Új privát üzeneted érkezett!

"Nem vagyok szent, sőt nem is akarok az lenni, sőt kifejezetten utálom a szentként élőket, egy büdös szavukat sem hiszem el. Ember vagyok az ember (sőt női ember) minden gyarlóságával, és ezt büszkén vállalom."

Hat ez teljesen korrekt. A jora valo torekves is teljesen korrekt. Nekem is elegem van azokbol a keresztenyekbol, akik allandoan magas lorol beszelnek az elet dolgairol, mintha nekik soha nem lennenek problemaik, es akinek van vmi baja, az mar rogton vmi titkos bunt kovetett el. (Noha Job peldajabol is tudjuk, h ez nem feltetlenul igy van). Bar en ezt nem szentnek hivom.

Masreszrol abbol is elegem van, h amikor az ember jon a keresztenyseggel, akkor egybol jonnek az inkvizitorok, a keresztes haboruk, a miert engedi ezt Isten es a tobbi "jo" kerdes. Mert ugyebar az inkvizitoroknak attol fuggetlenul, h a Bibliara hivatkoztak, kozuk se volt a dolog lenyegehez. A miert engedi Isten kerdest miert nem birom? Hat mit tudjam en azt, ha en lennek o, akkor tudnam. Es persze lehet erre kereszteny szempontbol nagy okossagokat valaszolni, de...

Szoval a feligazsagokkal telik a hocipo. Mind kereszteny, mind nem kereszteny reszrol. Pl. a szent szo Aliznal nalam a szenteskedot jelenti. Az en sem akarok lenni. Ember vagyok en is, es Jezus is ember lett. Azert is ideztem a Szupersztarbol, h elegge nyilvanvalo, h mit tusakodott a kereszt elott.

Volt szo az eredendo bunrol is. Tul sok evszazadon at vagtak mar ezt az emberek fejehez, csipobol jon a tuzeles vissza, ha kiejtjuk ezt a szot. De ha abbol indulunk ki, h Isten a maga kepere csinalt minket, es ahogy a tortenelem mutatja, nagyon nem ugy festunk, mint akikben tulsagosan a jo csordulna tul, talan ertheto, h valami nem stimmel. Na ez az un. eredendo bun. Ez a bibi, hogy tudom ugyan sokszor, h mit kene csinalni, mi lenne a jo, de megsem teszem meg. Az eredeti gorogben ott ahol a bun szo van, egy olyan kifejezest hasznalnak, ami az ijaszatban volt hasznalatos, ha melle lott valaki.

Talan innen mar vilagosabb egy masik kereszteny szo is: a megteres. Ehhez meg a goroghoz se kell visszamenni. Eleg egy kis magyar nyelvtan. Regen a magyarban a meg a visszat is jelentette. Vo. terul-fordul. Magyaran visszafordulas. Szoval, h elfogadom, h nem vagyok kepes jot tenni, de megis akarom.

Judas nem tudta elfogadni, h emberkent cselekedett, es elarulta Jezust. Felakasztotta magat. Peter pont azt csinalta, amit Judas, megtagadta Jezust, de megse olte meg magat. Vallalta, h ember, es aztan torekedett a jora.

Isten is feltehetoleg azt szeretne, h emberek legyunk. Mivel annak teremtett minket. Es ott volt Jezus, h megnezhessuk, h h is kene emberkent elni. Ennek ellenere sokszor csinalunk ugy mintha allatok lennenk, v epp istenkent probalunk tetszelegni. (Es itt nincs kulonbseg un. kereszteny es nem kereszteny kozt.)

ui. no es Jezus se nem volt onpusztito, se nem volt masokat pusztito.
biobaba

Aliz

Egyébként még mindig nem kommunikálunk. Van egy képed Istenről, Bibliáról és rólam. És hiába mondom, hogy mindegyik torz, nem reális, te csakazért is ragaszkodsz hozzá.
laci

Aliz, Laci
na ha torzak a kepek, mi lenne ha egyikotok meghivna a masikat egy teara vagy akarmire, es szemelyesen tisztaznatok a felreerteseket?
biobaba

Biobaba

Jézusban az emberi és isteni természet <blink>IS</blink> meg van.

Szó sincs arról, hogy meg kéne szünni embernek lenni.

Viszont ha befogadod Isten beszédét és Szellemét, akkor Isten romolhatatlan és Szent természete kiszoritja a bűnt az életedből. Alapvetően NEM te szenteled meg magad, hanem az Istenben lévő szentség árad ki rád, és járja át az életedet. Senki nem tudja magát alapvető dolgokban megváltoztatni. Ha tudná, nem lenne szüksége Istenre.

A vallás nagyon sokszor egy csapda. Eléd tárja az ETALONT, de ha nem jön létre valóságos kapcsolat Istennel, az emberből önmagából hiányzik az erő, ami képessé tenné hogy változzon.

