesnek tűnt. Just like sugar vagy valami hasonló volt a neve. Ezt próbálta már valaki?

Alkohol: engem meglepett, hogy most a terhesség alatt több orvos is mondta, hogy egy-egy pohár könnyű bort nyugodtan megihat az ember. Sőt, vérképzésre a cékla mellett kifejezetten ajánlották, mert húst nem eszem, a gyári vitaminokat meg a dokim nem javasolja. Most meg gyógyszer helyett kell innom a sört (alkoholosat), értágító hatása miatt. (Amiért a kórházban alkoholos infúziót adnak a kismamáknak.) A méhlepénynek a jelek szerint használt, remélhetőleg a babának sem lett semmi baja tőle...
Szoptatáskor meg tejserkentőnek szokták ajánlani, nem?

Pindi
pindi

Ja és lenne még egy kérdésem, bár nem tartozik szorosan ide. Van kikészített bárányszőrünk, de nem olyan rövidszőrű, amit a bababoltokban árulnak, hanem az a "normál" hosszúságú. Ezt vajon lehet baba alá tenni vagy az nagyon spéci, amit direkt babáknak ajánlanak? És hogy lehet tisztítani? Ezt is csak kirakom a nyirkos időben? És nem allergizál?

Pindi
pindi

Biobaba!
talált szappan: de jó! :) még mik lapulhatnak a padláson?

nekem a nagymamám falusi néni, szoktam tőle kérdezősködni, de valahogy nem emlékszik már. vagyis mindig eltereli a beszélgetést...
pedig még jól bírja magát, kertet ás, miegymás...

lényerő szerkenytyű: nagy profin néz ki! csak sok rész...
nekem mezei gyümölcscentrifugám van, de túl sok alkatrész és ezért nem nagyon hasnzálom.
igaz, hogy nem ugyanaz, de a két részből álló poharas turmixot szoktam használni, esetleg vizet teszek hozzá és úgy. persze azzal nem lehet nyers répát vagy céklát turmixolni....

zakuszka recept: jól hangzik...
hétvégén általában padlizsánt csinálok, zöldfűszerekkel (kakukkfű, romzaring stb.), paradicsommal

stevia: én kaptam egyszer magot egy ismerősömtől, de nem maradt meg..sajna M.o-on még nem nagyon kapható.
egy másik ismerősöm mondta, hogy van mellékíze. ő Németből vette.

Sáfrány: csicsókapor? az is édesít és olvastam, hogy cukorbetegeknek egyenesen javasolt, mert inulint tartalmaz.
nekünk van csicsókánk, gumók... a fogyasztása viszont elég érdekes, mert egészséges, csak nagyon puffaszt.
de a csicsókaporból lehet, hogy kivonják ezt a puffadást okozó anyagot...

a Norbi-féle cuccok, én úgy tudom, hogy mind édesítőszerrel készülnek...

Saara: allergia: én fiam tej- és tojásallergiás volt 3 éves koráig szigorú diéta, de még kazeinát sem lehetett semmiben. bolti cuccokat aprólékosan átbetűzni, inkább mindent itthon készítettem,.

jelenleg tejcukor allergia maradt fent nála, de ezt nem lehet kinőni.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Sziasztok!

Tejcukor allergianal, ha jol tudom kancatej jo, de csak hallottam, nem jartam utana.

Csicsoka is szenhidrat, nem? Bar biztos nem tul magas. Remlik, h a Cukor-blues cimu konyvben van valami a cukorbetegseggel kapcsolatban is, meg talan kinal valami alternativat is. Amik nekem eszembe jutottak, mint szenhidrat: agave, rizsszirup, kukoricaszirup, malata, mazsola. A Piszkei peksegnek van olyan sutije, ami almaval van edesitve. Nem tul edes, de valamennyire... Meg persze lereszelt cukorrepaval is lehet edesiteni:) A kikristalyositott cukorral van a gond, mert kivonnak belole minden mas ertekes anyagot, es onmagaban nem tul egeszseges, ami megmarad. Uez van a fenyezett rizzsel, a finomliszttel.

