Új privát üzeneted érkezett!

SZiasztok!

Csak egy gyors kérdés: hogyan tudunk eltenni medvehagymát? Nem találom, hol írtatok róla.

Olajban egyszerűen fűszerek nélkül? Simán le is lehet fagyasztani?

Köszi!!!
Orsi
osoa75
 
 


Saara, amióta az eszemet tudom, főzőmániás vagyok. Gimnazista koromban kivettem anyukám kezéből a fakanalat (pedig igen jól főz) és be se tette a lábát többet a konyhába, amíg férjhez nem mentem. Nagyon szeretek sok emberre főzni, vendégül látni, és állandóan kísérletezek. Egyébként anyukám családja Nagyszakácsiból származik, és állítólag az őseink között volt királyi szakács, aki szolgálataiért kapta a kisnemesi címet. Anyukám szerint ez a véna jött ki rajtam, bár megjegyzem, mindenki, a húgom is és anyukám is jól főz :) De én extrém eset vagyok :D Úgy érzem, valamit komolyabban kéne kezdeni ezzel a talentummal...

Két kérdésem lenne: Próbáltatok már házilag tisztított vajat (ghít) készíteni? Működött? Én most teljesen rákattantam (amúgy is épp egyik indiai korszakomban vagyok), de túl drága a bolti.

A másik: szeretnék csinálni teljesen teljes kiőrlésű, minél egyszerűbb összetételű cseresznyelekváros táskát (merthogy vettem cukor nélkülit :) ) a bioboltokban is kapható szilvalekváros mintájára. Van receptetek?

Ma ezt főztem:

Kép

Csicserifasírt joghurtszószban (bara) - nagyon hasonlít a falafelhez, és pofonegyszerű; fűszeres tönkölypuri és karfiolos túrós egytál (bhaji), de finom volt! és 50 g szénhidrátból jóllaktam hosszú időre. Nem kopogott a szemem uzsiidőben, nem is volt kedvem még enni :)
A kenyeret és a fasírtot is ghíben sütöttem ki - tudom, ti nem szerettek zsiradékban sütni, de ez állítólag kevésbé gáz és az íze utánozhatatlan. :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Ja és Orsi, szerintem simán vagy apróra vágva lehet fagyasztani, ha olajban teszed el, akkor ügyelj, hogy szárazok legyenek a levelek, mert ha víz kerül bele, hamar romlik.

KépKép
KépKép
safrany
 
 

 
 

Eszter :) Igen, működik a ghí-készítés, jó sokáig tart. Már nem emlékszem pontosan, de sokáig kellett leszedegetni a habot róla. És a hab jó volt kenyérre kenve.
Jót főztél :)

indianyo
 
 


Sáfrány!

Receptet kaphatunk? :)

Orsi
osoa75
 
 


Orsi, én tavaly fagyasztva (simán egyben) tettem el, mert valaki ajánlotta. Nem lett jó, teljesen elment az íze. :( Igaz, hogy majd' egy évig állt, lehet, hogy az volt a baj.

Pindi
pindi
 
 


Persze, a receptek :)

Csicserifasírt: Szükséges mennyiségű bagolyborsót :) éjszakára beáztatsz. (10 deka két személyre). Másnap aprítógépben vagy máshogy darálod, esetleg összetöröd, de jó apróra, teszel bele picike sót, őrölt koriandert, hinget, kurkumát (ki is lehet őket hagyni) és annyi joghurttal kevered, hogy sűrű, kanállal szaggatható masszává álljon össze. Forró zsiradékba szaggatod, kisütöd, és a kész darabokat 5-10 percig sóoldatba dobod (1 ek só/ liter víz). Ezt a lépést is ki lehet hagyni, ha több sót teszel az elején, de igazából semmiből se áll, és így autentikus :wink: Aztán kiveszed a sós vízből, és szárazon pirított, majd megtört római köménnyel, esetleg egyéb ideillő fűszerekkel elkevert joghurtba forgatod. Anyukám teljesen magától mondta, hogy jobb, mint a hús, és én is erre gondoltam, amikor ettem.

Karfiolos egytál: Ghín vagy olajon fűszereket pirítunk, én fekete mustármagot, hinget és róm. köményt használtam, ha kipattogott, beleteszünk némi tejfölt/joghurtot, egy-két deci vizet, sót és a karfiolt és fedő alatt megpároljuk. A végén jön bele a szétmorzsolt túró, kurkuma és petrezselyem.