Isten nem kér olyat, amihez ne adna képességet is!!! De ezt csak Tőle személyesen lehet megkapni, a teológiák önmagukban nem közvetitik.

Isten pont azért mutatja meg nekünk, hogy mennyire messze vagyunk az etalontól, hogy rádöbbenjünk arra, hogy a magunk erejéből képtelenek vagyunk jobbá lenni. Hogy nem a vallásra van szükségünk, hanem Õrá magára személyesen.
laci

... a vallás legjobb esetben is csak reális dolgokat fogalmaz meg Istennel kapcsolatban, de valóságos találkozás nélkül a kép ami kialakul sosem lesz több egy képnél.

----

Ez egy barátságos, emberi ötlet. Ha nem túl mélyek az előitéletek feloldhatja. De azt látnod kéne, hogy Aliz alapvetően nem rám mérges, hanem mindenkire, aki számára olyasmit képvisel, amiért már eleve haragszik.
laci

Khm.. Valahogy sejtettem, hogy a válaszomtól Laci pl. nem lesz elragadtatva... Na de végtére is azért vagyunk különfélék, hogy más-más aspektusokat ragadjunk meg.
kíváncsi

Aliz

... Nem félreértés áll köztünk hanem előitélet. Nem az történik, hogy félreérti amit, mondok, hanem az hogy egyáltlán nem is akar megérteni semmit, ami mást mond, mint az előre megfestett képhez nem passzol.
laci

Laci
teljesen tisztaban vagyok vele, h Jezusban mindketto pont ugyanolyan mertekben jelen van. De most elsosorban az emberit akartam hangsulyozni.

Es azzal is tisztaban vagyok, h nemcsak Aliz, hanem mindenki mas is kiakad, amikor szoba kerul az, h bunos. Ugyanakkor azt is latom, h mivel Isten szemelyes Isten, nekunk is a szemelyes evangelizalas a feladatunk. Ez meg igy neten eleg gaz. No meg meg melle a teologiai nyelvezet. Sajnos nem vagyunk halaszok, hanem tul okosak, es nem tudunk feltetlenul egyszeruen beszelni. Es akkor meg ott az eloiteletek is. Es az elore megfestett keppel kapcsolatban is igazad van, de... Az internet erre nem alkalmas. Ahogy az ujsag sem, a radio sem, a teve sem. Nem veletlenul van az, h menjetek el...
biobaba

Szoval a tanitvanyok is eloszor Jezus emberi mivoltat vettek eszre, es csak kesobb jottek ra, h kicsoda is valojaban. Azert lett emberre, mert az, h isten mar eleg tavoli fogalom volt akkor is. Most meg ebben a vegyes felvagott korban meg plane.
Nos Jezussal meg embersegeben is eleg nehez vmit kezdeni nem kereszteny fejjel...
biobaba

Kiváncsi

Vannak dolgok, amiken lehet és érdemes vitázni a Biblia tartalmával kapcsolatban. Viszont vannak olyanok, amik annyira egyértelműek, hogy aki mást állit igaznak, akkor már meghamisitja azt.

Ez ma nagy divat.

De itt nem arra reagáltam, amit te irtál, hanem arra, ahogyan azt Aliz értelemezte. Igazából a te hozzászólásodra egyáltalán nem reagáltam.

Azért ezen érdemes lehet elgondolkodni:

1.
laci

Biobaba

Én ide beszélgetni jöttem, Isten dolgairól, "elméletben" és gyakorlatban, és nem kifejezetten evangelizálni. Nem mintha ne lenne alkalmas bármilyen kommunikációs eszköz, ami képes közvetiteni a szavakat. A feleségem úgy tért meg, hogy bedobtak a postaládájukba egy szórólapot, amin volt egy megtérő ima is. Isten azon kersztűl akkor és ott szólt hozzá. Elmondta az imát otthon, és rögtön megérintette őt Isten jelenléte.

De most a közös pontokat keressük, vagy azt, hogy min tudunk vitatkozni? Kép

Még egy dolog: Isten dolgai természetfölöttiek. Hogy akarsz róla beszélni, ha nem nevezed nevén a dolgokat? Csupa olyan magyar szavakat használok, amiket mindenki ért. Nem inkább a téma maga nem szimpatikus annak, aki ... ?
laci

Biobaba

"hanem mindenki mas is kiakad, amikor szoba kerul az, h bunos"

Az akad ki, aki nem fogadja el, hogy van megoldás.

Aki nem fogadja el, hogy ő bűnös, az soha nem tud megtérni. Ha nincs, aki meg meri mondani neki, nehogy véletlenül megsértse, akkor Jézus halála értelmetlen volt érte.

