Új privát üzeneted érkezett!

Biobaba,
tényleg, mi lett a régészettel? Úgy emlékszem, valami múvészetet emlegettél ehelyett. Na nem azért, mert témába vág, csak úgy kíváncsivá tettél, ha már emlegetted... ;-)
kíváncsi

OFF

Laci!

1 pontocska hianyzott. De ettol fuggetlenul a temat nem hanyagoltam. Egyebkent nem regesz akartam lenni, hanem egyiptologus.Kép

Biobaba

ON
biobaba

Melegen tudom ajánlani Leon Uris-tól az Exodust. (Ha esetleg valaki nem olvasta még.) Pont a második világháború utáni időszakról szól. Évekig utazott és gyűjtötte a tényeket a könyvhöz. Valszeg a leghitelesebb regény a témában. És lebilincselően érdekes olvasmány. Kép
laci

Biobaba

Azért igy is klassz. Biztosan lesznek még érdekes infóid. Kép Kép
laci

Na jó, asszem csak két évig, de nagyon alapos volt az tuti.
laci

OFF

Kép Kivancsi. Igen. Mert miutan nem vettek fel, az egy ev alatt jobban atgondoltam, h tenyleg azt csinalnam-e, amit elkepzeltem, h csinalnek. Es mivel arra jutottam, h nem valoszinu, es h amit tudni akarok, azt az egyetem nelkul is tudhatom, ha szanok ra idot, mast valasztottam. Egyebkent par eve meg lehetett olyat csinalni, h ha erdekelt vmi kurzus, akkor bejartam adott egyetemen orara. Volt ahol meg azt is felajanlottak, h vizsgazhatok isKép No egesz konkretan a BME-n (pl. szakralis terek), az ELTE-n (ogorog) es a Karolin (ujszovetsegi exegezis) volt ilyen. De biztos mashol is lehet, ha vki be tudja tenni az eletebe. En mostansag nem tudom, ugyh maradnak a szakkonyvek. EgyeloreKép

B.
biobaba

Kedves gyerekeim

nalunk itt Iranban eppen holocaust cartoon versent rendez a elnok.

Szivesen lat mindenkit

Allah legyen veletek
Ahmed

Ahmed,
végre egy új arc! Kép
Muti azt a rajzversenyt! Erre vártunk régen: azonos fegyvernemet! Irán mégiscsak széleslátókörű ország, ahogy mindig is gondoltam.
Veled meg az Úr! ;-)
kíváncsi

english

nem kell komolyan venni, minden csoda csak harom nap
Ahmed

Te Kíváncsi, biztos vagy benne, hogy jól érted ezt a helyzetet? Azonkivül Ahmednek alighanem csak a nick-je új...vagy ez az egész csak irónia volt?
laci

Laci te hitetlen gyaur!

En lenni itt uj. Feleseget elzavartam innen, mert sok butasag ir ide. Hasepsut most az olajkutat kezeli az udvar vege.

Neked van feleseg?
Ahmed

Sziasztok!

En maradok meg kicsit a masik temanal.
Egy kis irodalomjegyzek, ami segithet eldonteni, mennyire manipulalt az USZ.

ifj. Plinius es Trajanus levelvaltasa - magyarul fellelheto: Romai tortenelem - Szoveggyujt., Osiris, Bp. 2003 67. oldaltol (ebben meg akad par keresztenyseggel foglalkozo forras)
Josephus Flavius: A zsido haboru

itt lesz par kontra isKép:
http://www.ici.edu/gql/reliable.html
http://www.utoronto.ca/religion/synopsis/
http://www.earlychristianwritings.com/gnostics.html
http://www.amazon.com/gp/product/0877849927/102-2557202-9935305?v=glance&n=28315 5
http://people.half.ebay.com/Craig-L-Blomberg_W0QQmZbooksQQcidZ1023674832
http://osiriskiado.hu/bookfull.php?book_id=419
Ferguson, Everett: A KERESZTÉNYSÉG BÖLCSÕJE, Osiris Kiadó, 1999 (ez mintha mostanaban nem lenne kaphatoKép)
http://nyitottegyetem.phil-inst.hu/vallas/kjelzo1_3.htm
- innen leginkabb Bolyki Janos kommentarjat ajanlom: Igaz tanuvallomas.