Puri: 20 deka lisztet 1 evőkanál vajjal elmorzsolunk, só és fűszerek, magok fakultatívan jöhetnek (mák, szezámmag, koriander, r. kömény, hing, bors, stb), és annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Állni hagyjuk fél órát, utána ezt az adagot 10 részre osztjuk, jó vékonyra (enyhén olajozott felületeten) nyújtjuk és zsiradékban mindkét oldalát megsütjük.

Egyébként épp készül a ghím :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Mi ezt ettük ma:

Almás zellerleves:

Zellert felkockáztam, olajon + vizen megpároltam picit, majd felöntöttem vízzel, bele az almakockákat, egyet rottyant (hogy még roppanós maradjon a zeller), majd belecsavartam egy (kis) citromot, só, és ízlés szerint joghurtot. Fini lett, langyosan is jó, ebben a tavaszi melegben!

Amúgy a www.biochef.hu oldalon rengeteg jó recept van, én onnan szoktam lesni néha...

Édesítés:
Sajna nekünk még nem megy a teljesen édesmentes étkezés, de legalább ezt a vacak fehér cukornak nevezett dolgot nem esszük, sőt, lassan-lassan redukálom a többi adagját is. De eléggé édesszájúak vagyunk, és nem mondhatnám, hogy nem tettem kísérletet ezt többször megváltoztatni, de nem megy :( Férjem a redukált cukortartalmú sütikre házilekvárt ken:)

klári
pumama
 
 


Sziasztok!

2 liszt nelkuli suti:)

Krumplitorta

180 g cukrot (vagy mast) 4 tojas sargajaval kikeverni, hozzaadni 1 citrom hejat, levet, majd 4 ek meggylikort (nem feltetlenul ezt, lehet meggyle is:)).

4 tojasfeherjet 1 csipet soval felverni, hozzaadni 2 ek cukrot (nem feltetlenul).

200 g krumplit megtorni, 150 g daralt torokmogyoroval, 50 g nagyobb darabokra tort dioval elkeverni.

A tojassargas, tojasfeherjes, krumplis masszat ovatosan osszekeverni. Formaba tolteni.

50 percig a suto felso feleben 180 fokon sutni.


Makos suti

150 g vajat, 150 g cukorral (vagy massal:)), masfel tk vaniliaval, 5 tojas sargajaval elkeverni.

5 tojas feherjet felverni 1 csipet soval, 2 ek cukorral (nem muszaj). Hozzakeverni 125 g daralt mandulat, 200 g makot.

Tojassargas masszat vatosan osszekeverni a makossal.

Formaba (kb. 20 centis puspokkenyer forma). 1 oran at sutni a suto felso feleben 180 fokon.
biobaba
 
 


OFF - mert táplálkozás ugyan, de nem receptek
Arra jöttem rá, hogy amikor zűrös időszakok vannak (pl. ez a húsvét utáni hét) és nem tudok rendesen főzni, akkor állandó hiányérzetem és ehetnékem van, és eszem is sokat és mindenfélét, csokit is, de mégis marad a hiányérzet és az ehetnék. Szóval hogy ez lehet pl. az elhízás hátterében, hogy ha nincs meg a kiegyensúlyozott táplálkozás - és ez a hagyományos magyar koszt mellett nemigen van meg -, akkor az ember csak eszik, csak eszik, és lehet, hogy jóllakik, de mégis enne még. Tehát ez nem azon múlik, hogy "ebédeljen az ember rendesen", mert pl. tegnap főzőtt a párom paprikás csirkét tört krumplival, én meg elepedtem egy nagy adag friss salátáért, amit persze vagy a húshoz vagy a krumplihoz ettem volna, nem harmadiknak... Így viszont megettem a húst krumplival, aztán ettem diót, ittam bodzaszörpöt, bűnöztem a húsvétra kapott csokival, később megint ettem a húsból, a szaftból pászkával... Szóval értitek. :)
ON

GyeZsu
gyezsu
 
 


[quote="biobaba"]H írta:biobabaus tema: most h babat varok elojott nalam a szemeremcsonti fajas, eleg vacak, de aztan kitalaltam, h milyen homeos bogyot szedjek ra. Sokat enyhitett is a dolgon. Aztan most husvetkor elmentunk rokonlatogatoba, termeszetesen hus hussal volt... Utana ugy kattogtak a csontjaim:( Es ma mondta nekem valaki, h nemreg megint elkezdett enni hust, es annyira fajnak a csontjai. Erdekes...