Itt most azért került ennyire reflektorfénybe a bűn valósága, mert tagadták a létezését is. Olvastad, amit Kersztelő Jánosról irtam korábban?
laci

Bocs a fogalmazási pontatlanságokért! Ha nem érthető valahol lsz szóljatok! Kép
laci

"... Nem félreértés áll köztünk hanem előitélet. Nem az történik, hogy félreérti amit, mondok, hanem az hogy egyáltlán nem is akar megérteni semmit, ami mást mond, mint az előre megfestett képhez nem passzol."

Ez Biobabának szól, rosszul cimeztem Aliznak.
laci

Biobaba

Oks. Értem, hogy te az emberi oldalát hangsúlyoztad. Kép
laci

Laci, teljesen igazad van, h Isten barmilyen eszkozt fel tud hasznalni.

Meg abban is, h nem kell simogatni a bunos lelkeketKép De pl megertem a masik oldalon azt is, h miert tarthatjak esetleg undoritonak az elozo mondatomat.

En ertettem, h az nekem szoltKép

Neven nevezes, meg h magyarok vagyunk. Igazad van, de pl ekes bizonyitek, h ami Aliznal a szent, az nalam a szenteskedes, alsag kategoria, es ami nalam szent, az az o szotaraban nem letezik. Mert amirol o ir, az en sem szeretnek lenni, a bibliai ertelemben hasznalatos pedig mas teszta, mert azok ugyebar vagyunk, nem magunk miatt persze. Es ez meg nehany magyar szonal igy van. Szoval attol h magyarul irsz, tenyleg nem ertik. Es nemcsak azert mert nem akarjak, meg a bun, meg ilyesmik. A viszketeg ful... Hat igen.

De azert hajra!
biobaba

Biobaba

Hát ... ha elég sokat visszaolvasol, a legelején pont arra tettem kisérletet, hogy tisztázzunk alapvető fogalmakat. Csak hitvitát sejtettek a háttérben és nem nagyon lett belőle semmi.

Viszont, ha megfigyeled én pont egyfajta módszerességgel próbálnám megközeliteni a témát. Ezért is irtam le az alaphelyzettet és a bűnnel kapcsolatban jópár dolgot. Ha valaki akarja, ezekből sok mindent megérthet a bűn eredetével és természetével kapcsolatban.

Lehetne akár ezt a témát is választani kezdésnek.
Az EE-vel kapcsolatban úgy sincs nagy tolongás. Persze lehet, hogy mindneki karácsonyra készül, és egyébként meg lenne rá kereslet ... leirtam pár közérthetőnek vélt dolgot, de rájöttem, hogy még se lenne meg hozzá a természettudományos képzettség ... meg én is szeretnék még utánanézni jópár genetikai kérdésnek, hogy jól tudom-e.

Jó lenne olyan témát találni, amire van érdeklődés. Monológhoz nincs kedvem.

Egyébként valszeg fején találtad a szöget Aliz szent(eskedő) fogalmával. A szentfazekoktól nekem is égnek áll a hajam. Végre egyetértünk vele valamiben! Kép
laci

Laci, veled az a bajom, hogy téríteni akarsz. Nekem az nem mond semmit, hogy kereszténység=Jézus. Nekem az mond valamit, hogy kereszténység= a jézusi tanítások. A megbocsátás, a szeretet, az elfogadás. Nekem ezt jelenti. Valóban nem értjük meg egymást, mert én nem vagyok képes arra, hogy egy többezer éves könyv írásai szerint éljek és fogalmazzam meg önmagamat, én legfeljebb megpróbálom adaptálni ezeket a tanításokat a tulajdon életembe.

Valóban soha nem leszek képes gyülekezetbe jrni, mert egyszerűen nem vagyok oda való. Szoktam nézni a tévében a pápalátogatásra odérkező fiatalokat, a Pax tévében a hittanórákat - nos nekem ez nem megy, nem akarom, hogy valaha is olyan bárgyú egyenvigyor jelenjen meg az arcomon, mint amiket ott látok. Lehet ezt sértésnek felfogni, bár igazából nem annak szántam...

Nekem eddig egyetlen egyházi megmozdulás volt szimpatikus: a Theze (így mondják?) találkozó, pár évvel ezelőtt itt volt Budapesten, valahol olvastam, hogy a résztvevőknek szállóhelyeket keresnek, épp akkor költöztek el a lányok, volt helyünk bőven, 4 olasz kislány pár napig vendégül láttam, nagyon aranyosak voltak, és nagyon szerettek itt lenni, és amit a tévében láttam, az is a néma elmélkedés volt és nem pedig a magasztos szavak - ez hozzám sokkal jobban közelebb áll.

