Szia Zsolt!
Sajnos panelröl van szó. A fal ami penészesedik a külsö fal, de a mellette levö fal egy része is, kb. fél méteren (a szomszéd lakással közös fal).
Tavaly már jelentkezett egyszer (a nagyon esös idök után) ez a penészesedés, de akkor lekezeltük egy penészölö szerrel és azt gondoltuk ezzel le van a dolog rendezve. Most azonban (gondolom a fütési szezon beindulásához lehet köze) megint elöjött pedig esök nem is nagyon voltak eddig. Állítólag a külsö szigetelés jó, de azért az "illetékes" megígérte, hogy kihívják a szigetelöket, hogy ellenörizzék. Azt mondta, hogy nem a külsö szigetelés lehet a rossz, mivel akkor állna bent a víz. Erre mondtuk, hogy hogy álna, mikor nem is esett már mióta. Erre kioktatott bennünket, hogy az nem így van, stb.stb. És elmagyarázta, hogy itt valójában a belsö szigeteléssel van gond, az megsérülhetett és az okozza a penészesedést. Én a tapétát lehúztam egy darabon és láttam, hogy egészen penészes alatta a fal (vagyis a beton) is. Ö (mármint az "illetékes" elvtárs) azt javasolta, hogy le kell teljesen kaparni, valamiféle háromkomponensû szigetelö-gombaölö-szerrel lekezelni és végül hungarocellt ragasztani rá. Nekem csak az nem világos, hogy ha valóban ez a hiba oka, hogy tudott ilyen egyik pillanatról a másikra megsérülni a belsö szigetelés? Már három éve lakunk itt, és tavaly jelentkezett elöször a probléma (de akkor iszonyú mennyiségû esök voltak), ami most nincs. Most változott ugyan a személyek száma tavalyhoz képest, mivel van egy három hetes kisbabánk is, de ö velünk alszik a másik szobában. A szárítást teljes egészében a szigetelt, beüvegezett erkélyen végezzük, tehát nem a lakásban!!! Ugyanis ö is ezzel akarta a dolgot megmagyarázni. Hát ennyi lenne dióhájban.
Tudnál valamilyen épkézláb megoldást a problémára?
Nagyon jó lenne!
Szia: Norcsi.