Off
Biobaba: mikorra várjátok a babát?
On

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


OFF
Livi, julius vegere.
biobaba
 
 


Ha mar babarol van szo.... Eszter, te is is babat varsz, ugye? vagy félreértettem valamit?
saara
 
 


Igen, én is :) Október elejére. Teljesen off, de aggódok kicsit, mert terhességi cukor elkerülése végett diétáznom kell, úgyhogy most 16 hetesen ott tartok, hogy fogytam az eleve csont és bőr önmagamból...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


De joooo :) :)! Szivböl gratulalok!
Ha kiegyensulyozottan eszel talan nem lehet gond. Elmehetsz a haziorvosodhoz vérvételre, igy biztosan kiderül, hogy rendben vagy(tok)-e.
A cukrot a 20. hét körül mérik, ha jol emlékszem... Ha rendben akkor ehetsz rendesen, nem? Vagy 100%, h lesz?

Nem tudom ez megnyugtat-e, ahol szültem volt egy lany, aki a terhesség alatt egyetlen 1 kilot (!!!) hizott és teljesen egészséges babat szült.

A tegnapi dupla is biztos a meghatottsagtol lett :P
saara
 
 


OFF
Eszter, en most a 25. hetre szedtem fel 1 kilot. Szerintem, ha kiegyensulyozottan eszel, nem ehezel, nem szamit, mennyit szedsz fel.

Lehet, h hulye kerdes, de a terhessegi cukorbetegseg az ilyen rutinszeruen jon? Szoval, ha valakinek volt, akkor mindig lesz? Errol jut eszembe, h regebben kerdezted, h otthonszuleseknel, h van ez. A tanfolyamon szamomra az derult ki, h ez nem kizaro tenyezo. Es h azert van a 26. heten a vercukor-vizsgalat, mert ha addig nem alakult ki, akkor a szulesig mar nem is fajul olyan mertekuve, h baj legyen belole. Ha meg kialakul, akkor dietazni kell.

Persze amit mar ismer az ember, attol fel is sokszor:(
Ugyh nagy-felelmek nelkuli babavarast neked:)
biobaba
 
 


Off:

Eszter:

A második terhességnél nekem is diétáznom kellett GDM miatt (mondjuk én nem vagyok meggyőződve róla, hogy tényleg volt, de mindegy...). Amíg szigorúan tartottam a diétát a 24-30 hét között, egy grammot nem híztam. Aztán a 34. heti UH-n kiderült, hogy a baba nagyon pici, és beszűkültek az erek. Lehet, hogy semmi köze hozzá, de én úgy éreztem, hogy a diétától...
(Aztán szerencsére nem lett semmi gond, "sörkúrára" lettem fogva, az segített, kitágította az ereket és a baba is hízott tőle.)

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem azért nem biztos, hogy jó az a babának, ha a mama diétán van. Az UH mit mutat, rendesen fejlődik a baba? Azért van egy szükséges súlygyarapodás, a babán kívül a megnövekedett vérmennyiség, a méhlepény, stb. Aki eleve többletről indul, ott el tudom képzelni, hogy a végén nem mutat (sokkal) többet a mérleg, mert esetleg a "sajátjából" leadott közben, de ha korábban is csont és bőr voltál...

Biobaba, a terhesség alatti diéta nem a kiegyensúlyozott táplálkozásról szól. :( Én pl. alapvetően zöldségen, gyümölcsön, gabonán és valamennyi tejterméken élek. Ebből a gyümölcsöt és a gabonát minimálisra kellett szorítanom - nem sok minden maradt...

Pindi
pindi
 
 


OFF

En arra gondoltam, h amilyen kajakat Eszter leir, azok azert nem olyanok, h "na nem is ettem semmit". Szoval mintha eleg kreativan feltalalna maganak a dietat:)
A sorkura egesz jo:) Errol eszembe jutott, h lehet kapni Aktiv Malzot.

Biobaba
biobaba
 
 


Off

Biobaba, én is nagy Aktiv Malz rajongó vagyok! :) De a terhesség alatt még sajnos nem ismertem, másrészt az alkohol elég lényegi eleme volt a kúrának. :(

Eszter, közben számolgattam, valahol a 14-15. héten tartasz? Akkor azért szerintem még nem gáz, hogy nem híztál. (Talán a fogyás sem.)