Ha nem érnék rá, addig is mindenkinek nagyon boldog ünnepet kívánok!
alice_cs

Biobaba

Ja és én is meg tudom érteni mindkét oldalt. Annál is inkább, mert tapasztaltam is mindkettőt. De egy kicsit úgy vagyok vele, mint az orvos. Tudja, hogy fáj, de azt is tudja, hogy ez az ára a gyógyulásnak. Kép A "beteg" csak azt tudja, hogy fáááájj!!!! Kép Kép
laci

Aliz

"kereszténység= a jézusi tanítások"

Látod, pont ezek azok, amit nem ismersz. A feltételezéseiddel helyettesited őket.És mivel az a kép, amit magadnak festesz nem tetszik, ezért fújjolsz.

Ha találsz egy keresztényt, aki nem térit akarva akaratlan, akkor talátál egy halat, amelyik nem tud úszni.

Ha itt maradsz, könnyen lehet, hogy közben rájösz mi a különbség. Egyetlen dolog kéne: egy időre tedd félre a kifogásaidat ...

Köszi a jókivánságokat. Én is azt kivánom, hogy valódi ünnep legyen ez a pár nap!
laci

Laci,
én például nem akarok téríteni. Meglehet persze, hogy nem is vagyok neked megfelelő keresztény. Bár ezt tényleg nem tudom, alig beszélgettünk...
kíváncsi

Kiváncsi

Eszedbe ne jusson nekem megfelelni! Kép Kép Kép

Nem én döntöm el, hogy ki a keresztény. De, hogy bibliai értelemben nem mindenki az, aki azt gondolja magáról, az tuti. Ha meg akarsz győződni róla, hogy valóban a kősziklán épül-e a házad, vagy emberi hitek és tradiciók homokjára, akkor a Biblia le tud leplezni téged a saját magad szeme előtt. Ennek nem mindenki szokott örülni. Van, aki a szereti a világosságot, és van, aki nem.

Én nem azt mondtam, hogy nem hal a "hal", hanem csak azt, hogy nem tudja a legalapvetőbb dolgot csinálni. Aki megismeri a kegyelemet és nem adja azt tovább, az teljes céltévesztésben van a földi élete céljával kapcsolatban. Ha te azonosulsz Krisztussal, akkor a céljaival is azonosulni fogsz. Az, hogy neki mi a célja nem kérdés: Megmenteni az embereket!!!
laci

Kiváncsi

Egyébként ember nem is tud tériteni. Az egyetlen, amit tehet, hogy kimondja Isten üzenetét és bizik Istenben, hogy Õ is elvégzi majd a maga részét és meggyőzi a hallgató szivét, hogy tényleg az igazságot hallotta.

Amit téritésnek hivnak, az kb olyan, mint amikor a Postás kézbesiteni szeretné a levelet, és becsönget:

- Levele jött a mennyből. Itt kell aláirni ..
-
- Mi? Hogy nem veszi át?
-
- Értette, amit mondtam? Mondom a MENNYBÕL!
-
- Igen, biztosan magának. Látja itt a neve és a cime.
-
- Hát, lehet, hogy Ön nem ismer ott senkit, de hogy Magát ismerik ott, az tuti. Különben, nem küldtek volna levelet.
-
- Mondja, ha egy öttalálatos szelvényt hoznék azt se venné át?
-
- .... Kép Kép Kép
laci

Nos hát, ezen még gondolkodnom kell. Az bizonyos, hogy a hal, amelyik nem úszik, nem élő, hal-álra van ítélve. Kép Az is bizonyos, hogy nem akarok neked megfelelni, amit írtam, csakis arra vonatkozott, amit előtte írtál. Az is továbbá, hogy sosem volt célom "azonosulni" Krisztussal. Akkor már sokkal inkább megismerni. Dehát ez emberben annyi mindennek a lehetősége ott rejlik, nem mondom tehát, hogy sosem lesz célom. Hogy megmenteni az embereket? Egek, még a saját családomat sem tudom, mik ezek a nagy szavak, hogy az embereket??? Krisztust azért küldte ide az ő Atyja, hogy magára vegye a bűneinket. Ez volt az isteni küldetése. Nekem nem az, mint ahogy nem vagyok kiválasztott. Aztán meg - még neki sem sikerült. Itt állunk, bűnösen... ;-)
kíváncsi

Kiváncsi

"Az is bizonyos, hogy nem akarok neked megfelelni ..."

Idéznék egy klasszikust: "Remélem, van humorod ... "

A mosolyparádé a mondat végén arra volt hivatott, hogy jelezze, hogy ez bizony ... Kép Kép Kép

"hal-álra van ítélve" Kép

"Nos hát, ezen még gondolkodnom kell."

Csak el ne felejtsd a saját gondolataidat összemérni azzal, hogy Isten mit mondott ugyanarról! Kép
laci

Kiváncsi

"Aztán meg - még neki sem sikerült."

