Szerintem Unoka, az a magánügyed, hogy a család elé viszed-e a történteket vagy sem (szerintem nem, ha eddig sem tetted), viszont a lányodért TE vagy a felelős. Nyilván dühös és szomorú voltál (vagy) Te is a szüleidre, hogy annak idején nem védtek meg. A kislányodat NEKED kell megvédened (sajnos az ilyen hajlamok a korral nem szünnek meg
).
Szerintem a nagypapával négyszemközt kéne beszélned, nem haraggal de nagyon határozottan. Elmondani, hogy nem felejtetted el, amiket csinált és felhívni a figyelmét, hogy meg ne próbálja a lányoddal, mert "rajta a szemed". Soha ne hagyd őket kettesben.
De a legfontosabb: a gyerekeinket csak akkor tudjuk megvédeni, ha ők maguk is meg tudják védeni magukat. Néhány példa arra, hogy hogyan is lehet ezt csinálni:
Az első és legfontosabb, hogy meghallgatjuk és komolyan vesszük, amit mondanak! Ha szóban nem mondják, elmondják máshogy (játék, rossz álom, "megmagyarázhatalan" félelmek, "nem akarok a nagypapáékhoz menni",...)
Ne adjunk valakinek csak azért igazat, mert az felnőtt, x végzettségű, a társadalom megbecsült tagja. Bármennyire is színes a gyerek fantáziája, inkább legyen a szülőnek fölöslegesen 2 rossz napja, mint a gyereknek megnyomorított élete.
2. Ne mondjuk a gyereknek, hogy "fogadjon szót" xy-nak!!!! Ezzel mintegy mi kérjük, hogy esetleg csináljon olyan dolgokat, amelyeket semmiképpen sem kellene csinálnia. Mondjuk inkább azt, hogy viselkedjen rendesen, gondoljon arra, hogy a mama miket szokott kérni tőle (kézmosás, fogmosás,...) és azokat (!!!) csinálja meg kérés nélkül is.
3. Ha lehet tudni, hogy pl.a nagypapa necces, akkor mondjuk meg határozottan a gyereknek, hogy SOHA ne teljesítse a nagypapa olyan kérését, amelyeket ő maga nem szívesen csinál meg. Biztosítsuk Őt, hogy ezért nem fog semmilyen szidást vagy megrovást kapni. Mondjuk neki, hogy ilyen estben forduljon inkább azonnal a mamához.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Milla