Pindi
pindi
 
 


Ööööö, én úgy tudom, otthonszülésnél kizáró tényező, kérdezzetek rá. Ui. akkor szükség lehet a babának valami beavatkozásra pl. szülés után, és akkor jobb, ha kórházban van. De nem ástam bele magam, úgyhogy nem vagyok biztos benne, hogy van. Biztos ot tis vannak fokozatok.
h_szilvi
 
 


Továbbra is off:

Először is, nekem most fognak cukrot mérni (16 hét), mert már korábban is volt, de egyes helyeken, ahol jobban odafigyelnek, minden kismamánál mérnek a 16-on. Mert ha idejében kiderül, akkor nem károsodik a magzat, ha meg közel van a határértékhez, de még normális, lehet tudni, hogy diéta nélkül el fog fajulni a helyzet a 26. hétre. Ha jó lesz most az eredmény, nem jelent túl sokat, mert a cukortűrő képesség a 36. hétig (a 12-től) meredeken romlik. Ha később alakul ki, akkor is lehet súlyos, sajnos. A diéta elég bonyolult, az, aki nem eszik nagyon húst, Pindi, ahogy te is írod, elég rosszul jár. Egy ebédbe például maximum 60 g rizs fér (= 50 g szénhidrát, egész nap ehetek 160-at), és akkor még semmi mást nem ettél! Bele kell számolni a zöldségeket, tejfölt, mindent. Igazából csak azért aggódtam ma reggel, mert Flórával 16 hetesen már 3 kilót híztam, most meg olyan fura, hogy semmit. De rendesen fejlődik a baba, a 12 hetesen azt mondták, nagyobb is egy héttel. Inkább diétázom, és leszek soványabb, ha ez csökkenti az esélyét, hogy megint kijöjjön a cukor (egyébként az anyák kb. 70%-ánál újra előjön, de súly :lol: -és stresszcsökkentéssel, mozgással lehet az esélyeken javítani). Nem szeretném inzulinnal szurkálni magam, ha elkerülhető. Elvileg a babánál nem okozhat bajt a diéta, mert a minimálisan szükséges CH-t megeszed, és szerintem egyébként ez egy nagyon egészséges táplálkozási forma, csak azt sajnálom, hogy a zöldség-gyümi is korlátozva van. Elnézést, hogy így rátokárasztottam mindezt, de most ez kedvenc témám :D :roll:


On:
Megcsináltam a ghít, két óra alatt lett kész, de szinte rá se néztem közben, és most van egy kilónyi :) Joghurtot is itthon csinálok megint, de most nem házi tejből, hanem bolti "friss" tejből, és sokkal jobban sikerül érdekes módon, mint eddig bármikor.

Következő saliöntet nagyon beválik mostanság: joghurt, só, citromlé és apróra vágott citromfű. A legjobb spárgával! Só helyett mézzel vagy anélkül szerintem szamócával is finom lehet.

Tegnap kipróbáltam a friss shi-take gombát, hát egy álom. Tíz dekám volt összesen, mert nagyon drága, de nem megy úgy össze és intenzív az íze, bőven elég volt két személyre. Wokban csináltam meg, pirított mandulával, fenyőmaggal, maradék fagyasztott brokkolimmal és tésztával.

Egyébként, Gyezsu, én ennél a diétánál vettem észre, hogy sokkal kevésbé kísértenek az "értéktelen" ételek, ha csak értékeset eszem. A nassolás tényleg egy ördögi kör. A biokaja egyébként jobban laktat állítólag...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


OFF

Eszter, en orulok, h leirtad, h h is van ez. Mert csak valami mumuskent terjeng, aztan nem is tudni, h konkretan mit jelent. Es az igaz, h akinek ez van, annal valoszinu az idoskori cukorbetegseg kialakulasa?

Szilvi, ha az elozo babanal volt, az is mar eleve kizar az otthonszulesbol? Nemcsak akkor, ha kiderul, h ujra kialakult?


On:
Eszter, epp most ettem spargat:) Kecskejogurttal, melle meg uborka salatat mustaros ontettel (mustar+napraforgo olaj+feher borecet+rengeteg kapor+so+bors).

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba, nem semmi a súlygyarapodásod :) Nagy százalék GDM-es, nem tudom fejből mennyi, 10-20 éven belül 2-es típusú cukorbeteg lesz. Úgyhogy a diéta nem csak terhesség alatt ajánlott :) Gondolom, aki inzulinos, az nem szülhet otthon, de diétásoknál is, így nálam is fő para volt, hogy születés után leesik-e a baba cukra (ez főleg akkor történik meg, ha tényleg magasabbak voltak a vércukrok és ehhez szokott hozzá a pici). Nálunk semmi gond nem volt, se szülés után, se előtte, lepény is, szívhang is stréber, de a szülést megindították - ezt most szeretném elkerülni, mert borzasztó. Viszont jelenlegi dokim felesége mindhárom gyerekkel cukros volt, így nagyon benne van a témában, és szerintem fölöslegesen nem fog háborgatni méhszájtágítgatásokkal például, hogy szüljek már meg végre, ha lehet, kiírt időpont előtt...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Mióta elmeséltem, hogy késítem a joghurtot, nem sikerül olyan finom kérmesre:) A hőmérséklettel lehet a baj? Vagy az oltó joghurt minőségével? Nekem egyre rosszabbak lesznek amúgy, ha mindig az előző házikészítésűből adok a következőhöz. Miért van ez?