http://www.biblia.hu/bevez/uszkezir.htm
(A legrégibb papirusz a p52 jelzetű, Papyrus Rylands; (John Rylands' Library, Manchester): egy kis töredék János evangéliumából (18:31-33 és 37-38), i. sz. 110 körül keletkezett Egyiptomban. Kétségtelen cáfolat azokra a feltevésekre, amelyek szerint János evangéliuma a II. század végén keletkezett. Csak 1935-ben vált ismertté. )
http://images.google.co.hu/images?hl=hu&q=Papyrus%20Rylands&btnG=Google+keres%C3 %A9s&sa=N&tab=wi

- ennel meg tobb is van, de egyelore ennyi biztos boven eleg.

Biobaba
biobaba

Haha, alpári... valami találóbb sértést is kieszelhetett volna, ez nem túl frappáns.
én annakidején még bőven jóindulatot szavaztam neki, amikor ő már rég a kárhozatba küldött minket...
no nem baj, azért nem törött ösze a szívem, meg aztán nem is életcélom bevágódni az elmeosztályon.
...
tán az újabb, Ahmed nevű reinkarnációja kevésbé lesz arrogáns
zsanya

Kiváncsi, elolvastam amit írtál... és nagyon el vagyok keseredve.
Soha nem gondoltam volna, hogy a XXI. század elején holmi világ-vallásháború lehetősége is felvetődhessen.Kép
alice_cs

Kiváncsi, na igen, írod, a karikatúrákkal kapcsolatban, h hitgyalázás merthogy ők, a dánok nem vallásosak. De szerintem ehhez nem kell vallásosnak lenni, szerintem némi empátia, vagy kultúra kérdése. Egészen egyszerűen bunkóság ez, még akkor is, ha jófejnek hiszik magukat a dánok. Ahogy az is minősíthetetlen, sötét bunkóság és hitgyalázás, ha egy párt a Miatyánkot átírva, kifigurázva-gúnyolva, szentségtelenítve kampányol... csak mert hogy szóba jött itt a hungarizmus, és hogy az ellenpólust említsem. Na persze, én is azt írtam, hogy ne keverjük ide a politikát, de ez nem is annyira politikai ügy, mint emberi... és ez a plakátot látva kissé jobban megértem az arabok hevületét.
zsanya

Sziasztok!

Akarmilyen olvasatban is nezem ezt a karikatura dolgot, egyvalami vilagos: a gonoszsag. Nem kulonb, aki kezdi, es az sem, aki folytatja. Lehet minden Koran hivoben a terroristat latni, ugyanugy, ahogy a minden ciganyban a bunozot, minden zsidoban az uzsorast, minden keresztenyben Cortezt, minden magyarban a paprikas ciganyt stb. Igazak ezek? Ez a "ki kezdte" jatek megy mar miota. Tenyleg nem esik le a tantusz, hogy ezek mogott a szocialpatologiai elvaltozasok mogott mi van? Mindig csak a felszint kavargatjuk, de ha mar kimondasra kerul, h bun... Igen, siman lehet itt meg tobb nepet erinto verfurdo. Es miert? Kismillio ilyen "felszines" dolgot elo lehet bogaraszni. Sopankodhatunk folottuk, olyan bizsergeto erzes. De csak amig azt hisszuk, h minket nem erint. Es honnan is vesszuk, h nem erint?

Biobaba
biobaba

Biobaba, megintcsak grat!
zsanya

Hát Zsanya, azért ez a muszlim világtüntetés időnként kap ám egy -egy vajszínű árnyalatot.

