Kedves Évi, Névtelen és Sorstárs!
A gyerekaltatást nem néma csöndben csinálni már próbáltam, sõt direkt lassan szoktatni akartam hozzá. De fölébredt. Õ ilyen éberen alszik. És így is csak keveset. Sokszor az az érzésem, kisebb a pihenésigénye, mint nekem.
Remélem, ez iskolás korában is így lesz majd.
A nagyiknak nagyon szívesen kölcsönadom õt egy kis idõre (akár egy fél napra is), bármennyire hiányzik is, mert tudom, hogy a távollétében mi mindent tudok megcsinálni, ami fontos. De a nagyik egytõl egyig dolgoznak! Mostanában azért apósom és anyósom például elég gyakran alakítják úgy, hogy át tudjanak jönni, csak nem lehet túl sûrûn, mert olyankor máskorra marad a munkájuk. Mondjuk éjszakára vagy másnap hajnalra. Ezért a férjem nem nagyon támogatja azt, hogy nagyon hívjam õket. Pedig õk mindig szívesen jönnek.
Sorstárs, sajnos való igaz, hogy nem nagyon lehet felnõtt embereket megváltoztatni. És talán nem is szabad. Mi néha beszélgetünk a dologról, akkor pár napig vagy akár egy hétig is segít egy kicsit, de sajnos csak önfegyelem hatására. Az ilyen dolog meg addig tart, míg van energiája az önfegyelemre. Az elsõ rossz passznál megy minden tovább a régi módon. Úgyhogy majdnem hogy kár az ilyen beszélgetésekkel égetni magam azért a néhány napért. Egyébként nem akarom azt csinálni a férjemmel, ami nekem rosszul esik tõle. Õ igazán nem fogad el olyannak, amilyen vagyok. Neki senki és semmi nem elég jó, persze önmaga se. Azt hiszi, örökké fejlõdni, változni kell, és mindig azt reméli, egyszer csak majd megváltozom, és nem lesz több kiborulás, hiszti, káromkodás. Én ugyanis nem sírok, ha bajom van, hanem káromkodok és vagdosom az ajtókat. Elismerem, kedvesebb egy síró nõ, mint egy dühöngõ, de hát én nem tudok másmilyen lenni. Hiába szeretné õ, és hiába szeretném akár én is. Úgyhogy ezen tapasztalat birtokában én sem várom el senkitõl, hogy megváltozzon. Õt elfogadom olyannak amilyen, és tudom, hogy a családi életünk ezen része nem fog megváltozni, ha változást akarok, azt nekem kell meglépni. Évi, te írtad, hogy döntsem el, hogy tényleg akarom-e. Hát szeretném, csak azt nem tudom, mit változtassak úgy, hogy azért a gyereket ne bõgessem ezután se. Egyfolytában ezen töröm a fejem, hogy ha hazajöttünk, mit csináljak majd másképp. A tanácsaitokat akkor majd még egyszer végigolvasom, és lesz amit talán megpróbálok megvalósítani. De kéne például egy olyan kicsi járóka, ami elfér a konyhában (panellakás). Viszont nincs olyanunk. Szerintem nem is lesz. Így tehát az, hogy "kicsit sírhat amíg én mosogatok" akkor se mûködne, ha úgy döntenék, hogy ám legyen. Ugyanis nem vár tétlenül sírva, hanem mászik föl rám - szó szerint. Ha laza a nadrágom, akkor azt egyszerûen lehúzza, aztán persze mászik tovább. Ezen még mérgelõdni se tudok, mert egyszerûen mókás. De lehetetlen tõle a konyhában bármit csinálni. Enni se lehet, mert akkor is mászik föl. Úgyhogy enni akkor szoktam, mikor épp nem veszi észre (elfoglalja magát pár percre kanalakkal, stb.).
Na, már megint jó hosszú lett, de hát az az igazság, hogy a mai nap is rosszul kezdõdött, mert éjszaka egy órát ébren voltunk: Ádám állt az ágyában, gõgicsélt, és a fejemet ütögette.
Aztán kivettük, kicsit mászkált a fejünkön, huzigálta a hajunkat, stb.
Végül némi közelharc árán visszaaludt. Vicces volt, fel is vettük videóra.
De reggel megint olyanok vagyunk, mint a mosott rongy.