Kedves Adrienn!
Nekem is hasonló munkamániás a férjem, bár mellette szeretné élvezni az életet is, de a nap csak 24 órából áll, így elég nehéz beosztania az idejét. Szerintem mi nõk, azaz feleségek sok mindenre odafigyelhetünk és figyelmezhetjük férjeinket, hogy ha ezt az életformát folytatják baj lesz belõle, de ezt sem szabad erõszakosan. A férjem sûrûn mondja, hát igen, megint igazad volt, mikor végre kiráncigáltam egyet sétálni az erdõbe. Õ is tudja, hogy a táplálkozással sok betegséget meg lehetne elõzni, na és egy kis sport se ártana. De munka és család mellett, igen nehéz ezekre is idõt szakítani. Persze elhatározás kérdése. Nálunk többet ér az olvasás, netezés, zenehallgatás, mint pl. a sport, ez a léleknek kell.
Szóval szerintem a férjeket csendesen és okosan kell terelgetni az egészségesebb élet felé, nem erõszakosan, akkor jó, ha õ érzi, hogy szükség van egy kis változtatásra.
Másrészt meg minden pasinál van olyan idõszak, mikor nagyon elmerül egy munkába és amíg nem talál rá megoldást, csak az kattog a fejében, nem lehet kikapcsolni, és ezért nem tud pihenni sem. A férjemnél az ilyen munkaõrült idõszakok kb. félévig is eltartanak, aztán végre megoldja vagy befejezi a projektet, akkor fellélegezhetünk, és visszaalakul emberformára
A férfiakat nagyon stresszeli a mostani trend: családot eltartani, jó kocsival furikázni, esetleg saját házra gyûjteni, jó apának és szeretõ férjnek lenni. Ez azért elég nagy felelõsség és sok-sok pénz. Pénzhez pedig k... sokat kell dolgozni. Ha szerencsés az úri ember, akkor szereti a munkáját és nem tûnik nagy nyûgnek a napi 12-16 óra munka, ami ugye a gyors sikerélmény egyik forrása is.
Nem tudom, hogy lehetne leszoktatni õket errõl az egészségtelen hajszolós életmódról, de azt hiszem ez a világ amennyire taszító, ugyanannyira tud vonzó is lenni, fõleg a férfiak szemében. Mintha a régi vadászösztönüket élhetnék ki, versenyeznek az idõvel, a számokkal.
Pl. a férjemnek volt másfél hónapos nyugodt idõszaka, nem kellett dolgoznia, velünk volt a babával, csak annyi dolga volt, hogy velünk sétáljon. A másfél hónap utolsó napjaiban már nagyon rosszul érezte magát, unatkozott, feleslegesnek érezte magát és eltunyultnak. Így repülve ment vissza az egészségtelen és könyörtelen munkahelyére, mert annyira kikészült az otthoni egyszerû élettõl.
Vannak akik szeretnek felpörögve élni, nekik ez az egészségtelen életmód a jó, ezt választja, és ezt élvezi. Ha ilyen a férjünk, csak egyet tehetünk, tudatosítani bennük, hogy egy életünk van, a gyerekeinknek nagy szüksége van rájuk és próbálja néha egy kicsit ellazítani magát, mert különben nem lesz értelme az egész gürinek, mert nem éri meg... Ez a sokkoló duma általában pár napig lenyugtatja a férjemet és pihen egy kicsit.
Talán most a hétvégén megyünk el egy hosszabb kirándulásra 3 évi non-stop munka után ( nyaralás nélkül)!
Sok türelmet kívánok "asszonytársaimnak"
!
Üdv: Zsuzsi