Lenyeresre meg hasznalhato egy nagy labas, szuro es merokanal:) Ugy tettem el meggylet es lekvart egy befozesbol, h a fejtett meggyet jol osszenyomkodtam, egy este allt igy a hutoben, aztan fel a tuzre, utana bele a szurot a fazekba, es a szuroben megrekedt let a merokanallal ki, a bennmaradt rostanyagbol meg a lekvar.

Biobaba
biobaba

A cukorbetegeknél nem annyira a szénhidrát a gond, mert azt lehet fogyasztani, csak mértékkel. Terhességi diabétesznél 180-200g-ot szoktak meghatározni, én pl. normálisan nem eszem ennyit. Ha csak a szénhidrátra kellene figyelni, akkor állhatna a diéta napi két tábla csokiból, zöldségből és húsból. :) Viszont finomított cukortartalmú dolgokat egyáltalán nem lehet enni, mert hirtelen emeli a vércukorszintet. Ugyanígy nem ajánlottak az aszalt gyümölcsök, maláta, méz, rizs-, kukorica-, juhar- és egyéb szirupok. Elvileg egyedül aszpartámot és fruktózt lehet enni, de az előbbi egészségi hatásairól (főleg a magzatra) megoszlanak a vélemények, az utóbbi pedig, ha lassabban is, de emeli a vércukorszintet. Szóval nem könnyű...

Erre a cikóriásra viszont azt írják, hogy nem hat a vércukorszintre: (Közben megtaláltam: http://www.norbiupdate.hu/index.php?act ... rmekleiras - de távol alljon tőlem, hogy reklámozzam őket, csak kiváncsi voltam, hogy ismeri-e valaki...)
Igen, ez érdekes, hogy a saját termékeibe meg mesterséges édesítőket tesz. Gondolom, ez a cikóriás aranyárban van...

A fehér cukorral valóban többek közt az a gond, hogy a megemésztéséhez több vitamin és ásványi anyag kell, mint ami van benne (=0), amit persze a szervezettől von el. http://www.napfenyes.hu/content/view/50/57/
pindi

Sziasztok!

Safrany: Edesitöszer: a Sunridernek van egy édesitöje, amit a cukorbetegek is hasznalhatnak. Sztivia növényböl készitik.

Mentes dolgok: igen, arra gondoltam, amit Pindi irt.
Kavé helyett én mostmar csak Bevicat iszom. Ismeritek? Cikoriabol készül meg gabonabol (arpa, buza...) és lehet kavé helyett inni. Izre nem teljesen ugyanaz, de én mar teljesen megszoktam, pedig nagy kavé fogyaszto voltam még a terhességem elött.

Bio sör: holnap megyek a biopiacra, kiprobalom mar csak kivancsisagbol is! Sajnos eddig nem volt valami csucs a bio bor, amit ittam :(

Pindi sorstars :)! a fiam csak édes dolgokat hajlando megenni, zöldséget semmi. Ugy csempészem bele a kajaba, de csak akkor eszi meg, ha nem érezni az izét. Nalatok ez meddig tartott?
Bocs, nem akarom leoffolni a beszélgetést. Irhatsz mélt is, nagyon halas lennék! sarahhh12@hotmail.com. Köszönöm!

A gyerköc kedvence a banan, az raadasul jol fedi az többi kajanak (zöldségnek) az izét, de nagyon dilemmazunk, mert nem nagyon terem nalunk.... Ugy hallottam mindenfélékkel fujjak be, hogy kibirja rohadas nélkül Europaig. Szerintem a fair trades bio banan sem kivétel. Erröl tudtok valamit?

Még valami: keresek valami tablazat féleséget, amiben benne van, hogy melyik zöldségnek, gyümölcsnek, gabonanak milyen tapértéke, stb-je van. Tudtok ilyesmiröl? Könyv is érdekel.