Bocs, nem akarok a pelusos oldalra menni, mert rettenetesen nehezen kerültem be ide is (nem tudom, nem szeret engem ez a rendszer), egy gyors rövid kérdés: házilag kötött gyapjúbugyit kell olykor mosni is, vagy csak ha kakis lesz? Ha igen, akkor milyen időközönként (én 3 hónap után nem érzek semmi bűzt rajta...), és miként? (langyos víz/langyos mosószódás víz/ mosódiós víz/ szappanos víz/???)

klári
pumama
 
 


Klari, en csak akkor mostam ki, ha kakis lett, ha nem erzed budosnek, akkor miert kene kimosni?:) Egyebkent meg langyos szappanos viz volt. Ha epp osszegyult jo adag gyapju, selyem mosasra, akkor mosogeppel gyapju-selyem mososzerrel.

Biobaba
biobaba
 
 


Klári :) Msot nekem sem sikerült jól a joghurtom, úgyhogy egy az egyben ment a gomba mellé mártásnak (illetve a levét kieresztettem a tojásleveshez, az éjszakai kicsepegés utáni maradékból lett a mártás). Az íze finom, csak az állaga nem. De egy "általános" joghurtot vettem a közértben, valószínűleg csak kamu volt az élőkultúra...

Külsőket én sem mosom kakin kívül. Nem panaszkodtak eddig még :wink:

indianyo
 
 


sziasztok!

OFF_OFF
1. Biobaba: hajrá! és egyél!
2. ha már így babázunk:kedden megszületett Sári!
:D

ON

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Gyezsu, a falafeltémához szólnék hozzá: szerintem egyáltalán nem szükséges megfőzni a borsót. Csak beáztatni, és mehet a fűszerekkel és (nálam) joghurttal aprítógépbe, szódabikarbóna sem kell. Lehet, hogy a turmix is vinné. Nagyon finom lett így, kicsit rusztikusabb a textúrája, és tényleg jó - ma ezt vittük piknikezni a Margitszigetre sali társaságában. Bár nem sütőben sütöttem ki, hanem ghíben - mondtam már, hogy ez az új mániám? :wink:

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Eszter :) Mennyi vajból lett egy kiló ghí? És honnan vetted? Én is szeretem :wink:

Ha már recept: msot én is diétázom, így állandóan gondolni kell az összetevőkre, de így is finom lett a sárgarépahalvá:

eredetileg így: Nagy lyukon lereszelt répát ghín kardamommal, mazsolával és midnenféle finomságos olajos magokkal összepírítunk, jó sok cukorral édesítjük majd felöntjük tej és tejszín keverékével és tökéletesen puhára (lekvárállagúra) főzzük.

diétás változat: ugyanazt a sárgarépamennyiséget felöntjük tejjel és ésszerűen édesítjük, a kardamom fontos elegy, de semmi más már nem kerül be, sőt agyon se főzzük, csak félig pároljuk majd botmixerrel összetörjük. Ha több tejjel készül, akkor kardamomos sárgarépalevesnek hívom :wink: Dominó elcsaklizta a diétás adagom nagy részét :)

Ma pedig maradék lencsefélékből Dál készült: hagyma, fokhagyma, római kömény, paradicsom kicsit pirít, megmosott mindenféle lencséket (ma mungóbab és maszúr dál (vöröslencse) volt épp otthon)némi kurkumával együtt hozzáadom babáérlevelekkel együtt és anyi vízzel felöntöm, hogy ellepje. Puhára főzöm. Mivel domicsek is ezt ebédelte, héjában főtt krumplival sűrítettem be főzeléknek. Eredetileg rizzsel vagy rótival (másnéven csápáti, teljes kiőrlésű lisztből vízzel gyúrt és nyílt lángon sütött lepény) eszik.

indianyo
 
 


