Sziasztok!
Hétvégén mindkét nap születésnapoztunk: szombaton családi, vasárnap bababuli.
Szombaton
falafel volt a menü. A gombóctól féltem, még Biobabát is felhívtam egy gyorssegélyért
, mivel törjem össze a csicseriborsót (ami hosszas áztatás után hosszasan főtt - az egész zacskót felhasználtam). A botmixert nem nagyon szoktam használni, mert mindig szétspriccel mindent, ezúttal azért nem jött be, mert a "tömény" csicseriborsótól eldugult. A turmix sem vitte "töményen", úgyhogy felöntöttem annyi főzőlével, amennyi minimálisan kellett. Lényegében semmit nem tettem bele a fűszereken kívül - medvehagymával készítettem. Egy adag kisült sütőben, illetve inkább csak kiszáradt. Ízre teljesen rendben volt, de féltem, hogy így nem fog tetszést aratni, ezért megpróbálkoztam az olajban sütéssel - na, úgy szétfolytak a gombócok, azt az adagot ki kellett dobni, maradt a sütő. De senkinek nem volt kifogása a sütőben sült gombócok ellen, anyukámnek még jobban ízlett, mint a bolti. Pitákat öcsém vette a Rotschildban, tölteléknek voltak nyers zöldségek aprítva, vagy reszelve (uborka, retek, sárgarépa, póréhagyma, paradicsom - ez utóbbit megszórtam majorannával), párolt zöldség natúr (karfiol), illetve fűszerezve (kelbimbó - az előző napi ebédről maradt), mirelit zöldség megmelegítve (kukorica), illetve fűszerezve elkészítve (majorannás zöldborsó - ebédre borsós rízs volt: dupla adag zöldborsót készítettem), savanyúság (pepperoni paprika). Öntetnek joghurtos fokhagymás (-mustáros-citromleves-sós-borsikafüves), illetve ki volt téve erős paprika krém, azzal a pita belsejét lehetett kikenni a bepakolás előtt. Jó móka volt ez a falafelezés.
Ezúttal mindkét tortát én készítettem, a vegán csokitorta karobbal volt az egyik, a másik egy almatorta a mindmegette.hu-ról, amit elronthatatlannak, ámde finomnak írtak - mindkettő igaz volt rá.
Almás torta II.
Hozzávalók:
4 nagyobb alma
10 dkg + 6 dkg teavaj, plusz néhány dkg a forma kikenéséhez
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 kávéskanál reszelt citromhéj
3 tojás
25 dkg rétesliszt
2 kávéskanál sütőpor
1-2 evőkanál tej
ízlés szerint darabos dió, mazsola
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és vékony cikkekre vágjuk. Citromlével locsoljuk, hogy ne barnuljon meg. 6 dkg olvasztott vajban aranysárgára sütjük az almát. Kivesszük egy tányérra, hagyjuk kihűlni. A 10 dkg vajat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a citromhéjjal. A tojásokat is egyenként beleütjük. Szórhatunk bele apró darabokra vágott diót, mazsolát. A sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra. A lisztet a sütőporral és a tejjel simára keverjük, majd a tojásos-vajas cukorral összedolgozzuk. Kikenünk egy tortaformát. Nekem nem kapcsos formám van, így az aljára teszem le koszorú alakban az almát, és erre simítom a tésztát. Aki kapcsos formában készíti, az alulra simítsa a tésztát, felülre pakolja az almát. Előmelegített sütőben (3-4-es fokozat) 40-50 percig sütjük.
Amikor készen van, kicsit hűlni hagyjuk, és fahéjas porcukorral szórjuk meg a tetejét.
Megjegyzés:
Nem bonyulult, szinte el sem lehet romtani, és eddig mindenhol nagy sikere volt.
A receptet Dilcsi küldte. Köszönjük!
Az egyetlen macera benne az almázás, de vasárnap már odafigyeltem rá, hogy nagy szeleteket vágjak, így az is gyorsabban ment. (Az almahéjból pedig készült almatea.) A tészta elég sűrű, nem is önteni kell a tortaformába, hanem átkanalazni.
A karobtorta érdekes volt: szombaton nem nád- hanem, sima kristálycukorral készítettem, szerintem ettől lett kemény a tészta széle. Vasárnap pedig cukormentes étrenden lévő barátnőmék kedvéért megpróbáltam a tőlük kapott jázminpakócával (stíria), hogy ami víz kell a tésztába, az a jázminpakóca-"öntet" volt. Na, hát így elég érdekes állagú lett, egyáltalán nem jött föl, a teteje megsült, a közepe lényegében nyers maradt. Végülis így is elfogyott
- szilvalekvárral kentem meg.
Vasárnap palacsinta volt a főmenü, a zabpehelylisztessel (tojás nélküli) nem próbálkoztam, de mivel mindenképp tejmentesen kellett, mandulatejből készítettem. Féltem, hogy leragad majd a mandulatej cukortartalma miatt, de a háromból csak az egyik serpenyőben ragadt le, a másik kettőt tudtam használni.
Azért idemásolom barátnőm receptjét:
vegán palacsinta
5 ek. zabpehelylisztet 2 ek olajjal jól összekeverünk. Szűken 4 dl vizet adunk hozzá, hogy híg masszát kapjunk. Turmixoljuk. Egy óra hosszáig pihentetjük. Ez idő alatt besűrűsödik a massza. (+ lehet egy kevés lenmagfőzet)
Neki van egy
lepényreceptje is, abból készült volna medvehagymás pogácsa, ami el is készült, csak
keksz lett belőle, olyan kemény lett. De ízre jó volt, idővel el is ropogtattuk.
Kenyér alapreceptem: kb. 2 dl vizet, 1 tk. sót, 1 kk. őrölt köményt jól összekeverek, ebbe is lehet egy ek. lenmagot is, vagy mást. Akkor aztán zutty: teljes őrlésű rozsliszt kb. 30-40 dkg, tönkölyliszt kb. 10-15 dkg, amaránt (puffasztott) kb. 5 dkg. És még ami tetszik. Egy óra pihi, aztán lehet zsemléket szaggatni. Sütés: előmelegített sütőben 250 fokon 10-15 perc, azután kb. félóra 180 fokon
Ma pedig Biobaba által inspirálva
medvehagymás rízs volt az ebéd, illetve a köret: vizen megpároltam a (keresztben
) csíkokra vágott medvehagymát, hozzáöntöttem a fehérrízst, "pirítottam" egy kicsit, majd felöntöttem vízzel, és megfőztem.
Hagymás-mustáros-citromos csirkemell volt hozzá: vizen pároltam félkarikára vágott hagymát, hozzáadtam a kockákra vágott csirkemellet, "pirítottam" egy kicsit, majd adtam hozzá mustárt, citromlét, fűszereztem borsikafűvel (biztos sóval is...), felöntöttem egy pici húslevessel, és fedő alatt pároltam még, amíg a husi finom puha nem lett.
Medvehagymára írjatok felhasználási módokat!
GyeZsu