Mert nem annyira egyszerű ez az egész, hogy ó istenem, megsértettük a muszlim érzékenyésget, hülye dán lap minek közölte le a karikatúrákat, most bezzeg meg is érdemli, a szent vallás nevében persze - hogy a szerzőire 100 kilós arany vérdíj legyen, csak valaki derék muszlim megölje őket, meg egyáltalán mi európaiak mást se csináljunk csak megértsük őket, hiszen "megsértették a vallási érzékenyésgüket" - ez ennél icipicit bonyolultabb probléma azért.
DE most fáradt vagyok egy ilyen magyraázathoz. Majd holnap vagy holnapután, ha lesz időm...
alice_cs

Hamarosan kifejlesztik az USÁ-val és Izraellel dúsított Iránt.
Ahmed

Hát, Alice, icipicit félreértettél.
Nem is kell az én kedvemért magyaráznod.
Hidd, el, icipicit bonyolultabban látom magam is a dolgokat.
Nem állítottam egyáltalán, hogy egyetértek az arabok módszereivel, terrorizmusával, satöbbijével. De nem értek egyet az úgynevezett "művelt nyugat" sajátos terrorizmusával sem. Nem fekete és fehér, hanem egyformán bűnös, igen.

Mindössze annyit akartam írni, hogy ismerem azt az érzést, amikor valaki arcátlanul sérti azt, ami nekem szent.

Mellesleg én nem vagyok arab, és teszek rá, hogy ki mit hord össze, hogyan gyaláz, pont azért, amit Boibaba írt, mert ezek mögött van Valaki, a Gonosz, akinek a létét egyesek szeretik tagadni... és a harcot ellene kell megvívni, a szellemi harcot, nem emberek ellen.
zsanya

Mert ennek a dolognak van ám több nézőpontja.

Mondjuk az első: ugye Dániában (oh mecsoda diktatórikus ország ez, ez az az ország ahol mindenkit elnyomnak stb...) kezdődött. Ha jól szedem össze a híreket, az egész úgy kezdődött, hogy valaki írt egy Mohamedről szóló könyvet gyerekeknek, és oh borzalom, képekkel is akarta illusztrálni, mert az európai gyerekek furcsa mód úgy vannak nevelve, hogy nem csak ülnek és ismétlik az őket tanítók szavát, hanem úgy, hogy könyveket adunk a kezükbe és ezeket oh brzalom még képekkel is illuszráljuk, még a vallási könyveket is... és senki nem jelentkezett, aki hajlandó lett volna illusztrálni egy ygerekkönyvet. Ó igen azt már Dánia illuszrátorai is tudták, hogy Mohamednek maga az ábrázolása is tilos, de valahogy akadt egy lap, aki ezen megütközött és pályázatot hirdetett Mohamed karikatúrákra.
Így kezdődött.

Beérkezett 12 pályamű, én láttam őket, mert az interneten rájuk lehet akadni, a 12-ből nagyjából kettő volt olyan, ami Mohamedre nézve sértő, az egyik az a bombr-turbános, a másik meg a ketakart szemű, hogyaszonja kezdenek elfogyni a szüzek a paradicsomban.

Ezen felháborodott a dániai iszám közösség, először a megjelenítését akarták megakadálypzni, aztán a megsemmisítését (????) majd tiltakoztak minden fórumon, és elutasítást találtak, mert mitteszisten Dániában sajtószabadság van.

És ezután kezdődött egy érdekes kis dolog: a dániai iszlámok imámja kivitte ezt az egész hóbelevancot Kairóba az iszlám konferenciára, de nem ám csak kivitte, hanem hozzácsatolt még pár valóban gusztustalan rajzot is önszorgalomból, többek között olyat is, amin Mohamed disznónak van álcázva, meg egy oylat is, amin egy olyan fényképfelvétel szerepel, amin egy disznóképű ember vigyorog (hogy ez egy francia disznóölés egyik képe volt, és semmi köze nem volt a karikatúrákhoz az persze mindegy.) Tán tudta a jó imám, hogy a dániai karikatúrák nem lépik át az ingerküszöböt???
alice_cs

Aztán itt a második megközelítés:
Dániában ugye nem mostanság érekeztek az első vendégmunkások, mára már pár %-ra tehető azoknak a száma, akik ott születtek, dán állampolgárok, de muszlimok. Õk, dán állampolgárként ezeket a karikatúrákat úgy élték meg, hogy az egész világ a terrorostűákkal azonosítja az iszlám hívőket, emiatt ugye nekik eleve hátrányos lesz a megkülönböztetéseük stb - na ebben még igazuk is van. Ebből a szempontból még jogos is a tiltakozásuk, hiszen ők elvilag olyanok, hoyg betartjáka dén törvéynkeet, itt élnek, de mondhanti életvezetésükben akadályozza őket egy olyan előítélet, hogy minden arab terrorista - igazuk is van, mert ez nem igaz!!!
alice_cs