Miiiii??? Tökéletes életet élni a Földön, legyőzni a bűnt, meggyógyitani és megszabaditani egy csomó embert, elvégezni a Megváltást, kijönni a pokolból, feltámadni, felmenni a mennybe és ott beülni az Atya trónszékébe neked nem elég sikertörténet?????????????????????

Szerinted mi kellene még hozzá? Kép

"Itt állunk, bűnösen... ;-)"

Ezzel kapcsolatban különösképpen javallott tananyag a 'Megigazulás' c. "fejezet".
laci

Kiváncsi

Az azonosulás nem azt jelenti, hogy újra át kell élned, amit Jézus a kereszten. Õ pont azért vállalta, hogy az itélet Õt sújtsa helyettünk, mert bennünket akart az itélettől megkimélni.

Ez kb olyan, mintha kivinnék az kivégzésre a halálraitéltet, és egyszercsak valaki beugrik elé, és a tulajdon testével felfogja az összes golyót.

Ez egy nagggyon jooóó téma egyébként, de most nem megyek bele. Majd máskor. Kép
laci

Laci, te fanatikus vagy.
Hogy mit éreztél az egy dolog, de az azért már mégse járja, hogy úgy viselkedj, mintha személyesen te közvetítenéd Jézus üzenetét, mintha azt hinnéd, hogy a te szádból ezentúl Jézus szól. Más is átélt már szakrális élményeket, mégsem telik el vele ennyire. Hogy ki a megfelelő kersztény, azt tán mégis istenre kéne bízni nem?

És közlöm veled: a mennyországnak több kapuja van. A te állításaid szerint minden más vallás hívője, beleértve a muzulmánokat, a hindu vallásban hívőket, sinthoistákat, a buthistákat, stb. mind a pokolra kerül...(pedig belőlük sokkal de sokkal több van mint keresztényből vagy annak mondottból) szerintem vegyél egy kicsit vissza, a kevesebb több lenne.
alice_cs

"Aztán meg - még neki sem sikerült."

Miiiii??? Tökéletes életet élni a Földön, legyőzni a bűnt, meggyógyitani és megszabaditani egy csomó embert, elvégezni a Megváltást, kijönni a pokolból, feltámadni, felmenni a mennybe és ott beülni az Atya trónszékébe neked nem elég sikertörténet?????????????????????

Szerinted mi kellene még hozzá?

Dehát Laci,
mondtam én, hogy mindezek nem sikerültek neki? Kép Igazi sikertörténet, valóban, egyvalami maradt el, amit írtam is: ugyanolyan gyarlók vagyunk, mint annakelőtte. Õ megmutatta az utat, azt az utat, amelyet - lefogadom - valójában mindenki személyesen ismer is, csak gyenge aszerint élni. De Õ nem volt gyenge ahhoz, hogy végigjárja a bűntelen utat. Csakhogy van egy "mentsége": Istengyermek. És ezzel nem azt modnom, hogy így könnyű, dehogy! Sőt, lehet, hogy még nehezebb volt neki, hiszen gondolhatta volna (de persze nem valószínű, hgoy gondolta), hogy mit kell nekem itt ennyit erőlködnöm, a Mindenható fia vagyok, hát hadd csináljam, ami nekem tetszik! És mégsem tehette, pont azért. Dehát mégis ott az a kicsi kis különbség: mi még félig sem vagyunk istenek. Hát minket ezért aztán nem könnyű eljuttatni az üdvösséghez. Kép
Mindenesetre jó próbálkozást, magam is azon vagyok, az azonban - és nem a keresztfa miatt, nehogy azt hidd! - eszembe se jut, hogy összemérjem magam, pláne hogy azonosulni akarjak vele.
És persze, láttam a kacagikat, de az a fránya egy nyelven beszélés, amit Biobabával már megpedzettetek, az még itt-ott hibádzik.
Jó éjt! Kép
kíváncsi

Aliz

Hát ... a "fantasztikus"-nak biztos jobban örültem volna. Na midegy, hátha leközelebb . Kép Kép Kép

Figyelj Aliz! Te most tényleg azt fogod rendszeresen csinálni, hogy ha leirok valami bibliai igazságot, akkor nekem rontasz és változatos jelzőkkel illetsz?

Miért nem teszed félre egy kicsit az prekoncepciódat (feltételezéseidet) és nézed meg már végre, hogy mi alapján is mondom, amit mondok?

Figyelj: ha elmondom, hogy Jézus meghallt a bűneidért, és feltámadt a halálból a halála utáni a harmadik napon, már el is mondtam neked Isten üzenetét. Az általánosat, ami minden embernek szól. Érted már?