Nagy szörpeltevők-és fogyasztók vagyunk:)
Hamarosan virágzik a bodza... Tavalyelőtt hidegen, két fólia közé tartósítószeres megoldással tettem el, de robban azért így is néhány... Tavaly forraltam (tudom, a vitaminnak oda...), de ezt már csak forrón az üvegbe tettem, fejjel lefelé raktam a dunsztba. Nem robbant, megmaradt, csak az íze lett más... Van vmi mellékíze. Vagy a más helyról szedett bodza miatt lehetett?
Van valakinek bevált receptje?
Azt gondoltam, hogy idén csak 5 litert készítek bodzát, mert elment a kedvem a mellékíz miatt... De most azon gondolkodom, hogy majd almaszörpöt készítek helyette ősszel. Valaki próbálta már?

klári
pumama
 
 


Bodzaszörp-készítésben én is bennelennék. Szappanfőzés után az lehetne a következő, aztán a lekvárfőzés :D Épp gondoltam rá tegnap a piacon, amikor lekvárt vettem, hogy idén kellene rendes mennyiségeket eltenni, valószínűleg valamivel kifizetődőbb lenne... Sőt, a projektet továbbfejlesztve: közös kiránduláson szedjük a bodzát a szörpnek, csipkebogyót, somot a lekvárnak :)

GyeZsu
gyezsu
 
 


Én nem vagyok különösképp szörppárti, de a bodza mint náthás időszak torokgyógyítója nagy kedvencem. És a bodzabogyóból készült lekvár nyamiiii! No meg az is remek - főleg hidegen - a torokfájásra. Lekvárfőzés is de jó dolog! Tavaly őszibarackból készült nagy mennyiség, épp az utolsót bontom holnap ki.

Dominó felnőttortája a kakaós vegatorta volt, végül egy olasz szakács tortáját készítettem el, mert az nagyobb adag volt, csak a sütési idő nem stimmel, úgyhogy vagy teljesen nyers maradt volna, vagy továbbsütöm. Utóbbit választottam, így viszont túl sokáig sült és egy kicsit száraz maradt a belseje. No, a fele tortát eltettem a mélyhűtőbe, onnan csipegetek a diétámhoz a megfelelő napon. Mivel száraz, egy kis kókusztejport vízben feloldottam és az összemorzsolt tortát leöntöttem vel, felmelegítettem és jóízűen befalatoztam.

A torta receptje innen

Cukor alig került bele és a kakaót is lecsökkentettem, így nem túl édes, pont, ahogy szeretem.

indianyo
 
 


Most nézem, ugyanazon a honalpon a legfrissebb bejegyzés a csalánrizottó :)

indianyo
 
 


sziasztok!
hogy en miert nem jartam meg itt sosem?! :? jo kis receptek, meg meg jobb tippek! megprobalom vegigolvasni ;)

Eszter, gratula a pocakhoz! :)

Liv, gratula Sari babahoz! :) (meg is "lestem" - nagyon aranyos! :))

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Liv, gratulálok! :) Azt hittem, csak májusban jön a picur...

És most láttam, hogy a másik Livinek is megszületett a babája! Gratula neki is, ha esetleg jár erre!:)


Pindi
pindi
 
 


Én is tervezek bodzaszörpöt (férj nagy szörpös), de nincs még tartósítás és főzés nélküli receptem, jó lenne, ha küldene valaki...
Lekvár is készül majd, főleg a "pirosak", bár még nem fogyott el a tavalyi, de sose lehet tudni - tegnap férjem vacsira benyomott egy egész üveg szamócát frissen sült kenyérrel... méghogy a nők édesszájúak :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Indi, 1,2 kiló vajból csináltam és két fél kilós margarinos doboz lett vele tele. A vaj nem volt bio, sima jobb minőségű külföldi vajat használtam (mert már olcsóbb a magyarnál a Matchban).
Én is sok hasonló dált főzök mostanság, mivel a hús sehogyse csúszik...:)

Halaváról jut eszembe egyik kedvenc édességem, a sáfrányos halava - bár kifejezetten téli, melegítő recept, muszáj megemlékeznem róla itt :) Angolul van csak meg, de ha kell szívesen lefordítom:
Flaked Almond, Saffron and Sultana Halava

To many aficionados of Hare Krishna cooking worldwide, halava rates on top
of the list of their favourite dishes. It's hot, buttery, sweet, flavoursome
and completely satisfying, especially on a cold winter's day. In this
recipe, the humble semolina teams up with the world's two most expensive
spices - saffron and cardamom. Enriched with sultanas and flaked almonds,
serve fluffy, plump grained halava hot with cream, custard, or as is for an
epicurian experience.