Aliz

Érdekes amit irsz. Kép

Nem nagyon volt időm mostanában hirek közt kutakodni. Tudsz forrásokat adni, hogy hol lehet ezeket megtalálni a neten?
laci

Csak az indexen tudok megadni egy topicot, irtó hosszú meg pörgős meg szélsőséges, de ha az elejétől végigolvasod (már a 7000 felé közelít a beírésok száma) a sok anyázás közt rengeteg link is van.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9135776&la=51761670

Menek lefeküdni, majd holnap folytatom ,mert ez egy most élő példa, aminek sok tanulsága van, és egyszerűen nem tudom rögtön összefoglalni azt ami benenm kavarog...
alice_cs

Alice

az általad megadott linken találtam:

...nem is olyan rég ... egy barom élő adásban azt mondta, hogy "...kiirtanám az összes keresztényt..."
Ahmed

Ebben mi az ujdonsag? Volt mar keresztenyuldozes.
biobaba

Kíváncsi,
jól volt olvasni téged! Kép
h_szilvi

Alice, érdekes, amit írsz!
Déja vu.
Ezek szerint lehetséges, hogy ez az egész csak egy manipuláció, egy ürügy, remek táptalaj egy nép fölhergeléséhez, harci kedvének fellobbantásához? ...
mint ahogy egyesek szerint a WTC robbantást is az USA rendezte meg, hogy igazságosnak és jogosnak tűnjön, hogy lerohanják az arabokat... az olaj miatt. És most itt a remek alkalom a bosszúra?

Hát nem tudom, mit gondoljak...

Alice, állítólag most a franciák is megjelentettek valami sokkal durvább gúnyrajzot... tudsz erről valamit?
zsanya

Ha a WTC merényletet meg tudnák szervezni, akkor olyan szinten be lennének épülve a terrorhálózatokba, hogy könnyedén elfognának minden komolyabb terroristát. Ez teljesen nonszensz.

Az iszlám vallási vezetők között viszont visszatérő gyakorlat, hogy felhergelik és fanatizálják a köznépet. Más kultúra, más iskolarendszer (aki tanul egyáltalán legalább középfokon) ... a közeg is eleve sokkal "gyúlékonyabb".
laci

Sziasztok!

Lassacskan mar egy osszeeskuves-elmeletes kep kezd kibontakozni.
Ha mondjuk a 24 c sorozatra gondolok, ott pl mindig egy "feher" ember all az iszlam terroristak mogott, aki csupan a gazdasagi erdekei miatt kepes lenne kiirtani mindenkit, es erre a terroristakat hasznalja fel.

A "koznepet" mindenhol lehet fanatizalni. Nem kell ahhoz iszlam. Kép Ilyen "vilagmeretu" dolgok meg a globalizacio, meg a media miatt vannak. Sokkal nagyobb tomegeket lehet fanatizalni mostanaban. Ezert ha valaki ezt megfelelokeppen mukodesbe tudja hozni... Eleg felelmetes, mi?

Pl ha arra gondolok, h az okorban miket csinaltak. Pl ki akartak irtani a zsidokat, es megvartak, mig szombat lesz, aztan rajuk tortek, es - ha jol emlekszem - Flavius reszletesen taglalta, hogyan foztek meg oket elevenen. Na, ma mit kerekitene ebbol a media. De persze mas ilyen beszamolok is vannak a korbol. Na, de ha lett volna akkor globalizacio, meg media...