És ez elég. Személyre szabott üzenteket Isten a tapasztalatok alapján csak azoknak szokott általában adni, akik a mindenkinek szóló üzentét már elfogadják. Vannak ugyan zizis emberek, akik megcsinálják, hogy odamennek másokhoz és "Azt mondta neked az Úr ..." stilusban ontják magukból a hülyeséget, de én itt kizárólag olyan dolgokat mondok, amelyek benne vannak a Bibliában, és igy mindenki számára fontosak.

Ha esetleg vagdalkozás helyett elolvasnád végre a Bilbiát, akkor magad is rájöhetnél, hogy Isten mindenkinek ugyanazt a lehetőséget ajánlja fel, még neked és nekem is. Ebben pedig benne foglaltatik a szellemi újjászületés. Te IS kaphatsz Isten szelleméből, sőt kifejezetten ez Isten terve, hogy minden ember kapjon belőle.

Ha nem lépne be az emberbe Isten természete, akkor senki sem hivhatná az Atyjának az Atyát, csak teremtőjének. Az ember a gyermekének emberi természetet ad át. A tigris a tigris természetét, a ponty a pontyét az utódainak.

BÁRKI, aki részesedik Isten Szelleméből képes arra, hogy olyat mondjon ki, ami Isten üzenetét tartalmazza. Ez nem jelenti, hogy mindenki pásztor, prédikátor, vagy tanitó, de a lehetőség minden keresztényben ott van.

Csak, hogy érzékletessem, olyan kaliberű dologért estél nekem, mintha azt mondtam volna, hogy a négereknek barna a bőrük. Na bumm!A keresztényekben meg az újjászületés után Isten szelleme van. Azért nevezei őket a Biblia Isten gyermekeinek, mert történetesen pont tőle születtek. Na bumm!

A vallásokba most nem akarok belemenni. Jézus azt mondta, hogy Õ az Út, senki nem mehet az Atyához, csak Õ általa. Bármilyen diszkriminativnak is hangzik, ez van. Nincs olyan vallásalapitó, aki a Mennyből jött volna, se olyan aki emberként tökéletes lett volna. Te inkább hallgatsz olyan emberek Istenről való állitásaira, aki maguk is bűnös, gyarló emeberek voltak, mint annak a szavára, aki maga is Isten, és ráadásul vállalta, hogy emberré legyen, hogy megismertesse veled a saját Atyját?

Szerintem nincsenek egy súlycsoportban sem. Melyik vallásalapitó tett valaha annyi jót az emberekkel mint Jézus? Õ nem csak vallási elméleteket tanitott, hanem szolgált az emberek szükségei felé is. A betegeket rendszeresen meggyógyitotta, a démonizáltakat felszabaditotta ... Melyik vallásalapitó mutatta be valaha is, hogy Isten teremtő ereje van benne?
laci

Kiváncsi

Ez egy hosszabb téma.
De nagyon fontos ... miért erőtelenek a keresztények?

Miért nem képesek legyőzni a saját gyarlóságaikat?

Miért élnek a világ befolyása alatt?

Miért vannak tele olyan emberekkel a gyülekezetek, akik még alapvető bűnöktől sem tudtak megszabadulni? Nem beszélve azokról a vezetőkről, akiknek példaképnek kellene lenniük a tisztaságban és maguk is alapvető bűnök fogjai.

Miért felejtik el Istent sokan a hétköznapokban és élnek úgy mintha nem is létezne?

Hova lett Isten dicsőséges jelenléte az egyházból? Pedig ott volt!! Még az Ószövetség idején a Zsidókon is több volt Isten hatalmából és erejéből, mint amit ma a keresztényeken fel lehet fedezni ......
laci

"de az a fránya egy nyelven beszélés"

Majd csak menni fog valahogy. Kép
laci

"Ha esetleg vagdalkozás helyett elolvasnád végre a Bilbiát"
Laci,
ez nem így megy! Lehet, hogy te ki tudtad olvasni, mint egy könyvet, az is lehet, hogy még csak le se tudtad tenni, de pl. én nem, és ahogy Alicet ismerem, ő sem az a fajta, akik csak úgy bekapja a Bibliát egyben, hamm. Kép Felütöm itt, felütöm ott, ahogy épp az időm és a kedvem engedi. Legtöbbször javaslatra, vagy ha keresek valamit. Mi ilyenek vagyunk. Dehát - ideális esetben - minden út rómába vezet! Kép
kíváncsi

Van egy Frank Abegnale nevu ficko. FBI ugynok 25 eve talan. Elotte, 16-22 eves koraig kb. szelhamos volt. Kepzettseg nelkul pilota, orvos, jogasz, tanar. Csekkeket hamisitott. Tobb orszag rendorsege uldozte. Aztan a franciak elkaptak. Pont akkor, amikor elhatarozta, nem csinalja tobbet, elege volt, rendesen akar elni. Es fel evre egy olyan bortonbe kerult, ahol a cellajaban nem volt agy, nem volt wc, csak egy vodor. Meztelenul volt, alig adtak neki enni, nem mehetett ki, a vodrot ritkan csereltek, ugyh a sajat urulekeben aludt. Mindenfele fereg marta a testet, elvesztette az idoerzeket, es 2 oldali tudogyulladasa volt, mikor kihoztak onnan. Szoval elotte csekkeket hamisitott, azota pedig az FBI szakemberekent biztonsagos csekkeket tervez. (Filmet is csinaltak a fickorol: Kapj el, ha tudsz.)

