Sziasztok!
Remek hasizomgyakorlatot tanultam a múlt héten! Nem felülés, hanem sokkal hatékonyabb, és az alsó hasizomra hat: hanyattfekszel (jó, ha a kézfejed a hátizmod alá fekteted, hogy a hüvelyk és mutató ujjaid egy rombuszt rajzoljanak, amelynek közepében van az a csigolyád, amelyiket kímélni akarod, ha van ilyen. Nekem van, azért így csináltam). Utána felemeled a két lábad függõlegesen, és emelgeted a csípõd, de csak nagyon picit. A középsõ hasizmot fogod érzeni mozgás közben, de ha jól csináltad, fél nap múlva már az alsó hasad is kicsit érzed. Pontosabb leírás nincs, de ki tudod tapasztalni magadnak, hogy hogyan kell mozdulni ahhoz, hogy oda hasson. Lényeg, hogy a fenék ne dolgozzon.
A másik (és a terhességnek akár minden idõszakában végezhetõ) a vizi aerobic egyik eleme: "lógsz" lefelé a vízben egy nagy úszógumiban, vagy polifoam tornaeszközön, és hasizomból hol elõre nyújtod lassan mindkét lábad, hol hátra, váltogatva. Itt is neked kell kitapasztalni, hogy hogyan tudod csak(!) hasizomból csinálni a mozdulatot. Érezni lehet. Én ezt órákig is bírtam csinálni, mert relaxál is, különösen szabad vízben. És utána mégis van egy kis hasizomláz... Úszógumival egyébként sok jó gyakorlat kivitelezhetõ, viszonylag kényelmesen, mégis hatékonyan. Terhesség idejére kimondottan jó.
A harmadik gyakorlat szülés elõtti edzés részeként lehet hasznos, illetve szülés utáni napokon, mint tornához visszavezetõ gyakorlat: letérdelsz, tenyered a talajon, és "elengeded" a hasad. Lassan egészen behúzod a hátad felé, és tartod. Aztán lassan vissza. Sokszor is lehet, ez kímélõ gyakorlat, biztos nem árt meg még a kilencedik hónapban se.
Egyébként érdemes a terhesség alatt és után végig hasizmozni (is), nekem nagyon bejött (sõt a rendszeres normál aerobic-tól se lett bajunk, inkább nagyon is feldobott mindig). Négy héttel a szülés után már szégyenkezés nélkül strandoltam, most pedig (10 hetes a baba) már minden a régi! Szóval meg lehet csinálni, ha van bátorságod a szokásokra fittyet hányni.
Én - tapasztalatból - mindenkinek javaslom hogy ne hagyja a abba a mozgást, pl mert az nagymértékben csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát is.
A szoptatás alatti fogyásnak is megvannak a titkai (elõre utánanéztem, mert sajnos fogyókúra-mániás vagyok
...)
Egyrészt a szoptatós teák közül sok hizlal! Viszont a tej szaporítása máshogy is mûködik: gyakori fejéssel.
Másrészt a szoptatósdiéta lényege a sok fehérje (sovány hús), kevés szénhidrát. Ez esetben tuti a fogyás!!! Én nem tudom teljesen mellõzni az édességet sajnos, de még így is megy a fogyás, sõt, soha nem ment ilyen könnyen.
Én nagyon nem vagyok "fogyós" alkat, ha nekem sikerült, akkor bárkinek sikerülhet. És csak egyszer kell nekiállni, a sikerélmény csodákra képes, a kitartás szinte magától jön már utána.
Az aerobic-ról még érdemes valamit tudni: csak az elsõ néhánynál szenved az ember. Aztán meg már hiányzik, ha egy héten kihagyod. Érdemes elszenvedni addig, és utána nagyon örülni fogsz, hogy kitartottál.