Biobaba
biobaba

Ennyit találtam:
(a válaszablak alatt - továbbgörgetve - van maga a beírás.)
http://forum.index.hu/EditArticle/ReplayEditArticle?a=51756216&t=9135776

Mondjuk a WTC elleni merényletet úgy beállítani, hogy azt maguk az amerikaiak rendezték, kissé merész és bizarr elképzelésnek tartom. De hogy a gúnyrajz izériának és Irán atomhatalmi törekvéseinek közük van egymáshoz, az több mint valószinű - ennek a gúnyrajz tiltakozásnak köszönhetően egyszerűen nem engedik be az ENSZ ellenőröket a készülő atomfegyverük eltitkolására. Õk ugyan arra hivatkoznak, hogy nekik békés célokra kell az atom, de sajnos ezt egyáltalán nem hiszem el.
Ez ennek a dolognak a harmadik olvasata pl.
alice_cs

Jobb ha senki sem ringatja magát illúziókba: Iránnak már régóta van atomfegyvere, csak még elég silány minöségü.

Az egész cirkusz a gúnyrajzokkal csak arra megy ki, hogy húzzák az idöt.
Ahmed

sziasztok!
nem tudom, mi az igazság a wtc-vel kapcsolatban, honnan is tudhatnám. nem is vagyok az összeesküvés-elméletek híve, ámbár volt már ilyen a történelemben, ld Reistag...

Sajnos én nem tudok erről idelinkelni szöveget, de annak idején valaki küldött nekem egyet, amit bettettem a

keresztény életvitel melléklete c.

topikba, ott elolvashatjátok. Nem tudom, hogy kitől származik, de szerintem ez se kevésbé hihető, mint Alice felvetése.
zsanya

Az a helyzet, hogy ami mostmár látszik, az korábban is meg volt. És ezt a hatalmi politika résztvevői, és még sokan mások tudták is. A különbség az, hogy az európai államok hatalmi politikájának és gazdasági érdekeinek megfelelt, hogy a média évtizedeken keresztül altatta a polgárokat. Volt ugyan néhány szakértő aki nyilvánosan is kikelt ellene, de annyira bevette már az európai közvélekedés a "Világ falu" teóriát, hogy nem mert és nem akart szembenézni a valszeg áthidalhatatlan különbségekkel.

Valami azonban megváltozott. Eddig ez a helyzet megfelelt az olajból mesés bevételeket szerző arab országoknak. Ráadásul az ipari társadalmak olajfüggősége révén olyan eszköz került a kezükbe, amivel a világpolitikában is hatalmi tényezővé váltak. Ma az arab olajcsapok elzárása felérne egy nukleáris támadással.

Nem tudom eszébe jutott-e valakinek, hogy miért most rugták fel az Irániak az évtizedek óta beállt kényes egyensúlyt? (A nyiltan antiszemita elnökön kivül.)

Szerintem azért, mert a bio-üzemanyagokban megjelent egy olyan alternativa, ami 5-20 év alatt 60-70%-ban ki fogja váltani a kőolajat. Ráadásul a jelenlegi csillagászati olajár a kereslet ilyen drámai csökkenésével a túlkinálat miatt valszeg töredékére esik majd. Összességében az olaj bevételek akár a jelenlegi tizede alá is eshetnek.

Az európaiak annyira érdekemberekké váltak, hogy már fel sem tudják fogni, hogy a világ nagyobbik része mennyire ideológiai alapon működik.
Abban az öncsalásban ringatták magukat, hogy hozzájuk hasonlóan a világ többi része is leborul az anyagi érdekek előtt, és az erkölcsi és szellemi értékeiket végleg felcserélik TV-re, mobiltelefonra és hasonlókra. Az arab országok meg a gazdasági és katonai lemaradásuk miatt okosan kihasználták ezt az illúziót, hogy behozzák a lemaradást.

Abban a pillanatban, ahogy kiderült, hogy már nem profitálhatnak belőle tovább, viszont rögtön váltottak. Gondolom senki nem olyan naiv, hogy elhiszi, hogy a nyilvános kenyértörés előtt Irán ne egyeztette volna le a többi arab országgal, hogy rástartol az atombombára. Mindenki tudja, hogy max pár év van már csak, amig az olajjal sakkban tudják még tartani az USA-t, az EU-t, és Kinát. Kina kulcsszereplő. Õk függenek leginkább az iráni olajtól, és a Iránba irányuló exportjuk is jelentős. Ma irak az olajfegyver csövét Kinára irányozza. Nem véletlen, hogy pont a kinai vétó miatt nem tudott az ENSZ Biztonsági Tanácsa fellépni Irán ellen.