Preparation and cooking time: about 30 minutes.
Makes enough for 6-8 persons (or 4-6 halava addicts !)

2 3/4 cups water
1 1/4 cups sugar
1/2 teaspoon saffron strands, soaked in 1 tablespoon boiling hot milk
140g unsalted butter
1 1/4 cups coarse grained semolina
1/3 cup flaked almonds
1 teaspoon ground cardamom
1/3 cup sultanas

Combine the water, sugar and the soaked saffron in a 2-litre/quart
saucepan. Place over moderate heat, stirring to dissolve the sugar. Bring
to the boil, then reduce the heat to very low and cover with a tight-fitting
lid.

Melt the butter in a 2- or 3-litre/quart saucepan over low heat,
stirring occasionally. Add the semolina, and slowly and rhythmically
stir-fry the grains for about 20 minutes, or until they darken to a tan
colour and become aromatic. Add the flaked almonds to the grains towards
the end of the toasting process.

Raise the heat under the syrup, add the cardamom and the sultanas,
and bring it to a rolling boil. Raise the heat under the semolina for 1
minute, stirring continuously. Remove the saucepan of semolina from the
heat, and slowly pour the hot syrup into the semolina, stirring steadily.
The grains may at first splutter, but will quickly cease as the liquid is
absorbed.

Return the halava to the stove and stir steadily over very low heat
until the grains fully absorb the liquid, start to form into a pudding-like
consistency, and pull away from the sides of the pan. Place a tight-fitting
lid on the saucepan and cook over the lowest possible heat for 5 minutes. A
heat-diffuser works well. Removed the covered saucepan from the heat and
allow the halava to steam for an additional 5 minutes. Serve hot.


www.kurma.net - jó fej vegetáriánus (azt hiszem krisnás) szakács oldala, érdemes körülnézni, és akár hús nélküli kajákkal, étkezéssel kapcsolatos kérdést is feltenni vagy receptet kérni, mert mindenre válaszol. A recept is tőle származik :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Liv!
Gratula! Nagyon édes! :)

Sáfrány!
Most olvastam vissza, hogy javaslod eltenni a medvehagymát. Jó vizesen ment az olajba ... :cry: Meddig állhat így el?

Nem tudtok véletlenül citromtorta receptet? Neten nem találtam, ami tetszene.
Hétvégén szülinapozunk és gőzőm sincs a menüről. Férjem nem javasolja az újítást, mert a vendégsereg nem lenne rá vevő... :?

Lekvárt én is tennék el idén, még sosem próbáltam... :oops:

Orsi
osoa75
 
 


Orsi,
nem tudom, meddig áll ell. Tedd hűtőbe mindenesetre... Vendégeid mit szólnának egy tarte-típusú citromtortához, ami linzertészta alapba töltött citrom-zöldcitrom krém? Ez Jamie Oliver recept, próbáltam, és jó. Vagy van még floridai citromtorta receptem is, ehhez kétszersült és sűrített tej kell többek között. És lehetne még csinálni joghurt, túró, vagy krémsajt alapú citromtortát is szerintem...Vagy milyen tetszene?

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Engem erdekelne az a Jamie Oliver-fele:)

Liv, gratula:) Amennyire ehes vagyik, annyit eszek.
biobaba
 
 


Sáfrány!

Mind jól hangzik, különösen a Jami Oliver féle. Ezt kérném szépen! Meg ha van esetleg még klassz ötleted, kajára, megköszönöm.

Orsi
osoa75
 
 


bodza: moldvában ittam nyár végén olyan bodzaitalt, ami leszáritott virágból készült ott nagyhirtelen, és nagyon finom volt. sajna egyáltalán nem emlékszem, hogyan csinálták...

citromsüti: stahl judit könyvből csinált anyukám néhányszor, szerintem zseniális. úgy lesz citromos a süti, hogy a megsült tésztát citromsziruppal kell eláztatni.