Reni! A fiad akkor homeopathias készitményeket sem fogyaszthat, ugye?
Ha nem banod, kérdeznék par dolgot e-mailben a tej- és tojas allergiarol, nem akarom ezzel is untatni a tarsasagot :P!
saara

saara

Igen, a szenhidratok miatt is ajanlottam a Cukor-bluest. Persze neha vannak fenntartasaim a muvel kapcsolatban, de azert eleg sok hasznalhato dolog van benne. Es kifejezetten a cukorbetegseggel kapcsolatban is ir dolgokat.

Banan: a banannal nemcsak az a gond, h bekenik valamivel, hanem az is, h mennyit kap a munkajaert, aki termeszti. Atutazza a fel foldgolyot es megis 300Ft kiloja. Ebbol vajon mennyit latott, aki dolgozott vele.:(
A masik gond pedig az, h a sok eso miatt rengeteg vegyszert hasznalnak a tropusokon a nem bio termelok...
http://www.oeko-fair.de/oekofair.php/cat/468
http://marktcheck.greenpeace.at/1244.html
http://www.greenpeace-magazin.de/magazi ... repid=1618

Bio borbol szerintem a Kesztolci Siller ill. a tavalyi Chardonnay finom. Bio piacon van, boltban meg nem lattam.
http://www.korombor.hu/boraszatunk.html

Biobaba
biobaba

De a fair trade pont arrol szol, hogy többet kap a termelö, nem?
Azt nem tudom, hogy a fair trades banan bio-e. A Napraban azt mondtak, hogy igen... Nem tudom ez stimmel-e
Nem tudok németül, lehet, hogy pont erröl szolnak a cikkek? :oops:
Mondjuk ettöl függetlenül 10 000 kilométert utazik, az meg nem az igazi.
Amugy nem szoktunk venni csak most, mivel a gyerek alig eszik valami normalis kajat...
saara

Hú de pörög a topik! :)

Biobaba, ez a lekváros szörp 2 in 1 nagyon ügyes trükk! :)

Terhességi cukorbet.: én 160 g szénhidráton éltem, a 180 egész kibírható, pláne a 200.
A cikóriás édesítőt meg fogom nézni, azt amúgy is ajánják cukrobetegeknek az inulin nevű rosttartalma miatt - állítólag rendben tartja a cukrokat.

OFF
Flórának is volt olyan korszaka, amikor csak az édes kaja érdekelte. Nálunk is a banán ment, de pont az említett okok miatt nem szívesen adtam, inkább sütőtököt, azt is csípte. :) kb. 1 hónap alatt nőtte ki, viszont pont most találkoztam egy anyukával, akinek csemetéje másfél éves koráig gyakorlatilag csak anyatejcsit kért. Szóval nem kell aggódni szerintem, nem fog úgymaradni. :)
ON

Képzeljétek, a Matchban kaptam Almawin marhaepés szappant. Nem is értem, hogy került oda. 500 ft volt, az okés? Én nagyon örültem neki, mert a hírhedt :) Bioritmus csarnokban egy ugyanolyan kicsi Sonettért 1200-zal akartak lehúzni. De szinte maguk se hitték el, hogy ennyi van a gépben.

KépKép
KépKép
safrany

hú, de gyorsan ír mindenki! :)

Saara:
hol kapható a Bevica? ebben nuku koffein?
tényleg a homeos dolgokban tejcukor van...most, hogy mondod..
talán nincs annyi bennük, amitől baj lenne?...bár ugye rá van írva.

amikor tejfehérja allergiája volt, akkor kiütések jelentkeztek és elég durván...
most "csak" hasmenés" van, miután megiszik kb. 2 dl tejet.
ha rejtett formában, pl. palacsinta, úgy nincs tőle baja.
ez így még könnyű dolog, mert anno tényleg semmit nem volt szabad.

persze, írjál nyugodtan: renike@westerlike.hu

csicsóka: úgy tudom, hogy inulin van benne, és a cukortartalma lebontásához nem kell inzulin, ezért javasolják cukorbetegeknek.
http://www.vital.hu/themes/health/csicsoka.htm

jó hétvégét!