Ha csak akkor kezdenék el az atombomba fejelesztését, amikor már nem lesz a kezükben az "olajfegyver", akkor a korábbiakhoz hasonlóan akár az EU, Izrael vagy az USA egyszerűen szétlőné az épülő erőműveket.

Volt az Iráni elnöknek egy olyan nyilatkozata, amitől kezdve lehetett tudni, hogy az EU kénytelen lesz felébredni az állomból: amikor közölte, hogy adjanak földet Európában a zsidóknak. Innentől a vak is láthatta, hogy az arab világ kész felrugni a korábbi kényes egyensúlyt.

A karikatúra balhé olyasmi, mint egy katalizátor ebben a történetben.

Nagyon sok mindent le lehetne irni erről a témáról ...

És a legérdekesebbről, a természetfölötti vonatkozásairól még szó sem volt. Kép
laci

Laci amit írsz abban nagyon sok az igazság, de egy dolgot nem értek egészen ez pedig a következő:

Ezt írtad:
"Az európaiak annyira érdekemberekké váltak, hogy már fel sem tudják fogni, hogy a világ nagyobbik része mennyire ideológiai alapon működik.
Abban az öncsalásban ringatták magukat, hogy hozzájuk hasonlóan a világ többi része is leborul az anyagi érdekek előtt, és az erkölcsi és szellemi értékeiket végleg felcserélik TV-re, mobiltelefonra és hasonlókra. Az arab országok meg a gazdasági és katonai lemaradásuk miatt okosan kihasználták ezt az illúziót, hogy behozzák a lemaradást.
"

Ez a bekezdésed teljesen ellentétes mindazzal amit írtál, hiszen a továbbiakban kiderül, hogy ez az egész ideológiai lázadás nem más mint az olaj elvesztése ill. az olaj árcsökkenése miatti aggodalom az iszlám országokban. És már csak amiatt sem stimmel, mert - tudtommal, de javítsatok ki ha tévedek - az olajban gazdag országok állampolgárai muzulmán hit ide vagy oda, de igenis már igencsak részesültek mindazokból az anygai javakból, amiket te úgy jellemzel, mint az elanyagiasodott korcs vesztésre álló vén Európa gaztettét.

Ennek a hitháborúnak van egy kulturkör olvasata, és van egy racionális olvasata. Az előbbi az, hogy igen - ebben igazad van - a világ egy nagy része ideológiai alapon működik, az utóbbinak meg annyi, hogy pusztán anyagi és politikai érdekelből hazugságokkal jól felizgatták az utóbbi országokat, méghozzá kizárólag vallási alapon.

És hát igen van egy olyan olvasata is, hogy nekünk Európában élőknek és születetteknek, akik még akkor is ha vallástalanok, akkor is a keresztény kulturkörből indulnak, szabad e engednünk azt, hogy a világ egy része ránk eröltesse az ő vallási elvárásait?
alice_cs

És még valamit szeretnék elmondani, hogy a dolog mennyire nem fekete vagy fehér: én eddig két országban jártam akik iszlám országoknak vannak feltüntetve: Törökorszgban és Tunéziában. Ó igen ne is szóljatok, nagyon jól tudom, hogy ezek az országok nem jellemzőek, hiszen Törökország is meg Tunézia is a két legfelvilágosodottabb iszlám ország, és én csak mint turista voltam ott mit beszélek... de akkor is el kell mondanom, hogy életem legszebb napjait töltöttem náluk, azt a megmagyarézhatatlan nyugalmat és derűt amit ott tapasztaltam, sehol máshol nem leltem meg. Az emberek barátságosak voltak, stb. de ami nekem legjobban feltünt: sehol nem tapasztaltam pl. semmiféle graffitit, pedig a sok fehér falfelület szinte kínálta magát, no jó ez lényegtelen, de ami engem még jobban megfogott, az az volt, ahoygan a gyerekek viselkedtek egymással: fiúgyerekek játszottak úgy, hogy mikor egyikük elkeseredett, egy másik átölelte, meg találkoztam kiránduláson lévő osztállyal, akik annyira kedvesek és barátságosak és szeretetreméltóak voltak, hogy olyat itthon egészen biztosan nem találtam volna, és ez cseppet sem volt sem mesterkélt, sem pedig az sem látszott, hogy valami drill következménye lenne... szóval ahol helyesen értelmezik a muszlim vallást, onnan nagyon jó dolgok is sikerülhetnek.
És igen: én nem vagyok hajlandó minden iszlám vallásút terroristának tartani, meggyőződésem, hogy zömük ugyanúgy elitéli azt ami mára kialakult mint jómagam.
alice_cs

