Sziasztok,
most olvastam csak el a decemberi termést, lenne néhány hozzáfűznivalóm.
lebomló műanyagzacsi:
alapvetően szemfényvesztés. Minden műanyag valamiféle polimervegyület: sok kicsi molekula hosszú lánccá, hálóvá összekapcsolva. Meg lehet csinálni, hogy a láncba fény, vagy hőérzékeny, vagy egyszerűen instabilabb molekulákat építenek be, akkor ezek mentén idővel a lánc el fog szakadni. De! ez nem azt jelenti, hogy a műanyag lebomlott, hanem csak azt, hogy kisebb darabokra esett szét, de ugyanúgy polimer maradt.
biopiac a vásárcsarnokban:
ha a papírok mennyiségén múlik, akkor minden oké. Agyonellenőrzött cuccok, csak kevesen vannak. LEgalább is, amikor én voltam, egy zöldségárus volt, igaz, hogy ott mindenféle zöldség-gyümölcs kapható volt. Volt egy tejes-tejtermékes, egy kenyeres-zsömlés, és két olyan, aki mindenféle szirszarokat árult, amit a leggagyibb un bioboltban is meg lehet kapni.
komposztálás:
ha egyszer feltalálják a tényleg komposztálható műanyagot, azért valszleg nobeldíjat fognak adni... emberi kaka pedig azért ne kerüljön komposztba, mert egészségügyi szempontból nem szerencsés a kimenetet a bemenet előállításához felhasználni. Vagyis, amíg az így nyert komposztnak semmi esélye arra, hogy érintkezésben kerülhet bármivel, amit megeszünk, akkor oké, de pl konyhakert trágyázására nem használnám... coli, szalmonella, bélféreg...
pelenka égetése:
ha csak papír, akkor mehet, de valami műanyag szerintem mindben van. Nemtom pontosan, csak tippeltem. Pont ma is volt a rádióban egy kis szösszenet erről a témáról. Otthoni körülmények között (cserépkályha, kazán, kerti tűzrakó, stb) nem lehet műanyagot égetni. Semennyit! Ezek a tüzek nem elegek ahhoz, hogy CO2-dá és vízzé égessék a cuccot, és a műanyagokból hihetetlen mennyiségű és hihetetlen mérgező, rákkeltő, teratogén, mutagén, stb cuccok lesznek. És ezzel az égető nem csak magát mérgezi, hanem a kéményen át távozó füsttel együtt a környezetét is.
kerti hulladék főleg a falevél ősszel:
vmikor a nagy lombhullás idején jöttem haza (kertes házas környék), befordultam az utcába, és nem láttam el 10 méterre. Vágni lehetett a füstöt... hihetetlen volt komolyan. MI nem égetünk, a lombok nagy része marad ott, ahová leesett, azt a részét pedig, amit a közösségi kényszer miatt össze kell szedni, a komposztra (lánykori nevén szemétdomb
) dobjuk. Ennek megfelelően persze a mi kertünk közelstávol a leg"lepusztultabb", de kinem... Erről jut eszembe, hogy asszem tavaly nyáron történt, hogy felfedeztünk egy erdei vöröshangya bolyt a kertben. Örömködtünk, mutogattuk büszkén. Egyszer éppen azt tanulmányoztam, mikor látom, hogy a szomszéd a pöpec kis kertjében járkál, és valami fehér port fújkál egy flakonból a járda szélénél itt-ott. BAsszus, az a gyilkos éppen hangyákat írtott...
orsi