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Sáfrány, én az Intersparban csodálkoztam, hogy tele van Almawin termékekkel. Bár szerintem sokkal drágább, mint a bioboltokban, de legalább van, és akinek nincs a közelében biobolt, az is hozzá tud jutni.
OFF: Ez igaz, amit írtál, az én fiam 16 hónapos koráig csak szopott. És ezt szó szerint értsd, egy csepp vizet, teát, SEMMI mást nem lehetett a szájába tenni (játékot sem vett soha a szájába, anyatejet is csak a természetes formájában fogadta el...). Szóval nálunk ez egy nagyon kemény menet volt, de most már ott tartunk, hogy nem győzzük etetni, bármit megeszik és felnőtt mennyiséget.
Saara, majd mesélek e-mailben. :)
pindi

Sziasztok!

Hat a Sonett marhaepe szappan nem szokott mashol ennyibe kerulni. Ez azert durva. (Ejnye Bioritmus...)

A lekvar szorp 2 in 1 nem az en talalmanyom, hanem a bio befozeses konyvben van:)

Igen, a fair trade arrol szol, h tobbet kap a termelo. A nem fair trade es nem bio bananra irtam a dolgot. Meg a fair trade banannak nem is 300Ft kiloja. A cikkek szolnak arrol is, h megkapja a munkas a beret, de arrol is, h mivel kezelik a bananokat.

Lattam ma egy grafikont, hogyan alakult az utobbi evekben Budapesten a kocsikra es az emberekre eso teruletfoglalas. Eleg durva: sokkal tobb helyet foglalnak az autok, mint az emberek. (Persze sejtettem.):(

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Reni, Bevicat sok bioboltban lehet kapni. A Rotschildban is lattam (a Jaszai Mari térnél).
Nem olcso, arra készülj! (2000 ft fölött van a 250 grammos doboz, de az nekünk kb 2 honapig elég és mindennap iszunk belöle ketten).

Köszi, akkor irok, ha lesz egy kis idöm :P!
saara

Milyen jó témák!!!

Eszter :) Sonett marhaepeszappan is 500 normális boltban... legalábbis webboltban én ennyiért vettem. Micsoda disznóság ez a Bioizé!!!!!

Egy kicsit elgondolkodtam: Indiában a tenyérnyi hosszúságú banán darabja 1 rúpia, az 5 forint - az árusoknál. A termelők ennek egyhuszadánál többet biztos nem kapnak érte :( Egy kiló kábé 10-12 darabból jön össze. Mindezt úgy, hogy egy fél literes tej 6 rúpia, egy csomag (pocsék) szeletelt fehét kenyér 12 rúpia. Vane gy Organikus farm, ott egy fél kilós rizs 60 rúpiába kerül. Átlagfizetés 1000 rúpia körül van, de milliók élnek napi -2 vagy ennél is kevesebb rúpiából :( Ezeket csak összehasonlításként. Ja, a banán ott minden sarkon terem... de sajnos mindent agyonvegyszereznek :( Ezért friss gyümölcsöt csak úgy lehet enni, hgoy minimum egy órára beáztatjuk vízbe (például a szőlőt), de a keményebb darabosabb növényeket (mangó, papaya, stb.) egész éjszakára. Így is csak kevés vegyszer távozik el persze, inkább csak felületi kezelés...

2 éve januárban volt Bombayban a World Social forum, ott láttam egy pólón ezt a feliratot:

Some boys fight over girls. Some over food.

Annyira szívenütött. Fair Trade-ről is csak itthon hallottam eddig :(

indianyo

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?