Ennyit Laci fanatizmusahoz.

Evolucio, teremtes: en gimis koromban se hittem az evolucioban, pedig nem sok kozom volt a keresztenyseghez. Egyszeruen nem volt eleg meggyozo a szamomra, amit okitottak. Fossziliak: vki eltemette a kedvenc kis kutyusat a kertjukbn. 5 ev mulva fel kellett asni, es fura volt a kutya csontvaza. Elkuldtek egy laborba, ahol azt allapitottak meg, h tobb millio eves oskutya. Aztan mikor a gazdi mondta, h az ki van csukva, hallgattak melyen. Temaban tudomanyos megfogalmazassal: Michael J. Behe: Darwin fekete doboza - Az evolucioelmelet biokemiai kihivasa http://harmat.hu/book/b100.htm
es a decemberi IPM-ben is van egy cikk

Biblia: eleg aktualis az ma is. Mivel csak a technika valtozott, az ember nem. Nekem is evekbe telt, mire ravettem magam, h elolvassam. Aztan egy fuzetkevel a kezemben nekilattam olvasni. A fuzetkembe irtam a kotozkodos kerdeseimet. Amiket pl Aliz is feltesz itt. Es mivel egyvegteben olvastam, feltunt, h ott a valaszok a kotozkodos kerdeseimre. Haaat becsuktam a szam. De ez en voltam. De nemcsak ilyen szempontbol aktualis, hanem ha beteg az ember, v peneszes a lakasa stb, akkor is talalhat benne tippet, h mit csinaljon.

Bargyu vigyor: ez mar megint egy hamis sztereotipia. Attol h ker. musort latsz a teveben, meg nem biztos, h ... Volt mar nekem szerencsem hitetlen lelkipasztorhoz is. Letezik keresztenyseg mint tarsadalmi jelenseg, es letezik, mint a Krisztus-kovetok. Ez megint a keresztes haboruk tema...
biobaba

A Koranban egyetlen egyszer sem szerepel a szeretet szo.

Aki sosem hallott Krisztusrol, nem hasonlithatod ossze, azzal, aki hallott rola. Magyaran: a Papua-Uj-Guineaban elo bennszulottet nem eszerint itelik meg majd. Az igazsagtalan lenne. Erdemes elolvasni a Bibliaban azt a reszt, ahol egy olyan norol van szo, aki felismerte Istent annak ellenere, h nem volt zsido, es nem volt resze a mozesi tanitasokban.

http://www.apologia.hu/
http://harmat.hu/book/b189.htm
http://harmat.hu/book/b191.htm
http://harmat.hu/book/b15.htm

evolucios temahoz meg:
http://harmat.hu/book/b16.htm
biobaba

HVG ÕSLÉNYTANI HAMISSÁGOK Ecce homok

http://hvg.hu/search.aspx
egyebkent az idei 50. szamban van a cikk
biobaba

Sziasztok!

Nagyon boldog, békés ünnepet kívánunk mindenkinek!

Kép

Pogány létünkre mi is karácsonyozunkKép

Zsófi, Bea, Zoli
Vendég

Laci, a jézusi tanítások lényegét felfogtam.
A Bibliát nem fogom elolvasni, elég sokat olvasgattam belőle, de ahhoz, hogy én átrágjam magam rajta, ahhoz az kéne, hogy minimum 10 évre itéljenek el valami miatt és semmi de semmi más olvasmányom ne legyen.

Már csak amiatt sem, mert nekem ez a könyv irodalmi, és nem szakrális érték. Nem találok benne magyarázatot, illetve amit találok, azzal nem tudok azonosulni, ha ez neked mond valamit. A Biblia tanításai szerint pl. az összes orvos, tudományos kuató a Sátán műve. Beleavatkoznak a természetbe - ez nyilvánvaló. A tudás fájáról eszegetnek, ami ugye az eredendő bűn.