Livik, gratula a babákhoz :)
orsko
 
 


Szörp- és lekváreltevést én kísrletezgettem eddig sokat. Van egy könyv: Bokor kATAlin: Befőzés cukor nélkül - ez alapján készítettem sokat, de elég sok megromlott... Szóval és szoktam kevés cukrot tenni bele, de az nem vész. Idén megpróbálom megint cukor nélkül (méz a forróság miatt kiesett sajna), a titka sztem abban van, hogy forrón az üvegbe teszem, majd egyből fejreállítom, (így azt is látom, ha nemm jól zár az üveg, mert ráfolyik a kezemre:)), és én így szoktam száraz dunsztba tenni. Utána, mikor kirakom a polcra, már normál állapotban vannak.

klári
pumama
 
 


JO féle citromtorta:
Egy 30 centis formához kell:
például 125 g vajból, 100 g cukorból, csipet sóból, 2 tojássárgájából, 250 g lisztből készített omlós tészta - de lehet másképp is. Ezzel - hűtés után - ki kell bélelni a formát, és rövid ideig sütni (kb. 10 percig) - ha nagyon tökélyre akarod vinni, sütőpapír és babféle megy a tészta tetejére, hogy ne púposodjon föl. Ezután megkened tojással, hogy 'vízálló legyen', mert nedves a töltelék.
Töltelék: 340 g cukor, 8 nagy tojás, 3,5 dl tejszín, 200 ml lime-lé, 100 ml citromlé. A cukrot és a tojást habverővel összekevered, lassan belekevered a tejszínt és leveket. Reszelt citrushéjat is tehetsz bele. Célszerű közvetlenül a sütőben beleönteni a formába ezt a keveréket, kevésbé folyik ki. 180 fokon kell sütni kb 40 percet, de sütője válogatja - a lényeg, hogy a közepe még félig folyós legyen, amikor kiveszed. Utána legalább egy órát pihenteted hűvös helyen, így a közepe tökéletes állagú lesz. Nagy halom eperrel vagy málnával, és egy gombóc fagyival, mascarponéval vagy mással köríted. Én is lehet, hogy ezt (vagy hasonlót mandulás töltelékkel) csinálok hétvégén szülinapra, de a kísérő biztos, hogy az Indianyó által már említett joghurtkrém lesz,melynek neve shrikand, és úgy készül, hogy a házi joghurtból a savót kicsöpögteted, és a megmaradó mascarponeszerű, de annál sokkal könnyebb, sűrű krémet ízesíted-édesíted. Tegnap csináltam sáfránnyal és kardamommal, a tetejére egy kis mandula került - mennyei és gyors. (Lehet sósan is, és akkor kenyérre való krémsajt.)

Lekvárokat én is mindig a fejreállítós módszerrel csinálom, de a szörpöt főzés nélkül szeretném most. Ha elég sok cukrot teszek bele, nem romlik meg, vagy igen?

KépKép
KépKép
safrany
 
 


[quote="biobaba"]
írta:
biobaba
Liv, gratula:) Amennyire ehes vagyik, annyit eszek.


köszi!
helyes, annyi sztem elég lesz. :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Eszter :) Srikand ááááááááááá legkedvencebb kedvencem, nyári hőségben a hidegre hűtött édesség életmentő :) Próbáld majd meg a kardamom mellé az apróra tört (nem pörkölt)pisztáciát, mennyei!
Halava pedig csak krisnás körökben hívódik :roll: így, igazából HALVÁ a neve - ezt csak azért írom, mert halava néven külföldön nem értik.

Liv :) Sári ó be szép kislány! És ha jól értem a dátumot, a fiacskámmal egy napon születtek :wink:

indianyo
 
 


Livi, nagy-nagy gratula! Szép kicsi lany! :)
saara
 
 


Sziasztok!

Lenne egy kérdésem... Nem olyan régóta táplálkozom húsmentesen (4 hónapja), de azóta valahogy sokkal többször fáj a fejem. Pedig úgy tudom, a fejfájás elleni első tanács a húsmentesebb táplálkozás. Nincs ilyesfajta élményetek, esetleg tippetek, mi lehet az összefüggés? (Esetleg ez most csak egy átmeneti állapot?) Mondjuk "ekkortájt" született Bori is, lehet, hogy ez is közrejátszik testem efféle változásaiban (talán csak könnyebben megérzem az időjárás bohóckodásait?)

klári
pumama
 
 


Klári, fejfájás gyakran szokott lenni átállás után, attól, hogy a mérgek távoznak el a szervezetből. Ez is lehet egy ok, bár azt nem hiszem, hogy hónapokig eltart. (Még a haj, bőr szokott csúnyább lenni átállás után, de aztán szebb lesz, mint előtte.)

Nekem is szokott fájni a fejem, már megfigyeltem, hogy akkor, ha elfelejtek inni. Te iszol eleget? Gondolom szoptatsz, tehát még több folyadék kellene, mint egyébként.

Pindi
pindi
 
 


köszi csajok! :D

Klári, a szoptatás-fejfájással egyetértek, nekem rengetegett kell innom, különben migrén-szerűen tör rám, nagyon durva!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?