Régebben írtátok, a gyűjteményemből másoltam, úgyhogy nem tudom melyiket ki, elnézést! (bocsánat hosszú):
Stóla: egy hosszú téglalapot képzeljetek el. Ez függőlegesen kettéhajtva kerül a vállakra - mint egy perui poncsó. Annyi csak a különbség, hogy nem csak egy lyukat vágunk a poncsón a fejnek, hanem a függőleges és vízszintes felezővonal találkozásától lefelé átvágjuk - így kapunk két szárat. Lehet övvel hordani, lehet a karrésztől lefelé összevarrni oldalt (én így hordom) - így a leghidegebb időben is jut meleg a csípőnknek-lábainknak is.
Mivel az enyém jó bő és jó hosszú, háti hordozásra is alkalmas. Plusz még egy széles sál is rá van varrva, így elöl hordozásnál a fejemre húzva egyszerre sapka nekem és nyakrésznél plusz melegítés szélben a babának.
nem én vagyok, de most találtam, ő is ilyen stólát hord:
http://www.flickr.com/photos/babyhopes/77690710/
Az én stólám kabátszövet, nem bélelt, de így is kellemesen meleg, pocakosan is ebben jártam. Korábban csak egy gomb fogta össze mindkét oldalon, de úgy csípőtől lefelé folyton szétnyílt és fáztam, ezért varrtam össze az oldalánál. Így nem fúj be a szél, elöl pedig lehet rá gobbokat varrni és máris finom meleg - valami béléssel (polár esetleg? az vékony és mégis meleg) még inkább komfortos.
az én stólám két rétegű, polár és gyapjúszövet van összedolgozva, kb olyan meleg, mint egy kabát. Persze nem irhabunda, de egy átmeneti kabát szintjét eléri. Mérete: egy 160*160 cm négyzet.
az oldalt összevarrás jól hangzik, kipróbálom, összefércelem a cuccot. Mert most övvel fogom össze, így nem nyílik szét és meleg, csak éppen a karomat nem tudom felemelni.
két éve én is varrtam magamnak egy poncsót, télikabát helyettesítése végett, azóta is azt hordom ha gyerek van rám kötve.
kb olyasmi amit Indianyó leírt csak én nem vágtam végi, csak csináltam egy nagyobb nyakkivágást. Viszont én is összevarrtam kétoldalt és az nagyon hasznos dolog. Plusz ahol kilógnak a karok, oda kötött sálból (fillérekért vettem valami anyag boltban)varrtam ujjrészt. Na ez teszi igazán téliessé és meleg érzetűvé.