MÉgegyszer mondom: a mennyországnak több kapuja van. Ha valóban létezik a halál utáni élet, akkor abban ugyanúgy benne lesznek a mohamedánok és egyéb, a kereszténységtől igen távol álló vallások hívei, sőt még a pogányok is, mint a keresztények. Isten csak az első emberpárt teremtette meg, és ha belőlük lett a Föld népe, akkor abban vagy benne van mindenki, vagy senki.
alice_cs

Aliz

A testvérem profi tudományos kutató, a mesterséges intelligencia a szakterülete. És közben Istent teljes szivvel szerető keresztény. Sőt annak idején kifejezetten Isten motiválta őt, hogy maradjon az egyetemen és jelentkezzen a PHD képzésre. Neki akkoriban már elege volt egy kicsit a tanulásból.

Egyébként nem jól fogalmaztam. Nem arra gondoltam, hogy olvasd el az egész Bibliát, hanem arra, hogy olvass el annyit, amennyi ahhoz kell, hogy fel tudd fogni, hogy miről van itt szó. Legalább arra vedd fáradtságot, hogy azokat a részeit megértsd, ami pont arról szól, amiről beszélünk!

Bár egyelőre úgy tűnik, teljesen mindegy, hogy mit olvasol, úgyis csak a saját gondolataidat hallod.

Ha megmutatom mekkora ökörséget irtál a tudás fájáról, el fogod ismerni, hogy tévedtél?
laci

Bea, aranyos kislány!

Békés, örömteli, valóban ünnepi napokat nektek! Kép
laci

Biobaba

Hűha, te aztán készültél EE ügyben. Csak felületesen olvastam bele a könyvismertetőkbe, de elég érdekesenek tűnnek. Csak az a gond, hogy valszeg itt a legtöbben nem nagyon tudnak mit kezdeni ilyen már tudományosabb igényű érvekkel.
laci

Kíváncsi

Pontositottam Aliznak, hogy mire is gondoltam. Kép
laci

hat latod ez a problema, h ha mar tenyleg tudomanyt hozunk, akkor az mar nem kell, mert az meg mar tul komoly. De ha meg nem hozod, akkor meg az a baj, h nem vagy eleg tudomanyos. 22-es?Kép
biobaba

Beszti

Visszaolvastam egy kicsit, és tényleg vannak jó kérédések, Beánál és a férjénél is. Most én hagynék inkább mindenkit pihenni és ünnepelni, de ha még érdekli őket majd vissza kéne tényleg térni ezekhez a kérdésekhez is. Kép
laci

Biobaba

Hát igen ... bár az EE jópár tudományágat érint. Még a tudósok közt sincs már olyan polihisztor, aki mindegyikben fej lenne. De arra mindenképpen jók lehetenek az ilyen cikkek és könyvek, hogy megvilágitsák, hogy hol vannak kritikus ponjai az EE-nek. Még akkor is, ha az indoklást már esteleg tényleg csak a szakember érti meg. Meg arra is, hogy kiderüljön mennyire legyszerűsitett az a kép amit általában az EE-ről gondolni szoktak. Ami olyan egyszerűnek tűnik, az a valóságban egyáltalán nem szimpla ügy.
laci

biobaba

Laci,
azert nem latszik a fatol az erdo...
Es persze az un keleti filozofiak azert is hodithatnak ma annyira, mert azok egysegeben probaljak latni a vilagot. No persze a keresztenyseg is, de ezt nem szoktak elfogadni... Meg itt annyira nem ismeros a tobbi vallas tortenelmi hattere/hordaleka, hanem az nyugaton egzotikum, es bolondulnank erte, mint a cukorert. Es pl kimarad az is, h nincs egy vallas sem, amelyik evolucio parti lenne.
biobaba

Biobaba

Ez a Dickens nagyon tehetséges iró volt. Ez már fél oldal elovasása után is csak úgy süt a "papirról". Van stilusa, érzi a szavak finomságait, hangulatát ...

Kár, hogy szellemi dolgokat is belekever, mert azokhoz viszont már legalább annyira nem ért, mint amennyire az iráshoz igen.

Számomra nagyon kedves téma a tehetség. Izgalmas, hogy hogyan lehet kibontakoztatni az emeberben lévő lehetőségeket. Nagyon tudom élvezni, amikor látom, hogy valaki azt csinálja, amiben tényleg tehetséges. Persze a tehetség önmagában csak egy lehetőség, azt gondozni is kell. Ha jól emléxem Jehudi Menuhin poénkodott erről valahogy igy :

"Napi 8 órát gyakorlok és az emeberek még képesek azt állitani, hogy tehetséges vagyok."(kb)

Küzdeni tudás, tudatos tanulás és önfejlesztés nélkül sokszor csak egy nagy "Lehetett volna" a végeredmény. A teljesen ki nem bontakozott vagy eltékozolt tehetséget látni viszont elég fájó!

De Dickens iróként nagyon ott volt a szeren! Kép
laci

A többiről majd később ...
laci

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?