"És igen: én nem vagyok hajlandó minden iszlám vallásút terroristának tartani,"

Aliz, ez azert ugy hangzik, mintha itt a topikban az emberek minden iszlam vallasut terroritanak tartananak. Neked ez ment at?
biobaba

A gúnyrajzok elleni első felindulás a dán iszlám hívők köréből indult, és éppen amiatt, mert úgy érezték, hogy Mohamed által minden muzulmánt terroristának állitanak be.

De attól tartok, hogy túl sokáig nem fogunk egymásról megértően beszélni : értem alatta az iszlámot és Európát.

MInd az USA, mind Irán már tervezgeti az egymás elleni csapásokat... ami egyértelműen háborút jelent ismét.

lásd: Kászülnek az iráni légitámadás tervei
http://www.nol.hu/cikk/393932/ stb..

Sajnos nagyon hamar bebizonyosodott, hogy egyszerű ürügykeresés volt mindez arra, hogy a konfliktust ami nagyon is világi, a muzulmánoknak így lehessen beadni.
alice_cs

No de akkor ki az, aki generalja, h minden iszlam koveto terrorista, ha nem igaz az az allitas, h mindenki azt allitja, h minden iszlam koveto az?

Mit kezdjunk azzal a talalgatassal, h most lesz haboru v nem? Minket mennyire fog erinteni? Ha lesz atomtamadas, biologiai stb, akkor hogyan eljuk tul. Meghalunk. Szoval mi a celja a talalgatasnak?

V azert lesz haboru, es halunk meg, mert a terroristakat akarjak kiirtani, v azert, mert cafolni akarjak, a terrorizmus vadjat. Maris futkos a hatamon a hideg. De tenzleg, nem gunyolodom. De szerintem ennek a talalgatasnak nincs mas ertelme, mint az adrenalin szint felkorbacsolasa.
biobaba

KI generálja ki nem generálja nem mindegy?
Csak jelezni akartam, hogy ez már régen nem a vallásérzékenységről szól - pedig arról lehetne beszélni sokat is.

De ez az ügy már nagyjából a kirobbanása után pár nappal teljesen túlfutott ezen, ez már politika és pénz. Illetve olaj...
alice_cs

Alice, ezt akartam írni én is végülis, hogy az egyes emberek fejében a történet az érzékenységről, sértettségről, és talán igazságtételről szólna, DE felsőbb szinten kizárólag
" politika és pénz. Illetve olaj..."
Pro és kontra.
A motiváció a háborúra,elsősorban nem a kis átlagembereké, (akiket, akár arabok, akár európaiak, vagy amerikaiak, úgy manipulálnak, ahogy akarnak a média által) hanem a vezetőiké, a hatalmon levőké velejéig gonosz, és sötét.
A kisember tájékozatlanságában, szűklátókörűségében, manipuláltságában még talán azt hiszi, hogy a jó harcol a rossz ellen, talán mindkét oldalon ezt képzelik. Erre erősít rá a média is mindkét oldalon, csak fordítva ugye.
Pedig semmi másról nem szól ez azoknak a szívében, akik csinálják és levezénylik a háborút, mint a Gonoszság uralmáról.
Na és itt idézném Lacit: " És a legérdekesebbről, a természetfölötti vonatkozásairól még szó sem volt." Szerintem ez a természetfölötti vonatkozása (persze, Alice, te nem osztod, tudom) hogy végső soron a Sátán akarja tönkrevágni az emberiséget, mint mindíg is.
És , Biobaba, tényleg a bizsergetés kedvéért nincs értelme riogatni egymást és magunkat. Na de nekünk, keresztényeknek (is) óriási fegyver van a kezünkben Kép . Nézd, szerintem ha mi valóban imádkoznánk, ha valóban odaadnánk magunkat az imára, akkor Istennel megnyernénk a háborút, azaz nem lenne háború. Õ már megnyerte, Õ már legyőzte a gonoszt, úgyhogy nincs is más dolgunk, mint ebben hinni, és ennek tudatában imádkozni a világért... Egy szent elég, hogy megállítson egy háborút.
Vagy, mit gondoltok? Laci, Te mire gondoltál?
zsanya

Szia Zsanya!

Kép
Azert hidd el, van par ker., aki valoban imadkozik a haboruk miatt stb. De Isten nem politikai vezer, hanem az egyes ember megterese a fontos neki, es a megteres szempontjabol mindegy a haboru, ha a feltamadasra gondolsz. (Igyekszem jol fogalmazni, nehogy felreertsen barki.) Palnak is adatott tovis a testebe, pedig biztos kerte, h hadd szabaduljon meg tole. Aztan a Jelenesek konyvenek is van egy nagy haboru szaga.
A riogatast meg azert emeltem ki, h ha mar ilyen fenyegetettsegben erzi magat az ember, akkor nem artana inkabb azon gondolkodni, h h is van Istennel, Krisztussal... Na leginkabb ez az, ami elo kene, h jojjon az uggyel kapcsolatban.

B.
biobaba

Biobaba, igen, persze, szerintem is az az elsődleges, a legfontosabb, hogy ki-ki megtérjen, és egy ilyen fenyegetettseg-érzés motiválhatja ezt, ha már más nem. tudom, hogy Istennek a mi személyes üdvösségünk a legfontosabb, mégis...
hmm...
...persze, feltámadunk...
de ha a háború a gonosz műve, akkor Isten dicsősége, ha az ima által meghiúsul, ha Isten úgy akarja. Igen, olykor megengedi a rosszat, az ima, a hit ellenére is... de olyan sokszor gyógyította meg Jézus a betegeket, űzte ki a démonokat. Ez, amellett, hogy kinyilvánul ilyenkor Isten dicsősége, ereje és szeretete, vagy talán éppen ezért, ezköze lehet a mi személyes üdvösségünknek is. Nem?
meg ha az isteni terv az, hogy, ha már ő győzött a kereszten, akkor a mi életünkben is ez a győzelem valósuljon meg... akkor vajon az nem lenne benne Isten terveiben, hogy közösségi szinten is meghiúsuljanak a Sátán tervei?

Tudom, hogy sokan imádkoznak Kép csak ezt akartam kiemelni most.
zsanya

MOndjuk az rendben van, hogy úgy is fel lehet fogni mindent, hogy a Jó meg a Rossz, avagy Isten meg a Sátán viaskodik folyamatosan egymással, de azon még nem gondolkodtatok el, hogy ki is az Isten katonája és ki is a Sátáné?
Mert ugye mint tudjuk a Polok ba vezető út is csupa jószándékkal van kikövezve...
alice_cs

Polo ba= Pokolba
(fene egye meg késő van...)
alice_cs

Alice, gyümölcséről a fát.
zsanya

Sziasztok!

Korabban emlitettem, h a Muegyetemen volt (van?, az eloado 2 eve meghalt) egy Szakralis terek c kurzus. Az elso ora a keresztre feszitesrol volt. Igen tanulsagos. Most neztem, h a neten levo jegyzetben ez benne van-e , sajna nincs. De van gy olyan konyv, aminek az a cime, h Keresztre feszites az okorban. (Sáry Pál, jogtörténeti tanulmány).
keresztre feszites
http://www.eptort.bme.hu/doc/szakral/szakral1.html

Biobaba
biobaba

biobaba

Sziasztok!
Látom visszatértetek a régi kerékvágásba, nyugi van és jó hangulat. Jó társalgást!
apaKép
apa

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?